Egyéb UAV/UCAV fejlesztésekkel kapcsolatos hírek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 536
8 903
113
DKorea jövőre kezdi meg az öngyilkos drónjai csapatpróbáját. Egy hátizsákban elfér.
3 verziót képzelnek el, öngyilkos, ami fegyverrel lő és felderítő. 3-6 hónapon belül kerülnek kipróbálásra.
PYH2020120202230050400_P4.jpg

Basszus, ezeket sáskajárás tömegben is lehet alkalmazni.
Ezért a viszonylagos olcsóságuk miatt muszáj időt, energiát, és persze pénzt fordítani kutatás-fejlesztésükbe, az innovációba, mind a lehetséges bevetésükre, mind a lehetséges elhárításukba. Pláne muszáj, mert még van mit keresni a "témában", még nincs kitalálva minden.
Ez a drón tech ez most kicsit olyan mint a múlt század elején a repülő.
Mindig meglepnek az újabbnál újabb gépek, ötletek.
 
 • Tetszik
Reactions: Roni
R

Ruby de Puteaux

Guest

Escribano designs a swarm system of UAVs for Surveillance and Recognition missions​


Madrid 4 January – The Spanish company Escribano Mechanical & Engineering was recently awarded a contract from the DGAM’s (Directorate General of Armament and Material) of the Spanish Ministry of Defence for the development of an autonomous, and multiplatform swarm system for ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance) missions and it is part of Phase II of the Spanish RAPAZ program.


It contemplates the development of software for an experimental swarm system of autonomous aerial vehicles (Unmanned Aircraft System or UAS), to carry out different types of experimental missions, mainly ISTAR SAR (Search and Rescue) and loitering (loitering waiting for targets of opportunity).


This technology can be used with Military platforms such as the future 8×8 Dragon, from which they would operate in a range of 5 to 10 km. and could incorporate loitering or attack capabilities against ground targets.


Equipped with cutting-edge artificial intelligence, LISS (Long Range Intelligent Security System) is the only drone swarm system that provides individual and group intelligence for the development of missions autonomously. The swarm is operated by a single operator and its behaviour will be autonomous and can be adapted to the events of the mission.


This technology has both military and civil applications such as defence and protection missions for soldiers, coastal surveillance, control of toxic spills,


monitoring of fires, searching for survivors in disasters such as earthquakes, detecting crop diseases or the transport of wares.

Escribano-LISS-drone-800x534.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 815
113
Ghatal UCAV (India)

141519044_3668065793228893_953629514218753004_n.jpg


Ghatak UCAV is going to use fluidic thrust vectoring, which may enable it to do away with any moving parts.

Fluidic thrust Vectoring is a thrust Vectoring technique employs general fluid phenomena of wall attachment and stream interaction in specially designed devices to perform the functions of sensing, logic and control. Wall attachment is a phenomenon of jet fluid to get physically attracted towards a surface and deviate from it's path. A picture attached below can help understand this. The jet fluid will follow an adjacent surface's shape as it's director. Stream interaction is a phenomenon where two streams of fluid having different angular directions , can influence each other for changing their directions.
In an aircraft the main stream would be exhausts of an engine , if a small stream is passed over it from annular nozzles located around the main stream. This can influence change in direction.

In very simple words we have seen how running tap water changes it's directing when we take our comb or a rubber balloon near it. Similar phenomenon will be used instead of a moving nozzle for thrust vectoring. In Su-30MKI we see a movable nozzle that directs thrust in multiple directions enabling the fighter aircraft to manoeuvre during stall when regular control surfaces become ineffective.
Compared to a movable nozzle Fluidic thrust Vectoring is less expensive. Since the aircraft using Fluidic thrust Vectoring doesn't need moving parts, it increases structural rigidity and decreases weight. It has great flexibility, rapid response. It will dramatically increase the level of stealth of Ghatal UCAV.

141518860_3668065889895550_7088199611382453304_n.jpg
 
W

Wilson

Guest
A kazah védelmi minisztérium 2021. február 5-én beszámolt , az új „Shakala” felderítő pilóta nélküli légikomplexum próbarepüléseiről. Az UAV-t a Kazah Nemzeti Védelmi Egyetem tudósai dolgozták ki, amelyet a Kazah Köztársaság Elbasy (NUO) első elnökéről kaptak.


d0382fdb0b71b27f739b2a4143374933_original.40848
A Shakala felderítő pilóta nélküli repülőgép prototípusa, amelyet a Kazahsztáni Nemzetvédelmi Egyetem fejlesztett ki 2021. február (c) Kazahsztáni Védelmi Minisztérium

A kazah védelmi minisztérium jelentése szerint az UAV-k modern katonai konfliktusokban történő alkalmazása bebizonyította, hogy saját UAV-a van szükség. A NUO elemezte nemcsak a felderítő drónok, hanem a drónok hatékony fegyverként való használatát is a páncélozott járművek és az ellenséges élőerő ellen.

A Shakala felderítő pilóta nélküli repülőgép prototípusa szoftveres és hardveres kommunikációs csatornával, saját kriptográfiai protokollal és biztonságos kommunikációs csatornákkal van felszerelve.

- Nagyra értékelem azt a törekvést, hogy a csapatok számára hazai fejlesztéseket biztosítsunk az UAV-k területén. Ez azonban nem lehet a külföldi fejlesztések vak másolása, a hazai járművek taktikai és műszaki jellemzőinek kidolgozása során figyelembe kell venni a kazah hadsereg összes igényét, védelmi célú földrajzi adottságainkat. ”mondta Timur Dandybaev altábornagy.

A kísérleti modell terepi tesztjei során a tudósok tesztelték az alacsony hőmérsékletnek ellenálló tápegység legújabb fejlesztését. Az egyedülálló újratölthető akkumulátor a Nemzetvédelmi Egyetem szakembereinek egyik legújabb fejlesztése.

A hadügyminiszter-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a kazahsztáni UAV-k gyártása a hazai védelmi ipar képességeinek mély integrációját feltételezi, minimalizálva a nem Kazahsztánban gyártott alkatrészek és részegységek behozatalát.

A Shakala UAV sorozatgyártásához, figyelembe vették a hazai katonai-ipari komplexum képességeit, programokat dolgoztak ki a technikusok és az üzemeltetők kiszolgálására és kiképzésére, valamint az UAV-operátorok harci kiképzési tanfolyamának az oktatási intézményekben történő megvalósításra. és Kazahsztán fegyveres erőinek egységeinél.

A katonai kutatóközpont vezetője, Kuandyk Akshulakov ezredes szerint a Shakala pilóta nélküli légi jármű műszaki jellemzői nem alacsonyabbak a külföldi hasonló kategóriájú UAV-l, sőt ellenkezőleg, velük szemben vannak bizonyos előnyei.

- Az UAV repülési hatótávolsága legfeljebb 30 kilométer. Legfeljebb két és fél órán át tartózkodhat a levegőben, stabilan viselkedik, akkor is ha a szél sebessége másodpercenként akár a 14 méteres sebességet is eléri . A jövőben azt tervezzük, hogy a - a hadosztálytól kezdve a zászlóalakig - a hadsereg szintjén áll majd szolgálatba - mondta Kuandyk Akshulakov ezredes, a katonai kutatóközpont vezetője.

A próbarepülések programjában a Shakala drón előkészítésének és üzemmódjainak különböző szakaszait mutatták be.

A tudományos munka eredményeit szabadalmaztatták, és a kísérleti katonai művelet befejeztével minden fejlesztés átkerül Kazahsztán védelmi-ipari komplexumába.


Referenciaként:A Kazah Köztársaság első elnökéről elnevezett Nemzetvédelmi Egyetem - az Elbasy 2014 óta folytat kutatásokat a pilóta nélküli rendszerek területén, tanulmányozva mind a gyártási technológiákat, mind a kazah fegyveres erők érdekében történő alkalmazásuk eljárását. 2020-ban a Nemzetvédelmi Egyetem sikeresen benyújtotta a tudományos, tudományos és műszaki tevékenységekről szóló zárójelentéseket 13 támogatási és három program-célú finanszírozási projekt esetében.


d3aeb387af9795a6f11d82e2388e8763_original.338080

dfbd716251ed1cdc39849e7165d48f52_original.211098

43fa170a2e6f8d9636f62b5168f11880_original.129762

A Shakala felderítő pilóta nélküli légikomplexum prototípusa, amelyet a Kazahsztáni Nemzeti Védelmi Egyetem fejlesztett ki 2021. február (c) Kazahsztáni Védelmi Minisztérium

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 815
113
77229_kelleyarrow_51861.jpeg


Kelley Aerospace’s supersonic combat drone concept: Arrow UCAV 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby
R

Ruby de Puteaux

Guest
Úgy tűnik az örmények sem tétlenkedtek és tanultak a karabakhi háború tapasztalataiból. Csináltak saját öngyilkos drónt, ami szimplán egy Harop másolatnak tűnik.
 • szárny fesztáv: 2,88m
 • szolgálati magasság: 4000m
 • harci rész: 10-12kg
 • tömeg: 35kg
 • hatótáv: 500km. Ezt vagy elhisszük vagy nem.
Ev4gsMMWQAYxgM-


Ev4gsMOXcAIWCpZ


Ev4gsMWXcAIGLfY


Ev4gsMNXAAMXdu1


Ev4_h_yWEAADGck
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 209
113
Úgy tűnik az örmények sem tétlenkedtek és tanultak a karabakhi háború tapasztalataiból. Csináltak saját öngyilkos drónt, ami szimplán egy Harop másolatnak tűnik.
 • szárny fesztáv: 2,88m
 • szolgálati magasság: 4000m
 • harci rész: 10-12kg
 • tömeg: 35kg
 • hatótáv: 500km. Ezt vagy elhisszük vagy nem.
Ev4gsMMWQAYxgM-


Ev4gsMOXcAIWCpZ


Ev4gsMWXcAIGLfY


Ev4gsMNXAAMXdu1


Ev4_h_yWEAADGck


Ev4_h_yWEAADGckKínai kefe-nélküli egyenáramú (brushless) motor, szénszál(borítású ?) légcsavar, modellező szervók.
Ötlet, saját kivitelezés, a "szükség" mint körülmény, akár jó eredményt is hozhat.

Nekünk a "bőség" --úgy látom-- nem azt hoz.
Átutalnék a döntéshozóiktól mieinknek nem-kevés aktivitást, önállóságot, határozottságot a folyamatos mellébeszélés, magyarázkodás, másra-mutogatás helyett.

U.i: Az 500 km hatótávot nem. A többi felét (4.000 m szolgálati magasság ??? kb. ) igen.
 
 • Tetszik
Reactions: tarzaan
T

Törölt tag 1586

Guest
Csináltak saját öngyilkos drónt, ami szimplán egy Harop másolatnak tűnik.
Ha ez ilyen egyszerű lenne...:rolleyes:

Egy drón használhatósága elsősorban az alkalmazott
 • EO / IR kamerán (felbontás, elérhető spektrumok, zoom mérete, a kamara stabilizáló egység (gimbal) pontossága, kamera képfeldolgozó software fejlettsége);
 • A fedélzeti számítógépen futó softwaren (autonómia foka, AI algoritmusok);
 • adatkapcsolaton (van e Satlink, a adatkapcsolat rejtjelezés minősége);
 • az alkalmazott IMU egységek és autopilot minőségén;
múlik

Kétlem hogy Örmények ezeket a kulcs elemeket saját erőből, hipp-hopp, Harop szinten megoldották volna....
Mindenesetre dícséretes hogy nekiálltak fejleszteni. Jobb később, mint soha, de itt is igaz hogy kínai szarokból tutira Ők sem fognak várat építeni.
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
Ha ez ilyen egyszerű lenne...:rolleyes:

Egy drón használhatósága elsősorban az alkalmazott
 • EO / IR kamerán (felbontás, elérhető spektrumok, zoom mérete, a kamara stabilizáló egység (gimbal) pontossága, kamera képfeldolgozó software fejlettsége);
 • A fedélzeti számítógépen futó softwaren (autonómia foka, AI algoritmusok);
 • adatkapcsolaton (van e Satlink, a adatkapcsolat rejtjelezés minősége);
 • az alkalmazott IMU egységek és autopilot minőségén;
múlik

Kétlem hogy Örmények ezeket a kulcs elemeket saját erőből, hipp-hopp, Harop szinten megoldották volna....
Mindenesetre dícséretes hogy nekiálltak fejleszteni. Jobb később, mint soha, de itt is igaz hogy kínai szarokból tutira Ők sem fognak várat építeni.
Én egy szóval nem mondtam hogy a Harop szintjén sikerült lemásolni, nyilván főleg alakra, elrendezésre követték az izraeliek drónját. Nem gondolom hogy az örmény ipar bármiben is megközelítené a zsidó hadiipart.
 
 • Tetszik
Reactions: nyugger
T

Törölt tag 2361

Guest
Úgy tűnik az örmények sem tétlenkedtek és tanultak a karabakhi háború tapasztalataiból. Csináltak saját öngyilkos drónt, ami szimplán egy Harop másolatnak tűnik.
 • szárny fesztáv: 2,88m
 • szolgálati magasság: 4000m
 • harci rész: 10-12kg
 • tömeg: 35kg
 • hatótáv: 500km. Ezt vagy elhisszük vagy nem.
Ev4gsMMWQAYxgM-


Ev4gsMOXcAIWCpZ


Ev4gsMWXcAIGLfY


Ev4gsMNXAAMXdu1


Ev4_h_yWEAADGck
egy ormeny ongyilkos dronrol volt hir meg a haboru elott.

alitolag hasznaltak is parszor az utolso napokba.
Minden esetre, en nem varnak semilyen csodat.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
A mexikói Jalisco kartel ISIS stílusú drónháborúba kezdett a kormányerők ellen:
Emlékszünk, ők azok:
A kartel gépesített erői már korábban is használtak kisebb drónokat ISTAR célra:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 815
113
Embraer and the Brazilian air force signed a memorandum of understanding to jointly study the design and development of an “advanced unmanned aircraft system”.


Few details about the unmanned air vehicle (UAV) were revealed by Embraer in its announcement on 23 April. However, Embraer distributed a rendering, for “illustrated purposes only”, of a stealthy UAV with short swept wings, perhaps indicating a combat role.

“A major challenge for this aerial system will certainly be its integration and joint operation with other systems and aircraft, manned or unmanned,” Schneider adds.


 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0