ez az a kőolaj és földgáz, amelyikről 30 éve mondják, hogy még 20 évre elég? nincs igazán értelme az ilyen becsléseknek, nagyon bizonytalanok.
Mondjuk volt egy időszaka az életemnek, amikor nem vásárolhattam MOL részvényeket, mert bennfentes információkkal bírtam. Azt, hogy meddig tart ki az olaj és a gáz, világszinten nehéz megmondani. Mert, ha alacsony az olajár, akkor a (világ) cégek leépítik a kutatást, mert nem érdekük újabb nyersanyag lelőhelyek megkutatása, mert az, ha sok van, csak lejjebb viszi az olaj árát. Ha drága az olaj, az nem csak a kereslet függvénye, hanem annak is, hogy mekkora a világcégek (és itt a MOL csak egy pici fin...g) kutatási kapacitása, meg mekkora a megkutatott, termelésbe állított készlet. Ha drága az olajár, akkor olyan területek is kutatási prioritást kapnak, amelyek a korábbi műszaki, földtani nehézségek miatt nem jöhettek számításba. De nálunk ez is máshogy van mint az USA-ban. Volt szerencsém 2 évig velük is dolgozni... Nálunk a 90-es években 550 fó dolgozott a MOL kutatásán, míg az AMOCO-én 50 fő. És nem találjátok ki, de az AMOCO megkutatott, ipari készlete több, mint hússzorosa volt a MOL akkori készletének, legalábbis az emlékeim szerint...