Boxer (GTK/MRAV/MIV/CRV/...)

Fegyverenélküli Boxer kb. 10 millió EUR/darab

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"> The Bundestag budget committee has approved a budget of 418 million € for the procurement of 10 Boxer Driver Trainer Vehicles and 32 Boxer Ambulances.<br><br>In addition 139 million € was approved for the regeneration and conversion of Boxer Ambulances already in the fleet which… <a href="https://t.co/lcjNEUhywd">pic.twitter.com/lcjNEUhywd</a></p>&mdash; Jeff2146 (@Jeff21461) <a href="
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
">October 8, 2025</a></blockquote><script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

• Hűha
Reactions: endre
Fegyverenélküli Boxer kb. 10 millió EUR/darab

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"> The Bundestag budget committee has approved a budget of 418 million € for the procurement of 10 Boxer Driver Trainer Vehicles and 32 Boxer Ambulances.<br><br>In addition 139 million € was approved for the regeneration and conversion of Boxer Ambulances already in the fleet which… <a href="https://t.co/lcjNEUhywd">pic.twitter.com/lcjNEUhywd</a></p>&mdash; Jeff2146 (@Jeff21461) <a href="
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
">October 8, 2025</a></blockquote><script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Vagy inkabb olcsóbb, mert az EÜ változatok elég drágák főleg a sima lövésszállítóhoz képest.

Vagy inkabb olcsóbb, mert az EÜ változatok elég drágák főleg a sima lövésszállítóhoz képest.
A sofőrképző, meg valszeg a legolcsóbb. Átlagban sztem jó közelítés lehet ez a 10 millió a "nem tornyos" Boxerre.

Várhatóan a Pandur ennél lényegesen olcsóbb lenne: talán a feléből is kijön, mert nem igazán állnak érte sorba. Level4 páncéllal APC-nek el is menne...

• Tetszik
150 darab PUMA tornyos BOXER RCT30 IFV-t fog vásárolni a BW és Sakálnak fogják hívni.

Hollandok 72 db Sakált vesznek...

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: endre and Venom85
Hollandok 72 db Sakált vesznek...

• Tetszik
Csak érdekességképpen, schwerer waffentrager emberes vs ember nélküli torony:

4ef45ecc0b1aa48ea7784887bff11f87.jpg

20a4b5570588effaae295507dee4e6d4.jpg

Látványos a különbsèg.

Valaki aki vágja leírná vica-versa melyiknek mi az előnye a másikhoz kèpest a hivatalos fáma szerint.
Alapból az emeberes toronynak nulla előnye van az embertelennel szemben. A PUMA tornyával voltak problémák, de ezeket valószínűleg kijavították, hisz már nem csak a PUMA-kra rakják.

• Tetszik
Reactions: ms07 and Ocses
Alapból az emeberes toronynak nulla előnye van az embertelennel szemben. A PUMA tornyával voltak problémák, de ezeket valószínűleg kijavították, hisz már nem csak a PUMA-kra rakják.
Nem konkrètan a puma tornyára gondoltam hanem álltalánosságban.
De mondjuk azt is megválaszoltad.

Bár úgy èrzem kicsit sarkítasz.

Csak van az emberes toronynak is előnye. Ha nincs mièrt alkalmazzák?

Nem konkrètan a puma tornyára gondoltam hanem álltalánosságban.
De mondjuk azt is megválaszoltad.

Bár úgy èrzem kicsit sarkítasz.

Milyen előnye? Technológiailag egyzserűbb az emberes torony és olcsóbb is.

• Tetszik
Reactions: Ocses
Alapból az emeberes toronynak nulla előnye van az embertelennel szemben.
Megfelelő kialakítás esetén emberes toronynál belülről tudsz akadályt elhárítani, esetleg lőszert tölteni stb. A BMP-nél például 1 Maljutka volt betöltve, 4 vagy 5 pedig belül. A toronyból lehetett tölteni.

• Tetszik
Reactions: fishbed and bel
Ezèrt kèrdezem.

Mert èn sem látom semmi előnyèt.

De mègis alkalmazzák.
Technológiailag sokkal egyszerűbb. Olyan optikai rendszerek kellenek az embertelen toronyba amik extrém megbízhatóak és extrém minőségű képet képesek produkálni. Nincs ott az ember a toronyban, emiatt nincs meg az ember adta redundancia. Azt pedig mondani sem kell, hogy ezmarhára nem olcsó mulatság.

• Tetszik
Reactions: bel and Ocses
Megfelelő kialakítás esetén emberes toronynál belülről tudsz akadályt elhárítani, esetleg lőszert tölteni stb. A BMP-nél például 1 Maljutka volt betöltve, 4 vagy 5 pedig belül. A toronyból lehetett tölteni.
Ok.

Szolgáltam mèg bmp1-en.

De a lynxeinknèl ez már nem lehetsèges.

Ès a btr 80/A-nal sem.

• Tetszik
Reactions: Rferi66
Ezen már én is gondolkoztam, de szerintem az MK30-2/ABM gépágyút a Lance 2 toronyba is úgy építik be, hogy nem tudod a küzdőtérból buzerálni, ha valami baja van (ültem már Lynx-ben, de őszintén szólva nem emlékszem rá, hogy lehet-e vagy sem). Az biztos, hogy valamiért ez a gépágyút úgy van beépítve a PUMA és a Lynx tornyába is, hogy a hüvelykivetés felőli oldal teljesen szabadon van, azaz nem is a toronyba van beépítve a gépágyú, ahnem rá van rakva a torony elejére mint külön komponens.

Ezen az ábrán látszik, hogy miről beszéelek.
puma-turm-schnitt.jpg

• Tetszik
Reactions: bel and Rferi66