Kiegészítve azzal, hogy ha piaci áron és kötelező átvétellel - nemhogy anélkül - kéne tolni, akkor kb. senki nem rakná fel. Tehát a bolygó másik oldalán levő környezetszennyezést az adófizetők dobják összes egy szűk csoportnak.
Ez mi, ha nem az őrület definíciója...?
Ide teszem be, bár a visszajelzések, javaslatok topicban kértél meg a véleményem leírására.....
Ígértem, korábban, hogy egyszer részletesebben leírom, mi a baj szerintem veled. Előre jelezném nekem nem túl sok, és az idő előre haladtával egyre kevesebb.. Előre bocsátom azt is hogy különösebb bajom nincsen sem senki mással sem.
az egész szerintem a részemről abból indult ki, hogy úgy vettem észre, sokan úgy, és azt kommentelik, ami a legkönnyebben leüthető magas labda, azaz olyanokkal vitáznak, akik tudásban nincsenek partiban egyáltalán velük. (Ezek a nem túl alapos vélemények simán lealázásra kerülnek, hiszen sok esetben szinte semmi közük az úgymond fizikai alapokhoz.)
Viszont ami probléma, az az, hogy ebből az egysíkú hozzáállásból nem mindig derül ki a végén valami –mármint a vita tárgyával kapcsolatosan-, azon kívül hogy ki az okostojás, ki az okos, és ki a képzetlen. Pedig volt itt több, nem pont haditechnikai téma, ami érdekelt volna mélyebben. Ilyen pld. a klímaváltozás, az ember túlélési esélye ebben a szituban, a globális összefogás lehetetlensége (vagy éppen lehetősége), ami akkor és ott csak annyiban lett tárgyalva, hogy nem értettünk egyet, elbeszéltünk egymás mellett. (Lehet kellene nyitni egy ilyen topicot?)
Persze embere válogatja, de én –másokkal vitázva- akkor sem használnék olyan szófordulatokat (legfeljebb, ha tényleg felindulnék!), hogy ez általános iskolai 5. osztályos tananyag, stb… még akkor sem, ha netán igazam lenne. Egyrészt azért, mert ez megalázó a vitapartner számára, másrészt pedig azért, mert az ismeretterjesztés úgy jobban működik, ha a szellemi (iskolázottsági) fölényedet nem hangoztatod úton-útfélen. De ez csak egyéni vélemény, mindenki azt és úgy csinálja, ahogy jólesik neki. végül pedig, ha a vita nem ilyen hangnemben folyik, akkor talán több eredményre is jutunk.. Nekem pld. a harmadik olyan válaszodra, hogy én lennék a helyi megmondóember, meg okosbácsi, elment a kedvem az egész témától. gondolom vannak így mások is… Dudi-t sajnálom, sokat kap, szerintem teljesen feleslegesen (lásd az előzőeket.) Bizonyára én is, amikor írtam, nem biztos, hogy a topon voltam, azért el is fáradhat az ember (a munkában), meg pongyolán is fejezheti ki magát. Ez igaz, de akkor sem így kell helyretenni, hanem kissé több empátiával bele lehet képzelni azt, hogy a kommentelő lényegében mit szeretett volna közölnöm. Nekem a szövegszerkesztőn az írás pld. nehezen megy, mert nem szoktam hozzá csak a javításokhoz, mert a kézirataimat a mai napig a gépírónőm gépeli. (Egyébként ezt is! De ezt már én szúrtam ide.) Fáradtan, meg nem azért jön ide az enber, hogy másokat leteremtsen, vagy őt legorombítsák.
Másrészt azt vettem részre, hogy képzettebb vitapartner elől –és itt nem magamra gondoltam elsősorban- kitérsz. Erre két módszeredet tapasztaltam.
Az egyik technika, hogy egyáltalán nem reagálsz. A másik pedig az, hogy annak az írását akit éppen cáfolni akarsz, olyan apró állítások halmázává szeded szét, amelyek külön-külön már önmagukban sincsenek köszönő viszonyban az eredeti hozzászólás mondanivalójával. Így cáfolni valamit roppant könnyű, de az egész komment mondandóját kellene cáfolni, és nem a szétszedett részállításokat.
Ez itt nem színtiszta matematika, ha cáfolod a részállításokat, akkor sem biztos, hogy cáfolod a partnered lényegi állításait, mivel ez egy más műfaj, nincsen benne olyan szigorú logika, mint a tervezésben, vagy a modellezésbe (egyébként ott sem mindig), de van „beleérzés”, ami azért nem egzakt természettudomány…
Nyilván a légi háborúk témakörében nem vagyok kompetens, hiszen ezzel a témával csak olvasóként foglalkozom és megértek belőle annyit, amit a magam örömére meg tudok érteni.
Viszont látom, hogy a villamos energiatermeléssel kapcsolatosan egyértelmű véleményedet az atomenergia felhasználása mellett tetted le. Én sem gondolkodom ezen a téren nagyin máshogyan. Csak igazándiból érdeklődésem és a munkám miatt ennél tágabb környezetben feltett kérdésekre keresem magam a választ. Ezért örülnék, ha más emberek is megosztanák ezen a területen a véleményüket (nem csak Te!).
Például, érdekel a globális felmelegedés (vagy klímaváltozás), kinek hogyan tetszik.
Különösképpen az érdekel, hogy szerintetek az emberiség meg tudja-e oldani az előbb említett kihívást, na nem elméletileg, hanem ténylegesen?
Én abban, hogy meg tudja az emberiség oldani ezt a problémát, igen szkeptikus vagyok, és az emberiséget hajlamos vagyok egy, a jövőben kihalásra ítéltetett fajként definiálni … (Azt hiszem a tettei, amelyek a hozzászólásokban is tetten érhetők, illetve annak következményei bőven szolgáltattak okot erre a kijelentésre.
Egészében véve az érdekelne, hogy ki, milyen megoldási javaslatot lát ez ügyben. Azt hiszem az eddigi vélemények pro- és kontra, leragadtak az elektromos autók tankolási lehetőségeinél, pedig ez a problémakör egyrészt fontosabb, hogy csak ezt a szegmensét „beszéljük át”, másrészt jóval nagyobb hatása van az emberiség fennmaradására (hosszabb távon), mint ami eddig kiderült a szóbeli ütésváltásokból.
Összefoglalva: nekem személyesen semmilyen problémám nincsen senkivel, csak úgy érzem, sok esetben nem a lényegről beszélünk, hanem arról, hogy az óvodában kinek az apukája az erősebb. (Remélem, értitek a hasonlatot!)
Egyébként tök jó lenne, ha a kinek van igaza kérdésen túllépve ezekkel a kérdésekkel is foglalkoznánk!
Egyébként, csaó! Jó gondolkodást! Úgy veszem észre, hogy az idők folyamán csiszolódott a stílusod, egyre kevesebb a negatív jelző a partneredre. Csak így tovább! Így én is szívesebben olvasom a másokkal folytatott vitáidat!
Ui.:
Molni, egyébként Te nem éppen a régi ATOMTERV-nél dolgozol? Biztos átnevezték már… Volt ott vagy 20 éve egy haverom, igaz már régóta eljött onnan és a MAELGI-t boldogítja. Persze azt is átnevezték…