1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Boxer/GTK/MRAV

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. arcas

  arcas Well-Known Member

  Azt mondom wow:
   
  kaktusz and krisss like this.
 2. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A Boxer árával kapcsolatban (hátha érdekel minket) :
  - A litván szerződés 88 db harcjárművet tartalmaz 390 millió EUR-ért. Így kb. 4,43 millió EUR a darabár (izraeli torony, 30 mm-es gépágyú, Spike ATGM állvány).
  - Kiképzés, logisztika még nem tiszta nekem, annyit tudni, hogy 2017 óta már két használt német kiképző járművön megkezdődött az állomány átképzése.
  - A két zászlóaljban 84 darab harcjármű, négy darab vezetési pont lesz és kapnak három vezetési modult is kiképzéshez.

  [​IMG]

  https://www.defenseworld.net/news/2...s_Ordered_88_Boxer_Infantry_Fighting_Vehicles
  https://esut.de/en/2019/06/meldunge...kampffahrzeuge-boxer-an-litauen-ausgeliefert/
   
  alfa74, arbalest, fip7 and 4 others like this.
 3. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ha valaki a saját iparának bevonásával szeretné rendszeresíteni a Boxert, akkor mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Az ausztrálok 211 darab Boxert rendszeresítenek, ebből 25 Németországban készül, a többi pedig Ausztráliában lesz összeszerelve, részben helyi beszállítók alkatrészeiből, részegységeiből. Mintegy 3,2 Mrd ausztrál dollár a Land 400 Phase 2 program költsége (nem számítva megelőző tesztelés, értékelés költségeit). Ez kb. 9,1 millió EUR-t jelent darabonként, melyből 133 lesz csak felderítő Lance 1 toronnyal, a többi az más modullal készül.
  https://www.defenceconnect.com.au/l...ntract-to-boost-queensland-defence-sme-sector

  Az ausztrál kormány 1450 munkahely létrehozását reméli a járművek összeszereléséből, bár az nem világos, hogy ez csak a Boxer vagy esetleg a Phase 3 ban érintett IFV-k összeszerelésére is vonatkozik.
  https://www.defence.gov.au/CASG/EquippingDefence/Land 400.asp

  [​IMG]

  A festés nekem tetszik, a zöld itt látványosan passzol.
   
  alfa74 and blogen like this.
 4. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A brit beszerzés még nagyobb mennyiségre szól, szintén saját összeszerelésben, hazai gyártók bevonásával. A darabár itt nehezebben értelmezhető, mert "több, mint 500" darabról szólnak a híradások, mintegy 2,8 Mrd font értékben. Ez mai árfolyamon kb. 6,1 millió EUR/darabot jelent. A pontos mennyiségről és az egyes változatokról, specifikációkról nem találtam információt. Ekkora mennyiségnél a gyártó a Rheinmetall, valószínűleg nagyon rugalmas volt. Ezzel az üzlettel a Boxer a NATO legfontosabb és legelterjedtebb 8x8-as harcjármű családjává válhat a jövőben.

  Jól jönne ehhez egy új rendszeresítő NATO tagország .... :cool:

  [​IMG]

  https://www.gov.uk/government/news/28bn-armoured-vehicle-contract-secured-for-british-army

  https://dsm.forecastinternational.c...y-of-defence-inks-3-6-billion-boxer-contract/


  Korábban a britek részt vettek a Boxer kifejlesztésében, de kiszálltak. Most rendszeresítik a német-holland közös fejlesztés eredményét.

  [​IMG]

  [​IMG]

  https://www.thinkdefence.co.uk/boxer-armoured-vehicle-british-army/
   
  alfa74 and Denomation like this.
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ezen árak alapján a magyar mennyiséget és a fegyverzetet is figyelembe véve 7 és 8 miió euró közé jönne ki nekünk a Boxer beszerztés.

  Ennél szerintem értelmesebb és hasznosabb lenne +25% költséggel még egy nehéz dandárt felállítani Hiúz alapon.
   
  Tegin likes this.
 6. kamm

  kamm Well-Known Member


  2016-ban irtak ala a litvanok, kis mennyiseg. Egyreszt teljesen mas volt a helyzet, mareszt elotte kaptak surplus PzH 2000-ket gyakorlatilag ajandekba, harmadreszt a nemetek ott gyakorlatoztak allandoan Crime elfolgalasatol kezdve, Boxerestol, PzHstul.
  Szerintem ennel joval magasabb a standard ara, ugyanakkor ha nalunk raknak ossze a vegen, akkor azzal lehet, hogy ugyanide esne a vegosszeg...? Egy biztos, ez meg a Patriaknal is olcsobb ar volt.
   
  L.O.B likes this.
 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Mit értesz "hadműveleti harcászat" alatt? A hadművelet, nem harcászat és ez fordítva is igaz.
   
  dudi likes this.
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  A hadászat és harcászat közötti szint a hadműveleti szint.
  Nevezik hadműveleti-művészetnek/hadműveleti-harcászatnak/nagy harcászatnak/kis stratégiának/kis hadászatnak
  De Te nem katona vagy?Finoman szólva illene tudnod ilyesmit....
   
 9. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Lexikonból, idézve sem megfelelő. teljesen félrevezető ez az elképzelés, mármint, amit írtál. Abban viszont egyetértek veled, hogy finoman kellene tudnod a meghatározásokat.
   
  dudi likes this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha hazaérek kiírom az épp aktuális hivatalos meghatározásokat.Nem lesz meglepetés abban,hogy kinek van igaza,gondolom ezzel nem árulok el nagy titkot.
   
 11. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nekem, aki meg sem mukkant?:D
   
  dudi likes this.
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Majd Dudi leirja,hogy pontosan mi is van jelenleg a lexikonban.Én se tudom fejből.Mindenesetre a csatatéren végzet tevékenység a harcászati szint,a hadszintéren való ténykedés meg a hadműveleti szint.Ezt a magyar terminológia leginkább hadműveleti művészetnek nevezi,de nevezi hadműveleti harcászatnak is-spec én az utóbbi kifejezést szoktam használni.
  És nyugodtan kifejtheted,hogy szerinted miben és miért tévedek.És hozzáfűzheted,hogy szerinted mi volna a helyes
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jól kitoltatok velem,marha hosszú,be kellett kapcsolni a gépet mert be nem pötyögtem volna telefonnal!

  Harcászat:
  hdm-hc A hadművészet elméletének alkotórésze, a fegyveres küzdelem alapelméletének, a harcnak elmélete és gyakorlata. Megj.: az elmélete a szárazföldön, a levegőben és a tengeren folyatott harc objektív törvényszerűségeit kutatja és tanulmányozza, valamint kidolgozza előkészítésük és megvívásuk módját. A hadműveleti művészethez és hadászathoz viszonyítva alárendelt szerepet tölt be, célkitűzéseiket szolgálja, céljaik elérésé segíti. Minden haderőnemnek és fegyvernemnek – a sajátosságaiknak megfelelően – a harc megszervezésére és megvívására önálló elmélete és gyakorlata, azaz sajátos harcászata van. A harcászat felöleli a hadműveletek általános harcászatát, valamint a fegyvernemek és szakcsapatok sajátos harcászatát. Taktika E tactics TAC

  Hadászat:

  hdm-hc 1. A tudomány alkotó része, annak meghatározó területe, a fegyveres erők szervezetére, felkészítésére és alkalmazására, a katonai felső vezetők elméleti és gyakorlati tevékenységére, valamint a fegyveres erők egészének jelenségeire vonatkozó nézetek tudományos rendszere. 2. A legfelsőbb katonai vezetőség gyakorlati tevékenységének területe, amely felöleli az ország és a fegyveres erők háborúra való felkészítését és a fegyveres küzdelem vezetését.

  Hadműveleti művészet:

  hdm-hc Az erők alkalmazása stratégiai (hadászati) és hadműveleti célok elérése érdekében, hadászati műveletek, hadjáratok, nagyobb hadműveletek és a harc tervezésével, szervezésével és integrálásával. E operational art
   
  fip7 and Negan like this.
 14. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ennek mi most a pontos definiciója?Én ezen kifejezés helyett használom a hadműveleti-harcászat kifejezést.(mint emlitettem,ezt a formát is használja/használta a magyar terminológia is)
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Utólag kiegészítettem vele mert láttam,hogy felmerült.Olyan,hogy hadműveleti harcászat nincs a szótárban.
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ahoz képest,hogy egy orosz ürge egy komplett könyvet irt a hadműveleti művészet cimmel,elég karcsú.
  Talán pont azon könyv hatására a hadműveleti művészet kifejezés az elterjedtebb,mondjuk úgy,hogy hivatalosabb megnevezés.De használják a többit is,köztük a hadműveleti harcászat kifejezést is.Ez kb olyan,mint ahogy a gerillaháborút nevezik kisháborúnak,népi háborúnak,COIN hadviselésnek is.
  Most mondhatnám,hogy én azért használom a hadműveleti harcászat kifejezést mert jobban kifejezi a hadműveleti képesség és a csapatok harcászati képességeinek összefüggéseit,de valójában egyszerüen jobban tetszik,mint a szerintem kicsit fellengzós hadműveleti művészet szóösszetétel.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az ugye megvan,hogy egy lexikonban csak definíciók avnnak amiknek a lényege a rövid tömör forma?
   
  Negan likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igazából nem értelek.Kerek perec leírtam amit és te meg nem fogadod el és a saját preferenciád az érv...
   
 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  Adtam rá magyarázatot,hogy a több ugyanazt jelölő kifejezésből miért pont ezt használom.A két kifejezés ugyan azt jelenti.Mivel magyar hadművészeti/hadtörténelmi irodalom is használja ugyanebben az értelemben,nem tartom problematikusnak,hogy per pillanat nem ez a szolgálati szabályzatban szereplő kifejezés-mert ettől függetlenűl hivatásos katona szakirók is használják a hadműveleti harcászat kifejezést is.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem a szolgálati szabályzatból van de ez mellékes.
   
  Negan likes this.

Ezen oldal megosztása