Akik még az eredeti témánál vannak, azok kb. azonos irányba gondolkodnak. Nem lehet indiánok közé ne 5. gen repülőgépet küldeni. Viszont arra ott van a jelenlegi NATO és USA ilyen repülőgépei (taktikai és stratégiaiai is). Németország nem azért nem vett részt Líbiában, mert nem volt repülőgépe, hanem mert eleve ellenezte az egészet. Még a Geilenkicheni AWACS-ok gépszemélyzetéből is kivették a németeket és más országok operátoraival, pilótáival stb. töltötték fel a Libiai művelettel összefüggő bevetéseken a repülőgépeket.
Az, hogy 10 évet írtam az 5. genre azért volt, mert odaírtam, hogy tech.tranfer átadással jóval gyorsulna a feladat, az más kérdés, hogy az USA eladna-e ilyet a germánoknak, vagy éppen az oroszok, kínaiak.
De ha nem 10, hanem 15 év, akkor sem hiszem, hogy óriási probléma. Egyébként a hosszú távú stand-off fegyverzete az EF-nek (Scalp-NG Taurus) mérsékli a problémát, másrészt lehet az EF gépekre újabb nagy hatótávolságú fegyverzetet integrálni, harmadrészt a német politikában jelentős változást nem hiszem, hogy a közeljövőben lesz, és angolszász-francia módon közetlen támadásokat intéznének ideologiai alapokon. Az EU-t meg senki sem akarja hagyományos katonai eszközökkel megtámadni.
Én inkább arra teszem a hangsúlyt, hogy azért kérték be az amcsi gépek adatait stb, hogy hasonítai lehessen kormány szinten is a lehetőségekhez, elvárásokhoz azokat, hiszen a német kormány és az Airbus is 5.gern repülőgépet építene, kérdés, mennyiért, és mennyi idő alatt..
A krimi és a kelet-ukrán helyzet semmilyen német katonai lépést nem követel ki, sőt, folyik tovább az északi áramlat építése amely mindent elmond az orosz-német helyzetről. (persze Merkel is néha szidja Putyint stb, mert Atlantisra, de ezt nem kell komolyan venni, gazdaságilag Ők sem veszik.. ráadászl fél tucat állam amely rendelkezik olyan légvédelemmel, amelyhez szükséges lenne 5, gen támadóerő. Hozzá kell tenni, hogy a Kínai és orosz 5gen, pedig 2 századával hol is áll a szabad villág F-22/F-35/B2 szentháromságával szemben, amely ennek hányszorosa??