Igen, akkor alapvetően jól emlékeztem azért. Emlékeim szerint Saron ráadásul ejtőernyős "kisvezér" volt mielőtt hk. dd. pk. lett.
Saron elég ellentmondásos figura.73ban hadosztály pk.2hk és 1 ejt dd van alatta.(ez megint egy érdekesség,hogy mig az US Armyban a ho a fix,és a dd-ok flexibilisek azon belül,addig az IDFnél a dd a fix szervezet,és a ho az csak egy törzs,ami alá feladattol függően rendelnek dd-okat.Ennek ellenére az IDF ho-ok is ált. 3 dd-osak).A kezdeti hebehurgya hk támadásokat Saron erőltette,és elbukott.A hadműveletet ő dolgzta ki,és a Kinai farmnál 2 páncélos csatát vivott,de végül az ejtóernyósök foglalták el,ahogy Hamant is.Miután átkelt a Kinai farmnál az egyiptomiak el akarták vágni,és az Adan pc ho 2napig harcolt,hogy nyitva tartsa az utat.ezalett végúl az izraeliek 3hadosztályt dobtak át.A hidfőben aztán volt még egy csata,majd a közben átkelt Adan ho tört ki,és a Saron követte,mig a Magen biztositotta a hidfőt.Az egész hadművelet a két átkelt egyiptomi hadsereg között lévő 20km-es résen alapult.De én is rosszul emlékeztem.Saronnak az első éjjel sikerült átjuttatnia egy hiányos hk zl-t,kb 30-40hk.t.De utána a többi erői beragadtak a kinai farmi harcokba,az Adan ho parancsnoksága alatt.2nap mulva viszont aMagen felmentette az Adant,az a Saron beragadt részeivel egyútt átkelt,aztán a Karen váltotta a Magent,ami szintén átkelt.Az egész egy alig 15km-es frontszakaszon történt,összesen 4ho erővel.....A mélység is alig 20km,a hidfővel együtt.Szóval ennyit arrol,hogy Mo kicsi a hadműveleti harcászathoz....(hogy megsárgultak a könyv lapjai,Hiába,30éve vettem).A kitörés után Az Adan szétverte a 4.egyiptomi hk ho-t,és ez után következet,hogy portyázó harccsoportok letarolták a 3.hds hátországát.A Saron ho valójában részt se vett a portyázásban,a hidfő északi frontján harcolt a 2.hds erőivel.De mivel az egész átkelés Saronhoz kapcsolódik,és ő volt a hidfő pk,azok is Saron portyázó tankjai lettek.Az egész hidfó a háború végén kb 40x50km,amiben 3 zsidó páncélos ho (6hk 1gépesitet,meg egy félig gépesitett,félg gépkocsizó ejtóernyós dd).Szóval Saron portyázó tankjai olyan hűde nagyon mélyen nem portyáztak.A hitfóben kb 600 izraeli hk volt.
Na,ez az az erősűrúség,amit mi nem ennek az istennek az idejében fogunk tudni létrehozni.És nagyobb a hadműveleti zónánk.Nem kicsit,hanem sokkal nagyobb.
Búrok viszon kb 2-3 dd-nyi erővel egy kb 30-40ezres kubai-angólai sereget vertek szét 87ben egy kb 2 Mo-nyi hadszintéren.(mellesleg hiába,88elejére a szovjet utánpótlással újra felállitották őket.A búrok végűl visszavonultak Angóla déli határvidékére).
A két hadszintér,mint azt a másik rovatban már irtam,nagyon eltért egymástol,mind méretben,mind a résztvevő csapatok mennyiségében és jellegében.A harcászatuk is más volt.
most akkor a mi lehetőségeink melyik mintához állnak közelebb?