K
kamm
Guest
Persze, hogy nagyon fog fájni! Minden nem fenyegetett modern társadalomnak fájna egy ilyen modernizációs program. Én csak annyit akartam érzékeltetni, hogy nem egy kimondott mission impossible. Pláne, ha van egy kis mozgásterük az időben - nem úgy mint nekünk...
Azt gondolom, hogyha lemegy végre az IFV tenderük (eredményt hírdetnek), akkor azt hiszem, amellett évente 3-4 közepes és kis projektet le fognak tudni. De igazán az IFV projekt sem lenne olyan megterhelő, mert ott is a szállítások szerint kell fizetni. Ráadásul ott is minimum 40%-os hazai ipari részvételt követelnek.
Az viszont teljesen nyilvánvaló, hogy náluk biztosan nem fog beleférni egy esetleges F-35-ös program. Mert a felsorolt tételek is épphogy tudnak majd teljesülni. De ehhez az is kell, hogy ne legyen lényeges váltás a politikai oldalon. Ha lesz is egy esetleges kormányváltás, akkor sem szabad hozzányúlni a hadsereg költségvetéséhez, mert összeomlik az egész.
Megtalaltam a regi cikket, amire emlekeztem a helikopterek kapcsan: https://ceskapozice.lidovky.cz/tema...oji-osvedcene.A190625_161132_pozice-tema_lube
Itt meg a cseh szakerto azt josolta, hogy vegul (azaz tobbszoros rendeles utan) szerinte 12 Venom es 12 Viper lesz az igenyuk plusz 28 Blackhawk.
A Venom szerintem egy vicc, a hatvaneves Huey modernizacioja, total komolytalan.
A Viper azert er valamit, de egy szinten mostani Tigerhez kepest mar elmarad, meg egy kipimpelt Hindhez kepest is. A Blackhawk igaslo, ennyi, annak jo, viszont legalabb jo draga.
Szerintem ezugyben is addig kombinaltak a csehek, amig siekrult a leghulyebb opciokat megrendelniuk.
Ennel a mi stabil Airbus vonalunk sokkal jobb es modernebb is (kulonosen, ha igazad lesz es valamilyen csoda folytan sikerul ratenyerelnunk 8-10 Tigerre, akarcsak a hasznalt ausztralokat MarkIII upgradelve.)