Nyilván alulról látom és csak kis szeletét de egyelőre az oroszokat érzem a legszűkebb keresztmetszetnek, meg egy kicsit a Paks2 tisztviselőket. Amúgy az alapozás elvileg a hivatols ütemterv előtt van. Szóval nem lehetetlen a helyzet
Én nem vagyok benne a projektben, így láttatlanban nem akarok pálcát törni egyik fél felet sem.
De vissza lehet keresni az orosz export atomerőmű projekteket, és a szerződés aláírásától számított maximum 15 éven belül állni szoktak.
Pl. a fehérorosz asztraveci atomerőművet 2012-ben kezdték építeni, 2021-től az 1-es reaktor üzemel. 2023-tól pedig a 2-es reaktor is.
De mondok egy számunkra még cinkesebbet.
Bangladeshben, ami egy putri cigány ország, 2015-ben írtak alá egy szerződést az oroszokkal ugyan ilyen típusú blokkokra.
2017-ben megtörtént az első kapavágás, elviekben 2025-re át lesz adva a kész erőmű!
Ha ott cigányisztánban, 0 ipari háttérrel ezt össze tudták hozni, akkor nálunk 10 év alatt miért is nem sikerült még betonozni sem?
A finn erőmű építés esetén meg pont az történt, hogy maga a finn kormány nem adta ki az engedélyeket, majd miután elkezdődött az építkezés 2022-ben fölmondták a szerződést, és választott bíróságon beperelték az oroszokat.
Csak, hogy a választott bíróság az oroszoknak adott igazat, jogellenes volt a szerződés felmondása.
3 milliárddal lógnak az oroszoknak. Igazi sikertörténet az is.
Szóval én külső szemlélőként úgy látom, hogy ilyen típusú VVER-1200-es reaktorból 2 helyen is tudtak működő erőművet prezentálni az oroszok időre.
És egy helyen szabotálták őket, majd jogellenesen felmondtak nekik.
Nálunk meg két szék közül a pad alá estünk, és szerintem a saját hibánkból.