Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 834
5 969
113
erről sok hír volt, nem csak a paksi hanem a később elkaszált finn projekt kapcsán is
felmerül a kérdés, annak alapján hogy momentán mégiscsak ezerrel épül paks, vagy mégiscsak sikerült az oroszoknak prezentálni azt a megfelelő szintű dokumentációt, vagy nem
mert ha igen akkor a képességük meg volt rá
ha nem de mégis épülhet paks akkor meg felesleges papírmunkáról, bürokratikus túlkapásról volt szó...
A Finneknél én olyan problémákról olvastam, hogy az Oroszok túl közel akartak egymáshoz rakni két berendezést, amit az Eu előirások miatt kellett megduplázni. A Finnek szerint meg ez nem volt jó, mert így nagyon könnyen ki tud esni mindkettő egyszerre. Meg nem volt nekik elég bizonyítéknak az egyes berendezéseknél, hogy máshol ez már működik, hanem számításokat, vizsgálati jegyzőkönyveket stb. kértek.

• Tetszik
Reactions: bel and gafzhu

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 505
20 357
113
A Finneknél én olyan problémákról olvastam, hogy az Oroszok túl közel akartak egymáshoz rakni két berendezést, amit az Eu előirások miatt kellett megduplázni. A Finnek szerint meg ez nem volt jó, mert így nagyon könnyen ki tud esni mindkettő egyszerre. Meg nem volt nekik elég bizonyítéknak az egyes berendezéseknél, hogy máshol ez már működik, hanem számításokat, vizsgálati jegyzőkönyveket stb. kértek.
Hidd el, hogy mindíg lehet találni valamit csak akarni kell.. Van-e rajta sapka , vagy nincs..
Az egymás melletti közelséghez: A hírhedt csernobili balesetnél nemcsak beolvadt a reaktormag, hanem a robbanások és az ezt követő grafittűz Európa szerte (atomhiszti ?) terítette a sugárzó anyagot.. Ennek ellenére, a tőle 50 méterre, közös épületben lévő másik reaktor üzemelt még 14 évig, legtovább a 3 épen maradt reaktor közül.. Hogy is van ez?
Itt a bizonyíték, szem előtt.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
690
6 464
93
Az EU 2017-ben jóváhagyta a Paks 2 projektet. Azóta Magyar és az Orosz bénázás miatt nem halad. Az Oroszok egyszerűen nem tudtak vagy nem akartak a fejlett világban egy atomerőmű esetén elvárt szintű dokumentációt készíteni.
" elvárt szintű dokumentációt készíteni"

Valami dokumentálási hiányosság miatt meszelték el az oroszok covid elleni szérumát is. A Pfizeré megfelelően volt dokumentálva. Vagy mégsem a dokumentáción múlott, hogy melyiket vásárolhattuk meg?

Egyszer majd hanyatt dobtam magam. Egy csajnál szép piros kötésben arany cirádás betűkkel láttam diplomamunkát. Kérdeztem tőle nagy boci szemekkel ez melyik egyetem diplomamunkája, mert azért hozzá voltam szokva a klasszikus fekete kötés, szabvány betűk. Mondja ez az ő pályázatíró diplomamunkája és elvárás a nem fekete szín és a nem szabvány karakterek használata. Szívesen megmutatta a belsejét is. Bekezdések speciális karakterekkel kezdődtek.

Szóval az elvárt szintű dokumentáció eléggé szubjektív tud lenni. Nem vitatom, hogy akadtak hiányosságok Paksnál is, főleg, hogy menetközben találtak ki újabb és újabb feltételeket.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 505
20 357
113
" elvárt szintű dokumentációt készíteni"

Valami dokumentálási hiányosság miatt meszelték el az oroszok covid elleni szérumát is. A Pfizeré megfelelően volt dokumentálva. Vagy mégsem a dokumentáción múlott, hogy melyiket vásárolhattuk meg?

Egyszer majd hanyatt dobtam magam. Egy csajnál szép piros kötésben arany cirádás betűkkel láttam diplomamunkát. Kérdeztem tőle nagy boci szemekkel ez melyik egyetem diplomamunkája, mert azért hozzá voltam szokva a klasszikus fekete kötés, szabvány betűk. Mondja ez az ő pályázatíró diplomamunkája és elvárás a nem fekete szín és a nem szabvány karakterek használata. Szívesen megmutatta a belsejét is. Bekezdések speciális karakterekkel kezdődtek.

Szóval az elvárt szintű dokumentáció eléggé szubjektív tud lenni. Nem vitatom, hogy akadtak hiányosságok Paksnál is, főleg, hogy menetközben találtak ki újabb és újabb feltételeket.
A magyar Sulinet projectnél láttam olyan neves számítógép nagykereskedő által készített pályázati anyagot, amit azért utasítottak el, mert nem Verdana 14 -es betűtípussal írták a tartalmát..

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 834
5 969
113
Hidd el, hogy mindíg lehet találni valamit csak akarni kell.. Van-e rajta sapka , vagy nincs..
Az egymás melletti közelséghez: A hírhedt csernobili balesetnél nemcsak beolvadt a reaktormag, hanem a robbanások és az ezt követő grafittűz Európa szerte (atomhiszti ?) terítette a sugárzó anyagot.. Ennek ellenére, a tőle 50 méterre, közös épületben lévő másik reaktor üzemelt még 14 évig, legtovább a 3 épen maradt reaktor közül.. Hogy is van ez?
Itt a bizonyíték, szem előtt.
Amiről én írtam, az egy biztonsági berendezés volt. Egyébként ez az Orosz / Ukrán szint, szerintem nekünk nem ezt kellene alapul vennünk egy új beruházásnál, hanem inkább a nyugati színvonalat.

Érdemes összehasonlítani a 3 Mile Island baleset Csernobillal. Mindkét esetnél megolvadt a reaktor, csak 3 Mile Islandnál nem halt meg senki, és csekély mértékű radioaktív szennyezés történt, köszönhetően a vasbeton konténmentnek. Ezzel szemben Csernobilnál könnyű szerkezetes épületben volt a reaktor. Az már csak ráadás, hogy az amerikaiak eleve nem engedélyeztek grafitmoderátoros reaktort polgári célokra, mert túl veszélyesnek találták.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 834
5 969
113
A magyar Sulinet projectnél láttam olyan neves számítógép nagykereskedő által készített pályázati anyagot, amit azért utasítottak el, mert nem Verdana 14 -es betűtípussal írták a tartalmát..
Valószínűleg ez benne volt a pályázati feltételekben. Én is ismerek milliárdos közbeszerzést, ahol hasonló szintű hiba miatt zárták ki a pályázót.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 505
20 357
113
Amiről én írtam, az egy biztonsági berendezés volt. Egyébként ez az Orosz / Ukrán szint, szerintem nekünk nem ezt kellene alapul vennünk egy új beruházásnál, hanem inkább a nyugati színvonalat.
A Nemzetközi Atomenergia ügynökség is mindenféle szempontból vizsgálja a hozzá benyújtott anyagokat, és a Paks II reaktorait is jónak találták biztonsági szempontból, ezen nincs mit tovább gondolkodni - csak bonyolítani lehet - utólag. Ez ahogy a véleményekben és kiadott anyagokban látszik simán megüti minden szinten a nyugati szinvonalat - ahogy Rothchildék is látták.

Érdemes összehasonlítani a 3 Mile Island baleset Csernobillal. Mindkét esetnél megolvadt a reaktor, csak 3 Mile Islandnál nem halt meg senki, és csekély mértékű radioaktív szennyezés történt, köszönhetően a vasbeton konténmentnek. Ezzel szemben Csernobilnál könnyű szerkezetes épületben volt a reaktor. Az már csak ráadás, hogy az amerikaiak eleve nem engedélyeztek grafitmoderátoros reaktort polgári célokra, mert túl veszélyesnek találták.
Ez így van.
A csernobili maradék 3 reaktornál, illetve az orosz területen lévő összes ilyen üzemelő grafitos reaktornál a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően átalakításokat végeztek, és folyamatosan , véglegesen állítják le. Ilyen pld a kurkszi erőmű is, ahol új blokkok lesznek - ott 2 véglegesen leállítva, a maradék 2 üzemel. A grafitos reaktorok hátránya miatt az oroszok sem építenek ilyenből újat -ők is cserélik ezeket le..
Ha egy mag leolvad, illetve göz és gázrobbanás történik egy grafitos reaktor esetében - az környezetvédelmi szempontból mindegy hogy polgári vagy katonai reaktorról van-e szó. Az USA-ban már leállították az ilyen reaktorokat.

Nem csak az USA-ban hanem az Egyesült Királyságban is találhatóak grafitmoderátoros reaktorok, mint például a Magnox és az Advanced Gas-cooled Reactor (AGR) típusok, amelyek szintén grafitot használnak moderátorként. Ezek kezdetben kettős hasznosításúak voltak (plutónium termelés is) ma már viszont csak polgári célokra használják őket. Most is működnek.

Az már csak ráadás, hogy az amerikaiak eleve nem engedélyeztek grafitmoderátoros reaktort polgári célokra, mert túl veszélyesnek találták.
Ha elszáll egy reaktor , akkor engem nem vigasztal az, hogy nem kár érte - mert katonai volt.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 622
97 858
113
Az EU 2017-ben jóváhagyta a Paks 2 projektet. Azóta Magyar és az Orosz bénázás miatt nem halad. Az Oroszok egyszerűen nem tudtak vagy nem akartak a fejlett világban egy atomerőmű esetén elvárt szintű dokumentációt készíteni.
Sztem így kerek. A csúszásért az elején valóban felelős az Uniós - ellenzéki aknamunka, de utána mind a Roszatom, mind magyar projektvezetés Süli alatt toporgott. Szijjártó túl későn vette át, azota vannak látványosabb előrelépések és nem xarja össze magát, ha a német kormány nem ad engedélyt Siemensnek a vezerlőegységek leszállítâsára. Tehát nemcsak magyar-orosz bénázás van. Az európai szovetségeseink a gazdasági együttműködés minimumát nem tartják be. Ha kirúgják a zöldeket a német külügyből, újra lehet pragmatikus német - magyar gazdasági együttműködés, minimum Macron - Orbán szinthez hasonlóan.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 834
5 969
113
Vannak akiknek időben szólnak hogy nyomtassa ki újra - van akinek meg nem.
A mostani szabályokat nem ismerem, de a '90-es évek végén voltam közbeszerzési tender bontáson. Ott ilyet nem tudtál csinálni. Megvolt a helyszín és az időpont, hogy mikor kell leadni a dokumentációt. Bementél egy terembe, odaadtad a doksit, kaptál egy átvételit, majd leültél. Amikor eljött a meghirdetett időpont, a megrendelő képviselője felált, elmondta hogy kik adtak be pályázatot, majd nekiállt felbontani őket. Minden pályázatnál felolvasta a főbb számokat, majd megkérdezte a a pályázókat, hogy melyik cikkre kíváncsiak. Mondtak néhány cikket, azt kikereste az összes pályázatból, és felírta a táblára. Nem is nagyon voltak peres ügyek, mert mindenki látta hogy korrekten menne a dolgok. Persze lehet hogy itt is előre le volt beszélve minden, de nagyon ügyeltek a látszatra.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 341
60 893
113
Nyilván alulról látom és csak kis szeletét de egyelőre az oroszokat érzem a legszűkebb keresztmetszetnek, meg egy kicsit a Paks2 tisztviselőket. Amúgy az alapozás elvileg a hivatols ütemterv előtt van. Szóval nem lehetetlen a helyzet

Én nem vagyok benne a projektben, így láttatlanban nem akarok pálcát törni egyik fél felet sem.
De vissza lehet keresni az orosz export atomerőmű projekteket, és a szerződés aláírásától számított maximum 15 éven belül állni szoktak.
Pl. a fehérorosz asztraveci atomerőművet 2012-ben kezdték építeni, 2021-től az 1-es reaktor üzemel. 2023-tól pedig a 2-es reaktor is.
De mondok egy számunkra még cinkesebbet.
Bangladeshben, ami egy putri cigány ország, 2015-ben írtak alá egy szerződést az oroszokkal ugyan ilyen típusú blokkokra.
2017-ben megtörtént az első kapavágás, elviekben 2025-re át lesz adva a kész erőmű!
Ha ott cigányisztánban, 0 ipari háttérrel ezt össze tudták hozni, akkor nálunk 10 év alatt miért is nem sikerült még betonozni sem? o_O

A finn erőmű építés esetén meg pont az történt, hogy maga a finn kormány nem adta ki az engedélyeket, majd miután elkezdődött az építkezés 2022-ben fölmondták a szerződést, és választott bíróságon beperelték az oroszokat.
Csak, hogy a választott bíróság az oroszoknak adott igazat, jogellenes volt a szerződés felmondása.
3 milliárddal lógnak az oroszoknak. Igazi sikertörténet az is.

Szóval én külső szemlélőként úgy látom, hogy ilyen típusú VVER-1200-es reaktorból 2 helyen is tudtak működő erőművet prezentálni az oroszok időre.
És egy helyen szabotálták őket, majd jogellenesen felmondtak nekik.
Nálunk meg két szék közül a pad alá estünk, és szerintem a saját hibánkból.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 622
97 858
113
Úgy tudom technológiailag az oroszok által épített török atomerőmű Pakshoz a leghasonlóbb. Ott 2010-ben írták alá a megállapodást és jövőre lesz az első blokk kész,
Ott is baszakodott a Siemens, azaz a német külügy és kínaira kell cserélni a Siemens alkatrészeit. Ez kb. 15 év. Magyar viszonylatban 2029-et jelentene. Nálunk reálisan a befejezésnek 2031-32-őt írják most. A törököknek annyival volt könnyebb, ahogy a fenti példáknak is, nem kellett rájuk a brüsszeli pecsét,amihez nálunk 3 év kellett.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 505
20 357
113
A mostani szabályokat nem ismerem, de a '90-es évek végén voltam közbeszerzési tender bontáson. Ott ilyet nem tudtál csinálni. Megvolt a helyszín és az időpont, hogy mikor kell leadni a dokumentációt. Bementél egy terembe, odaadtad a doksit, kaptál egy átvételit, majd leültél. Amikor eljött a meghirdetett időpont, a megrendelő képviselője felált, elmondta hogy kik adtak be pályázatot, majd nekiállt felbontani őket. Minden pályázatnál felolvasta a főbb számokat, majd megkérdezte a a pályázókat, hogy melyik cikkre kíváncsiak. Mondtak néhány cikket, azt kikereste az összes pályázatból, és felírta a táblára. Nem is nagyon voltak peres ügyek, mert mindenki látta hogy korrekten menne a dolgok. Persze lehet hogy itt is előre le volt beszélve minden, de nagyon ügyeltek a látszatra.
Neked viszonylag pozitív példáid vannak erre. Én 1985 - 1990 között vezettem a " Helyszini mérőleolvasás kéziszámítógéppel" újításom megvalósítását (igazgatómmal közösen kellett beadnom), betoltam a Psiont az MVM hardver szállítói pályázatára még menet közben mert listán sem volt, amit az simán megnyert (mert a legjobb ár / értékű kézigép volt akkor), és ezért kelet magyarországi Psion disztribútor lettem.
Még Ukrajnában is a feljlesztésben résztvevő kollégámmal közösen egy szinpoziumon ezt bemutattam az akkori ukrán energiaügyi miniszter helyettesnek. Tetszett Neki, de elmondta h nincs egy vasuk se.. (Ma is papír + ceruza az eszköz Kárpátalján).

Ennek ellenére közvetlenül 1 db Psiont sem adtam el - mert pld az egyik tendereztető helyen, az áramszolgáltatói központban gazdasági igazgatónak kellett benyújtanom zárt boritékban a pályázatomat, és észrevettem hogy előtte van a helyi konkurensemnek kitöltött és aláírt megrendelése.. A kezemben lévő boritékot ezt észrevéve visszahúztam, mire az igazgató szólt, hogy ne toljak már ki vele hiszen tudom, hogy megy ez Nálunk.. Ennyit erről, lényegében ezért is hagytam ott a pályát.. Összességében országszerte azért 100 millió feletti eszközbeszerzések indultak - még akkor.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 651
26 824
113
"A tárolókban lévő gázmennyiség csökkenésének fő oka így a megugró kivitel: jelenleg sokkal több földgáz megy ki az országból, mint amit tavaly és tavalyelőtt megszokhattunk. Elsősorban Szlovákia és Ukrajna irányába."

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 237
10 781
113
Szerintem a résfalba meg a cölöpökbe nem nem betont hanem bentonitot nyomnak. Azt 2 most már 3 telepen keverik a siteon. A képen lévő betonüzemek fizikálisan majdnem kész voltak a cikk írásakor és valóban csúcstechnológiások lesznek. De a mai napig nincs használatbavételi engedélyük. A városban is lesznek épülnek új betonüzemek, de még diesel generátorról mennek mert nem rendelték meg a szükséges trafókat… van még kérdés?
Elbaszott projekt lesz ez is, részben az oroszok, részben a magyar kormány töketlenkedése miatt.

• Szomorú
Reactions: LMzek 2.0

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 328
4 537
113
Ez nekem új:
“Az EU új irányelvei 2027-től kötelezővé teszik a tetőre szerelt napelemeket, ami 150-200 gigawatt új kapacitást hozhat, kihasználva a háztetők hatalmas napenergia-potenciálját – írja az Öko Drive.”
“Előírják, hogy 2028-tól a nagyobb felújításon áteső meglévő nem lakóépületekre, 2030-tól az új lakóépületekre, 2031-től pedig minden alkalmas meglévő középületre is telepíteni kell napelemet. A szabvány mindenekelőtt a nagy méretű tetőkben rejlő lehetőségeket fogja kiaknázni, többek között az irodákat, kereskedelmi épületeket vagy parkolókat hasznosíthatja. Bizonyos épületek, például mezőgazdasági és történelmi épületek kizárhatók a szabály alól.”

Tárolásról nem beszélnsajnos.