A kazah védelmi minisztérium 2021. február 5-én beszámolt , az új „Shakala” felderítő pilóta nélküli légikomplexum próbarepüléseiről. Az UAV-t a Kazah Nemzeti Védelmi Egyetem tudósai dolgozták ki, amelyet a Kazah Köztársaság Elbasy (NUO) első elnökéről kaptak.
A Shakala felderítő pilóta nélküli repülőgép prototípusa, amelyet a Kazahsztáni Nemzetvédelmi Egyetem fejlesztett ki 2021. február (c) Kazahsztáni Védelmi Minisztérium
A kazah védelmi minisztérium jelentése szerint az UAV-k modern katonai konfliktusokban történő alkalmazása bebizonyította, hogy saját UAV-a van szükség. A NUO elemezte nemcsak a felderítő drónok, hanem a drónok hatékony fegyverként való használatát is a páncélozott járművek és az ellenséges élőerő ellen.
A Shakala felderítő pilóta nélküli repülőgép prototípusa szoftveres és hardveres kommunikációs csatornával, saját kriptográfiai protokollal és biztonságos kommunikációs csatornákkal van felszerelve.
- Nagyra értékelem azt a törekvést, hogy a csapatok számára hazai fejlesztéseket biztosítsunk az UAV-k területén. Ez azonban nem lehet a külföldi fejlesztések vak másolása, a hazai járművek taktikai és műszaki jellemzőinek kidolgozása során figyelembe kell venni a kazah hadsereg összes igényét, védelmi célú földrajzi adottságainkat. ”mondta Timur Dandybaev altábornagy.
A kísérleti modell terepi tesztjei során a tudósok tesztelték az alacsony hőmérsékletnek ellenálló tápegység legújabb fejlesztését. Az egyedülálló újratölthető akkumulátor a Nemzetvédelmi Egyetem szakembereinek egyik legújabb fejlesztése.
A hadügyminiszter-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a kazahsztáni UAV-k gyártása a hazai védelmi ipar képességeinek mély integrációját feltételezi, minimalizálva a nem Kazahsztánban gyártott alkatrészek és részegységek behozatalát.
A Shakala UAV sorozatgyártásához, figyelembe vették a hazai katonai-ipari komplexum képességeit, programokat dolgoztak ki a technikusok és az üzemeltetők kiszolgálására és kiképzésére, valamint az UAV-operátorok harci kiképzési tanfolyamának az oktatási intézményekben történő megvalósításra. és Kazahsztán fegyveres erőinek egységeinél.
A katonai kutatóközpont vezetője, Kuandyk Akshulakov ezredes szerint a Shakala pilóta nélküli légi jármű műszaki jellemzői nem alacsonyabbak a külföldi hasonló kategóriájú UAV-l, sőt ellenkezőleg, velük szemben vannak bizonyos előnyei.
- Az UAV repülési hatótávolsága legfeljebb 30 kilométer. Legfeljebb két és fél órán át tartózkodhat a levegőben, stabilan viselkedik, akkor is ha a szél sebessége másodpercenként akár a 14 méteres sebességet is eléri . A jövőben azt tervezzük, hogy a - a hadosztálytól kezdve a zászlóalakig - a hadsereg szintjén áll majd szolgálatba - mondta Kuandyk Akshulakov ezredes, a katonai kutatóközpont vezetője.
A próbarepülések programjában a Shakala drón előkészítésének és üzemmódjainak különböző szakaszait mutatták be.
A tudományos munka eredményeit szabadalmaztatták, és a kísérleti katonai művelet befejeztével minden fejlesztés átkerül Kazahsztán védelmi-ipari komplexumába.
Referenciaként:A Kazah Köztársaság első elnökéről elnevezett Nemzetvédelmi Egyetem - az Elbasy 2014 óta folytat kutatásokat a pilóta nélküli rendszerek területén, tanulmányozva mind a gyártási technológiákat, mind a kazah fegyveres erők érdekében történő alkalmazásuk eljárását. 2020-ban a Nemzetvédelmi Egyetem sikeresen benyújtotta a tudományos, tudományos és műszaki tevékenységekről szóló zárójelentéseket 13 támogatási és három program-célú finanszírozási projekt esetében.
A Shakala felderítő pilóta nélküli légikomplexum prototípusa, amelyet a Kazahsztáni Nemzeti Védelmi Egyetem fejlesztett ki 2021. február (c) Kazahsztáni Védelmi Minisztérium