Valahogy ez a Tajvan elleni támadás már kezd nagyon kíváncsivá tenni engem. Úgy értem egyáltalán nem vágyok rá, és remélem nem következik be, hanem találnak a kínaiak egy sokkal jobb módszert. Viszont olyan téren marha kíváncsivá tesz engem, hogy ismerve a kínaiak vágyát arra hogy olyan dolgot mutassanak a világnak amire más nem képes, és azelőtt még nem volt rá példa, szerintem az inváziós seregük nem abból a párszáz hajóból állna ami most van nekik. Meg nem pár száz repülővel mennének hanem olyan erőt vonultatnának fel ami képes kilökni a térségből az amerikai flottát, és egyszerűen a kisebb gyorsabb civil hajókat is bevetve több hajóval támadnának mint amennyi rakétája van az ellenségnek. Arról nem is beszélve hogy a sokat emlegetett tajvani partvédelmet valószínűleg a történelem folyamán soha nem látott mennyiségű egyidejű csapás érné.
Azért gondoljunk bele, Kína békeidős hadihajó gyártása akkora amekkora sok tengeri hatalomnak nevezhető ország egész flottája, ha erőltetett tempóban csinálnák, mire lennének képesek, kiegészítve a civil kapacitásokkal.
Ugyan ezt tudom elképzelni a bevetett rakéták számát tekintve. Nem pár száz darabos bohóckodás lenne hanem több ezer vagy tízezer az első napokban. Illetve joggal feltételezhetjük, mivel a sziget lakosságának 10-15% azonnali csatlakozást akar, a szárazföldhöz, és kb 30% aki valamilyen kompromisszumos formában, hogy a legmagasabb szinten bent vannak a hadseregben a kémeik.
Szóval szerintem nem fogják csak úgy egyik pillantóról a másikra lerohanni a szigetet, ezt nem tudnák elrejteni a világ szeme elől. Az usa és szövetségesei erőit pedig nem csak Tajvannál lehet lekötni.
Ha észak korea elekzdi kapni az üzemanyagot, és egyéb ellátmányt, esetleg megjelenik pár százezer népi önkéntes gyakorlatra, akkor az jelentős amerikai, koreai, és japán erőket köt le abban a térségben is, mégis Kína számára semmit nem jelent, és semmi kényszert nem jelent, csak ott kell tartania őket.
Emberek, olyan országról beszélünk ahol rendőrből több van mint mi összesen magyarok. Ez nem úgy fog kinézni hogy Xi felkel reggel és azt mondja támadunk pár száz hajóval, meg pár százezer katonával.