Akkor sem, ha az adott szakaz egy könyvre vagy bármi más értékelhető forrásra mutat? Teáht nem a wikire hivakozok, de ott találom a linket és azt használom fel, akkor azt kutya nem tudja, hogy én hol találtam a linket...
Ez fantasztikus egyelemes példa.
Most hozzam az enyémet? Ehhez képest autodidakta áramlástechnikus és CFX mágussal nem találkoztam, de ez így van HYSYS vagy mással is. Bizonyos szintű alaptudás bizony szükséges, amit nagyon kevés ember és nagyon ritkán tanul meg "csak úgy" magától. Főleg itthon, ahol normális szakirodalom alig van.
Ez n+1 okból fals példa, mert mikor elkezdette a rakétákkal szórakozni, akkor kb. az első lépéseket tette meg. Ja, én nem egyedül csinálta, mert azért ő is együtt dolgozott mással. Tehát nem úgy alkotott nagyot, hogy felkelt és megalkotta az ICBM-eket, hanem alapoktól fejlesztette és tanulta meg ő is egészet és eltelt a célig 30 év. Sok kudarccal Izé...
https://ru.wikipedia.org/wiki/Королёв,_Сергей_Павлович
Mellesleg műszaki előképzettsége is volt, nem ácsmester volt. Mind az angol, mind az orosz wikis életrajz rohadtul más ír, mint te. Ez politikus szintű elferdítése (hazugság szó szebb) a valóságnak.
Akkor ezek szerint én is raktári munkás vagyok, mert egyetem előtt és alatt is évekig azt csináltam és csak "véletlenül" lettem azzá, ami az nem számított, hogy diplomáztam és olyan dolgokat tanultam meg oktatóktól, amit könyvből nem tudtam volna.
A HT tudásom is azért van ott, ahol, mert olyan alapszintű képzést kaptam az egyetemen, ami lehetővé tette, hogy megértsek olyan dolokat, ami itt sokaknak 7 év (!) szájtépés után sem megy. Pedig kb. többet olvashatott és több oktatást kapott itt, mint egy kurzoson, mert n+1 oktatója volt. Én sem csak magamtól vagyok ennyire okos... Én is mások vállán állok.
A wikiről:
Többször felmerült itt a fórumon is és az életben is, hogy komoly ember nem hivatkozik a wikire mert megbízhatatlan, ennek fényében az
Egy diplomás soha nem hivatkozna a wikire. Soha. Most megbuktál haver.
mondatom irónia volt, tudom, hogy ezt te nehezen ismered fel, jeleznem kellett volna, elnézést kérek. Természetesen bármire lehet hivatkozni,
megfelelően szigorú forráskritika mellett.
Az egyelemes példát most visszakaptam, respect. Ugyanakkor ilyen téren minden példa atipikus az elemszám kevésbé releváns mint olyan területeken, ahol a felbukkanó elemek egy leírható minta vagy törvényszerűség szerint bukkannak fel.
Balázs én nem tudom/tudhatom, hogy mennyire vagy ász vagy zseni abban amit csinálsz, de te is csak egy egyelemes példa vagy, munkatársad is csak egy egyelemes példa stb. Nem mondom, hogy ebben a témában nem lehet nagy általánosságban valamiféle statisztikai alapú törvényszerűséget megállapítani, de ha azt időben, térben, közegban elmozdítod mindig mást fog mutatni.
Koroljov és minden más úttörő zseni esetében is érvényes, hogy a szakma kialakulásával együtt tanulta meg azt, ám ma sincs másképp ha valami újat akarsz alkotni. Alaptudásod van, a többit magad teremted meg. Ha szakági zseni vagy akkor minimális alaptudás elég lesz onnantól csak idő kérdése az eredmény. Ha bukdácsolva kettesekkel totál fogalmatlanul de valahogy kiszenvedsz egy diplomát azzal kb el lehet menni kapálni, de nem lehet a szakmában értékelhető eredményeket felmutatni.
Azok akik az F-22-t fejlesztették szintén nem ketten voltak, hanem nagyon sokan voltak nagyon komoly alaptudással, viszont az sem úgy ment, hogy reggel felkeltek és délután háromra ki volt fejlesztve a gép.
Koroljovról:
Fejből írtam amit, úgyhogy miután hazugnak neveztél kénytelen voltam utána nézni, hogy miért is vagyok nagyon hülye.
Tisztelettel jelentem a hülye
nem én vagyok.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Korolev
"Korolev received vocational training in
carpentry and in various academics at the Odessa Building Trades School (Stroyprofshkola No. 1)."
Az orosz nyelvű wikin valóban nem szerepel az ács szó:
"В 1922—1924 учился в строительной профессиональной школе, занимаясь во многих кружках и на разных курсах."
(Itt azért visszautalnék a wiki korábban említett megbízhatóságára...)
Az én szemléletemben egy jól hangzó végzettség, vagy egy szépen keretezett diploma nem jelent semmit. Aki erre ráül és várja a tiszteletet az részemről várhatja ítéletnapig. Csak a teljesítményt és a tudást vagyok hajlandó tisztelni, de azt akkor is, ha egy 8 általánost végzett ember mutatja fel nekem.
Balázs a te tudásod a HT témában, főleg úgy, hogy nem hadmérnök vagy, tiszteletre méltó és a műszaki-fizikai vonalon általad elmondottakat kritikátlanul el is fogadom, mivel sem időm, sem tudásom nincs hozzá, hogy a kijelentéseidet próbára tegyem, viszont az előzmények alapján az állításaid statisztikailag nagy valószínűséggel igazak lesznek. Ilyen formában is lehet tisztelni valakit. Halkan hozzáteszem ugyanakkor, hogy az ilyen statisztikai alapon elfogadott tudás hitelességét csúnyán erodálja ha kimerészkedsz a megbízható tudásod ernyője alól és ott csúnya melléfogásokat csinálsz, arra számítva, hogy a megbízható tudásod alapján más témában is elfogadják a mondandódat kritika nélkül.