A félreérthető hírek ellenére, a bolgár tranzitadó emelését, mely csak az orosz gázt érintette, nem törölték el, csak a jövő évi költségvetésből vették ki, mivel a gazprom fizetése nem vehető biztosra.
Néhány megjegyzés. Bár a videóban szó esik arról, hogy a gasprom a bolgár bankgaranciákat lehívva esetleg fizethet, nekem erős kétségeim vannak. Ugyanis a swift-szankció alól kivételt kapott a gasprombank, ezért tudunk fizetni az orosz gázért (mi is, ahogy mások is, továbbá az orosz LNG szállítmányokra is gondolni kell, a még alacsony "hőfokon" üzemelő ukrán vezeték mellett). A kivételről én csak annyit tudok, hogy ott egy letétiszámlát lehetett létrehozni, amelyekre befizetnek a különböző európai partnerek.
Az, hogy a gasprom eddig milyen forrásokból, s legfőképpen hogyan fizette, a különböző tranzitdíjakból származó költségeit nem tudom (az ukrán vezeték esetén, ami eltér a mienktől, itt ugye arra érdemes gondolni, mikor pl. leállt az olajvezeték, s itt az ukrán üzemeltető a szankciókra hivatkozott, ami végül úgy oldódott meg, hogy a MOL fizetett az oroszok helyett, s azt utólagosan számolták el->). A hozzánk érkező
Balkán-áramlat (régebbi nevén déli-áramlat) tudtommal török üzemeltetésű (vagy tulajdonú, esetleg mindkettő? - sajnos már nem emlékszem pontosan, hirtelen pedig nem találtam semmi forrást). A bolgár törvény egyébként konkrétan az orosz gázra vonatkozik, így ha nem is a gasprom nevén, hanem közvetítőn keresztül is érkezne, akkor is fizetni kellene. Szóval nekem az a gyanúm, hogy itt a törököknek és az oroszoknak kell majd itt elszámolniuk egymásközött, ha és amennyiben a törvény megmarad, illetőleg, ha ezt a felárat az oroszok hajlandóak kifizetni.
A videóban elhangzik, hogy a megkérdezett nem tudja hogyan különböztethető meg, hogy mely gáz honnan származik. Én csak annyit tudok erről írni, hogy például a földgáz metántartalma alapján lehetséges ez (magyar van különbség földgáz és földgáz között is). Laikus vagyok, így nem tudom, hogy ez különböző vizsgálatokkal milyen pontossággal és mennyi idő alatt kivitelezhető. Ám ha úgy járnak el, mint pl. az orosz olajnál, ahol is az egyik kibúvó az, hogy az orosz olajhoz 51%-ban más fajta olajat kevernek, akkor már az nem tekinthető orosz olajnak, s szerintem ezt akár a gázzal is el fogják játszani.
További érdekesség még a videóban, hogy a bolgár kormányt számos döntését erősen befolyásolja az ottani usa nagykövetsége (ezt nyúlt titokként mondja el), így Dr.Tütünkov-Hrisztov Jordán, a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense, nem zárja ki, hogy e mögött a barátságtalan bolgár lépés mögött, akár az amerikaiak keze is lehetséges.