Valahogy úgy éreztem, hogy nagyon jól alakítja azt, akinek fogalma nincs semmiről.
1, Túl kevés eszközt vettünk eddig, mennyiség kell és tartalékok is, meg cserealkatrészek.
2, Lezárult a pénzbőség időszaka, hektikus gazdasági hullámok időszakára kell készüljünk, ezek visszavethetik bármikor a hadsereg költségvetését.
3, Nem szeretném a gép technikai paramétereit kommentálni. Én nem láttam pénzügyi ütemtervet. Én nem mondok véleményt, a Bizottságban a katonák megvédték a döntést. Én még nem beszéltem erről az Albatrosz gyártójával, addig nem alakítok ki véleményt. Van pár olyan mondat benne, ami jó és amit egyébként
bárhol felszed az ember a témában, ha beszélget, de üvöltően
nem szólt semmi gazdasági perspektíváról, összefüggő elképzelésekről, nincs stratégiai elképzelése.
Ha mi sokszor elmondjuk, hogy a Zrínyi inkább hadipar fejlesztés, mint haderőfejlesztés,
ez alapján lehet rajongani érte vagy kritizálni, hát akkor pont ennek az ellenkezője a cikkben előadott leendő h.miniszter tervek. Azon kívül, hogy nincs pénz és kellene minden, túl sokat nem tud mondani. (Pedig más interjúkban konkrétabban fogalmazott, nyíltan kimondta, hogy politikai jóindulat az elsődleges, a katonai használhatóság és ár teljesen másodlagos.)
Lehet, hogy csak jól terel, mert pont nem olyan nő hírében áll, aki ne tudná, mit akar vásárolni. De hogy konkrétumokat nem tudott mondani -vagy csak leszarja-, hogy miből lesz neki ehhez pénze, az biztos. Folyamatosan a katonákra hárít.
Lehet csak én vagyok megkeveredve, de mintha már a vásárolni kívánt repülők száma is teljes katyvasz lenne. Először a gyártó szerint 40 db-ot kérdeznek, most a leendő tenderen 18 F-35-ös versenyzik 24 db Griffel szemben. (Vagy nagyon jól manipulál, hogy drágább legyen a Saab vagy az sem eldöntött, hogy mennyi pilótát akar végül. Eddig 14 gépből állt náluk egy század. 12 együléses és 2 db kétüléses.)
Az általad is hozott második idézetnél a logisztikára mondja azt, hogy amíg fel nincs szerelve a katona, addig abba nem fektet bele. Nekünk Afganisztánban a kimentésnél hiányoztak a rámpás gépek, ezért mi nem fillér baszunk a teherszállítóknál. Árumozgatás nélkül a hadsereg nem sokat ér, ezek a gépek ráadásul nyugalmasabb időszakban is ugyan olyan fontosak.
Ez után a cikk után kíváncsi leszek, hogy mik lesznek a beszerzések kimenetele. Mert hogy annyi pénze nincs, amennyit felsorolt, szerintem az is biztos. Több helikoptert, hk csere, IFV program, lövész felszerelés, miközben megerősíti, hogy a francia ágyúkat és izraeli légvédelmet most kezdik majd el fizetni. 4-6 év alatt le akar zongorázni mindent?