[BIZTPOL] Szíriai helyzet

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 861
12 289
113
Ha Szurovikin képes volt Zaporozsjéban és a Dnyeper partvonalon azt kb fél év alatt a bahmuti harcokkal párhuzamosan kiépíteni, akkor az SAA esetében semmiféle mentség nincsen rájuk.
A terep és a civil környezet nem teszi lehetővé, a felek felszereltsége pedig nem tette indokolttá a műszaki zárás létrehozását, ugyanakkor erőforrásuk se nagyon lett volna rá, létszám a feltöltésére pedig pláne. Amikor a szírek már azért futottak a végén, hogy legyen aki még családot tud alapítani otthon, akkor megfordulnak a prioritások. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a felek kb. 13 év tapasztalattal bírnak, és sosem kezdtek árokrendszerek ásásába hanem maradtak a (többnyire) könnyű fegyverzetű manővererőknél a páncélosok mellett.

Végül pedig ahogy a mostani idlibi-aleppoi példa is mutatja, ez van akkor ha rendes megoldás nélkül befagyasztanak egy konfliktust.
Érdemes hozzátenni, hogy azért a likvidált SSO csoport sem a tájat nézni járt arra. Kb. két éve drónozzák és bombázzák az idblibi régiót ami nem a befagyasztás receptje, de nem is sikerült akkora kárt okozni amivel egy, a mostanihoz hasonló erőkoncentráció kialakítását meg tudták volna akadályozni.

Ez már lassan Afganisztán szintű részleges összeomlássá kezd válni, beszarás ami ott megy
Nagyon meglepő lenne ha egyáltalán Aleppo elfoglalását be tudnák fejezni. Van mögöttük támogatás de nincs akkora logisztika amivel az SDF-et (ami jó eséllyel amerikai SF asszisztációval dolgozik) és az SAA-t egyszerre le tudnák nyomni, főleg nem nagy területen dél felé nyomulva folyamatos bombázás alatt. Létszám, haditechnika, minden korlátos.
Ezt az oroszok jó eséllyel stabilizálni tudják majd a Hezzbollah kiesésével együtt is. Kivéve ha a törökök nagyon be akarnak szállni.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 652
25 428
113
Hát diktátornak diktátor de miért terrorista? A terrorista általában nem állami szereplő ha a definíciót nézzük.
jogos, akkor terrorizátorok :D
Egyébként a Baas államok megborítása a közel keleten kb emberiség ellenes bűncselekménynek tekinthető ha a csodás végeredményt nézzük az tuti....
Az arabok társadalmilag sajnos csak soft diktatúrákban tudnak effektíve létezni...
én inkább azt mondanám, hogy törzsi keretek között

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 774
19 955
113
Amúgy a mostani aleppoi helyzetet nézve jutott eszembe megint az a gondolat, hogy nna ezért buktak el szinte minden esetben a reguláris arab haderők a nyugati típusúakkal - IDF is ide értendő - nem asszimetrikus harcban. Avagy azért, mert kontraszelektált balfaszok vezetik azokat, akik nemhogy az elmúlt 5, de az elmúlt 10 évből is basznak tanulni, majd csodálkoznak, mikor a szar többedszerre is pont ugyanúgy a nyakukba szakad.

Itt volt több, mint 4 évük arra, hogy a különböző mértékben, de folyamatosan jelenlévő HTS dzsihadista fenyegetéssel szemben egy mélységi védelmi vonalat kiépítsenek. Ha Szurovikin képes volt Zaporozsjéban és a Dnyeper partvonalon azt kb fél év alatt a bahmuti harcokkal párhuzamosan kiépíteni, akkor az SAA esetében semmiféle mentség nincsen rájuk. Egyszerűen elkényelmesedtek és ismerve a helyi viszonyokat hadviselés és stratégiai tervezés helyett inkább csencseltek és egyéb gazdasági jellegű tevékenységet folytattak. De ez csak az egyik része, mert a helyi szint mellett ott kell lennie a kormányzatinak is, amelyik megint csak nem éppen törte meg magát bármilyen védelmi vonal kiépítésével legalább az M5 autópálya mellett.

Egyben a tűzszünet időszaka egy fals biztonságérzetet indukált a szír katonai és politikai vezetésben, ahol a polgárháború kitöréséhez vezető belső kormányzati és társadalmi okok rendezése - vagy legalább reformja - helyett bebetonozták a meglévő szisztémát "ha eddig működött minek változtassunk rajta" alapon. Oroszok 2022-ben erre masszívan rábasztak és tanultak is belőle, na az SAA/Aszadék nem éppen annyira. Igaz Szíria esetében a trumpi CAESAR szankciók sem éppen segítettek rajtuk, gyakorlatilag blokkolva a kereskedelmet.

Külső téren mindenképpen érdekes, hogy pont a libanoni tűzszünettel egyidőben indultak meg a mérsékelt lefejezősök - bocsánat, de nem vagyok hajlandó a csak látszatban Al-Kaidával szakító ex al-nuszrásokat bármiféle "felkelőkként" aposztrofálni - ahol óhatatlanul az jut az ember eszébe, hogy lekössék ezzel a megmaradt Hezbollah/iráni erőket és ne Izraellel foglalkoznak. Igaz egyből másik oldalt ott van a bazári kofa Erdogan, aki olyan kegyességgel szúrja hátba az addigi megállapodásait és partnereit, hogy a belső intrikákkal átszőtt oszmán udvartartás is elismerően nyilatkozna róluk. Szóval nem kizárt, hogy egy Erdogannak egy előre leegyeztetett bulija volt nyugati engedélyezéssel, lásd a javuló viszonyt az F-35-k kapcsán. Plusz most a Hezbollah sem tud igazán olyan eredményesen segíteni mint 2015-18 között, mert egyszerűen lefejezték a komplett közép- és felsővezetést.

Maradnak az oroszok a bombáikkal, ahol viszont az erőforrásokat az SzVO köti le, mind anyagi, mind szellemi értelemben. Avagy Szíriába egyfajta parkolópályaként szórták át az alultejesítő/balfasz tiszteket/tábornokokat, hogy "itt nem tudtok gondot okozni" alapon. Hááát

Végül pedig ahogy a mostani idlibi-aleppoi példa is mutatja, ez van akkor ha rendes megoldás nélkül befagyasztanak egy konfliktust. És ez vár az oroszokra is sokkalta nagyobb mértékben ha bármilyen hasonló Minszk-3-ba belemennek
Az araboknál a társadalmi betendezkedés a gátja a haderő fejlesztésének.
Képeztük őket, hazamentek, mindenki elégedett volt.
5 év múlva arra jártunk, semmi változás!
Az oka?
A nyugati kiképzést magukban tartották, a tudást nem adták tovább.
"Ezt csak én tudom!" mentalitással haladtak felfelé a ranglétrán,és ennyi.
Ez mindig ilyen volt arrafelé.
Feketék sokkal jobb katonák, csak őketeg "Vassal és korbáccsal" lehet fegyelmezni.
Fehér, európai fejjel gondolkodunk, ez pedig kevés megérteni a világot.
Oo-t sem értik, hogyan is érthetnék ázsiát vagy afrikát?

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 774
19 955
113
pedig ők is jó katonák voltak 1+2.vh-ban
Hosszú lenne itt leírni a történetet.
De mind a két ország gyakorlatilag katonai diktatúra a mai napig.
Demokratikus diktatúrák, ezért nem piszkálják őket.
Algériát pl ugyan az a katonai klikk irányítja a háttérből,akik kivívták a függetlenséget.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 800
31 666
113
Ez a sok lefejezős most honnan kerűlt elő? Valahonnan fel kellett őket fegyverezzék és tartalékokat felhalmozniuk, kiképezzék őket, emberállományt felduzzasztani, közben meg nem szétlövődni pár Szu-25-ös által.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 861
12 289
113
Nagyon meglepő lenne ha egyáltalán Aleppo elfoglalását be tudnák fejezni.
Na ez lehet rosszul fog öregedni.

Úgy néz ki különösebb harc nélkül behúzzák Marat al Numant, sok lőszert és haditechnikát otthagyva vonul vissza az SAA.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 620
14 837
113
A Hayat Tahrir al-Sham megerősített éjszakai előrenyomulása Aleppó és Idlib irányában.
GdoAXD3W4AAHWoo

A Hayat Tahrir al-Sham elfoglalta az Abu al-Duhur katonai bázist, Idlib irányában, Szíriában.

https://x.com/officialrnintel/status/1862796362875646454

Miután az Aszad-rezsim átadta területeit, a PKK/YPG erők összekapcsolták területeiket Rakkában, Manbijban és Aleppóban.

Kozben észak Al-Bab felol nyomul az SNA

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 268
8 526
113
én sem.
A terrorizátort meg most találtam ki (levédve).

Én akkor ezt most nem értem. Csak mert nekem mondjuk teljesen mindegy, hogy azt, aki a hatalmon van elnöknek, királynak, hercegnek, vagy sejknek hívják. A hatalom ugyanaz és a megszerzésért és megtartásáért mindegyik rossz dolgokat tesz.
Várjunk csak, vagy ez olyasmi kettős mérce lenne, mint amikor ugyanazon nemzetközi szervezet által kiadott elfogato parancs Netanjahura nem vonatkozik, Putyinra meg igen?

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 652
25 428
113
Én akkor ezt most nem értem. Csak mert nekem mondjuk teljesen mindegy, hogy azt, aki a hatalmon van elnöknek, királynak, hercegnek, vagy sejknek hívják. A hatalom ugyanaz és a megszerzésért és megtartásáért mindegyik rossz dolgokat tesz.
Várjunk csak, vagy ez olyasmi kettős mérce lenne, mint amikor ugyanazon nemzetközi szervezet által kiadott elfogato parancs Netanjahura nem vonatkozik, Putyinra meg igen?
Na, most már én sem értem :/
Revideáltam magam, hogy nem terrorista az aszadista.
Kitaláltam rájuk a terrorizátor kifejezést (saját népüket stb).