<blockquote rel="gacsat"> Az omonosok most svájci sisakot hordanak.
Az omonosok a Classcom (moszkvai cég) által fejlesztett PS-97 Jetta sisakokat hordják. Legalábbis a legutóbbi, csapaterő alkalmazását igénylő eseményeken az volt rajtuk, igaz ez nem mostanában volt. Azóta lehet,hogy ez változott, de nem hinném,hogy pont most térnének át külföldi sisakokra. Az OMON-al kapcsolatos további, bár régi információ, hogy az oroszok is bevezették a meccsek biztosításában a szerintem hibás nyugati módit talán két éve, vagyis a focimeccseik biztosítására már nem kizárólag a rendőrség alakulatait használják, hanem a civil biztonsági cégeké lett a főszerep. Ennek meg is lett az általam sejtett eredménye, rendkívül nagy balhék formájában,amiket nem is tudtak megfékezni. Mert a civil biztonságinak nincsenek meg azok a védőfelszerelései és kényszerítő eszközei, amik egy OMON-os rendőrnek kéznél vannak. Így a huligánok egy cseppet sem félnek tőlük, gyerekjáték elintézni őket, főleg azoknak, akik még az OMON-osokon edződtek. Kisujjból kicsinálják ezeket a civileket.
A sport klub-on korábban láttam pár orosz bajnokit az új rendszer bevezetése után is, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy az 50 éves bácsik alkalmazása, akiknek egyetlen fegyvere a "kukásmellény" a legjobb opció a vadabb szurkolók megfékezésére.
2018-ban VB-t rendeznek kíváncsi vagyok rá, hogy visszatérnek e a régi biztosítási rendszerhez, vagy pedig maradnak ennél a lutri jellegűnél. Az OMON állandó, nagyszámú stadionbeli jelenlétére máig előttem van egy szintén a sport klubon látott meccs. CSZKA-Szpartak. A hazai és a vendégszektor közti részt nem üresen hagyták, hanem minden egyes széken ült egy OMON-os, és teljes felszerelésben nézte a meccset
Nem is volt balhé
Ha nem akarnak visszatérni ehhez, akkor vagy nagyon komoly védőfelszereléseket és kényszerítő eszközöket adnak a civil szekusok kezébe,ami jogilag problémás lehet, vagy pedig elkezdenek vénascannerezni. Az utóbbi esetben az oroszok is számíthatnak a szép, üres stadionos meccsekre. A sisakra visszatérve, a szpecnaz használt régen (1980-as évek) svájci sisakokat,például az afganisztáni háborúban.
</blockquote>
Elolvastad, mikori a hszem?