Cseh haderőfejlesztési program 2030

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
27 552
51 286
113
Mind a harckocsikat, mind a gyalogsági harcjárműveket a jövőben új technológiára kell cserélni (valószínűleg a T-72 M4CZ harckocsikat német Leopard 2 A7+ harckocsikra, a BVP-2-t pedig svéd CV90 MkIV gépekre cserélik), de egészen addig amíg ezek megérkeznek, a meglévőknek teljes mértékben működőképesnek kell lenniük, hogy biztosítsák a Cseh Köztársaság hadseregének képességét a kitűzött feladatok és kötelezettségek teljesítésére.

A fenti okból kifolyólag a közelmúltban pályázatot írtak ki tank és BVP alkatrészek beszerzésére, amelyre a potenciális pályázóknak a tankok esetében 2022 október 17-ig, a BVP esetében pedig 2022 október 14-ig kell jelentkezniük. Millió koronás nagyságrendű vásárlásról lesz szó. Az alkatrészigény tárgya például üzemanyagszivattyúk, önindítók, generátorok, hidraulikus ventilátor-hajtású szivattyúk, torziós rudak, számos elektromos alkatrész, köztük antennák, kontaktorok, de van kereslet vonókötelekre és egyéb kiegészítőkre is.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
27 552
51 286
113
Nehéz harci felszerelés javítása: Milyen képességekkel rendelkezik a cseh ipar?

20220915132807_haly.jpg
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
3 321
5 089
113

Csak a szokasos
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
17 019
28 949
113
Csehek 100M USD-t kapnak haderofejlesztésre a FMF (Foreign Military Financing) keretébol és további 6M USD-t kybervédelemre:
https://cz.usembassy.gov/cs/usa-oznamily-vojenskou-pomoc-cr-ve-vysi-106-milionu-dolaru/
Ezt nem csak úgy kapják ugye, hanem ez lesz az ellenértéke az átadott technikai eszközöknek.
Ráadásul ezt amerikai fegyverekre kell elkölteni, mi több még valószínűleg hitelt is kell felvenniük. Gondolom ezekből együttesen fogják az újabb H-1-es helikopter csomagot finanszírozni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
27 552
51 286
113
A Heron drónok és a cseh hadiipar

Ez az akvizíció kormányok közötti formában valósul meg. A beszállító tehát nem a gyártó, az IAI izraeli állami vállalat lesz, hanem maga Izrael, amelyet a védelmi minisztériuma képvisel. A Cseh Köztársaság a hazai ipar jelentős bevonását igényli, ami a cseh hadsereg számára Izraellel együttműködésben megvalósuló egyéb projekteknek is megfelel, mint például az ELTA Systems cégtől MADR radarok beszerzése és a SPYDER rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer megvásárlása a Rafael cégtől...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
27 552
51 286
113
A minisztérium nem kötelező érvényű ajánlatkérést küldött az amerikai félnek 24 db F-35 Lightning II típusú repülőgép beszerzésével kapcsolatban.

A Honvédelmi Minisztérium 2022. október 3-án, hétfőn átadta az úgynevezett ajánlatkérő levelet az amerikai félnek. Ez a dokumentum nem kötelező érvényű előírás, a cseh kormány rajta keresztül csak jelzi, hogy érdekli, hogy tárgyalásokat kezdjen az amerikai féllel a repülőgépek vásárlásáról. A levél átadása szükséges előfeltétele a további tárgyalásoknak az amerikai fél számára.

2022. október közepén a védelmi minisztérium képviselői megvitatják a repülőgépek beszerzésének és üzemeltetésének paramétereit az Egyesült Államokban. A soron következő tárgyalások egyik fő pontja a cseh ipar esetleges bevonása lesz. 2022 szeptemberében megkezdődtek a cseh és amerikai szakértői csoportok első találkozói.

A kormány döntése az USA-val való tárgyalások megkezdéséről a Cseh Köztársaság hadserege által készített elemzésen alapul, amely szerint csak az „ötödik generáció” legmodernebb gépei maradhatnak életben a jövő harcterén.

2022 augusztusában megalakult egy tárcaközi tárgyalócsoport, amelyben a Honvédelmi Minisztérium képviselői mellett a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium képviselői is helyet kaptak. A Honvédelmi Minisztérium munkacsoportját Blanka Cupáková helyettes és Jan Jireš helyettes vezeti. A csapat további tagjai a védelmi minisztérium és a cseh hadsereg egyes részlegeinek szakértői.

A cseh kormány felhatalmazta a védelmi minisztériumot, hogy 14 svéd Gripen repülőgép lejáró bérleti szerződését követő repülőgépek beszerzéséről tárgyaljon. A honvédelmi miniszter legkésőbb 2023. október 1-jén tájékoztatja a kormányt az F-35-ös repülőgépek beszerzésének és üzemeltetésének egyeztetett alapvető paramétereiről. Ez alapján dönt majd a kormány arról, hogy Csehország megvásárolja-e őket.
 
 • Tetszik
Reactions: formosa1