• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 806
25 415
113
"Orbán Viktor megrendüléssel értesült az árvíz okozta katasztrófáról, és egyúttal biztosította a német kancellárt, hogy Magyarország kész minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget nyújtani az érintett településeknek a természeti csapás okozta károk elhárításához."
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Annak az 1300-nak a nagyon nagy része tuti él, csak nagy a kavarodás ott most, az amerikai erdőtüzeknél is így szokott lenni, milyen szerencse, hogy nálunk ilyen elképzelhetetlen.
Biztos, hogy ugy van ahogy irod, de azert piszok dolog amikor elindul az ilyen viz. kulonosen este amikor az emberek mar nem figyelnek annyira (vagy mar alszanak) es amikor elmenn az arom es a net hogy lehesen oket idoben ertesiteni.
Meg nehez lehet a menekules is, amikor azt sem tudod, melyik uton lehet menni es melyiket epp most viszi el a viz egy csomo autoval egyutt.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 631
5 394
113
Annak az 1300-nak a nagyon nagy része tuti él, csak nagy a kavarodás ott most, az amerikai erdőtüzeknél is így szokott lenni, milyen szerencse, hogy nálunk ilyen elképzelhetetlen.
Pontosan. Már nincs ennyi eltűnt.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 899
56 761
113
Nem értem, hogy semmiféle riasztás nem volt. Azt , hogy sok csapadék lesz és annak milyen következményei lehetnek, tudniuk kellet. Igy éjjel, ágyban érte az embereket a katasztrófa. Ez nem Bangladesh, vagy talán mégis...?
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Biztos, hogy ugy van ahogy irod, de azert piszok dolog amikor elindul az ilyen viz. kulonosen este amikor az emberek mar nem figyelnek annyira (vagy mar alszanak) es amikor elmenn az arom es a net hogy lehesen oket idoben ertesiteni.
Meg nehez lehet a menekules is, amikor azt sem tudod, melyik uton lehet menni es melyiket epp most viszi el a viz egy csomo autoval egyutt.
Éjjel sötêtben pontos irányítás nélkül, aktív katasztrófavédelem nélkül SZIGORÚAN TILOS ÚTNAK INDULNI !!! Azokból sokan meghalhatnak aki így tesz. A környéken lévő erősebb házakba kel áthúzódni és annak is a padlásterébe, hogyha összeomlik ne az alján legyél a romoknak. Ha nem esik az eső valakinek mindig a tetőn kell lenni hogy jelezni tudjon.

Éjszakai áradásnál helikopterrel hangszórókról kell ébreszteni a lakosságot és ellátni pontos instrukciókkal. Nem sok helyen végzik profin a katasztrófavédelmet, és az eszközhiány is sok helyen probléma, az előre kidolgozott és leírt / begyakorlott programokkal együtt. Pld. ilyen villámárvizek esetén azonnal be kéne vetni a katonai és rendőrségi helikoptereket tájékoztatásra, különösen éjjel !!! A lakosság tájékoztatása már fél siker, mivel szinte minimálisra fog csökkenni a magukat veszélyeztető magánakciók száma. A legtöbben ilyenkor a tájékozatlanság és a meggondolatlan lépések miatt vesztik az életüket. Pld. az amit mondtál, a pánikszerű menekülés is sok áldozatot szed, ahelyett hogy biztos helyet keresnének maguknak a mentésig. Az autókban is sokan szoktak meghalni, mert nem hagyják el időben őket amíg lehetőségük van rá, utána pedig már sokszor lehetetlenné válik az elhagyása, és nincs visszaút a korábbi kedvezőbb körülményekhez.

Tehát éjszaka a pánikszerű menekülés rossz taktika, ilyenkor megbízható épületet kell választani akár a szomszédos házakból ahol kihúzhatják reggelig vagy a mentésig. Szinte alig van olyan ember akinek teljesen vizálló mobil világítása lenne éjjeli meneküléshez, de az is kevés, mert ruházat és mentőmellény / nem törő műanyaghabok is kellenek, amilyeneket a medencékben használnak. Szumma szummáruméletveszély és meggondolatlatság éjszaka árvíz elől menekülni.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 349
113
Nekem barack annyi maradt, hogy talán háromszor csináltunk belőle turmixot, jelentős részét elvitte a fagy virágzás közben, annak ami megkötött meg a fele lehullott még zölden. Az őszibarack is nagyon gyengének néz ki, egyenlőre még nem potyog. A szilva zölden összeaszalódik és lepotyog, az elmúlt 6 évben egyedül tavaly volt rajta normális termés. Meggy elkésett vagy 1 hónapot, most lehetne szedni, de olyan rohadt kukacos, hogy nekem nincs gusztusom vele semmit csinálni. Naspolyán alig volt virág, szerintem idén abból sem lesz semmi. Alma szép, minden évben az szokott lenni, körte egyenlőre szép, az elmúlt 2-3 évben is így indult, nagyon kellemes ízű, de ilyen undi görcsös nyomi termése lesz. Málnánk nem lett semennyi, összeszáradt beérés előtt, a fekete szeder szépen pirosodik, van is rajta rengeteg, piszke hosszú évek után először hozott értékelhető mennyiséget, áldozatául is esett annak, hogy közel van a hintaágyhoz, szépen a bokorról elfogyott az a pár kiló. Szőlőből a fehér csemegén talán 6-8 fürt kötött meg, a lugasnak felfuttatott kékoportóin meg annyi van mint a szemét, mondjuk azon minden évben ez van, ha hideg van, ha meleg, ha aszály, ha eső, az a marha csak nő mint a bolondgomba.
Paradicsom most kezd virágozni, 20-25 centi körül vannak, szerintem idén az sem fog beérni pedig a kertben az az egyetlen dolog, amit reggelente locsolok. Tökünk van még idén, most az eső után nagyon megindult mindenfele, 2-3 hete egyszer már virágzott, de nem látok rajtuk semmit, most úgy néz ki megint virágozni készül.
Ja, meg igaz nem gyümölcs, de a loncbokrainknak vert oda nagyon a szárazság/meleg. Csóringerek teljesen elszáradtak, eldobták a levélzetük nagyobb részét is.
Hat... nalunk amit nem vitt el a fagy azt letarolta a jeg. Volt olyan cseresznyefam amin 2 db cseresznye maradt, meggyen meg egy sem. Korte, alma, elvitte a jeg. Szilva masodik eve 0 a fagy miatt.Sarga barack nulla, felenk amugy se nagyon marad meg. Oszibarack, meg mirabolan csodak csodaja kb fele termes megvan. Epert elvitte az aszaly, koromnyi darabok lettek mar a vegen. Ribizli nagyjabol ok. Szolo is jonak tunik de meg messze a vege, most fog tombolni a gomba. Van egy jo nagy fugebokrom is, na azon is 2 db fuge lett.
Summa summarum lekvar nem lesz, palinka lett bodzabol, lesz szolobol, meg ha nagyon muszaj csinalunk rozsbol vagy valami mas gabonabol.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 349
113
Van az a pénz. Szerinted mitől 9500ft/q a takarmánykukoricának? Ha kapsz. És még hol van október mire nagy mennyiségben lesz -ha lesz. Ha jól emlékszem már 8500-ba kötik.
Ne legyenek illúzióid, ha megfizetik gondolkodás nélkül eladják nyugatra -vagy ahol megfizetik- a takarmányt, vagy az élelmiszert; minden következmény figyelembe vétele nélkül.

A példa nem túl jó, mert mondjuk az export narancs nem befolyásolja a -akár a skandináv- vidéki munkahelyteremtést, egzisztenciát, feldolgozóipart, alapélelmiszer ellátást, közhangulatot stb.

Máskor szólj ha újra ezt a kört járod és megbeszéljük.
9500?
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
SKY-NEWS cikk 5 videoval és képekkel az német áradásról. (innen nem tudom linkelni a videokat)

 
  • Tetszik
Reactions: milagro
T

Törölt tag 2361

Guest
  • Tetszik
Reactions: milagro