De hat televagyunk megulyulo energia telep letesitesekkel. Paks kornyeken legalabbis 3 tobb ha napelempark is fog epulni a kozeljovobe./es a kozeli varosokba tobb kissebb mar most is van. Sot kozeli falvakban is. /medinan a kozvilagitas 90% napenergias ahogy az onkormanyzati epuletek energiaellatasaba is besegit.nagy mertekben /annyi hogy nem mutogatjak a tv be mint egyes falvakat./Ciao!
Bocs, a kései válaszért és köszi! Igen, érdekes ez az ábra is, csak másodlagos szerintem ahhoz képest, hogy én trendekről (és nem követendő példáról) írtam (+ a megújulók energiamixen belüli növekedéséről) az USA-ban. Vagyis szerintem az időbeli változás a lényeg. Ehhez ajánlom ezt a táblát 2006 és 2016-ra (hogy ne csak letett kapacitásokat nézzünk! ): https://www.eia.gov/electricity/annual/html/epa_03_01_b.html Tanulságos, például a vízenergia kismértékben csökkent (így is a legnagyobb) a szél pedig kb. 9*szeresére nőtt (2., azonos nagyságrendben a vízzel). Mivel a befektetők bizalma töretlennek tűnik, a beruházók egyre inkább ebbe az irányba (szél+nap) fordulnak (K+F, letett kapacitások, növekvő beépített teljesítmény, növekvő megtermelt VE stb.) a tagállamok és a szövetségi kormány hathatós támogatásával is az árak (beruházás és üzemeltetés együtt) jelentősen csökkennek, és leginkább ide érdemes most és valószínűleg a közeljövőben is befektetni az amerikai piacon. Hatással van ez a világgazdaság vonatkozó szektorára? Döntsétek el! (+A nukleáris USA adatok egyik hosszú idősoros táblája: https://www.eia.gov/totalenergy/data/monthly/pdf/sec8_3.pdf. Stabil és stagnáló termelés, 19-20%-os részarány.)
Nézzük meg mit történt eközben Európában 2004 és 2016 közt különös tekintettel Magyarországra és a hasonló léptékű és adottságú országokra (figyelem itt más a mutató!), nálunk minimumra törekvés és a korlátozások, tiltások (főleg 2010 után) "jó" eredménnyel jártak a megújulók terén, 2010 után még sikerült csökkenteni is az Európában egyébként is alacsony megújuló részarányt egy időre!:
Szépet!
Morgatoszirenas korzetben minden telepules tele van pakolva napelem tablakkal /mar amelyik palyazik kozepuletekre telepitesre nyer a paksi tenderen./