<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez:
MiG-29-eseket kaphat Szíria
Sziasztok!
Kicsit nézegetve a cikkeket, találtam egy írást a szír légierő mai helyzetéről Galcom tolmácsolásában. Amit írni fogok, azt eredetileg oda szerettem volna, de nem lehet írni az adott cikkhez, így hát sorry a kicsi OFF-ért.
Az alábbi, cikkben szereplő mondattal lenne bajom, és vitára bocsájtanám..
"A robusztus, több tonna fegyverterhelésű Szuhojok – izraeli adatok alapján – több mint hatszáz bevetést repültek, miközben az izraeli vadászok mindössze egyetlen egyet tudtak lelőni közülük!"
Én ezt valahogyan így ismerem....
"Közel 10 évre rá, az ötödik arab-izraeli háborúban a szír és izraeli felek megint egymásra találtak. Ekkorra már a szírek két ezrednyi mennyiségben rendszeresítették a Fittert, Szu-20 és Szu-22M változatban, kiegészítve a hasonló képességű MiG-23BN-el. Az izraeliek hamar kivívták a légifölényt és a csapásmérők kevés bevetést tudtak csak repülni. 1982. június 10.-én dél-libanoni elhelyezkedésű, kiemelt fontosságú izraeli vezetési pontra készült csapást mérni a szír légierő. A Fitter-ek 8 db FAB-500-assal megpakolva keveredtek légiharcba az izraeli F-16-osokkal, amelyek 7 gépet szedtek le a kötelékből mire elérték a célt. A gépek hiányosan lettek felszerelve (pl.: nem volt infracsapda-szóró), és a már említett légifölény miatt a Fitterek kiszolgáltatottá váltak az ellenség számára, részben ezért is csupán 42 bevetést repültek a csapásmérők. A Szuhojok és a MiG-23BN-ek 80 harckocsit és kb. két zászlóaljnyi gyalogságot semmisítettek meg a harcokban. A Fitter itt már nem csak csapásmérő bevetéseket repült, hanem KKR-1-es konténert használva, rendszeresen repült felderítésre. A harcokban 7 Fitter és 14 db MiG-23BN veszett oda. Ma a szírek még kb. 3 századnyi mennyiségben repülik a típust...."