Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 140
17 223
113
Látom a jövőt (?) :

Az EU és a magyar energia piacon - követni fogjuk az USA-ban 1 - 2 éve bevezetett, új áramfogyasztási ,számlázási rendszert. Ez már valóban követi a naponta akár 0 és 992 Euro / MWh közötti villamos energia ár meszelését, amit júliusban már megértünk egyszer.
Az érdekes kérdés, hogy a negatív nagyker árakat is kiközvetítik e a fogyasztók felé is, a fogyasztás ösztönzésére, a hálózati árszint visszaállítása érdekében?

Nyilvánvaló hogy a vállalkozásoknál most élő, egész évre szóló, nem változtatható fix áras szerződés már kb 3 éve idejét múlt, és nem alkalmazható a valós gazdasági életben.. A szolgáltatónak helyenként (akár naponta) le kell nyelnie az időnként a csillagos egekbe szökő áramhálózati beker árak okozta veszteségeket, amit a normál vagy negatív áras időszakokban, az indokolatlanul magas , zsinórban kitartott eladási árával kasziroz vissza, megkárosítva a fogyasztókat..

Ennek oka hogy a zöld áramtermelés miatt előre sosem látszik, hogy mikor mennyi lesz a hálózati nagyker ár, valamint ez is úgy csapkod, ahogy a nap süt - vagy nem..

Nem csak nálunk, hanem az USA-ban is lecsapott a Zöld Villám(ár), ugyanúgy mint az EU-ban
- Ők viszont jóval előrébb jártak ennek megfelelően a rugalmas, naponta többször akár óránként is változó nagyker árak szerinti számlázás bevezetésében.
Ehhez az ügyviteli rendszereket, softwareket kellett átírni, a naponta akár 24, óránként bekövetkező nagyker ár ugrándozásainak megfelelően..

Az ottani, főleg magán fogyasztókat viszont most nyáron kezdte megviselni a "baromira" megdráguló szolgáltatás - és annak kiszámlázása. A csillagos egekbe felszökő számlák oka, hogy a lakossági fogyasztás akkor indul meg, mikor általában du 4 után hazaérnek a családok, és belefognak a háztartás üzemeltetésbe, esetleg a hazaért EV járgány töltésébe is. Ezeket a késő délutáni, esti fogyasztásokat már csak hagyományos erőművekből lehet kielégíteni, szenes, gázos, és atomerőműből..
No nézzük a konkrét adatokat (USA fogyasztói reklamációk alapján)

"Az SCE-től konkrét adatokat kértünk arról, hogy a TOU-árazások hogyan hatottak az emberek számláira.
A SCE nem szolgáltatott ilyen információt. Anekdotikusan ez a felhasználó (SCE-ügyfél vagyok) azt tapasztaltam, hogy a délutáni TOU-számla sokkal nagyobb lett, különösen két gyermekkel otthon a forró dél-kaliforniai nyár folyamán.
Miközben ezen a cikken dolgoztunk, e-maileket kaptunk a KTLA nézőitől:
Linda Lynch, az Antelope-völgyben élő KTLA-néző megdöbbenve látta, hogy villanyszámlája ebben a hónapban 900 dollárra ugrott, több százzal többre a szokásosnál. Linda azt írja, hogy alig tud élelmet fizetni, nemhogy áramot.
Meg kell jegyeznünk, hogy a dél-kaliforniai Antelope-völgyben ebben a hónapban több napra is kiadták a túlzott hőségre vonatkozó figyelmeztetést. A figyelmeztetéseket akkor adják ki, amikor az előrejelzések szerint extrém hőség várható, és gyakran azzal a tanáccsal járnak, hogy hűtsük le magunkat, és csak akkor menjünk ki a szabadba, ha szükséges.
És nem Linda volt az egyetlen, aki e-mailt küldött.
Carla Chang írja: „Helló! Kérem, nézzen utána, hogy az Edison miért kér ennyit az áramért. Az emberek 600-1000 dolláros (havi) számlákat kapnak.”
Sarah Clifford elküldte nekünk a számláját, ami csak ebben a hónapban 1128 dollár volt, és Sara szerint ez a „kedvezményes ár”. Sarah azt mondja, hogy amikor csak lehet, 78 fokon (Fahrenheit) tartja a termosztátot.

Melissa Avalos azt mondja: „A villanyszámláink olyan mértékben emelkedtek, ami túlmutat ezen a földön. A havi 86 dollárról havi 400 dollárra emelkedett, és még a légkondit sem működtetjük éjszaka. Valamit tenni kell, mivel nyugdíjasok vagyunk, és alig keresünk annyit, hogy fedezni tudjuk ezt az emelkedést.”
Nem biztos, hogy ez mind a TOU-árképzésnek köszönhető, bár ezek legalább egy része a SCE TOU-tarifás ügyfelei. Végül is rekordmeleg nyár volt. De sokan kérdezik, hogy lehetséges?

Az emberek akkor használják az áramot, amikor szükségük van rá. Az emberek fizetik a villanyszámlájukat. Miért kellene büntetni az embereket azért, mert a délután közepén áramra van szükségük? "

Erre a válaszom az, ha elhallatszik Amerikáig a hangom, hogy mindez azért történik, mert nem az emberek életciklus igényei, hanem a hibás gazdaság és politika által "kigondolt" (Zöld) erőmű típusok építése folyt az elmúlt évtizedekben.

Ezek építésénél egy szempont volt, hogy az abból befolyt haszon nem az államé legyen (atomerőművek pld) hanem bizonyos befektetői csoportok, politikus-oligarchák zsebét gazdagítsa, bármi áron is.

Itt az USA-beli eredeti cikk:


Láthatjuk hogy idén nyáron az átlag amerikai fogyasztó 800 - 1200 USD-s havi számlát kapott. EU-ban se jobb a helyzet főleg a gázcsap zárása és a 30 év alatt elmaradt erőmű építések miatt..

Hogyan tudná a magyar lakosság ezt a 300 000 - 400 000 Ft- / havi villanyszámlát kifizetni, a valós helyzet alapján. Egyszerű, fel kellene emelni az emberek fizetését végre egy használható szintre a nyugdíjjal együtt, és akkor dönthetnénk, hogy takarékoskodunk-e, vagy fogyasztunk?
A jelenlegi magyar kereseti lehetőségek lassan az utolsó helyre jutnak az EU-ban, és az ennek megfelelően , kevés költségvetési pénzből rezsizve - a maradék lóvé is kicsorog a kasszából.
Egyedül a külföldi tőkés örülhet, aki tankhajó számra szivattyúzza ki a lóvét az országunkból - az EU szinten alacsony termelési költség és minimális adóztatása adta lehetőség által.
Megjegyzem Ukkrajnával is pont ezt követték el, de sokkal nagyobb léptékben - a következményét láthatjátok, hova jutott Ukrajna ez által. Ott is a külföldiek és az érdeküket támgató politikusok jártak jól (egyenlőre)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 140
17 223
113
a cocializmus szegénységet okoz
Szerinted a rezsisztetett áram és gázdíj, párosítva a mély fizetéssel, az hová vezet? Hiszen a különbözetet az állam fizeti ki az alacsony fizetések miatt kis összegben befolyt adókból (tehát a lakosság így is úgy is ráfizet).
Csak a különbség hogy : "Látja, - nem látja? Na látja,,,)

Ehhez nem kell szocializmus vagy kapitalizmus csak egy tisztán gazdasági, politika mentes gondolkodás.

Csak Ukrajnát kell megnézni, hova jutott, Európa szerte mindíg ott voltak a legalacsonyabb áram és gázárak, Kárpátalján a falvakban sok helyütt még a disznóólt is villannyal fűtötték.
És ráadásul 1990 után - is, tehát az hogy szocialista vagy kapitalista a rendszer - ehhez nincs köze..

Most viszont az eredeti hozzászólásom nem erről szólt, hanem az USA-ban a Zöld energia hatására bekövetkezett , napmentes időszakokban felugró áramár kiszámlázására a lakosság felé - is.

Kaliforniában
például a TOU (Time-of-Use) számlázási rendszer kötelezővé vált a lakossági ügyfelek számára, akik új napelemes rendszereket telepítenek, és fokozatosan bevezetik a rendszer szélesebb körű alkalmazását is. A California Public Utilities Commission (CPUC) 2019-ben döntött úgy, hogy a legtöbb lakossági ügyfélnek át kell térnie a TOU díjszabásra, bár néhány esetben vannak kivételek, illetve lehetőség van más típusú árképzés választására is.

Tehát ahol sok a Zöld energia termelés, és az nem akkor van amikor a lakosság fel is használja - drasztikus számladíj emelkedések vannak mert a hiányzó energiát szén és gázerőművekből kell pótolni. Ott az állam nem pótolja ki a különbözetet, ezért lehetséges a havi számlálkban akár 300 000 Ft - 400 000 Ft-os díj is, nagy riadalmat kelve a lakossági fogyasztók körében. Ott kezdődik a hiszti, hogy ezért raktam fel napelemet, hogy emelt villanyszámlákat kapjak?
Ez még Németországban is előfordult tavaly, nyugdíjas házaspár panaszolta hogy a napelem felrakása után kb egy évvel - 200 Eurós végszámlát kaptak..

Hol marad a CO2-es, kibocsájtásmentes élet kötelezővé tett vágyálma?
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 785
4 252
113
Szerinted a rezsisztetett áram és gázdíj, párosítva a mély fizetéssel, az hová vezet? Hiszen a különbözetet az állam fizeti ki az alacsony fizetések miatt kis összegben befolyt adókból (tehát a lakosság így is úgy is ráfizet).
Csak a különbség hogy : "Látja, - nem látja? Na látja,,,)

Ehhez nem kell szocializmus vagy kapitalizmus csak egy tisztán gazdasági, politika mentes gondolkodás.

Szia,

Szerintem nincs igazad, az altalad pontosan megfogalmazott resz ("a rezsisztetett áram és gázdíj, párosítva a mély fizetéssel, az hová vezet? Hiszen a különbözetet az állam fizeti ki az alacsony fizetések miatt kis összegben befolyt adókból (tehát a lakosság így is úgy is ráfizet)"), az tipikus szocialista intezkedes.

Szemben a kotelezo magannyugdijpenztarak kirablasaval, az nem szocialista, sokkal inkabb kommunista intezkedes, akkor is az volt, amikor eloszor hajtotta vegre rakosi, meg akkor is, amikor 2. alkalommal mar a rakosi XXI. szazadi tanitvanya hajtotta vegre.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: fishbed and vata

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 140
17 223
113
Szia,
Szerintem nincs igazad, az altalad pontosan megfogalmazott resz ("a rezsisztetett áram és gázdíj, párosítva a mély fizetéssel, az hová vezet? Hiszen a különbözetet az állam fizeti ki az alacsony fizetések miatt kis összegben befolyt adókból (tehát a lakosság így is úgy is ráfizet)"), az tipikus szocialista intezkedes.
Ez nem tipikusan szocialista hanem politikusi intézkedés hiszen rendszerváltás előtt és után még most is, a kapitalizmus több mint 30 éves fennállása után is létezik. Lett volna idő korrigálni, bőven, csak ahhoz az embereknek fizetést kellene adni a munkahelyen, nem segélyt.

A zöld energia okozta áremelkedések miatt érzésem szerint ez lassan gazdaságilag vállalhatatlan lesz.

Gondolj a július 18-án este 8 kor érvényes nagyker árunkra , az 991 Euro / MWh volt = 386 Ft / kWh nettó áramár, amit a lakosság nagy része 5 Ft / kWh-ért kapott meg.

Ma déli 91,40 Euro / MWh ár után , este 8 kor a spot ár 600 Euró körül lesz / MWh = 237 Ft / kWh.

Tehát ma is megveszi az áramszolgáltató ennyiért az elosztó hálózatból és odaadja a lakossági fogyasztónak 5 Ft -ért..

Ebből szerinted hogy lehet megélni, mint kereskedő? (vagy államkassza)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 776
34 755
113
Ma déli 91,40 Euro / MWh ár után , este 8 kor a spot ár 600 Euró körül lesz / MWh = 237 Ft / kWh.

Tehát ma is megveszi az áramszolgáltató ennyiért az elosztó hálózatból és odaadja a lakossági fogyasztónak 5 Ft -ért..

Ebből szerinted hogy lehet megélni, mint kereskedő? (vagy államkassza)

Mármint belföldön spot piac van?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 140
17 223
113
Mármint belföldön spot piac van?
Itt is mint az Eu-ban, a magyar HUPX tözsdei forgalom egy része ezen az áron zajlik.

Ennek nagysága becslés szerint most valahol 25 - 45% között lehet, dinamikusan emelkedik. Ennek oka az hogy az elmúlt pár évben sokszor lehetett látni hogy a hosszútávú szerződéseken sokat lehetett bukni, mert időtartalma alatt akár többször is változtak a piaci viszonyok. Jellemzően a jó pár regisztrált magyarországi áramkereskedő közül csak az MVM és az E.ON élte túl a "rázós" 2022-es gazdasági évet, a fogyasztók felé még 2021-ben kötött fix áras eladási szerződésük miatt.

Eléggé bonyolult a villamos energia adás vétele térségünkben - is. A piac itt is átalakulóban van hiszen a nagyobb, csúcsidőben dolgozó, szenes és gázos erőműveknek is jobban esik a 600 - 1000 Euro / MWh-ás áron eladni a villanyt -ha van rá lehetőségük.
A spot ár jellemző egy adott térség termelési és eladási viszonyaira , kb egy napra előre lehet látni a tőzsdei alkuk eredményeképp várható és ez alapján kötni üzleteket. Ma este itt Magyarországon a következőket lehet látni:

YZ1mhty.jpg


A nagykereskedelmi, nagyfeszültségű, nemzetközi csatlakozással is rendelkező elosztóhálózatra csatlakoznak rá a termelő erőművek, valamint a fogyasztókat kiszolgáló áramkereskedők. Ezek túlnyomőrészt a HUPX magyar tőzsdén kötnek üzletet egymással, vannak viszont olyan főleg hosszútávú szerződések, ahol a tőzsdén kívül köttetnek üzletek, meghatározott árképzés mellett.

1. Hosszú távú szerződések

  • Hosszú távú szerződések (PPAs - Power Purchase Agreements): Az energiakereskedelem jelentős része hosszú távú szerződéseken alapul, különösen az ipari és nagyfogyasztók számára. Az ilyen szerződések lehetnek több évre szólóak, és a piac stabilitását szolgálják. A hosszú távú szerződések biztosítják a termelők számára a bevételek kiszámíthatóságát, míg a fogyasztók számára az árazás stabilitását.
  • Arány: Az európai energiapiacokon, beleértve Magyarországot is, az áramkereskedelemnek általában 60-80%-a hosszú távú szerződések keretében zajlik (régebbi adat). Ez az arány ipari fogyasztók esetében magasabb lehet, míg kisebb szereplők vagy kereskedők esetében alacsonyabb.

2. Spot piac

  • Spot piaci kereskedés: A spot piacon történő kereskedés a rövid távú ármozgások kihasználását célozza, és jellemzően a fennmaradó kereslet-kínálat egyensúlyozására használják. A spot piacon történő vásárlás rugalmasságot biztosít a kereskedőknek és fogyasztóknak, lehetővé téve számukra, hogy kihasználják az aktuális piaci feltételeket.
  • Arány: Az energiapiacon a spot piaci kereskedés jellemzően a teljes volumen 20-40%-át teszi ki, bár ez az arány nagyban függ a piaci körülményektől. Volatilis piaci környezetben, amikor nagyobb az áringadozás, ez az arány növekedhet, mivel több szereplő próbál rövid távon hasznot húzni a változásokból.

3. Hibrid megoldások

  • Részleges fedezettség: Egyes piaci szereplők kombinálják a hosszú távú szerződéseket és a spot piaci vásárlásokat, hogy optimalizálják költségeiket és rugalmasak maradjanak a piaci változásokra. Ez különösen igaz a kereskedőkre és nagyobb ipari fogyasztókra, akik kihasználják a spot piac árelőnyeit, miközben egy stabil bázist tartanak hosszú távú szerződések formájában.

Magyarországon az áramkereskedelem nem kizárólag a tőzsdén, azaz a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) keresztül történik. A tőzsdén kívüli kereskedés is létezik, amelyet gyakran OTC (Over-The-Counter) piacnak neveznek.


A Zöld energia dinamikus és előre nem pontosan látható termelési változásai miatt egyre nehezebb már fix hosszútávú, és betartható szerződéseket kötni, az üzletkötések a spot kereskedés felé tolódnak el.
A piaci folyamatok még erősen függnek a várható időjárás Európai szinten történő pontos előjelzésére - pár napra előre. A spot tőzsdén üzletet kötő cégek ezért egyre pontosabb "jósdai" szintű számítógépes rendszereket használnak, és néha ezek kissé fosztogatják egy adott ország fejletlenebb számítógépes üzletkötői rendszerét.

Tán a tavalyi évre volt itt magyarban panasz a többi kereskedőt termelőt fosztogató, kis belga cégre, aki mintegy 100 milla (Euró) összeget vitt ki a többiek zsebéből, érdemi munkavégzés nélkül "működése" eredményeképp. Ideje lenne ezt a piacot is megrendszabályozni valamennyire ebben a témakörben is.
 

elmentek

Member
2013. február 3.
54
20
8
Szerinted a rezsisztetett áram és gázdíj, párosítva a mély fizetéssel, az hová vezet? Hiszen a különbözetet az állam fizeti ki az alacsony fizetések miatt kis összegben befolyt adókból (tehát a lakosság így is úgy is ráfizet).
Csak a különbség hogy : "Látja, - nem látja? Na látja,,,)

Ehhez nem kell szocializmus vagy kapitalizmus csak egy tisztán gazdasági, politika mentes gondolkodás.

Csak Ukrajnát kell megnézni, hova jutott, Európa szerte mindíg ott voltak a legalacsonyabb áram és gázárak, Kárpátalján a falvakban sok helyütt még a disznóólt is villannyal fűtötték.
És ráadásul 1990 után - is, tehát az hogy szocialista vagy kapitalista a rendszer - ehhez nincs köze..

Most viszont az eredeti hozzászólásom nem erről szólt, hanem az USA-ban a Zöld energia hatására bekövetkezett , napmentes időszakokban felugró áramár kiszámlázására a lakosság felé - is.

Kaliforniában
például a TOU (Time-of-Use) számlázási rendszer kötelezővé vált a lakossági ügyfelek számára, akik új napelemes rendszereket telepítenek, és fokozatosan bevezetik a rendszer szélesebb körű alkalmazását is. A California Public Utilities Commission (CPUC) 2019-ben döntött úgy, hogy a legtöbb lakossági ügyfélnek át kell térnie a TOU díjszabásra, bár néhány esetben vannak kivételek, illetve lehetőség van más típusú árképzés választására is.

Tehát ahol sok a Zöld energia termelés, és az nem akkor van amikor a lakosság fel is használja - drasztikus számladíj emelkedések vannak mert a hiányzó energiát szén és gázerőművekből kell pótolni. Ott az állam nem pótolja ki a különbözetet, ezért lehetséges a havi számlálkban akár 300 000 Ft - 400 000 Ft-os díj is, nagy riadalmat kelve a lakossági fogyasztók körében. Ott kezdődik a hiszti, hogy ezért raktam fel napelemet, hogy emelt villanyszámlákat kapjak?
Ez még Németországban is előfordult tavaly, nyugdíjas házaspár panaszolta hogy a napelem felrakása után kb egy évvel - 200 Eurós végszámlát kaptak..

Hol marad a CO2-es, kibocsájtásmentes élet kötelezővé tett vágyálma?
Ezek alapján és ha itt Európában is bevezetésre kerül (a közeljövőben) ez a tipusú árazás a lakosság felé, akkor viszont nem értem mivel lehetne “védekezni” ellenne?
Mert marad a lehetőség, hogy mindent kikapcsol, áramot nem használ az ember, vagy jöhet az akkumulátor azaz völgyidőszakban feltölt, csúcsár mellett abból használ áramot a fogyasztó.
Ha ilyen számlákat lehet leváltani vele, hamar meg fog térülni a beruházás…
(Persze ehhez kell szoftver meg internet kapcsolat meg automatizálás meg még gondolom egyéb dolog is, de innen úgy tűnik meg fogja érni…)
Vagy tévedek?
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 448
5 212
113
"csak ahhoz az embereknek fizetést kellene adni a munkahelyen, nem segélyt"

Szerintem emeljük a nettó minimálbért tízmillió forintra. Holnap. De ha most jobban belegondolok legyen otvenmilliard dollár per nap. Ez lenne a világ első országa, ahol mindenki dollarmilliardos lenne alanyi jogon.

Hulyesegeket beszélsz egy amatőr magabiztossagaval. Szerinted hány darab vállalkozás menne csődbe a következő napon, ha úgy emelnek a fizetéseket, hogy 300 - 400 ezer forintos aram (meg persze az arányos gáz, víz elelmiszer) számlákat zsebből tudják kifizetni?

Valami meg alapból nem.stimmel a fejtegeteseddel, mert valahogy a szuperkapitalista UK vagy svéd, stb. országok aramszamlai sem.kozelitik az általad emlegetett összegeket. Jelenleg én fizetek 183 fontot villanyra meg gázra havonta, az sehogy sem 300 000 forint. És ez már egy erősen emelt díj, egy öt haloszobas hazra, a nagy krach előtt ez még 100 sem volt. Szóval szerinted az egész világ vastagon rafizet?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and vata

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 500
7 530
113
Szerinted a rezsisztetett áram és gázdíj, párosítva a mély fizetéssel, az hová vezet?
mindegy hogy narancscoculizmus verescoculizmus vagy zöldcoculizmus
mindegyik pont ugyanoda vezet
és ha jobban megkapargatjuk lila vagy barna szinezetű politikusaink mondanivalóját, dettó
ahogy Margaret Thatcher ezt oly érthetően megfogalmazta, mindegyik addig tart amíg a mások pénze el nem fogy
az árnyalatoknak a szinekkel nincs jelentőségük
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 944
13 573
113
Itt is mint az Eu-ban, a magyar HUPX tözsdei forgalom egy része ezen az áron zajlik.

...

  1. A tőzsde és a valós áramadásvétel két különböző dolog. 2010-ig kiválóan megvoltunk áramtőzsde nélkül, csak a mérhetetlenül okos EU kötelezővé tette a tőzsde nyitást "liberalizáció" címén. Nem törődve azzal, hogy az áram tőzsdei kereskedésre meglehetősen alkalmatlan termék és a legkisebb kiegyenlítetlenség (túltermelés, vagy hiány) a tőzsdei logikából következően irreális árkilengéseket okoz. A bölcs EU-s vezetők föl sem fogták, hogy az áram gazdaságosan nem tárolható. Központilag szabályozott a termelése, a pillanatnyi fogyasztás alapján. Az erőművek és az áramszolgáltatók is kényszerhelyzetben termelnek és fogyasztanak. Nem sokszereplős és rugalmas keresleti és kínálati piaccal bír, hanem mind keresleti mind kínálati oldalról rugalmatlan, spekulációs kereskedésre alklamatlan. Ha valami nem működik másként, csak központi termelés szabályozással (+ részben árszabályozással) és a fő szempont az ellátásbiztonság és nem a spekuláció, azt a piacot nem lehet értelmesen "liberalizálni". Már amikor ránk erőltették az áramtőzsdét, akkor is oltári marhaság volt.
  2. És akkor még nem volt nagy arányú időjárásfüggő termelés, ami szintén nem befolyásolható és nem igazodik a pillanatnyi fogyasztáshoz + kötelező átvétel és piacitól eltérített fix ár nélkül (tehát normális körülmények közt) gazdaságtan. Az aztán végképp irreálissá tette az áralakulást.
  3. Ugyanezt a kapitális ökörséget követték el a gázzal is, amit szintén hatalmi szóval kényszerítettek tőzsdére, holott az szintén nem egy tőzsdei kereskedésre alkalamas piac és termék. És látszik is tőzsdei kényszer értelmetlen árfelhajtó hatása az alapvetően keresleti piacon. Majd ezt követően majdnem mindegyik országgal lejáratták, felmondatták a hosszú távú orosz gázvásárlási szerződéseket és az EU gázigényének 40%-át fedező orosz importot megpróbálták politikai alapon lefaragni. Nagy ötlet volt. Látszik is az árgörbén.
  4. A tőzsdén a valóságban 1 db elektronnal sem kereskednek. Az ott kötött ügyletek elszámolásra mennek és nem fizikai teljesítésre. Azok inkább nevezhetők az árammal folytatott szerencsejátéknak, mint valós áramkereskedésnek. Magyarországon alig van termelő, amely tőzsdei áron termel. A zsinóráramot termelő erőműveinknek (Paks és Mátra) hosszú távú áramvásárlási szerződése van, termelési költség alapú árazással. A KÁT-os és METÁR-KÁT-os naperőművektől inflációval indexált, fix áron kötelező átvenni az áramot, akár szükség van rá, akár nincs. A kiegyenlítő kaapacitás árazása sem HUPX alapú, hanem a MAVIR tenderein dől el, legnagyobb részt egy hónapra előre, kisebb részben másnapi árazással. Az import-export pedig nem magyar, hanem külföldi "tőzsdei" áron megy. Annak, hogy a HUPX-en mekkora a forgalom nincs jelentősége, mivel az ügyletek a valóságban nem teljesülnek.
  5. A HUPX árat a fogyasztástól függetlenül, időjárásfüggően termelő, ennek ellenére kötelező átvétel alá tartozó naperőművek rángatják. Az általuk okozott túltermelés idején nagyon sokszor negatív az áramár, már volt -150 EUR/MWh is az órás adat, a negyedórás meg -220 EUR/MWh. Az órás árak havi átlaga is a naperőművi túltermelés idején, 14-15 óra környékén, májusban 18, júniusban 39, júliusban 47 EUR/MWh volt, míg a kora esti fogyasztási csúcs idején, 21 órakor májusban 160, júniusban 205, júliusban 440 EUR/MWh. Az abszolút csúcsár júliusban közel 1700 EUR/MWh lett negyedórás bontában. Az egy teljesen irreális anomália, hogy még hónapos átlagban is a napi átlagár harmada és háromszorosa között mozog a napon belüli ár és a csúcs a napi átlagár tizszeresét is meghaladja. Ehhez az kellett, hogy egymást erősítve találkozzon két eget rengető butaság, a kötelezővé tett áramtőzsde és minden ésszerű határon nagyságrenddel túltolt időjárásfüggő kapacitás beépítése. Az ár hosszabb távú alakulását pedig az EU oroszokkal szembeni embargós őrülete határozta meg 2021 közepe óta. A tőzsdei árak képtelen alakulása csak ennek a többszörös észvesztésnek a leképezése.
  6. A mesterségesen előállított probléma megoldása egyszerű. Le kell szabályozni a naperőműveket akkor, amikor azok túltermelnek. Kell építeni kellő mértékű, jól szabályozható kiegyenlítő kapacitást (ami nálunk gázerőműveket jelent). Hosszú távú szerződéssel kell beszerezni a földgázt az oroszoktól (mert praktikusan tőlük lehet) és nem tőzsdei áron. Illetve mivel az EU ámokfutásában kötelezővé teszi a holland gáztőzsdei árazást, az eladóval kötött árkiegyenlítő fedezeti ügyletekkel el kell téríteni a tőzsdeitől a kívánt hosszú távú értékre a valós gázárat, amit még a készletezéssel simítani is lehet (Magyarországnak a fogyasztásához képest igen nagy tároló kapacitása van). Zsinóráramot termelve atomerőműben kell megtermelni az éves áramigény lehető legnagyobb részét, akár 75-80%-át is. Hosszú távú áramvásárlási szerződéssel átvéve az áramot. A tőzsdét meg el kell felejteni, illetve mivel az EU kötelezővé teszi, a helyén kell kezelni (marginális szerencsejátékként) és nem a HUPX árhoz kötni a tényleges áramvásárlást.
  7. A naperőművek leszabályozásától eltekintve valójában e felé is megy a politika. Építünk gázerőműveket. Az EU-n belül csak nekünk van még hosszú távú orosz gázvásárlási szerződésünk és megoldottuk Ukrajna kikerülését is. Vannak fedezeti ügyletek, amelyek a holland gáztőzsdeitől eltérítik az árat. A végső szétesésig járatják Mátrát. Építjük végre Paks II-t, bár rengeteget késtünk vele. Meghosszabbítjuk Paks I engedélyét és amikor Paks I és Paks II együtt fognak termelni az ki fogja váltani a ma nagyon magas import igényünk legnagyobb részét. Van tervben további atomerőmű építés is. Végül a KÁT-os naperőműveknél is meg fogják oldani, hogy ténylegesen leszabályozzák azokat központilag, vagy olyan árkörnyezetet teremtsenek például a kiegyenlítő energia költségének áthárításával és drasztikus tovább emelésével, hogy ne érje meg a naperőműveknek túltermelni és magukat szabályozzák le. Mint ahogy a lakossági napelemeknél, is megszüntették a szaldós elszámolást egy termelés kezdetétől 10 éves kifutással.
  8. Jobb lett volna megspórolni ezt a sok EU-ból érkező őrületet és ellenállni a nyomásnak, de végül is vissza fogják terelni az értelmesebb mederbe a villamosenergia rendszert, mert mi tartósan nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust (ami még a németeket is kifekteti), hogy mesterségesen a csillagos égbe emeljük és ott tartsuk az energia költségeinket és versenyképtelenné tegyük a gazdaságunkat. Mi nem tarthatjuk fenn hosszabb távon azt az állapotot, hogy külföld pufferként való használata nélkül már rég sokszorosan megfeküdt volna a villamosenergia rendszerünk. Valamint a magyar lakosságra nem kívánják rászabadítani a "piaci" árakat, hanem tartósan fenn próbálják tartani a "rezsicsökit". Ez pedig nem megy másként, csak úgy, hogy megpróbáljuk a lehető legnagyobb mértékben ellensúlyozni, kijavítani az EU nyomásra elkövetett szarvashibákat. A nagyon drága energia és a szétbarmolt, ellátásbiztosnágot már nem szavatoló villamosenergia rendszer egyenlő az öngyilkosággal, nem pedig egy fenntartható állapot.
  9. Persze ha jön egy "zöld" és a Brüsszelből (valójában az óceánon túlról) érkező utasításokat maradéktalanul végrehajtó, sőt túlteljesítő kormány, akkor az eddigi ámokfutás még meg is lesz hatványozva, nem visszacsinálva, de azzal ki is végzik a villamosenegia rendszert és gazdaságilag az országot.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 526
11 969
113
  1. A tőzsde és a valós áramadásvétel két különböző dolog. 2010-ig kiválóan megvoltunk áramtőzsde nélkül, csak a mérhetetlenül okos EU kötelezővé tette a tőzsde nyitást "liberalizáció" címén. Nem törődve azzal, hogy az áram tőzsdei kereskedésre meglehetősen alkalmatlan termék és a legkisebb kiegyenlítetlenség (túltermelés, vagy hiány) a tőzsdei logikából következően irreális árkilengéseket okoz. A bölcs EU-s vezetők föl sem fogták, hogy az áram gazdaságosan nem tárolható. Központilag szabályozott a termelése, a pillanatnyi fogyasztás alapján. Az erőművek és az áramszolgáltatók is kényszerhelyzetben termelnek és fogyasztanak. Nem sokszereplős és rugalmas keresleti és kínálati piaccal bír, hanem mind keresleti mind kínálati oldalról rugalmatlan, spekulációs kereskedésre alklamatlan. Ha valami nem működik másként, csak központi termelés szabályozással (+ részben árszabályozással) és a fő szempont az ellátásbiztonság és nem a spekuláció, azt a piacot nem lehet értelmesen "liberalizálni". Már amikor ránk erőltették az áramtőzsdét, akkor is oltári marhaság volt.
  2. És akkor még nem volt nagy arányú időjárásfüggő termelés, ami szintén nem befolyásolható és nem igazodik a pillanatnyi fogyasztáshoz + kötelező átvétel és piacitól eltérített fix ár nélkül (tehát normális körülmények közt) gazdaságtan. Az aztán végképp irreálissá tette az áralakulást.
  3. Ugyanezt a kapitális ökörséget követték el a gázzal is, amit szintén hatalmi szóval kényszerítettek tőzsdére, holott az szintén nem egy tőzsdei kereskedésre alkalamas piac és termék. És látszik is tőzsdei kényszer értelmetlen árfelhajtó hatása az alapvetően keresleti piacon. Majd ezt követően majdnem mindegyik országgal lejáratták, felmondatták a hosszú távú orosz gázvásárlási szerződéseket és az EU gázigényének 40%-át fedező orosz importot megpróbálták politikai alapon lefaragni. Nagy ötlet volt. Látszik is az árgörbén.
  4. A tőzsdén a valóságban 1 db elektronnal sem kereskednek. Az ott kötött ügyletek elszámolásra mennek és nem fizikai teljesítésre. Azok inkább nevezhetők az árammal folytatott szerencsejátéknak, mint valós áramkereskedésnek. Magyarországon alig van termelő, amely tőzsdei áron termel. A zsinóráramot termelő erőműveinknek (Paks és Mátra) hosszú távú áramvásárlási szerződése van, termelési költség alapú árazással. A KÁT-os és METÁR-KÁT-os naperőművektől inflációval indexált, fix áron kötelező átvenni az áramot, akár szükség van rá, akár nincs. A kiegyenlítő kaapacitás árazása sem HUPX alapú, hanem a MAVIR tenderein dől el, legnagyobb részt egy hónapra előre, kisebb részben másnapi árazással. Az import-export pedig nem magyar, hanem külföldi "tőzsdei" áron megy. Annak, hogy a HUPX-en mekkora a forgalom nincs jelentősége, mivel az ügyletek a valóságban nem teljesülnek.
  5. A HUPX árat a fogyasztástól függetlenül, időjárásfüggően termelő, ennek ellenére kötelező átvétel alá tartozó naperőművek rángatják. Az általuk okozott túltermelés idején nagyon sokszor negatív az áramár, már volt -150 EUR/MWh is az órás adat, a negyedórás meg -220 EUR/MWh. Az órás árak havi átlaga is a naperőművi túltermelés idején, 14-15 óra környékén, májusban 18, júniusban 39, júliusban 47 EUR/MWh volt, míg a kora esti fogyasztási csúcs idején, 21 órakor májusban 160, júniusban 205, júliusban 440 EUR/MWh. Az abszolút csúcsár júliusban közel 1700 EUR/MWh lett negyedórás bontában. Az egy teljesen irreális anomália, hogy még hónapos átlagban is a napi átlagár harmada és háromszorosa között mozog a napon belüli ár és a csúcs a napi átlagár tizszeresét is meghaladja. Ehhez az kellett, hogy egymást erősítve találkozzon két eget rengető butaság, a kötelezővé tett áramtőzsde és minden ésszerű határon nagyságrenddel túltolt időjárásfüggő kapacitás beépítése. Az ár hosszabb távú alakulását pedig az EU oroszokkal szembeni embargós őrülete határozta meg 2021 közepe óta. A tőzsdei árak képtelen alakulása csak ennek a többszörös észvesztésnek a leképezése.
  6. A mesterségesen előállított probléma megoldása egyszerű. Le kell szabályozni a naperőműveket akkor, amikor azok túltermelnek. Kell építeni kellő mértékű, jól szabályozható kiegyenlítő kapacitást (ami nálunk gázerőműveket jelent). Hosszú távú szerződéssel kell beszerezni a földgázt az oroszoktól (mert praktikusan tőlük lehet) és nem tőzsdei áron. Illetve mivel az EU ámokfutásában kötelezővé teszi a holland gáztőzsdei árazást, az eladóval kötött árkiegyenlítő fedezeti ügyletekkel el kell téríteni a tőzsdeitől a kívánt hosszú távú értékre a valós gázárat, amit még a készletezéssel simítani is lehet (Magyarországnak a fogyasztásához képest igen nagy tároló kapacitása van). Zsinóráramot termelve atomerőműben kell megtermelni az éves áramigény lehető legnagyobb részét, akár 75-80%-át is. Hosszú távú áramvásárlási szerződéssel átvéve az áramot. A tőzsdét meg el kell felejteni, illetve mivel az EU kötelezővé teszi, a helyén kell kezelni (marginális szerencsejátékként) és nem a HUPX árhoz kötni a tényleges áramvásárlást.
  7. A naperőművek leszabályozásától eltekintve valójában e felé is megy a politika. Építünk gázerőműveket. Az EU-n belül csak nekünk van még hosszú távú orosz gázvásárlási szerződésünk és megoldottuk Ukrajna kikerülését is. Vannak fedezeti ügyletek, amelyek a holland gáztőzsdeitől eltérítik az árat. A végső szétesésig járatják Mátrát. Építjük végre Paks II-t, bár rengeteget késtünk vele. Meghosszabbítjuk Paks I engedélyét és amikor Paks I és Paks II együtt fognak termelni az ki fogja váltani a ma nagyon magas import igényünk legnagyobb részét. Van tervben további atomerőmű építés is. Végül a KÁT-os naperőműveknél is meg fogják oldani, hogy ténylegesen leszabályozzák azokat központilag, vagy olyan árkörnyezetet teremtsenek például a kiegyenlítő energia költségének áthárításával és drasztikus tovább emelésével, hogy ne érje meg a naperőműveknek túltermelni és magukat szabályozzák le. Mint ahogy a lakossági napelemeknél, is megszüntették a szaldós elszámolást egy termelés kezdetétől 10 éves kifutással.
  8. Jobb lett volna megspórolni ezt a sok EU-ból érkező őrületet és ellenállni a nyomásnak, de végül is vissza fogják terelni az értelmesebb mederbe a villamosenergia rendszert, mert mi tartósan nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust (ami még a németeket is kifekteti), hogy mesterségesen a csillagos égbe emeljük és ott tartsuk az energia költségeinket és versenyképtelenné tegyük a gazdaságunkat. Mi nem tarthatjuk fenn hosszabb távon azt az állapotot, hogy külföld pufferként való használata nélkül már rég sokszorosan megfeküdt volna a villamosenergia rendszerünk. Valamint a magyar lakosságra nem kívánják rászabadítani a "piaci" árakat, hanem tartósan fenn próbálják tartani a "rezsicsökit". Ez pedig nem megy másként, csak úgy, hogy megpróbáljuk a lehető legnagyobb mértékben ellensúlyozni, kijavítani az EU nyomásra elkövetett szarvashibákat. A nagyon drága energia és a szétbarmolt, ellátásbiztosnágot már nem szavatoló villamosenergia rendszer egyenlő az öngyilkosággal, nem pedig egy fenntartható állapot.
  9. Persze ha jön egy "zöld" és a Brüsszelből (valójában az óceánon túlról) érkező utasításokat maradéktalanul végrehajtó, sőt túlteljesítő kormány, akkor az eddigi ámokfutás még meg is lesz hatványozva, nem visszacsinálva, de azzal ki is végzik a villamosenegia rendszert és gazdaságilag az országot.
Mi ez a téboly, amit minden topikban olvasok!?
A világ eddig vezető halmazai - legyen szó lassan az élet minden területéről - beverték a fejüket?
Nem elég, hogy végtelen kapzsiságból - no meg mindenkit le és hülyének nézve - kiszerveztek minden tevékenységet egy olyan világba, aminek végtelen a kapacitása, nem elég, hogy azok az élet minden terén már átvették a kezdeményezést, s az eddigi hajó lassan de biztosan süllyed, de a parancsnoki hídról minden matróznak és egyéb személyzetnek még ordítják is az utasításokat: Minden rekeszajtót kinyitni, de gyorsan!

Ez az eszét vesztett nyugati nemhogy hegemónia, mert az már nincs*, de még maradék politikai/gazdasági/társadalmi/kulturális képességek és kapacitások is úgy mennek a süllyesztőbe, hogy ezzel a lefelé pörgő exponenciális dinamikával már a 2030-as évet is félek megtippelni, hogy fogjuk megélni(?) mind Európában, mind az USA-ban.
A Szovjetunióban mikor is gyorsultak fel ténylegesen ennyire a bukáshoz vezető események? 1988 körül?

Csak semmi hüledezés: Tegye fel a kezét, aki ezt a mértékű tébolyt és szakadékba futást 2020 körül előre látta összességében!

Ezeknek az eliteknek/társadalmaknak az eszét meglágyította a Covid, vagy mi az ördög!?
Vagy minden civilizáció így omlott össze, ami túltolta a jólétet? (fejvakarás)

- Józan Ész hívja Tornyot! Torony jelentkezz!
-...sssszzzvrrrrsssz..srz..
  • Torony jelentkezz! Kapcsolat megszakadt!
  • sssz............vrz........
  • Itt Józan Ész! itt Józan Ész! Valaki hall engem!? S. O. S. S.O. S.
  • .................................

*"...Egyes becslések szerint Kína autógyártási kapacitása 2023 végére elérte a 48,7 milliót, amivel a teljes világpiac több mint felének keresletét ki lehetne elégíteni..."
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 826
14 914
113

mondjuk öregapám, világháborút megélte... Exbarátnőm dédöregapja szintén.
Nekik 2000 körül (akkor volt a dédöregje 100 éves) elég volt egy átlag híradót megnézni (sok-sok év után) és már akkor mondta.
Akkor még csak legyintettünk. Az öreg megbolondult biztos.
Sőt, jókat mosolyogtunk, hogy lement a híradó, zene.. néma csend, majd az öreg annyit mondott, hogy "kéne egy új Hitler" Lehet rajta felhördülni, de ők már akkor simán látták hova fut ez ki.
Ők nem csak ilyen őrületeket, hanem világháborút vízionáltak.
Ne legyen igazuk.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 140
17 223
113
"csak ahhoz az embereknek fizetést kellene adni a munkahelyen, nem segélyt"

Szerintem emeljük a nettó minimálbért tízmillió forintra. Holnap. De ha most jobban belegondolok legyen otvenmilliard dollár per nap. Ez lenne a világ első országa, ahol mindenki dollarmilliardos lenne alanyi jogon.

Hulyesegeket beszélsz egy amatőr magabiztossagaval. Szerinted hány darab vállalkozás menne csődbe a következő napon, ha úgy emelnek a fizetéseket, hogy 300 - 400 ezer forintos aram (meg persze az arányos gáz, víz elelmiszer) számlákat zsebből tudják kifizetni?

Valami meg alapból nem.stimmel a fejtegeteseddel, mert valahogy a szuperkapitalista UK vagy svéd, stb. országok aramszamlai sem.kozelitik az általad emlegetett összegeket. Jelenleg én fizetek 183 fontot villanyra meg gázra havonta, az sehogy sem 300 000 forint. És ez már egy erősen emelt díj, egy öt haloszobas hazra, a nagy krach előtt ez még 100 sem volt. Szóval szerinted az egész világ vastagon rafizet?

"Hulyesegeket beszélsz egy amatőr magabiztossagaval."

Mindennek nevezhetsz - de amatörnek véleményem szerint nem..
Végigjártam az állami alkalmazottól a mellékállású vállalkozón keresztül a "nagyobbacska" saját tulajdonú nagykereskedelmi cégig a szamárlétrát, 5 ször voltam kiállító a BMV területén megrendezett nemzetközi vásárokon. 30 éves működés után, 2014 ben az egy főre eső nettó forgalmam túllépte a nettó 3 milliárd Ft -ot.. Ez itt, magyarban, már nem számít kispályás cégnek.. Tehát én a 30 éves cégvezetői tapasztalatom által pontosan tudom, hogy a dolgozói fizetések és egyéb közterhek hogyan hatnak ki egy vállalkozás működésére.

A rezsisztetés kiváltásához szükséges kereset növelésének mértékéről Te hol látsz olyan írást ebben a topikban, amely ennek mértékét próbálta volna valaki meghatározni, itt magyarban?

Szerinted hány darab vállalkozás menne csődbe a következő napon, ha úgy emelnek a fizetéseket, hogy 300 - 400 ezer forintos aram (meg persze az arányos gáz, víz elelmiszer) számlákat zsebből tudják kifizetni?

Az USA ban a Zöld energia miatt legjobban érintett államáról, Kaliforniáról írtam hozzászólásomat.. Szerinted mi magyarok most az ottani viszonyok szerint élünk?
Valami meg alapból nem.stimmel a fejtegeteseddel, mert valahogy a szuperkapitalista UK vagy svéd, stb. országok aramszamlai sem.kozelitik az általad emlegetett összegeket. Jelenleg én fizetek 183 fontot villanyra meg gázra havonta, az sehogy sem 300 000 forint. És ez már egy erősen emelt díj, egy öt haloszobas hazra, a nagy krach előtt ez még 100 sem volt. Szóval szerinted az egész világ vastagon rafizet?

Ismét írom, hogy Amerika - nem Európa, és itt még nincs bevezetve az óránkénti fogyasztás kiszámlázása - havonkénti számlákban. Nyilvánvaló, hogy a Zöld energia miatti esti "árkilövés" a lakosságot sújtja mert akkor az ő fogyasztásuk erre a napszakra esik.
Ha visszaolvasol a topikban láthatod hogy elemeztük a jelenlegi árviszonyokat az EU területén, ahol Németország vezetett kb 150 Ft / kWh árral,. Sajnos mivel UK kivált az EU-ból , az EU-s központi adatbázisában az ENSTO-E ben nincs közvetlen rálátásunk az ottani helyzetre. Mivel UK is beleállt a "szelesek" közé, most erősen támaszkodnak szélcsend idején az EU mankóira.. Ezért nemrég ott is leállították a további szélerőmű építéseket.
Emlegeted a Skandináv országokban lévő "áramjólétet". Természetesen, akinek van kellő vizirrőmű, tározós vizierőmű, és atomenergia kapacitása - akkor olcsó lesz a villanya is.

Épp most állította le Norvégia a tergeri, új HDVC kábel projectjét Európa felé, nem akarja hogy kifollyon az olcsó áram tőle, helyébe az áremelkedés menjen visszafelé..

Ha úgy gondolod számolhatunk egyet, hogy a magyar átlagkeresetet (és nyugdíjakat) családonként mennyivel kelljen felemelni,
hogy itt ki tudjunk szállni ebből az ördögi körből "Alacsony fizetés - alacsony rezsi - alacsony adóbevételek - abból is elmegy jó része a rezsi támogatásra"
Megjegyzem ez olyan mint a 22-es csapdája, nem igazán van jó kiút belőle.. Ha már beleléptünk, kár volt benne ragadni.
Az 1990 -es évben Románia lényegesen rosszabb gazdasági helyzetből rajtolt- de már előttünk járt. Persze ők ezt úgy oldották meg, hogy közben nem rezsisztettek. Pld most a lakossági, 3. tarifa (300 kWh / hó felett) az ár valahol 110 Ft / kWh környékén van - a lakosoknak.

Szóval szerinted az egész világ vastagon rafizet
Fejtsd ki pontosan, hogy most ezt hogy érted, hogy mire fizetünk rá?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 500
7 530
113
Akkor is hülyeség volt, most is az. De had kérdezzem meg, te tőkés vagy, hogy ennyire csak a cégek érdekeit lesed?
ún. felnőtt vagyok, kinőttem már abból a korból amikor ha feltűnt a sztoriban a fösvény kincstárnok azonnal tudtam hogy az lesz itt a főgonosz, a libapásztor srác vagy a legkisebb királylány meg tutira a jó
a világ sokkal bonyolultabb annál hogy jókra és rosszakra osszuk, akkor is ha van az az életkor amikor ez a természetes
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 448
5 212
113
"Hulyesegeket beszélsz egy amatőr magabiztossagaval."

Mindennek nevezhetsz - de amatörnek véleményem szerint nem..
Végigjártam az állami alkalmazottól a mellékállású vállalkozón keresztül a "nagyobbacska" saját tulajdonú nagykereskedelmi cégig a szamárlétrát, 5 ször voltam kiállító a BMV területén megrendezett nemzetközi vásárokon. 30 éves működés után, 2014 ben az egy főre eső nettó forgalmam túllépte a nettó 3 milliárd Ft -ot.. Ez itt, magyarban, már nem számít kispályás cégnek.. Tehát én a 30 éves cégvezetői tapasztalatom által pontosan tudom, hogy a dolgozói fizetések és egyéb közterhek hogyan hatnak ki egy vállalkozás működésére.

A rezsisztetés kiváltásához szükséges kereset növelésének mértékéről Te hol látsz olyan írást ebben a topikban, amely ennek mértékét próbálta volna valaki meghatározni, itt magyarban?



Az USA ban a Zöld energia miatt legjobban érintett államáról, Kaliforniáról írtam hozzászólásomat.. Szerinted mi magyarok most az ottani viszonyok szerint élünk?


Ismét írom, hogy Amerika - nem Európa, és itt még nincs bevezetve az óránkénti fogyasztás kiszámlázása - havonkénti számlákban. Nyilvánvaló, hogy a Zöld energia miatti esti "árkilövés" a lakosságot sújtja mert akkor az ő fogyasztásuk erre a napszakra esik.
Ha visszaolvasol a topikban láthatod hogy elemeztük a jelenlegi árviszonyokat az EU területén, ahol Németország vezetett kb 150 Ft / kWh árral,. Sajnos mivel UK kivált az EU-ból , az EU-s központi adatbázisában az ENSTO-E ben nincs közvetlen rálátásunk az ottani helyzetre. Mivel UK is beleállt a "szelesek" közé, most erősen támaszkodnak szélcsend idején az EU mankóira.. Ezért nemrég ott is leállították a további szélerőmű építéseket.
Emlegeted a Skandináv országokban lévő "áramjólétet". Természetesen, akinek van kellő vizirrőmű, tározós vizierőmű, és atomenergia kapacitása - akkor olcsó lesz a villanya is.

Épp most állította le Norvégia a tergeri, új HDVC kábel projectjét Európa felé, nem akarja hogy kifollyon az olcsó áram tőle, helyébe az áremelkedés menjen visszafelé..

Ha úgy gondolod számolhatunk egyet, hogy a magyar átlagkeresetet (és nyugdíjakat) családonként mennyivel kelljen felemelni,
hogy itt ki tudjunk szállni ebből az ördögi körből "Alacsony fizetés - alacsony rezsi - alacsony adóbevételek - abból is elmegy jó része a rezsi támogatásra"
Megjegyzem ez olyan mint a 22-es csapdája, nem igazán van jó kiút belőle.. Ha már beleléptünk, kár volt benne ragadni.
Az 1990 -es évben Románia lényegesen rosszabb gazdasági helyzetből rajtolt- de már előttünk járt. Persze ők ezt úgy oldották meg, hogy közben nem rezsisztettek. Pld most a lakossági, 3. tarifa (300 kWh / hó felett) az ár valahol 110 Ft / kWh környékén van - a lakosoknak.


Fejtsd ki pontosan, hogy most ezt hogy érted, hogy mire fizetünk rá?
Mar bocs, de össze vissza beszélsz. Egyszer azt állítod, hogy te csak Amerikarol írsz, majd azt, hogy itthon kellene felemelni a béreket, majd idekevered Romániát, ami persze messze elhagyott minket. Az meg, hogy neked mennyi volt a bevételed mennyiben jön ezekhez? De nem.is akarok veled vitatkozni, úgyis mindent jobban tudsz és minden is szar otthon szerinted. Mikozben gazdasagi nonszenszeket puffogtatsz. Nem.vagy te TISZA-s? De.