1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Csapatlégvédelmi rendszerek

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - ijasz által indítva @ 2013. október 29..

 1. laiki

  laiki Well-Known Member

  Mondjuk a kínai olcsóbb is és jobb paramétereket is tud (legalábbis a neuralgikus magasság/helyszög mérési pontosság, telepítési/bontási idő, mobilitás terén biztosan). Azzal meg nehéz mit kezdeni, hogy lassan már mindent is tilos lesz vennünk, ami jó ár/érték arányú és csak akkor vagyunk demokratikusak, ha amcsi cuccot is veszünk milliárd dolláros áron, meg németet is, különben nem kapjuk meg a nekünk járó EU-s pénzeket.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Előbb adja Washington áldását SZU-35-re vagy Nyebo ra vagy a fene se tudja milyen orosz haditechnikára minthogy kínai haditechnikát engedjen a NATO ba.Olyannyira tiltott minden ami kínai,hogy vannak telefonmárkák amit még a Honvédségbelső levelezőrendszeréhez sem csatlakoztathatsz...
   
  zsolti, kamm, wolfram and 3 others like this.
 3. laiki

  laiki Well-Known Member

  Ha Washington áldása a fő szempont, akkor kizárólag jenki technikát vehetünk, minimum 10-szeres áron. Ezt az élvezetet meghagynám inkább az araboknak.
   
  zsolti and tarzaan like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tök jó ez a kisebb. Bár ezeket még mindig kell hajtogatni. Mondjuk ezzel el is vesztik a mérési pontosság egy részét és stealth gépek ellen már tényleg semmit nem tudnak. Akkor meg mi értelme a VHF sávnak?
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hülye példa. A Nyebo egyértelműen az Sz-300/400 mellé készült annak a felépítését figyelembe véve.
   
 6. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Nem ártana rendszerben gondolkodni és nem egyoldalúan.
  Nem magányos Don Quijote-k küzdenek hálózat alapú ellenséggel.
   
  zsolti, tarzaan and fip7 like this.
 7. laiki

  laiki Well-Known Member

  Eleresztesz ám állításokat ex katedra. Már mi a szöszért készültek volna a Nyebo család radarjai kizárólag, vagy "egyértelműen" az Sz-300/400 család mellé?
  Szerinted egy Nyebo-M és egy Vityaz, vagy Buk-M3, vagy Pancir nem tud együttműködni?
  De még ha így is lenne, az akkor sem mentené azt, hogy finoman szólva fura egy radar árát úgy figyelembe venni, hogy hozzá képest nagyságrenddel drágább (konkrétan természetesen az adott ország által gyártott legdrágább) komplett légvédelmi rendszerekkel összeadva vizsgálod. Ráadásul az a másfél milliárd dolcsis állításod is elég légből kapott.

  Hát persze. A kínai radar, ami:
  - VHF sávú, tehát lopakodók felderítésére sokkal alkalmasabb
  - 280 km felderítési távolságú
  - Egy harci gép besugárzásjelzője nem érzékeli, tehát a lopakodó nem tud vele szemben a számára optimális szögben repülni
  - Jobb a túlélő képessége, ezért jobban megengedheti magának a folyamatos működést
  Az a lopakodók ellen "semmit nem tud".

  Viszont a Sentinel radar, ami:
  - X sávú, így a lopakodók felderítésére jóval kevésbé alkalmas
  - 120 km maximális hatótávolságú
  - A lopakodó besugárzásjelzője által könnyen észlelhető és így a lopakodó optimális oldalát tudja mutatni
  - Ha nem csak nagyon rövid időkre kapcsol be, akkor simán elcsapják radarlehárító rakétával, vagy bármi mással, ezért csak szakaszosan működik és amikor nem sugároz, akkor vak
  Na az aztán viszont szuper megoldás.

  Ugyanolyan számú Sentinel radar és VHF radar ugyanakkora területen elszórva ugyanolyan eséllyel lát rá a lopakodóra, a radarnak kedvező szögben. Viszont e mellett a VHF radar fenti 4 előnye kapásból érvényesül.
   
  zsolti and fip7 like this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem érted a lenyeget.Eszed nem eszed a NATO-ban Amerika a főnök.Ha nem NATO tagallamtól vásaroosz az ő szava dönt nem a németeké,nem a franciáké de meg csak nem is a szlovákoké....
   
  zsolti likes this.
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  Stealth gépek jönnek ellenünk,nekünk akkor úgy sem lesz sok odszunk......
  Ne az USA/Oo/Kina szintjén gondolkozz!Hazai légtér védelme,a számunkra lehetséges módon,és a számbavehető ellenségeket tekintve.
  VHF/UHF radar feladata az lenne,hogy felfedje a behatolót.Amit azok felfedtek,arra kell csak dolgozniuk a pontosabb,rövidebb hullámhosszu radaroknak,ezzel is csökkentve a kisugárzási időt.(de pl a széttelepitett NASAMS optikai célkövetője már megtalálhatja,ha csak egy szektorban kell keresnie,és nem kell a Sentinel).
  Ahogy most fejlődik a (hálozatosan üzemeltethető) elektronika,a multistatikus radarok is kézzelfogható közelségben vannak.
   
  zsolti likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ki feltételezte ezt...?
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezért fejlesztik gőzerővel több országban is a passzív radarokat is.
   
  zsolti, svajcibeka and Negan like this.
 12. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Hát, alapvetően a Te mondanivalódban benne van.
  A honi rádió-technikai csapatok a légvédelem önálló fegyverneme, a légvédelem egyik legfontosebb szegmense, önálló rendszert képez. A Nyebo radarok komplex kialakításúak, arra is vannak megépítve, önálló rendszert képeznek és az RT századokban müködnek. Mellettük számos más, általános és speciális lokátor és zavaró állomás van a században. Ezek teljesen függetlenek és függetlenül müködő alakulatok a másik két, a célok megsemmisítésre létrehozott fegyvernemtől, a légvédelmi rakéta,-és tüzér, valamint vadászrepülő csapatoktól, akiknek vannak külön lokátor egységeik.
  Mint az Sz-300/400, Sz-350, Patriot, MEADS, NASAMS rendszereknek külön kifejlesztett felderítő lokátoraik vannak.
  Tehát az a kijelentésed, hogy a Nyebo lokátor rendszert a SZ-300/400 mellé tervezték, ebben a formában nem igaz.
  A-50 - Sz-300 - Mig-31 fejlesztései tartoztak össze.
  Az Sz-300/400, Patriot, ... és a Nyebo lokátorainak is megvannak a maga fontos feladatai a nagy rendszerben, mint ahogyan a NASAMS-nak is.
   
  gacsat, fishbed, laiki and 1 other person like this.
 13. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Lehet hogy, radar témában tudatlan vagyok. De lehetséges hogy Magyarországon mostanában tapasztalt földisugárzású digitális tv adások állandó birizgálása összefüggésben van valamilyen passzív radaros kísérletezésekkel?
   
  LMzek 2.0 likes this.
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Fogadjunk, hogy fű alatt a fenyegetett országok már visszatértek a hanglokátorokhoz.
   
 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Nem. Én a jelenleg 3D-sként gyártott-forgalmazott VHF radarjukról tettem be képet. Ha megnézted volna a linkjeimet, amik a gyártó és a forgalmazó oldalai amúgy, akkor láthattad volna.
  Amit te tettél be, az egy régebbi modell. Már rég nem szerepel a gyártó oldalán és nem forgalmazzák. Nyilván azért nem, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és helyette lett a VHF+deciméteres kombó megoldás.

  Na közben megtaláltam, de nem a beloruszoknál, hanem Karcsi bácsi oldalán. Ezek szerint rosszul emlékeztem, hogy hol olvastam. De hát az embert néha hajlamos megviccelni a memóriája...
  Ez lenne az:

  https://www.ausairpower.net/APA-Rus-Low-Band-Radars.html#mozTocId741258

  "The design uses a unique wideband "Kharchenko" square ring element radiator, arranged in a diamond lattice pattern, intended to improve frequency agility against earlier VHF designs."
   
  Negan likes this.
 16. Ruby de Puteaux

  Ruby de Puteaux Well-Known Member

  MSPO kiállításon jelent meg az alábbi kép. Lengyel fejlesztés, lézeres vezetősugaras irányítás, ránézésre(alakra) a Corsar páncéltörő rakétára hajaz.

  [​IMG]
   
  arbalest and tarzaan like this.
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Válaszul a korábbi háborús konfliktusokra és a számos védelmi beszerzési programban meghatározott követelményekre, a PIT-RADWAR által kifejlesztett 35 mm-s tüzérségi rendszer, valamint a lengyel ipar által kifejlesztett programozható lőszerek számtalan konfigurációban készen állnak arra,hogy rendszeresítsék őket. A rendszer első verzióját, a 35 mm-s gépágyúval (OSU-35), már az ORP Kaszub korvettre integrálták . Számos földi változatot is kifejlesztettek, különböző platformokra integrálva. A lengyel hadseregben a 35 mm-es kaliberű rendszerek egységesítése és széles körben történő bevezetése képességugráshoz vezethet a VSHORAD területén, és egy teljesen új eszközkészletet biztosít a légvédelmi egységeknek.

  A PIT-RADWAR által kifejlesztett 35 mm-es tüzérségi rendszert már haditengerészeti változatában is bevetették, az ORP Kaszub korvett fedélzetén. A rendszert másik két Kormoran-osztályú MCMV-re is telepíteni fogják. A szárazföldi változatot párhuzamosan fejlesztik. A rendszer mind vontatott változatban (a PGZ-Noteć konzorcium által folytatott Noteć program, amelyet a PGZ Csoport, a PIT-RADWAR és a HSW alapított), mind pedig többféle önjáró platformra integrált változatban. fog megvalósulni - összhangban a PIT-RADWAR által autonóm módon kidolgozott koncepciókkal. Ezek egy része életképes opcióvá válhat a Fegyverzeti Felügyelőség által nemrégiben bejelentett SONA programban. A SONA egy olyan projekt, amelynek célja a közvetlen légvédelem biztosítása a páncélozott egységek számára, a C-RAM tartományban is.

  A rendszer számos lehetséges konfigurációját konceptualizálták(valamely fogalom jelentéstartalmának meghatározása). És nemcsak a lengyel hadsereg számára lehetnek érdekesek, mivel jelentős exportpotenciállal is rendelkeznek. A programozható lőszerek lengyel rendszerét is fejlesztik a fegyver különböző változatai mellett.

  A PIT-RADWAR által kínált megoldás vagy megoldások komplex légvédelmi rendszerek, amelyek a 35 mm-s automata ágyú köré épültek, kétoldalas adagoló rendszerrel, tűzvezető rendszerrel, valamint a Lengyelországban,a Mesko-l együttműködésben kifejlesztett sabot, kiképzési és programozható lőszerekkel. . Ez utóbbi különösen releváns, mivel a programozható (ABM, air-burst munition) lőszerek olyan eszközök, amelyek különösen hasznosak a kisebb légi fenyegetések, például az UAV-k elleni fellépésben. Ezek nemcsak hatékony eszközei a hagyományos légi fenyegetések elleni fellépésnek, hanem alkalmazhatók nem páncélozott és enyhén páncélozott szárazföldi és tengeri célpontok ellen is.[​IMG]
  A 35 mm-es löveg (itt - a haditengerészeti AM-35 változat alapján) jó kiindulópont a légvédelmi rendszerek fejlesztéséhez. Kép: PIT-RADWAR
  Alapplatform - Pontos fegyver lengyel gyártmányú ABM programozható lőszerekkel

  Még 1995-ben a PZA Loara AAA fejlesztési program keretében Lengyelország engedélyt szerzett a KDA 35 mm-s fegyver gyártására az Oerlikon cégtől (amely jelenleg a Rheinmetall része). A beszerzés számtalan 35 mm-s tüzérségi rendszer kifejlesztését célzó program kiindulópontjává vált. A gyártást a HSW SA-hoz rendelték. Az ágyú egyik legfontosabb jellemzője, azon kívül, hogy nagyon pontos, a lőszerek mindkét oldalán történő adagolásának képessége, amely lehetővé teszi a sabot és a programozható lövések gyors váltakozását.

  A programozható ABM lőszerek nagyban növeli a használat hatékonyságát. Bizonyos rendszerekben a lövedékeket a számítógép memóriájában tárolt statisztikai mérések, vagy az előző lövések sebességének és a célparamétereknek a mérése alapján programozzák, amikor betöltik őket a fegyvermechanizmusba. A Meskóval együttműködő PIT-RADWAR egy hatékonyabb, mégis összetettebb rendszert tervezett. A lövéseket "érintés mentesen" programozzák. A programozható ABM lőszerek hatékonyságát megerősítette egy tesztprogram, amelyet a PIT-RADWAR SA a „Bateria przeciwlotnicza 35 mm” [35 mm légvédelmi elem] projekt keretében hajtott végre, még 2019 szeptemberében. A tesztekre. az Ustkai Központi Légierő Gyakorló Lőterén került sor. A tesztek során a légi célpontokat programozható lőszerekkel lőttek. A célpontokat megsemmisítették , a programozott paramétereknek megfelelően.  A programozható lőszerek még továbbra is meglehetősen hatékonyak a célok széles, ugyanakkor világosan meghatározott körével szemben. Itt légi, szárazföldi és tengeri fenyegetésekre utalunk. Ebbe a csoportba tartoznak a "könnyű páncélok" is, mivel a programozható ABM lövedékek át tudják ütni a könnyen páncélozott célokat is . A nagy kezdeti sebesség miatt a sabot lőszerek hatótávolsága nagyobb, mint a programozható lőszereké. A célok eléréséhez szükséges rövidebb idő döntő lehet, ha maximális hatótávolságra lövünk . A programozható lőszerrel rendelkező 35 mm-s löveg hatótávolsága 3,5–4 kilométer, míg sabot lőszerek esetén a hatótávolság 5-6 kilométerre bővül.

  A PIT-RADWAR célzási rendszerének nagy pontossága miatt, valamint magának a lövegtervezésnek köszönhetően az ágyú magas pontosságot nyújt a felhasználónak, ha az effektív hatótávolságon belüli célpontokkal szemben használják. Ez vonatkozik a nagy sebességgel mozgó kisebb fenyegetésekre is, például cirkálórakétákra, UAV-a vagy irányított rakétákra. A pontosság itt releváns tényező,mivel ezeknek a célpontoknak az átmérője kicsi. Ez lehetővé teszi a célpontok közvetlen elérését vagy a lőszer olyan távolságból történő felrobbantását, amely a felhasználó számára szinte bizonyos semlegesítést és a fenyegetés megsemmisítését biztosítja.

  35 mm - haditengerészeti és szárazföldi alkalmazások

  A PIT-RADWAR által kínált és az alábbiakban ismertetett összes fegyverrendszer az 1990-s évek közepén kifejlesztett „Loara” légvédelmi tüzérségi projektből származik. A projekt eredményeként egy önjáró rendszert fejlesztettek ki egy módosított T-72 MBT alapján, két 35 mm-es KDA-fegyverrel felfegyverkezve, korai figyelmeztető radarral és nyomkövető radarral, optronikus érzékelőkkel kombinálva a célzás céljából. A projekt azután zárult le, hogy a MoD erre vonatkozó döntést hozott, 2009-ben. Csak egyetlen darab került a 10. páncélos lovas dandárhoz. De ezt az egy darabot pár év után kivonták. A PIT-RADWAR ennek a rendszernek a tapasztalatai alapján több fegyvergyártási koncepciót dolgozott ki. Ennek célja a haditengerészet, a hadsereg, valamint a potenciális export ügyfelek igényeinek kielégítése volt.

  Eddig a fegyver haditengerészeti változata (OSU-35 hajófegyver-rendszer) volt az egyetlen létező verziója annak a rendszernek, amely sikeresen bevezetésre került a Loara mellett. A rendszert pilóta nélküli toronnyal rendelkezik , amelyet a hadihajóra telepítettek, a hajó szerkezetének minimális módosításával; a tornyot stabilizált 35 mm-s fegyverrel szerelték fel. A torony 2x100 db lőszert tud befogadni. Maga a rendszer tartalmaz egy tűzvezető rendszert is kezelőállomással, tartalék vezérlő állomással és egy nappali / éjszakai optronikus érzékelővel, amely szintén fel van szerelve IFF-l.

  A projekt és a tesztprogram során összegyűjtött tapasztalatok a rendszer új verziójának, más néven OSU-35K kifejlesztéséhez vezettek. Ezt a verziót két új Project 258 (Kormoran II osztály) MCMV-re telepítették:Ez az ORP Albatros és a ORP Mewa. Az előbbi hajón már megkezdődtek az integrációs munkálatok. Ezek a tervek szerint körülbelül 2 évig tartanak. Az ORP Mewa rendszerének integrálásával kapcsolatos munka szintén folyamatban van. Az OSU-35K sokkal könnyebb, és sokkal jobb ergonómiát is mutat. A rendszer optoelektronikai érzékelőjét szintén módosították és korszerűsítették, a tűzvezető rendszerrel és a kezelő állomással együtt.

  [​IMG]
  Kép : PIT-RADWAR

  Az OSU-35K rendszer optimalizálása és miniatürizálása, valamint a súlycsökkentése jó kiindulópontot jelentett egy szárazföldi, önjáró VSHORAD megoldáshoz. A stabilizált torony-rendszer és a haditengerészeti változat tűzvezető rendszere lehetővé teszi a lővések mozgó vagy álló platformról történő végrehajtását. A kompakt kialakítás hasznos a rendszer bármely ügyfél által kiválasztott hordozó platformon történő alkalmazásához. Telepíthető például a Rosomak APC-re, amely oly gyakori a lengyel hadseregben. Azonban a teherautókon vagy a lánctalpas platformokon történő integráció is lehetséges.
   
  Pogány, Luthero and Bleroka like this.
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  2. rész


  Önjáró elemek

  A 35 mm-s rendszer moduláris jellegének köszönhetően be lehet ágyazni bármilyen kiválasztott toronyba, bármilyen önjáró platformra. Az e körbe tartozó koncepcionális tervezési munkák önjáró változatok megjelenéséhez is vezettek. Néhányuk közvetlenül az AG-35-l fejlődött ki.

  A legegyszerűbb módszer az AG-35 torony optronikus érzékelővel való felszerelése egy nagy mozgékonyságú teherautóra, például a Jelcz S-662-re. Az azonos platformra telepített WG-35 parancsnoki járművel együtt ez a fajta változat ugyanazokat a képességeket kínálná, mint a vontatott változat. Ugyanakkor nagyon mobil is lenne. További lőszer-szállító kapacitás is elérhető lenne. Az így konfigurált rendszert kísérőként is lehetne használni a kötelékekben, extra képességgel a szárazföldi célok ellen.

  A még fejlettebb megoldás magában foglalhatja az AG-35 rendszer integrálását egy páncélozott platformra. Úgy tűnik, hogy a Rosomak APC az a jelölt, aki megfelel ennek a szerepnek a lengyel hadseregben - amint az alábbiakban látható. Ebben a konfigurációban a 35 mm-es tüzérségi rendszer alkalmazható motorizált gyalogos egységek védelmére, ugyanazon járműtípus használatával. A tüzérségi csomagon kívül lehetőség nyílik a WG-35 platformra telepített rendszerrel azonos tűzvezető rendszer integrálására is. A Rosomak-alapú rendszer azonban tartalmazhat hidraulikusan mozgatható érzékelőrendszert is, amely tartalmazza a radart és az optronikus érzékelőket.

  [​IMG]
  Kép : PIT-RADWAR

  A Soła vagy Bystra radarok egy változata vagy a Poprad SAM rendszer szintén integrálható a Rosomak APC-re. Emlékeztetni kell arra, hogy a WG-35 jármű tűzvezetési célokra használható vegyes légvédelmi egységekben, amelyet a 35 mm-s ágyúk, és az ABM lövedékek alkotnak, valamint a Poprad SAM rendszerek, amelyek a VSHORAD rakétákat használják. A platform-egyesítés megkönnyítené egy ilyen rendszer operatív használatát gépesített vagy motorizált egységekben. Lehetőség van egy másik hordozó platform használatára is, legyen az kerekes vagy lánctalpas, ha az ügyfélnek ilyen típusú követelményei vannak. Az összes fent említett elemet már használták,kipróbálták . Ez egy olyan javaslat lehet, amely optimális lenne azokhoz az elemekhez, amelyek már rendelkeznek vagy rendelkeznének a Rosomak APC platformmal.

  Loarától Sonáig

  Az utolsó javaslat magában foglalja az integrált légvédelmi rendszer létrehozását egyetlen, lánctalpas alvázon. Ez válasz a Sona program követelményére. A szóban forgó beszerzési program feltételezi, hogy egy rendszer képes megvédeni a páncélozott egységeket az UAV-l. A rendszernek a C-RAM tartományban is működnie kell (ami újdonság a lengyel hadseregben). Nemrégiben a Fegyverzeti Felügyelőség technikai párbeszédet kezdett ezen a területen. A párbeszédhez csatlakozott a PGZ Csoport és üzleti vállalkozásai, amelyek know-how-t és megoldásait a megrendelő igényeire adott válaszként lehet tekinteni. A PIT-RADWAR az egyik részt vevő vállalkozás, összetett 35 mm-s fegyver megoldásával és széleskörű know-how-jával az ilyen rendszerek integrálásával kapcsolatban. Mindez a szakértelem lehetővé tenné a célmegoldás létrehozását egyetlen platformra integrált érzékelőkkel és effektorokkal, amelyek kiválaszthatók a rendszer elsődleges hordozójaként. Az OSU-35K fegyver fejlesztése során összegyűjtött tapasztalatok nagyon hasznosak lehetnek a Sona megoldás komponenseinek létrehozásának folyamatában.


  Az egyik lehetőség egy nyomkövető radarral, optronikus érzékelővel és korai észlelési radarral felszerelt rendszert jelentene, egyetlen járműplatformra integrálva. Ezek az érzékelők időközben adatokat szállítanának a tűzvezető rendszerhez. Az egész megoldást két 35 mm-s gépágyúval lehetett felfegyverezni ABM és sabot lőszerekkel. Az arzenál gazdagítása Piorun vagy Piorun 2 légvédelmi rakétákkal szintén indokolt lenne. Hasonló megoldáson alapuló rendszer kísérheti a páncélozott / gépesített elemeket is, helyettesítve a négy 23 mm-es löveggel és 4 Grom-rakétával felfegyverzett ZSU-23-4MP Biala platformok szűkös mennyiségét.

  A PIT-RADWAR képviselői hangsúlyozzák azt a tényt, hogy a tracked-rendszer ajánlat variáns alapú, így teljes mértékben a felhasználói igényekhez igazítható. Lehetőség van egy eltérő konfigurációjú torony rendszer telepítésére egy kiválasztott hordozó platformra - például egyetlen ágyúval, rakétaindítóval és optronic / radar érzékelő készlettel.

  [​IMG]
  Az új, 35 mm-es önjáró rendszernek kell lecserélnie az összes posztszovjet ZSU-23-4 Shilka járművet, valamint a lengyel változatát - a kombinált SAM / AAA ZSU-23-4MP Biała megoldást. Kép: DPI MON

  Ez a jármű önmagában kissé kevésbé összetett, olcsóbb lenne, ugyanakkor megtartaná a magas szintű harci képességeket is. Mind az UAV-t, mind a hagyományos fix vagy rotációs szárnyú eszközök, mind a manőverező és nem manőverező kis méretű fenyegetések ellen is hatékonyan felhasználható lenne. Ez a gépágyú nagy pontosságának és a programozható lőszerek használatának köszönhetően lehetséges. A lőszerek önmagukban lehetővé teszik az adott célpont hatékony semlegesítését, a hagyományos lőszerhez képest kisebb lőszer mennyiségből .

  A Bystra radarokkal és optronikus készülékekkel felszerelt tűzvezető járművek felhasználhatók a rendszerek célpontjainak kijelölésére. Lehetőség van különböző megoldások (fegyverek / támogató eszközök) létrehozására is a Sona rendszerben, a megrendelő igényeitől függően.

  Jelenleg nagy a piaci kereslet a PIT-RADWAR-ban kifejlesztett megoldások által kínált képességekkel rendelkező rendszerek iránt. A 35 mm-s fegyver, amely a NATO-kompatibilis ABM programozható lőszert használná, átfogó tűzvezető rendszerrel kombinálva, sikeres lehet mind a hazai, mind az exportpiacon. Számos NATO-tagország, köztük USA vagy Németország, azon dolgozik, hogy olyan modern rendszereket vezessenek be, amelyek hatékonyak lennének cirkálórakéták, UAV-k, rakéták, rögzített szárnyú repülőgépek vagy helikopterek ellen. Ezeket a rendszereket mind a kritikus infrastruktúra, mind a manőverező frontvonal egységek védelme érdekében pontvédelemre lehet használni. Röviden szólva: a növekvő fenyegetések szükségessé tették az erős szárazföldi légvédelmi eszközök visszatérését még azokon a helyeken is, ahol előzetesen csökkentéseket hajtottak végre.

  Az AAA változatos konfigurációja vagy a kombinált AAA / SAM megoldások, amelyek a 35 mm-s ágyút alkalmazzák, számos kihívásra válaszolnak, amelyekkel Lengyelország és a szövetséges nemzetek egyaránt szembesülnek. Ezeket az eszközöket a Lengyel Fegyveres Erők által az egyes programokban kifejezett növekvő igényekre adott válaszként is felfoghatjuk. Emellett a lengyel védelmi ipar releváns exportkínálatává válhatnak, amely már most is jelentős potenciállal rendelkezik a VSHORAD SAM rendszerek és a C2 rendszerekkel párosított radar / optoelektronikus érzékelő rendszerek területén. A fentiek révén a lengyel ipar készen áll arra, hogy átfogó ajánlatokat tegyen ebben a szegmensben
   
 19. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  3.rész

  Szárazföldi hordozható elemek


  Miután a Loara program véget ért, a PIT-RADWAR úgy döntött, hogy folytatja erőfeszítéseit az AAA területen. A 2009 és 2011 közötti időszakban a Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium támogatásával megvalósult a „Távvezérelt légvédelmi rendszer 35 mm-s g.ágyú alapján” projekt megvalósítására,egy konzorcium hoztak létre. ennek a konzurciumnak a tagjai a Műszaki Katonai Egyetem, a PIT-RADWAR és a Tarnów-i Mechanikai Eszközök Kutatási és Fejlesztési Központ lett. A „Zdalnie Sterowany System Przeciwlotniczy Kalibru 35 mm”, más néven ZSSP-35 „Hydra”, a fent említett kezdeményezés eredménye lett. A fent említett fegyverrendszert a Kielce MSPO kiállítás során többször bemutatták. A rendszert a lengyel védelmi minisztérium légvédelmi részlegének vezetése pozitívan értékelte,

  Még 2014-ben újradefiniálták az elemszerkezet koncepcióját. A kivitelt további elemkomponensekkel frissítették. Az effektor a vontatott, mégis automatizált platformon alapuló 35 mm-s ágyú - az A-35 változat programozható lőszerrel, míg az AG-35 saját, tűzvezető rendszerrel rendelkezik,és optronikus érzékelővel. Észlelési és irányítási, valamint tűzvezető rendszereket feltelepítettek az Żubr járműre, amelyek így a WG-35 tűzvezető járművet alkotják. A járművet hidraulikusan kinyúló optronikus érzékelővel látták el, amely csak egy újabb változata annak a szenzornak, amelyet a korszerűsített WD-95 modernizált BLENDA légvédelmi járművekbe telepítettek. Az érzékelőcsomag III generációs. hőkamerás érzékelőt, nappali kamerát, nagyfrekvenciás lézeres távolságmérőt és IFF-t tartalmaz. A WG-35 járműhöz a PIT-RADWAR-l által tovább fejlesztett nyomkövető radar további integrációját is tervezik. A radar lehetővé tenné a célok észlelését és nyomon követését bármilyen időjárási körülmények között.

  [​IMG]
  AG-35 vontatott gépágyú és egy WG-35 parancsnoki jármű . Kép: PIT-RADWAR

  A fenti rendszer a PZA Loara-megoldás szétválasztott formája. A teljesen automatizált gépágyú platform használata a haditengerészet azon terveinek eredményeként jött létre, hogy a vontatott 57 mm-s S-60 ágyúkat a PIT-RADWAR Blenda tűzvezető rendszerrel kapcsolják össze. Így egy olyan modern megoldást vezetnének be, amely sokkal hatékonyabb lenne, anélkül, hogy megváltoztatná a rendszer-mozgáshoz kapcsolódó logisztikáját. A Noteć program szintén jelentős hatással volt a rendszer fejlesztési irányára.. A program keretein belül az elemzést a Fegyverzeti Felügyelőség folytatja. Eközben, az AG-35-ös fegyvert a Pilica rendszerbe integrálták, amelyet a Fegyverzeti Felügyelőség néhány évvel ezelőtt rendelt meg a légvédelmi ütegek védelme érdekében. A PIT-RADWAR által kínált fegyver teljes mértékben képes a rendszerrel való együttműködésre. A fentieknek köszönhetően a Pilica növelheti potenciálját, ha a könnyebb, 23 mm-s eszközök mellett a NATO-n megfelelő 35 mm-s löszert használja.

  A fenti rendszer a PZA Loara-megoldás szétválasztott formája. A teljesen automatizált gépágyú platform használata a haditengerészet azon terveinek eredményeként jött létre, hogy a vontatott 57 mm-s S-60 ágyúkat a PIT-RADWAR Blenda tűzvezető rendszerrel kapcsolják össze. Így egy olyan modern megoldást vezetnének be, amely sokkal hatékonyabb lenne, anélkül, hogy megváltoztatná a rendszer-mozgáshoz kapcsolódó logisztikáját. A Noteć program szintén jelentős hatással volt a rendszer fejlesztési irányára.. A program keretein belül az elemzést a Fegyverzeti Felügyelőség folytatja. Eközben, az AG-35-ös fegyvert a Pilica rendszerbe integrálták, amelyet a Fegyverzeti Felügyelőség néhány évvel ezelőtt rendelt meg a légvédelmi ütegek védelme érdekében. A PIT-RADWAR által kínált fegyver teljes mértékben képes a rendszerrel való együttműködésre. A fentieknek köszönhetően a Pilica növelheti potenciálját, ha a könnyebb, 23 mm-s eszközök mellett a NATO-n megfelelő 35 mm-s löszert használja.


  Kétségtelen,hogy - a 35 mm-s lövegek sokkal szélesebb körben alkalmazhatók, túl a haditengerészet parti légvédelmi egységeinek területén, amelyek a Noteć program fókuszában állnak. A fegyver önmagában hatékony kiegészítője lehet a rakétákon alapuló légvédelmi megoldásoknak. Alkalmazható mind az alacsony repülésű fenyegetések, mind az UAV-k vagy rakéták ellen, védve az infrastruktúra fontos elemeit, vagy akár a Wisła és a Narew rendszereket
   
  Pogány and Luthero like this.
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  http://www.ausairpower.net/APA-HQ-7-Crotale.html
   

Ezen oldal megosztása