1999 ig nem mentem vissza mert 20 éve volt,Kb egy 10-12-max 15 éves intervalumban goldolkodtam hogy miben vállalt szerepet a Német Légierő a felderítésen kívűl..
Az ilyen önkényes évszám huzigatásoktól megyek a falnak... Ha 20 éve óta nem volt nem COIN jellegű konfliktus, akkor nincs miről beszélni...
Értem hogy azt sem tudjuk holnap milesz,csak a hülye kérdésem kb annyira vonatkozott hogy egy NATO légierőben ahol van F-22,F-35.Rafale,F-15,F-18,AWACS stb, ott a Németeknek önmagukban mekkora szükségük lehet a közeljövőben egy 5.gen es gépre.
Nem tudni, hogy lesz-e NATO 30 év múlva...
A Németek önállóan nem fognak semmiféle akcióban részt venni max NATO kereteken belül,amin belül pedig ottvan az a technika mi..
Nagyon bírom az ilyen magabiztos jóslatokat. 1910-ben te megjósoltad volna az I. és II. világégést? 1963-ban a Szu és a keleti blokk összeomlását? 1970-ben a jugó polgárháborút? Soroljam vagy ennyi elég lesz? Hányszor kell még elmodani, hogy egy ilyen fegyverrendszer beszerzésnél azt döntöd el, hogy a következő 30 évben te milyen képességet képzelsz el az országban vész esetén. Ezzel az erővel az angolok Trafalgar után leépíthették volna az angol flottát, mert minek, úgysem kell sokáig. Szerinted mennyire néztek rád volna hülyén...?
Azért emlegetem ezt a 10-12 éves intervallumot mert kb addig tartana egy 5. gen es saját gépet összedobni a Franciákkal.
Ez totálisan naiv és optimista elképzelés. F-22 ATF tanulmány 1982 tája. Két tecdemo felszállt 1990-ben, áttervezgetések, első szériagépek 1997 táján, sorozatgyártás nagyléptékben 2001 tája, IOC 2005 dec. 2017-ben ott tartunk, hogy a flotta töredéke képes AIM-9X-et használni, de csak HOBS nélkül.
1982-2017
Ezek alapján szerintem gondold át újra, hogy mikor lenne ebből csak korlátozottan hadrafogható egyfeladatos ASF nemhogy multirole gép és 12 év alatt felállna-e belőle legalább 2-3 ezred. Bármikor ráteszek egy reksz sört, hogy nem.
Nemkell az Eurofightert felemlegetni hogy azt meddig fejlesztették és még mindig nem Multirole a flotta legjava.
De, pontosan azért. Sima ASF megvalósítása AESA, DAS és stealth nélkül is 10+ évig tartott, akkor mi a frászról beszélnük...?
Szerintem tanultak a hibából ami az Eurofighter körüli töketlenkedéssel megy.
Európa? Miből tanult volna? Van 3 db kb. azonos kategóriás hk-ja, mert anno nem tudtak megegyezni. Leclerc, Leo2 család és Ariete. Ez aztán tényleg kurva gazaságos... Az APF és IFV programok számát inkább nem számolnám össze Európában és a heli típusokét sem, mert elfogna a röhögés, de igen hamar.
Ehhez képest számold össze, hogy az USA hány típus használ. Izé...
Hogy lesz e 5. gen es saját gyártás szerintem biztosan. Ha nem lenne akkor az az Európai vadászgép ipar halála lenne.
Ha nem lett volna Krím megszállása, akkor én bizony fogadtam volna rá, hogy az európai vadászgép gyártás a Gripenre zuhant volna vissza az F-35 végösszeszerelése mellett olaszban.
A Gripen se említsük mert abban elég sok az amerika.
AAM és hajtómű, de kb. ennyi.
A modern légvédelmi rendszerek elterjedése indokolhatja az 5.gen es gépet,erről majd olvasok az írásodban,de nemtudom meddig kell visszamenni időben ahol a NATO konkrétan modern és valóban modern,nemcsak elméletileg hanem gyakorlatilag is modern légvédelemmel találta magát szembe?Volt ilyen az elmúlt 20- 30 évben?
Tekintve, hogy a NATO alles zusammen soha nem bocsátkozott harcba senkivel a válasz 0. 1999-ben egy rakta NATO állam nem vett részt a hadműveletekben, ahogy Líbia felett sem. Ha a kérdésed az, hogy mikor nézett szembe nyugati haderő azonos korszakba tartotó korszerű SAM-mel az kb. utoljára Vietnámban, 1973 és 1982-ben volt. 1991-ben Irak felett már generációs eltérés volt és ott exportváltozatok voltak. 1973/82-ben is export 2K12 Kvadrát volt és Silka, de akkor azok még űber dolgok voltak, mert minden a HMZ-jé ükbe repült, SOJ támogatás semmi, ECM Kub ellen akkor még nem volt.
Értem azt a részét hogy mennyi tapasztalat van az USA gépekkel,AESA radar stb. Ennek a hiánya Európában nemlehet hogy csak azért áll fent mert egyszerűen semmi szükségük nincs rá?
Persze, merő passzióból szórakozik minden komoly közép és nagyhatalom AESA radarral, mert nincs szükség rá. Jaj... Igen komoly harcászati előnyöket ad a PESA is, nemhogy az AESA.
Nemlehet hogy egyszerűen az az oka hogy semmi szükségük nincs a csúcsfegyverzetre a gépeken?Ami van az pedig tökéletesen elég.
A hidegháború vége óta a német fegyveres erők nevetségesen alul vannak finanszírozva ennek oka az, hogy töredékét csinálják azt, amire képesek lennének.