Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 259
20 099
113
lehetett volna húsz éve úgy szabályozni az európai villanyautózást hogy csak olyan autó legyen forgalombahozható ami 220-ról nem tölthető, amiről igen az meg vezérelt áramot használ kötelezően
ehhez képest meg a valóság hogy a villanyautós akkor tölt amikor neki tetszik mert megteheti oszt jónapot, a vezérelt áramról töltés se műszakilag se jogilag nincs megoldva és nem is látszik erre bármiféle akarat, az látszik hogy az európai politika szent tehenei a napelem a szélkelep és a villanyautó és aki ezekben nem hisz az a mi fényes jövőnkben nem hisz stb.
lakossági áramtőzsdés töltés kéne, okosvezérléssel.
Felrakod az autót a töltőre otthon/melóban, beállítod, hogy legalább 8kW-ot szipkázzon műszak végére be, hogy haza tudj érni :p, és beállítod, hogy meddig vagy hajlandó felmenni az áramárban. Szépen kialakulna a dolog, az olcsó nap-csúcsidei áram jó áron kelne el.

A felhőben pl. a felesleges gépidőre lehet alkudni. Itt is megoldható lenne. Szerintem sokan még imádnák, is, ráfüggnének az egész tőzsde-élményére, ha kiírnánk nagy, narancssárga téglalappal keretezett számokkal, hogy mennyit spórolt a jó alkukkal! Az, hogy másutt többet fizetett rá, az nem számítana. A módszer bizonyítottan működik.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 855
8 193
113
Mégegy (számomra) fontos infó:
A kínai hitelt egyébként energiahatékonység növelésére vettük fel, hogy az energia kiettségünket csökkentsük.
"Érdekes", hogy erre az EU nem ad támogatást:
Szintén időzítve: (nem onnan indul, mint az előző)
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and fip7

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 259
20 099
113
"Érdekes", hogy erre az EU nem ad támogatást:
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 855
8 193
113
Feltételes mód. Egyébként örülök neki, ha tényleg adnak. Gondolom rájöttek, hogy mástól is kapunk forrást.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 512
4 779
113
Az ukranok teljesitettek a szerzodes rajuk eso reszet, de a szerzodes ev vegen lejar. Az orosz olaj meg mehet ugy ahogy tud, de az ukranokat mar nem koti semmi hogy szallitsanak.

Tipikus orbani kulpolitika, ossze vagyunk veszve a horvatokkal es az EU-val, az orosz Baratsag meg megszakadt.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 914
35 123
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 845
29 634
113

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 862
16 116
113

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 425
2 787
113
Összevissza böfögöd a pravdát, két évtizede rengeteg hasonló programot finanszírozott az EU... de mivel te nem tudsz róla, ne adnak...
Arról nem is beszélve, h hasonló céllal, eltérő tartalommal és feltételekkel már a Phare-programban is voltak ilyen projektek… és az még csatlakozás előtt volt…
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 914
35 123
113
https://www.portfolio.hu/global/202...ukaznak-nemetorszag-ambiciozus-terveit-706161
"A németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt új stratégiát alkalmaz a közelgő német tartományi választások előtt. A szeptember 1-jén Türingiában és Szászországban tartandó voksoláson az AfD a vidéki szavazók megnyerésére összpontosít, kampányuk középpontjába pedig a megújuló energiaprojektek ellenzését állították."

Jó "pártatlan" cikk. A gonosz szélsőjobboldal ellenzi, mert csak (tudjuk, nyilván mert Putyin ügynökei, leírni sem kell már külön). A vidéki (értsd ostoba, műveletlen, felvilágosulatlan) szavazók vevők rá, mert olyanok. Hogy milyen érveket hoznak fel, arról nem ír. Esetleg azt, hogy drága. De hát felvilágosult embernek az nem számít, ha a klíma megmentése a tét.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 542
16 977
113
Akinek ICE motoros autója van, az azonnal kezdje el LPG üzeművé való átalakítását:

Zelenszkij tanácsadója bejelentette, január 1-jétől teljesen leáll a Barátság kőolajvezeték​


https://index.hu/kulfold/2024/08/30...ek-magyarorszag-csehorszag-szlovakia-ukrajna/

A (joggal) hőbörgőket most emlékeztetném rá, hogy a géniuszuk is megszavazta az orosz kőolaj behozatalára kivetett EU-s embargót.


Remélem az áramexport is leáll Ukrajnába január 1-től akkor... Bár akkor épp nem lesz sok napenergia.
Ja meg persze a dízelexport is.

Hát igen, azt is meg a gáz re-exportot is illene. Vajon lesz rá bátorság?


Viktoréknak így 2026-ban reszeltek...

Ez lenne a dolog egyetlen pozitív hozadéka.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 845
29 634
113
Amúgy amire most nagy hirtelenjében tudok gondolni, hogy rohamtempóban kiépítünk egy konnektor vezetéket Schwechatig (Pozsonyt rákötve), hogy legalább a gázhoz hasonlóan akkor nyugati irányú betápunk lehessen. Mert oké lehet itt most adriázni, csak a jugókkal egyik szaros vödörből a másikba kerülünk és tudtommal nincs is rajta elég kapacitás.

Csak hát kihúzni Schwechatig idő és az kész nem lesz januárig. Vagy másik opció, hogy az ukránok Kurszkhoz hasonlóan "így tárgyalnak" aztán valami kurva nagy koncessziót akarnak belőlünk és a tótokból kizsarolni
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 023
95 549
113
Hazudnak, de majd kiderül, ugye ...
Nem tudom mekkora Trieszti kapacitása, de ha már ott lesz magyar tengeri kikötő.

04020000-0aff-0242-9d6d-08daab841845_cx0_cy21_cw0_w650_r1_s.png

Schwechatot kellene összekötni Pozsonnyal.
Aztán mutatni egy fuckot mindkét cigó bandának. A horvatnak is meg az ukránnak. Utána az ukranoknál lekapcsolni a villanyt és néhány INA tulajdont átjatszani a szerbeknek,