1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Ukrajnai fegyveres konfliktus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2014. március 1..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Hruscsov se volt ukrán, orosz volt, csak az ukrán kommunista párt segítségével került hatalomra, ezért csapta hálából Ukrajnához a Krímet.
   
  Panzerfaust and borisz like this.
 2. dragonette

  dragonette Active Member

  Bocs detudomasom szerint Hruscsov Uki volt. Lenin (Uljanov)svab es zsido felmenok leszarmazottja szulei amugy pedagogusok voltak. (Sztalin (Dzsugasvili)Gruz szarmazasu)
  Szerintem nem az Ukikat szerettek nagyon hanem az orosz "bazisorszagot" szerettek volna gyengiteni e lepesekkel illetve inkabb a tobbi tagkoztarsasaggalegyenlobb szintre hozni-termeszetesen aCCCP-n belul. Persze eztcsak en gondolom...vegul is a nagy Szovjetunionak orosz vezetoje alig volt. Igy kijelentheto hogyaz iranyitas sem az o kezukben volt, ezaltal igaz lehet hogy az egesz komcsi cecot az oroszok legyengitesere, kontroll ala vetesere hoztakletre.
  Aztan nem egeszen ugy sult el de az mar egy masiksztori.
   
 3. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Nem hitték volna, hogy egy téli olimpia megrendezése alatt az orosz katonai vezetés képes olyan hadművelet kidolgozására, mely a megpuccsolt Ukrajnában pity-puty megszerezné a Krímet. A Krím elvesztése után az USAnak már nem lett annyira fontos Ukrajna.
   
 4. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Jogszerűtlenül, de ez valamiért senkit nem érdekel, illetve akkor és ott nem is volt semmi jelentősége, mert Ukrajna még akkoriban sem létezett, csak papíron. Ezért sem értem a Krímen való vergődést, meg alapból ez a "senki nem dönthet úgy, hogy elszakad valahonnan és más sem szakíthat el semmit sehonnan" dolog is hiteltelen, mert ha ezt komolyan gondolnák ennek a hülyeségnek az élharcosai, akkor ezt nem ártana bizonyítaniuk azzal, hogy visszaadják a lopott holmikat. Ezt persze eddig sem tették és azután sem fogják megtenni, így érthetetlen, hogy miért pont az oroszoknak kellene visszaadniuk azt, ami egyébként minden szempontból őket illeti. :eek:

  Annyira azért senkinek nem jó, mint amennyire látszik: az ukránok sokkal többet buknak rajta, mint amennyit bevallanak, a nyugat értelmetlenül önt pénzt egy (valójában saját maguk által generált) problémába, ahol amúgy is ellopják a zsé döntő részét, de legalább lehet az oroszokkal riogatni a parasztokat. Az oroszok tényleg rövidre tudnák zárni a dolgot, de Putyin azt hiszi, hogy a nyugattal lehet tárgyalni (nem lehet, illetve felesleges is). A "szakik" nagyjából senkit nem érdekelnek. Úgyhogy ez a helyzet gyakorlatilag mindenkinek jó az ukrán és a "szaki" polgárokat kivéve, de az ő véleményük pont nem érdekel senkit.
   
  oregbogaras and emel like this.
 5. zolkas

  zolkas Active Member

  Poros Jankonak, ezt nehéz lesz kimagyarázni. meg hát az re majdannak kell indok:)
   
 6. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2017/02/16/300-ezer-ember-veszitheti-el-munkajat-a-donbaszi-blokad-miatt/
  "Petro Porosenko ukrán államfő elmondta, mivel járhat az országára nézve, ha még tovább tart a donbászi vasúti blokád.
  Mint az ismert, magukat ukrán hazafiaknak mondók teljes blokád alatt tartják a felkelők által uralt kelet-ukrajnai területeket Ukrajnával összekötő vasúti vonalakat. Ezzel totálisan megbénítottak mindenfajta kereskedést. Eddig csak azt lehetett tudni, hogy szénhiány lépett fel az erőművekben, ami nyomán már heteken belül villanykikapcsolások lehetnek mindenfelé. A kijevi kormány rendkívüli helyzetet hirdetett az energetikai szektorban.
  Ám az elnök elmagyarázta, ez még nem minden, ami a blokád miatt történhet. Porosenko nyomatékosította: ha tovább folytatódik mindez a donbászi határvidéken, az kegyetlenül nagy csapást jelent majd az ukrán fémiparra. Háromszázezer ember kerülhet emiatt utcára, az állam pedig kétmilliárd dollár bevételtől esik el. Mindez nagyon negatívan fog jelentkezni a hrivnya árfolyamában is, tette hozzá. Egyúttal kemény kritikával illette a blokád részvevőit.
  Jól jelzi a helyzet súlyosságát, hogy csütörtökön a vasúti blokád miatt újra ülésezett a nemzetbiztonsági tanács. Az egyik téma az volt, hogy áttekintették, hol szüneteltethetik a központi hőszolgáltatást az egyre durvább fűtőanyaghiány miatt."  És már eléggé a pánik határán vannak. - Ha az oligarchák nem érzik biztonságban a pénzüket, akkor valamit lépni fognak, vagy csak lelépnek mint "támogatók", vagy másokat fognak "támogatni"...
   
  fishbed likes this.
 8. krokomach

  krokomach Well-Known Member

 9. emel

  emel Well-Known Member

  Jaja, ezt már megírtam ulipponak is, mármint hogy ha a Krím meg a Donbassz Ukrajnához tartozik, akkor Ukrajna meg irány vissza Oroszország-anyácskához, merthogy ez a két dolog összefüggött anno. Utána uli elég sokáig nem válaszolt nekem semmire.... :)
   
  tindalos, cinikus and lgabo like this.
 10. krokomach

  krokomach Well-Known Member

 11. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Mondjuk nagyon nagy pufferzónájuk nincs az oroszoknak Ukrajna felé, Dugin azt mondta, hogy Putyin nagyon bánni fogja, hogy nem jött létre az Ogyessza-ig Novorosszija, amikor majd előbb-utóbb háborúba kényszerül, hogy megvédje a Krímet.
   
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  De, volt jelentősége, mert Ukrajna és Belarusz külön szavazattal rendelkezett az ENSZ-ben. Így a SZU-nak 3 szavazata volt: 1 mint SZU, 1 mint Ukrajna és 1 mint Belarusz. Elképesztő, hogyan lehettek ennyire buták, hogy az 1 helyett 3 szavazatért Ukrajnát és Belaruszt elismerték kvázi függetlennek a SZU-tól, még a SZU idején...
   
 13. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Mondjuk úgy, hogy Ukrajna csak közigazgatási egység volt a Szu-ban, pont úgy mint a többiek :D
   
  cinikus likes this.
 14. ukrán_harald

  ukrán_harald Member

  Lenin - Uljanov zsidó volt
   
 15. ukrán_harald

  ukrán_harald Member

  Mindig a paraszt szívja meg...
   
 16. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  A függetlenséget nem ez dönti el, de szerintem a baltiak sem értékelnék a poént.
   
 17. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Rosszul hitték. Amúgy ez egy profin kivitelezett deszantolás volt, nem mondanám általánosan értelmezendő hadműveletnek a résztvevők okán. Csapatösszevonás sem volt. És ez még inkább mutatja mennyire elmaradnak az ukránok a keleti szomszédtól, mivel azok képesek voltak a legnagyobb titokban tartani, mi készül, gyakorlatilag még a sajátjaik előtt is.
  Arra leszek kíváncsi, hogy mikor fogják elismerni ezt a határváltozást. Az oroszok úgysem adják vissza, de az amcsik lehet hosszú távú feszülségben tartásra gyúrnak, ami a hadiiparuknak jót tesz. Erre azért alkalmas az ukrán konfliktus.
   
 18. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Kalinovkában született, (Kurszk) orosz szülők gyermekeként.
  Moszkvából helyezték az Ukrán KPKB élére. Később még az ukrán kormány elnöke is volt, bár ez sem számított annyira, mert kézivezérlés működött Moszkvából.
   
 19. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ez is szerepet játszik benne, mert így készítették elő azt, hogy mára Belarusz és Ukrajna különálló országok legyenek. A SZU meg bután asszisztált ehhez már akkor.
   
 20. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  ..... Viszont bármilyen profi művelet volt, a lényeg az, hogy lakossági támogatás nélkül egy óráig sem tarthatták volna meg. Ez a lényeg. Az ukik is tudják, hogy a Krím lakosságának 90%-a Oroszországhoz húz..... Ha visszaadnák/visszafoglalnák, akkor a "pacifikációnak súlyos ára lenne.... A jenkik csak tudják, ők már pacifikáltak néhányszor itt-ott...
   

Ezen oldal megosztása