Van is egy szeszfőzde a falu mellett.Pöst is mögér egy estöt.../pusztaottlakai mondás cefrézés után/
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Van is egy szeszfőzde a falu mellett.Pöst is mögér egy estöt.../pusztaottlakai mondás cefrézés után/
Erről a szalmaházról mindig ez jut eszembe, bocs:Valójában téves a megközelítés, ugyanis ,szerintem, egy házat renszerszerűen kellene tekinteni, amibe beletartozik az építése során elhasznált energia és károsanyagkibocsájtás is. Innentől már megintcsak más eredmények jönnek elő. Ugyanis míg egy téglaház 30cmes átlagos szigeteléssel számolva tegyük fel x mennyiségű fűtési energiát használ. addig mondjuk az én szalmaházam szinte ugyan annyit, csak az építőanyagok gyártása során elpazarolt energiamennyiség tekintetében én bejozhatatlan előnyben vagyok...Szerintem ez az ami nem mindegy. Illetve a fűtési energia létrehozásának módja sem, de nincs jelentős különbség a villany/gáz/fa fűtés között. A varázslat ezek összességében rejtezik, de ezt senki nem számolja...
Így már érthető:
![]()
Eddig tiltották, most Tiborcznak hozhatnak milliárdokat a szélerőművek
Miért támadja a szélsőjobb a szélenergiát? Nálunk miért nem épült másfél évtizede, és miért engedélyezik most?hang.hu
Sajnálom! Mivel érdemelted ezt ki?Nahát, nahát... Kitiltódtam az atomisztikus atombisztrós FB oldalról.
Ja, és a héten írták Paksról - törlik az adataimat.
Akkor nagyjából ennyit a magyar nukleáris szakmáról, vagyis az annak látszóról.
Jobb nekem a finomítóban
Jött, hogy az ukránok "lopják" a VVER-t és valami külföldi céggel együtt csinálnak így egy korcsot. Plusz nagy mellénnyel kinyilatkoztatta, hogy nem értenek hozzá.Sajnálom! Mivel érdemelted ezt ki?
Épp most néztem meg a friss, Atomenergia 3 videódat:
Szép munka!Beszélgettem ma erről a kínai mesterséges intelligenciával.
--
### 3. Hogyan lehetne megszerezni az USA támogatását?
Ha Magyarország mégis szeretné megszerezni az USA támogatását, a következő lépéseket tehetné:
#### A. Diplomáciai erőfeszítések
1. Trump-kormányzat megközelítése: A Trump-kormányzat idején a személyes kapcsolatok és a közös értékek hangsúlyozása segíthetne.
2. Stratégiai partnerként való pozicionálás: Magyarország hangsúlyozhatja, hogy egy stabil és erős Magyarország előnyös az USA számára Kelet-Európában.
#### B. Gazdasági együttműködés
1. Befektetések: Magyarország megerősítheti gazdasági kapcsolatait az USA-val, ami növelheti az amerikai érdeklődést.
2. Energiaegyüttműködés: Az energiaprojektek (pl. LNG import) terén történő együttműködés is előnyös lehet.
Az LNG leánykori neve CNG, tehát ugyanaz de cseppfolyós állapotban.Szép munka!
LNG importon felröhögtem, de mai hír, hogy épül az adria kikötönk.
Kérdés lesz-e benne LNG terminál és hogy hozzuk el ide a gázt (milyen csövön?)
A makói földgázmezőből mennyiért lehet kitermelni a gázt?Az LNG leánykori neve CNG, tehát ugyanaz de cseppfolyós állapotban.
Hogy lesz-e horvát LNG terminál - az attól függ, hogy meddig bírjuk ki az iparromboló, költségvetést fosztogató (támogatások) magas földgáz árakat, és e miatti kényszerből, az EU magára nyitja az orosz csapot - ha meg akarja állítani a folyamatos gazdasági zuhanást, leépülést. Aki tud még olyan forrást, ami az EU-ban szállítva az USA földgáz áraival egyenértékű - kérem ne tartsa vissza , írja meg..
Ha az USA-t nézzük, nála sokkal jobb áron, csővezetéken mozog a földgáz (kb 11 Euro/MWh).
Ha ezt tartály hajózzuk, 25 Euro/MWh körül lesz az ára, még a kereskedőket is kihagyva. (Horvát terminálon)
Ez olyan magas beker ár a konfliktus előttihez képest - hogy gazdaságilag fogyaszthatatlan. Ezért lesznek versenyképtelenek az EU termékek előállítása - mert az USA-ban még fele áron sincs a földgáz.
Így az LNG üzlet sokaknak jó - de nem Európában, csak energiamankó pótcselekvésnek tekinthető (ha nagyon muszáj).
Nézzük meg hogy mennyibe kerül(ne) az USA CNG LNG-vé átalakítása, horvát lefejtő állomásra szállítva, CNG-vé visszaalakítva, és kompresszorozva készen a csővezetéken való továbbításra:
. LNG előállítás (USA‑ban):
• A földgáz alapára – a Henry Hub árak alapján – kb. 3,5 USD/MMBtu, ami 1 MWh esetén:
3,412 MMBtu/MWh × 3,5 USD/MMBtu ≈ 12 USD/MWh.
• A cseppfolyósítási (LNG‑vé alakítási) költség jellemzően 2,5 USD/MMBtu körül mozog, így:
3,412 MMBtu/MWh × 2,5 USD/MMBtu ≈ 8,5 USD/MWh.
• LNG előállítási összköltség: 12 + 8,5 ≈ 20,5 USD/MWh.
2. Szállítás (tanker oda–vissza út):
• Egy modern LNG‑tanker (például egy Q‑Max típusú, kb. 266 000 m³ LNG‑vel) esetében a korábbi becslések szerint az amerikai partoktól egy UK‑terminálra egy 14 napos út költsége kb. 1,675,000 USD volt, ami 1,600,000 MWh energiára kb. 1,05 USD/MWh-t jelentett.
• Horvátországi terminálra általában valamivel hosszabb útvonalat kell áthidalni – feltételezhetjük, hogy az oda–vissza út kb. 16 napos –, így a szállítási költség kb. (16/14)×1,675,000 ≈ 1,915,000 USD, ami 1,915,000 USD / 1,600,000 MWh ≈ 1,20 USD/MWh-t eredményez.
3. Befogadó oldali feldolgozás (CNG gázzá visszaalakítás, újra kompresszálás):
• Költségei általában kb. 2 USD/MMBtu körül alakulnak.
• Ez 1 MWh esetén: 3,412 MMBtu/MWh × 2 USD/MMBtu ≈ 6,8–7 USD/MWh.
Összesítés (USD/MWh):
• LNG előállítás: 20,5 USD/MWh
• Szállítás: 1,20 USD/MWh
• Befogadó oldali feldolgozás: ~7 USD/MWh
–––––––––––––––––––––––––––––––
Teljes lánc: kb. 20,5 + 1,20 + 7 ≈ 28,7 USD/MWh
Átszámolva euróra (például 1 USD ≈ 0,92 EUR):
28,7 USD/MWh × 0,92 ≈ 26,4 EUR/MWh
Az LNG használattal a környezetvédelembe is belerugunk, mert a kétszeri kompresszorozással CO2 keletkezik, és a hajóztatással egy fordulóval elégetünk mintegy 2 700 tonna nehéz olajat aminek jelentős kéntartalma van (savas eső) + CO2 fejlesztés..
Ezért nem megoldás az LNG-re való támaszkodás - mert duplája a szükséges, gazdaságos földgáz bekerülési díjnak + környezet szennyező.
Nincs makói földgázmező. Megoldhatatlan technológiai problémák miatt nem termelhető ki földgáz azokból a rétegekből. Tehát semmilyen lelőhely nem létezik ott.A makói földgázmezőből mennyiért lehet kitermelni a gázt?
Ez a hír pár évtizedenként ismét - ismét lábra kap. Emlékszem a legutóbbi hír a robbantásos, rétegrepesztési eljárással riogattak, ami az ott lakókat is tiltakozásra késztette, utána bealudt az ügy. Pár sorban irjál légyszi a nehézségekről.Nincs makói földgázmező. Megoldhatatlan technológiai problémák miatt nem termelhető ki földgáz azokból a rétegekből. Tehát semmilyen lelőhely nem létezik ott.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..