Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 469
40 377
113
Nagy áramszünet Spanyolországban, Portugáliában, Franciaország egyes (déli) területein.

Van tippem mi okozta. Érdekel milyen gyorsan tudják újraindítani a hálózatot. Szokásos körök futásához megadom a startlövést, hajrá skacok!
Vegyél gyertyát.... :D azon főzni is lehet...:D
,.........
Csak csinálják, de legalább másra nem használható területen...

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 641
12 481
113
Szóval akkor kimondhatjuk, hogy az összeomlás oka az, hogy a redszerirányító a KÁT miatt nem kapcsolhatta le a már kritikus helyzetben sem a megújulókat?

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 888
10 022
113
Szóval akkor kimondhatjuk, hogy az összeomlás oka az, hogy a redszerirányító a KÁT miatt nem kapcsolhatta le a már kritikus helyzetben sem a megújulókat?
a ződek picit gyerekesek, meglehetősen debilek, és nagyon akaratos önérzetes küldetéstudatos népek
ahhoz hogy a rendszerirányító lekapcsolhassa a zőcséget kellett volna neki egy olyan jogszabály ami ezt nem csak megengedi hanem kifejezetten elő is írja az adott esetben, mert ha csak megengedi és lekapcsolja azzal saját munkahelyét veszélyezteti, a ződek ugyanis tagadták volna annak szükségességét ("milyen blackout? nincs olyan hogy blackout, az áram a konnektorból jön"), mert a spanyol sajtóból annyi jött volna csak le hogy a fosszilisipar ügynökei újabb zöldsikert akadályoztak meg pedig már x százalékot a megújulólók stb.
ez a rész most megtörtént, bizonyításra került a spanyol választók számára hogy létezik olyan hogy blackout, most azt kell letagadni hogy ez a zőcség miatt történt, ha nem sikerül akkor lesz olyan fentemlített jogszabály amivel védeni tudja a rendszerirányító a seggét ha túlteng a ződtermelés, kérdés hogy ki kell-e ilyenkor fizetni a ződtermelőknek az át nem vett energiát valamiféle kártérítés vagy más formában, és ezek a semmiért fizetések mennyi idő és újabb ződkapacitásbővítés után kezdenek jelentőssé válni...

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
748
6 923
93
Az egész tájékoztatási rendszer is megéri a pénzét, mert egy büdős szót sem szóltak arról hogy a Zöldenergia leverte az atomerőműveket, mint vak a poharat. Vészleállás gyakorlása, (felkészülés háborúra ?) - szerencsére mindenütt indultak a diesel tartalék áramforrások. Viszont az látszik hogy ma este 11-kor is csak minimális rész szedtek fel az országból, az atomblokkok állnak.
Lehetséges a túlfeszültségek, lengések akár a túlfesz levezetőknél is zárlatokat okozhattak, vagy kábel, stb egyéb hálózati elemek is sérülhettek.
Itt látjátok a mostani, este 11 órás spanyol hálózat - állását, szó szerint (szomorú) :

dxkrjSN.jpg

Egyedül a Reuters ír érintőlegesen a blokkokról:
"Az egész tájékoztatási rendszer is megéri a pénzét, mert egy büdős szót sem szóltak arról hogy a Zöldenergia leverte az atomerőműveket, mint vak a poharat."

A netet olvasva szokás szerint megmagyarázzák, olyan fogalmakkal, amit szerintem senki sem ért, lehet ilyen nem is létezik, de kurva jól hangzik.

"" Indukált légköri vibráció" Ez most a bűvkifejezés, ami okozhatta az összeomlást.

Valamelyik újságíró valamit nagyon félreértett, azóta azt idézgetik a lapok. Kellően tudományosnak hangzik, kellően misztikus, senki sem tudja mi az ezért senki sem kérdez vissza, nehogy hülyének tűnjön...

Persze az is lehet, hogy a megkérdezett szakértő nem mondhatta, hogy fingja sincs mitől van, ezért bemondott egy ilyen szöveget."

""Dan DePodwin, az AccuWeather meteorológusa az USA TODAY-nak elmondta, hogy az „indukált légköri rezgések” ritkák, de előfordulhatnak a hőmérséklet vagy a szélsebesség gyors változása miatt. „A légkör rezgéseket idéz elő a távvezetékekben, ami áramkimaradásokhoz vezethet” – mondta.

Elmondta, hogy akár a gyors hőmérséklet-változások, akár a szélsőséges hőmérsékletek hosszabb időszaka is kiválthatja a jelenséget.
"

Az egyik helyen rezgéseket a másik helyen vibrációt olvasni. Biztosan én vagyok roppant tudatlan, de se a rezgés se a vibráció szóval nem tudom elektromossággal kapcsolatban értelmezni az indukált légköri vibrációt.

A másik verzió a napkitörés okozta napszél miatti összeomlás.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 010
4 197
113
"Az egész tájékoztatási rendszer is megéri a pénzét, mert egy büdős szót sem szóltak arról hogy a Zöldenergia leverte az atomerőműveket, mint vak a poharat."

A netet olvasva szokás szerint megmagyarázzák, olyan fogalmakkal, amit szerintem senki sem ért, lehet ilyen nem is létezik, de kurva jól hangzik.

"" Indukált légköri vibráció" Ez most a bűvkifejezés, ami okozhatta az összeomlást.

Valamelyik újságíró valamit nagyon félreértett, azóta azt idézgetik a lapok. Kellően tudományosnak hangzik, kellően misztikus, senki sem tudja mi az ezért senki sem kérdez vissza, nehogy hülyének tűnjön...

Persze az is lehet, hogy a megkérdezett szakértő nem mondhatta, hogy fingja sincs mitől van, ezért bemondott egy ilyen szöveget."

""Dan DePodwin, az AccuWeather meteorológusa az USA TODAY-nak elmondta, hogy az „indukált légköri rezgések” ritkák, de előfordulhatnak a hőmérséklet vagy a szélsebesség gyors változása miatt. „A légkör rezgéseket idéz elő a távvezetékekben, ami áramkimaradásokhoz vezethet” – mondta.

Elmondta, hogy akár a gyors hőmérséklet-változások, akár a szélsőséges hőmérsékletek hosszabb időszaka is kiválthatja a jelenséget.
"

Az egyik helyen rezgéseket a másik helyen vibrációt olvasni. Biztosan én vagyok roppant tudatlan, de se a rezgés se a vibráció szóval nem tudom elektromossággal kapcsolatban értelmezni az indukált légköri vibrációt.

Letépi a szél a vezetéket. Gondolom én.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
748
6 923
93
Köszi ennek van értelme, de mivel nem olvastam sehol vezetékszakadásról ezért nem gondoltam rá.

Ilyen jelenséget többször is látni légkábeles telefonvezetéknél. Látszólag minden ok nélkül több oszlop közben periodikus hullámokban leng (rángatózik) a vezeték. Szélsőséges esetben valóban akár el is szakadhat.

Légköri jelenség még a léglengés is, amikor a hideg-meleg levegő találkozásánál a megfigyelt tárgy egyik pillanatról a másikra látszólagosan 150-200 méter távolságban akár 1 métert is odébb mozdul, azután a következő másodpercekben az eredeti helyén látszódik.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 908
23 052
113
Ahogy a Wartburggal kapcsolatban írtam - ha elkezdődik a lengedezés, azt kétségbeesett kormánymozdulatokkal, de már nem lehet megállítani, egyre nagyobb amplitúdóval rendszer szétesés következik be.. Ez azért egy gyorsabb folyamat mint egy autó elszabadulása gyorsan lezajlik..
Ezt akkor lehetne kivédeni ha a számítógépes energia, erőmű szabályozó rendszerbe eleve be lennének eleve táplálva ezek a rendszer paraméterek, mikor kellene megakadályozni hogy csordultig töltődjön a Zöld energia bili - mert ki fog borulni.. Figyelni kellene azt is hogy mennyi forgógép tartalék pörög a rendszerbe, amely a stabilitást jórészt adja. Elő kellene írni, hogy max mennyi lehet a Zöldenergia - forgó géptartalék aránya , amit semmilyen körülmény esetében sem szabadna túllépni.

A gond az, hogy a napsütéses időszakban, reggel 9 és délután 5 között ezek a gépek csak melegen tartva hálózatra kapcsolva pörögnek de igazából leszabályozva nem termelnek rá, csak üzemanyagot fogyasztanak és így pénz bevétel sincs - ami összességében megdrágítja a "mankó" erőművek üzemeltetését.

Mint egy autó, amely dugóban vagy lámpánál megszorulva akkor is fogyaszt ha nem megy sehova,

Az sem jó, hogy a régebbi szinte zsinór terhelés termelés helyett - a kiterheltségük 24 órás ciklusban akár a 0 - és 100 % között mozog, mert az nagy hőterhelés különbséggel jár - ami az élettartamuk rovására megy. A szenes erőművet a nagy hőtehetetlenség miatt azért napi szinten fel le elég nehéz a napsütés igénye szerint fel le rángatni, annak idején ezek nem erre készültek.

Ezért mivel ezt a hagyományos erőművi , jelentős költség emelkedést a Zölderőművek okozzák - ezt rájuk kell terhelni..

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 641
12 481
113
Ahogy a Wartburggal kapcsolatban írtam - ha elkezdődik a lengedezés, azt kétségbeesett kormánymozdulatokkal, de már nem lehet megállítani, egyre nagyobb amplitúdóval rendszer szétesés következik be.. Ez azért egy gyorsabb folyamat mint egy autó elszabadulása gyorsan lezajlik..
Ezt akkor lehetne kivédeni ha a számítógépes energia, erőmű szabályozó rendszerbe eleve be lennének eleve táplálva ezek a rendszer paraméterek, mikor kellene megakadályozni hogy csordultig töltődjön a Zöld energia bili - mert ki fog borulni.. Figyelni kellene azt is hogy mennyi forgógép tartalék pörög a rendszerbe, amely a stabilitást jórészt adja. Elő kellene írni, hogy max mennyi lehet a Zöldenergia - forgó géptartalék aránya , amit semmilyen körülmény esetében sem szabadna túllépni.

A gond az, hogy a napsütéses időszakban, reggel 9 és délután 5 között ezek a gépek csak melegen tartva hálózatra kapcsolva pörögnek de igazából leszabályozva nem termelnek rá, csak üzemanyagot fogyasztanak és így pénz bevétel sincs - ami összességében megdrágítja a "mankó" erőművek üzemeltetését.

Mint egy autó, amely dugóban vagy lámpánál megszorulva akkor is fogyaszt ha nem megy sehova,

Az sem jó, hogy a régebbi szinte zsinór terhelés termelés helyett - a kiterheltségük 24 órás ciklusban akár a 0 - és 100 % között mozog, mert az nagy hőterhelés különbséggel jár - ami az élettartamuk rovására megy. A szenes erőművet a nagy hőtehetetlenség miatt azért napi szinten fel le elég nehéz a napsütés igénye szerint fel le rángatni, annak idején ezek nem erre készültek.

Ezért mivel ezt a hagyományos erőművi , jelentős költség emelkedést a Zölderőművek okozzák - ezt rájuk kell terhelni..
Világos.
De nem számitok rá, hogy a ződek belemennének, hogy a vezérlő program ledobhassa a megújulókat, ha azok veszélyeztetik a stabilitást.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 908
23 052
113

"

Igen , most ez a varázsszó amely a cikkekben megjelent "indukált légköri rezgések" . Elviekben előfordulhatna ez a mechanikus rezgésfajta pld viharos szél hatására - de pont ezért a távvezeték tervező mérnökök a szükséges helyeken rezgés csillapítókat szereltetnek a vezetékekre - amely megakadályozza ezek "berezgését".
Mint tudjuk a napot (és az általa keltett szelet ) nem lehet felelőssé tenni - ezért kell most akármi más, tudományosan misztifikált körülményt kell felhozni.

Mechanikus rezgés az szinte kizárt - mert ahogy irod, én sem olvastam távvezeték megrongálódásról - mint a villamos túlterhelés okozta tavalyi balkáni vezeték leolvadás...

A napszél érkezését már legalább egy héttel előre tudnánk előjelzések alapján.. és az nem csak azt a térséget érintené - tehát most az is kizárt.

Ma délben sem állt helyre a fogyasztás Spanyolországban állnak az atomerőművei, és a reménykedő médiacikkek után délnyugat Spanyolországban újabb áramszünet kezdődik az egyes spanyol területeken, ismét hálózati instabilitás, következményeképp bomlik a francia-spanyol összeköttetés, Ibériai félsziget - külső mankó nélkül, szigetüzemben.

Tegnap egyes portugál hírforrások úgy vélték hogy Portugália egyes területein akár egy hétig is áramszünet lesz. Ez az erősíti meg, hogy az egyes távvezetéken kívüli hálózati elemek is megsérülhettek - most már említik a rendkívül nagy feszültség ingadozásokat is.

A német média is megszólalt , most aktualizálták a 72 órás katasztrófavédelmi figyelmeztetésüket - mivel a Zöldenergia túltengés náluk is hasonló - mint Spanyolországban, a lakosság erre készüljön fel.

Grönland egy része telefon és internet nélkül maradt hétfő este - írta meg az MTI. Ez azért lehetséges, mert Spanyolország felöl érkezik a szolgáltatások jó része.

Alakul már a Zöldenergia Szent Tehén kellő helyére való terelgetése.. Kiderül hogy az Uniót a Zöldenergia fogja esetleg gazdaságilag kivégezni - reggeli spanyol becslések 4,5 milliárd Eurós kárnál járnak..

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 908
23 052
113
Világos.
De nem számitok rá, hogy a ződek belemennének, hogy a vezérlő program ledobhassa a megújulókat, ha azok veszélyeztetik a stabilitást.
Két választás lesz: vagy van villany - vagy nincs. A Zöldek e kettő opció között választhatnak. Aki Zöld energia hívő akar a továbbiakban is lenni - termeljen magának villanyt ahogy akar - de a gyárak működéséhez 24 órás folyamatos - és olcsó villany kell.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
748
6 923
93
Igen , most ez a varázsszó amely a cikkekben megjelent "indukált légköri rezgések" . Elviekben előfordulhatna ez a mechanikus rezgésfajta pld viharos szél hatására - de pont ezért a távvezeték tervező mérnökök a szükséges helyeken rezgés csillapítókat szereltetnek a vezetékekre - amely megakadályozza ezek "berezgését".
Mint tudjuk a napot (és az általa keltett szelet ) nem lehet felelőssé tenni - ezért kell most akármi más, tudományosan misztifikált körülményt kell felhozni.

Mechanikus rezgés az szinte kizárt - mert ahogy irod, én sem olvastam távvezeték megrongálódásról - mint a villamos túlterhelés okozta tavalyi balkáni vezeték leolvadás...

A napszél érkezését már legalább egy héttel előre tudnánk előjelzések alapján.. és az nem csak azt a térséget érintené - tehát most az is kizárt.

Ma délben sem állt helyre a fogyasztás Spanyolországban állnak az atomerőművei, és a reménykedő médiacikkek után délnyugat Spanyolországban újabb áramszünet kezdődik az egyes spanyol területeken, ismét hálózati instabilitás, következményeképp bomlik a francia-spanyol összeköttetés, Ibériai félsziget - külső mankó nélkül, szigetüzemben.

Tegnap egyes portugál hírforrások úgy vélték hogy Portugália egyes területein akár egy hétig is áramszünet lesz. Ez az erősíti meg, hogy az egyes távvezetéken kívüli hálózati elemek is megsérülhettek - most már említik a rendkívül nagy feszültség ingadozásokat is.

A német média is megszólalt , most aktualizálták a 72 órás katasztrófavédelmi figyelmeztetésüket - mivel a Zöldenergia túltengés náluk is hasonló - mint Spanyolországban, a lakosság erre készüljön fel.

Grönland egy része telefon és internet nélkül maradt hétfő este - írta meg az MTI. Ez azért lehetséges, mert Spanyolország felöl érkezik a szolgáltatások jó része.

Alakul már a Zöldenergia Szent Tehén kellő helyére való terelgetése.. Kiderül hogy az Uniót a Zöldenergia fogja esetleg gazdaságilag kivégezni - reggeli spanyol becslések 4,5 milliárd Eurós kárnál járnak..
Volt egy kis időm és keresgéltem, igaz csak a Sky News cikkét néztem meg.

Egyenlőre nem jutottak technikailag semmire, de már hangzatos nyilatkozat történt: ""What happened yesterday cannot ever happen again," he commented. " Vajon honnan ismerős az ilyen kijelentés?

~ Pedro Sanchez azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy a technikusok még mindig próbálják kideríteni az áramszünet okát.
A vizsgálatok eredményeit a rendszer megerősítésére fogják felhasználni – tette hozzá.
Ami tegnap történt, az soha többé nem történhet meg” – jegyezte meg.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
748
6 923
93
Nem véletlenül nem olvastam vezetékszakadásról időjárással kapcsolatban.

"Körbejárt a médiában a hír, hogy a portugál áramszolgáltató, a Rede Eletrica Nacional (REN) szerint a Spanyolország belsejében tapasztalható extrém hőmérséklet-változás feszültségingadozást okozott a nagyon nagy feszültségű (400 kilovoltos) vezetékekben, és ez az indukált légköri vibráció nevű jelenség okozhatott szinkronizációs hibákat az elektromos hálózatok között, ami végül az összeomláshoz vezetett.

A spanyol País már kedd reggel is arról írt, hogy a REN-nél dolgozó források tagadják, hogy a szolgáltató ilyesmit állított volna. Később a spanyol meteorológiai intézet (AEMET) is cáfolta, hogy az időjárásnak bármi köze lett volna a történtekhez: „Április 28-án nem észleltünk Spanyolországban szokatlan meteorológiai vagy légköri jelenségeket, és a meteorológiaiállomás-hálózatunkban sem tapasztaltunk hirtelen hőmérséklet-ingadozást” – írta közösségi oldalán az AEMET. Végül maga a REN is jelezte, hogy nem tőlük származik az a közlemény, amely a közösségi médiában a nevük alatt terjedt."

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 908
23 052
113
Nem véletlenül nem olvastam vezetékszakadásról időjárással kapcsolatban.

"Körbejárt a médiában a hír, hogy a portugál áramszolgáltató, a Rede Eletrica Nacional (REN) szerint a Spanyolország belsejében tapasztalható extrém hőmérséklet-változás feszültségingadozást okozott a nagyon nagy feszültségű (400 kilovoltos) vezetékekben, és ez az indukált légköri vibráció nevű jelenség okozhatott szinkronizációs hibákat az elektromos hálózatok között, ami végül az összeomláshoz vezetett.

A spanyol País már kedd reggel is arról írt, hogy a REN-nél dolgozó források tagadják, hogy a szolgáltató ilyesmit állított volna. Később a spanyol meteorológiai intézet (AEMET) is cáfolta, hogy az időjárásnak bármi köze lett volna a történtekhez: „Április 28-án nem észleltünk Spanyolországban szokatlan meteorológiai vagy légköri jelenségeket, és a meteorológiaiállomás-hálózatunkban sem tapasztaltunk hirtelen hőmérséklet-ingadozást” – írta közösségi oldalán az AEMET. Végül maga a REN is jelezte, hogy nem tőlük származik az a közlemény, amely a közösségi médiában a nevük alatt terjedt."

Nem meglepő, hogy a klímások is beszálltak a jelenség magyarázatába - hogy a klímaváltozással felerősödő gyors napon belüli hőmérséglet ingadozások okozták a 400 kV-os távvezeték rendszerekben a feszültségingadozások beindulását. És ez egyre többször fog előfordulni, mindennek oka a klíma..

Itt az a gond hogy összekeverték a szezont a fazonnal, a mechanikus feszültségek ingadozásának semmi köze a távvezetékeknél az itt folyó villany feszültség változásaihez.
Ha nem így lenne, akár ebböl is lehetne egy Zöld áramfejlesztőt gyártani. Én szomorú vagyok hogy a magyar ELTE kutatói álltak bele ilyen állításokba . A klímahisztit folytatni kell, minden áron:

A főcím:
"Egyre több napon belüli nagy hőmérsékleti ingadozást és ezzel a spanyolországihoz hasonló áramkimaradásokat és többlethalálozást hozhat a klímaváltozás".
Anyám, borogass:

Ezzel szemben egy korrekt elemzés a The Telegraf cikkében, amely főcíme is sokatmondó:

Net zero blamed for Europe’s biggest power cut
Experts say a reliance on solar and wind power left Spain and Portugal vulnerable

Itt ebben eléggé elkezdték körberugdosni a Szent Zöld tehenet és az egyik megállapításuk, amiről itt a fórumon is írtunk, a kellő mennyiségű stabilizáló forgó géptartalék hiánya a kiesés okozója.

A The Telegraph körképében megszólaló energiapiaci szakértők a spanyol nap- és szélerőművekre való túlzott támaszkodást okolják a válságért.

A rendszer üzemeltetői, gors kézi beavatkozás esélyeiről:
Kathryn Porter független energiaelemző szerint: "Alacsony tehetetlenségű (kevés forgó gép) környezetben a frekvencia sokkal gyorsabban változhat. Ha jelentős hálózati hiba történik egy területen, a hálózatüzemeltetőknek kevesebb idejük van reagálni, ami kaszkádszerű meghibásodásokhoz vezethet, ha nem sikerül gyorsan ellenőrzés alá vonni a helyzetet."
Duncan Burt, korábbi brit hálózatüzemeltető ezt kiegészítve hozzátette:
Ha nagyon magas a napenergia-termelés egy adott napon, akkor a hálózat kevésbé stabil, hacsak nem tettek intézkedéseket ennek enyhítésére.

A brit lap arra futtatja ki a körképét, hogy emlékeztet rá: az Ed Miliband brit energiaügyi miniszter által kidolgozott tervek szerint Nagy-Britannia 2030-ra szeretné szén-dioxid-mentessé tenni az ország energiarendszerét. A terv óriási átállást követel meg a megújuló energiára, és az Egyesült Királyságot a világon az egyik leggyorsabban alkalmazóvá teszi a nettó nulla CO2 kibocsájtás mentes energiát.
(Anyám borogass - II.)

Ezzel és a friss spanyol-portugál tapasztalatokkal kapcsolatban Richard Tice, a brit Reform Párt frakcióvezető-helyettese és energiaügyi szóvivője azt hangsúlyozta: " a spanyolországi eseményeknek figyelmeztetőnek kell lenniük Nagy-Britannia számára, és megmutatják a nettó zéró CO2 kibocsátási célok kockázatát.

Szavai szerint bár még nem tudni a pontos okokat, de a spanyol esetet "ébresztőnek kell tekintenünk." Hozzátette:

"Az elektromos hálózatoknak szigorú paraméterek között kell működniük ahhoz, hogy stabilak maradjanak. A szél- és napenergia teljesítménye ezzel szemben rövid és hosszú időszakokban is nagymértékben változik, így ezek a rendszer kockázatát növelik. Az Egyesült Királyság hálózatüzemeltetőinek és kormányunknak oda kellene figyelniük."

Megjegyzem, még időben tavaly leállították a szélgenerátorok további telepítését..

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 330
4 545
113
Itt írnak pár érdekes számot a spanyol esetről:

“Az áramszünet idején a napenergia biztosította az áramfogyasztás 70 százalékát, mintegy 17-18 gigawattot. Pedro Sánchez spanyol miniszerelnök pedig arról beszélt hétfőn, hogy mindössze öt másodperc alatt 15 gigawatt tűnt el a hálózatról”

5 másodperc alatt 15 GW az kb 7,5 paks I.
Brutális ha igaz.

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
532
2 670
93
Spanyolország 2 nappal a nagy áramszünet előtt elérte a TERV CÉLJÁT a 100% megújuló energiatermelést..

Link: >> https://www.pv-magazine.com/2025/04...kday-of-100-renewable-power-on-national-grid/

Ugye a legtöbben nem ismerik hogyan működik a válatozóáramú energaiátvitel.. A kis betermelők invertereinek PLL-je szinkronizálja magát a hálózati alapfrekvenciához és úgy termel vissza. Naygon fontos, hogy a szinkronizációnak kis fázishibával és megfelelően LASSÚ (PI) karaterisztikával kell rendelkeznie hogy ne okozzon hirtelen tranzienseket ami nem kívánatos legéseket indukálna a hálózaton.
Namost ennek a feltétele, hogy legyen egy "erős" szabályozóeélem ami rákényszeríti a hálózati alapharmónikust az összes beteremelő eszközre ehez szinkronizál mindenki.
Ahogy a megújulók által beszállított energia elér egy magas értéket, mondjuk 75% felett.. külön szinkrinizálás hiányában megnő a rendszer instabilitássának esélye. Nem tudjuk pontosan még de ez is történhetett Spanyolban, hogy az alaperőművi termelést olyannyira leaszabályozták, hogy már nem volt elegendő domináns szinkronjel szolgáltatáshoz és a betápláló eszközök elcsúsztak..

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 016
33 342
113
Úgy néz ki a naperőművek miatt állt le az energiaszolgáltatás Spanyolországban és portugáliában, mert túltöltötték a hálózatot.

A kár 5 milliárd euró.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 908
23 052
113
Itt írnak pár érdekes számot a spanyol esetről:

“Az áramszünet idején a napenergia biztosította az áramfogyasztás 70 százalékát, mintegy 17-18 gigawattot. Pedro Sánchez spanyol miniszerelnök pedig arról beszélt hétfőn, hogy mindössze öt másodperc alatt 15 gigawatt tűnt el a hálózatról”

5 másodperc alatt 15 GW az kb 7,5 paks I.
Brutális ha igaz.
Hasonló az Ukrajnát ért, első jelentősebb orosz rakéta csapáskor volt. Ott a kievi lakosok videón mutatták, hogy mint jelent egy wolframszálas izzón a megkergült, szigetekre esett hálózat egy két másodperces lengései (amit az erőművek lekapcsolásával állítottak meg).