[HUN] BTR-80 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

elmentek

Member
2013. február 3.
46
7
8
 BTR témakörhöz, nem az előttem elhangzottakhoz. 

Tudtommal kis országunk a BTR 80 és 80A második legnagyobb használója a világon, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Azt is tudjuk, hogy elég hülye hibáktól is szenved a konstrukció (kibírhatatlan testhelyzet a toronyban, gyenge motor, lövegstabilizátor hiánya, igen gyenge aknavédelem, éjjellátó hiánya.) hogy csak a "legeket" említsem.  

forrás, pl: http://hu.wikipedia.org/wiki/BTR%E2%80%9380 

Mi ezt csináltunk: http://www.currus.hu/hadiipari-fejlesztes.html

 

Ellenben volt kedves a gyártó javítani a helyzeten: 

http://www.youtube.com/watch?v=FTQ4kLSc3nI

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/pancelosok/2010_nyaran_uj_btr-eket_kap_az_orosz_hadsereg/ 

http://www.armyrecognition.com/russia_russian_army_wheeled_armoured_vehicle_uk/btr-82_armoured_personnel_carrier_technical_data_sheet_specifications_information_pictures_video.html 

 

Nekünk ajánlották a csomagot? Ha igen, mennyiért? 

Mi tudnánk ilyen korszerűsítést végezni rajtuk? (szerintem igen, de pl a gyártó engedné?) 

Van valakinek tapasztalata a BTR 82/82A-ról?  

(Most arra nem vagyok kíváncsi, h mekkora fos a BTR és mit tudnánk venni helyette, mert pl. most még helikopterre, szállítógépre, tankra, stb. "sincs" pénz. Ellenben ezek a dögök itt vannak, használjuk őket, kéne velük kezdeni valamit. Persze az átalakítás sincs ingyen, de biztos olcsóbb mint újat, mást venni.)

Előre is köszi annak, aki válaszol!  
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
"

Nekünk ajánlották a csomagot? Ha igen, mennyiért? 

Mi tudnánk ilyen korszerűsítést végezni rajtuk?"

 

Nem,semennyiért és nem.
 

elmentek

Member
2013. február 3.
46
7
8
Köszi!

Úgy tudtam, h az éjjellátó már itthon került bele. 

'Nem, semennyiért és nem'

Kicsit bővebben? 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Volt vagy van terv a BTR-ek modernizálására és az ezt tartalmazza:

  • KM1M kettős működésű irűnyzó távcsó beépítése
  • Csúszásgátló bevonat a tetőpáncélon
  • STANAG szerinti külső indító csatlakozó
  • Meleg levegős fűtő-szellőztető készülék
  • Palackozott - zacskózott ivóvíz-tároló láda
  • Lőporgáz elszívó berendezés
  • Toronyáramkörök visszajelző lámpa
  • Opto-elektronikus lőszerkifogyás érzékelő
 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Ha jól tudom, 2020-ig tervezik szolgálatban tartani a BTR-eket. Terveznek esetleg még valamilyen upgrade-et hozzá? Pót páncélzat, rakéta ATGM indító vagy bármi?
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Hát az még 6 év... Nem hiszem, hogy ne lenne megoldható ennyi idő alatt (mármint sem technikailag, sem anyagilag), illetve azt sem, hogy ne volna értelme.
Gondolom kellene erőssebb motor még a megnövekedett súly miatt. Nagyjából ennyi, nem?
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
Akkumulátor sincs a legtöbb gépben tönkrementek az állásban. Majd most biztos költenek rájuk.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 716
113
Szerintem nem érdemes pénzt ölni a BTR-ekbe. Ha jön egy váltótípus akkor át kéne épteni őket magas felépítménnyel és másodvonalas feladatokra használni (parancsnoki, vöröskeresztes, lőszerszállító stb.).
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 526
113
Akkumulátor sincs a legtöbb gépben tönkrementek az állásban. Majd most biztos költenek rájuk.

15 éve se volt a járművekben. A telephelyeken voltak összerakva egy szobában, a sav le volt engedve belőlük , szárazak voltak úgy tárolták őket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 526
113
A brdm-ek még régebbiek ,xarabbak. Azokkal mi a helyzet meddig maradnak? Én még szvsz 2025-2030-ig megtartanám a btr-80-ast így ahogy van, utána kuka, esetleg maradék üzemképes másodvonalas járműnek. 2020-tól kellene egy jó de olcsó járművel helyettesíteni. Mivel 20-50 db pátria és társai semmire se elég, (hacsak nem csökken tovább a sereg) ezért részemről az ilyen álmodozások felejtősek. Most van kb 500 btr , (régebben több volt) lehet számolgatni ezt a mennyiséget mivel helyettesíthetjük.
Saját fejlesztés nem lesz mert már folynia kéne.
Licensz vásárlás pénzbe kerül az se lesz.
Vagy az lesz hogy ha marad a spórolás (gyakorlatilag a btr még az új fegyvereink közé tartozik a 20 évével) hogy kapunk innen onnan levedlett 50-100 db ezt azt. Ezt nem szoktuk nagyon elfogadni.
Vagy veszünk valami újat.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 725
2 497
113
Én már régebben felvettetem hogy, a BTR -ekt másodvonalbeli harcjárműveknek kellene átalakítani. Motor, esetleg váltó csere fékek megerősítése, felépítmény átalakítása. Az SKJ verziónak jó a küzdőtere, egy megfelelően nyitható tetővel ide el lehetne helyezni egy 120mm aknavetőt. Így már lehetne megfelelő mozgékony, közvetlen tűztámogatást adó egységeket a lövész zászlóaljakhoz rendelni. Még egy olyan földtől elrugaszkodott gondolat is elhagyta a fejemet, hogy mi lenne ha fel újítanánk DE-82 (vasziljok) aknavető gyártását esetleg ebből alakítanák ki egy 120mm verziót és ezt építenénk be a BTR-ekbe. Tudja valaki hogy DIGÉP felszámolásakor a jogok kihez kerültek?
 
D

danielblack

Guest
Az önkétes alapú, azaz zsoldos, Magyar Honvédségnek mindenképp új fegyverekre van szüksége. Lehetőleg egységes platformokban gondolkoznék. A hazai ipar nagy fokú bevonásával.
Azonban nem dobálnám a kohóba a régi vasakat sem. Tartalékos alakulatok felállításával, az ő feladatuk lenne őket üzemben tartani.
Olcsóbb házi módszerekkel kiegészítő páncélzatokkal ellátni, rpg rácsot szerelni rájuk, stb... Tartalékos erőknek még mindig jók lennének. Fedett tárolásra alkalmas objektum meg bőven van az állam tulajdonában...
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
375
63
kósza ötlet, de jól gondolom, hogy feleslegesen költséges lenne a magyar btr-eket úgy átmókolni, hogy a motor a sofőr mellé kerül, hátra pedig kap egy normális desszant ajtót, mint a modern gépeken egy átrendezett belső térrel?