@tallking
Legyen akkor ez a verzió.
Komondor + 10 db. Maverick* + teleszkópos rendszer. Az 400.000 + 10x71.500 + 60.000 = 1.175.000 $
Ebből 200 db. 200x1.175.000 = 235.000.000 $
Ez ugye csak szimplán a becsült darabár. Te kihagytad az üzemeltetési költségeket, amihez még hozzájönnek a fejlesztési költségek (mert ugye egy elég speciális eszközről beszélnünk, az nem elég ha a rakétákat csak felcsavarozzuk a platóra), meg ugye a Komondort nem is gyártják, tehát kell neki egy gyártósor is (csak ízelítőként: egy olyan munkaállomás, ahol egy ujjnyi darab rugólemezt vizsgálnak három kritériumra, 53.000 $-ba kerül). Ez utóbbiban mondjuk van egy kis csavar, mivel a Komondor árában benne kell hogy legyen a fejlesztés és a gyártósor költségei és mivel én a 400.000-es árnál olyan "konkurens" járműveket vettem figyelembe, amiket ezerszámra gyártanak (Bushmaster: ~1.000 db; MaxxPro: ~9.000 db pl.), valamint valószínűleg 500 db sem fog épülni a Komondorból, ezért az ára kvázi duplázódhat is. Ehhez még mindig hozzájön az üzemeltetési háttér kiépítése a Honvédségnél és máris beleharaptunk az 1 milliárd $-ba.
Mondjuk az egész felvetés alapvetően ott hibás, hogy azt feltételezed a Komondor jó, főleg arra, amire használni akarod. Amiket árban vizsgáltam hasonló járművek, azok már több éve gyártásban vannak, megjártak különböző konfliktusokat és akár már a második generációt gyártják belőle. A Komondorból eddig van egy bemutató darab, amire valószínűleg még éles fegyvert sem raktak fel és a fentebb felvázolt feladatkör még csak koncepció szintjén sem szerepel a repertoárjában.
*A Maverick ára 17.000-160.000 $ között mozog wiki szerint, én középáron számolok, tehát 71.500 $-al
Mondjuk az egész témát átvihetnénk a <a title="Komondorhoz" href="http://htka.hu/kerekasztal/tema/rdo-3221-komondor/">Komondorhoz</a> vagy a magyar <a title="nehézfegyverzethez" href="http://htka.hu/kerekasztal/forum/magyarorszag/magyar-szarazfoldi-erok/tuzerseg-nehezfegyverzet/">nehézfegyverzethez</a>, hogy ne offoljuk szét a Brimstone topikját.