Chieftain / FV4201 MBT (Egyesült Királyság)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 888
5 170
113
Szerintem a Jordánoknak is csak papíron van még Chieftainjük, ott rohadnak 20 éve a sivatagban.
Challenger 1-ből 400 db-ot kaptak, ebből kb. 190-et használgattak valamilyen szinten, majd olyan kilátástalan lett az üzemeltetés, hogy Leclerc harckocsikat szereztek be az Emirátusoktól!
Magyarán a Leclercen kívül mindenük gyakorlatilag működés képtelen. Ami nem meglepő, lévén az angol tankok üzemeltetéséhez szükséges angol hadipar megszűnt létezni....

Innen nézve, hogy lesznek ezekből működő tankok ukrajnában? o_O
Nem értem én ezt a Britt tervet...

Valamikor régen, Jordániában:
6deb0d3e48ed8c34a4c66d942e33fca4.jpg
Itt az első poszt amit "hírbe hozta" a típust.
Ha valóban felújítják őket ez valakinek nagy üzlet lessz.Ha kap valami értelmes motort,kiegészítő páncélzatot legalább szemből van értékelhető védelme.(Szemben a leo1a5-el).
 
 • Tetszik
Reactions: Catles and Mark1993

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 505
13 392
113
Ha kap valami értelmes motort,kiegészítő páncélzatot legalább szemből van értékelhető védelme.

A Stillbrew pótpáncélozás napjainkra elavult, és egyébként is csak toronyra applikálták.

A ROMOR-A ERA kazetta is megöregedett, de nem is ez a baj, hanem hogy csak egy makettre szerelték fel ezeket, nem pedig egy valódi harckocsira.

Az FV 4211-es az technológia demostrátor volt, a 70-es évekbeli fenyegetések ellen adott védelmet, nem a maiak ellen.

A Shir-2-esből gyártottak 5 - 10 példányt.

A Chieftain 900-asnál meg csak egyetlen bemutató példányra futotta, a rá szerelt kompozit modulok azok valójában csak díszletek voltak, hogy bemutassák a Chobham koncepcióját.
 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 505
13 392
113
… főleg ha azt is nézed hogy a Challanger 1 maga is nagyjából csak egy Chobham páncéllal meg normálisabb felfüggesztéssel pimpelt Chieftain. ;)

Amúgy a Chieftain legvalószínűbb ellenfele Európában a T-55-ös lett volna, azok ellen állta is volna a sarat, ha beindul, és nem robban le menet közben.

Csak a Közel-Keleten volt szar ügy, hogy ott meg már T-62-esekkel találkozott ... ;)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 505
13 392
113
o_O
Esetleg a Kelet-Németeknél állomásozó szovjet T-64-es és T-10M harckocsik a korai időben.
Utána meg a szovjet T-64A/B meg a Kelet-német T-72M.
Érdemes utána nézni az évszámoknak és, hogy mikor mi hol állomásozott.

A T-10-es az egy átnevezett Joszif Sztálin harckocsi volt, II. világháború szökevény, a politika / régimódi tábornok / főkonstruktőr erőszakolta a seregre. Az alapmodellű T-64-es nem sikerült valami jól, ellenben a T-64A egy jóindulattal elfogadható, és elsőosztályú harckocsi volt ...

Amikorra a keletnémetek megkapták a T-72M-et, akkorra már a Chieftain is megkapta a nyíllövedéket ...
 
 • Tetszik
Reactions: antigonosz

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 293
54 656
113
A T-10-es az egy átnevezett Joszif Sztálin harckocsi volt, II. világháború szökevény, a politika / régimódi tábornok / főkonstruktőr erőszakolta a seregre.

Ennek azért utána nézhetnél kicsit jobban. A T-10M az 50's-60's években elég potens harckocsi volt.
Mire lett a Chieftainból valóban sorozat érett változat, addigra a T-10M-et is kivonták tudtommal. Csak az előszériák ellen harcolt volna.

Az alapmodellű T-64-es nem sikerült valami jól,

Nem volt megbízható, ahogyan a Chieftain sem. Viszont minden egyéb műszaki paraméterben magasan felülmúlta azt.

Amikorra a keletnémetek megkapták a T-72M-et, akkorra már a Chieftain is megkapta a nyíllövedéket ...

Szerinted....
Az L23A1 az 1985-ös (!), az első Kelet-német T-72-es meg 1978-as.... a T-72M1 eseket meg 1980-tól kapták meg :cool:
Itt hívnám fel a figyelmedet arra, hogy az első, nem prototípus vagy előszéria változatú Chieftain az az MK5-ös verzió. 1975-től létezik...
És adalékként még annyit, hogy mire lett nyíllövedéke az angol tankoknak, addigra a túloldalt már T-80BV harckocsik voltak a szovjet oldalon.... :rolleyes:
Szerintem fontos, hogy évszámokban el tudjuk helyezni a dolgokat :)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 946
32 185
113
 • Tetszik
Reactions: fishbed and Catles

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 716
64 850
113
Küldenék Ukrajnába. A homeopátiás mennyiségű modernebb tank helyett lenne értelme, sokáig úgysem kell őket majd üzemeltetni.
Franc se tudja milyen állapotban lehetnek, ott elég xar az idő. Amiket eddig láttam az vagy szét volt rohasztva, lőve, vagy múzeumban volt. De nem zörög a haraszti, meglatjuk, mindent visznek már... Valamiért elmerült, és lassuk be tényleg elég gyér ami harckocsit felajanlott a brit kormány eddig ahhoz képest mennyire mélyen benne van ebben a háborúban.