M
molnibalage
Guest
Azt hittem már semmi sem tud meglepni. Tévedtem. Esztelen pénzszórás lesz ez így a köbön a nagy semmire 20+ év késéssel. Megy ez...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Azt hittem már semmi sem tud meglepni. Tévedtem. Esztelen pénzszórás lesz ez így a köbön a nagy semmire 20+ év késéssel. Megy ez...
Mondjuk ezzel nagyon egyetértek...Ha belegondolunk, hogy most lefektetik mit várnak el a géptől, minek kell várhatóan megfelelnie, mire mindent kifejlesztenek, és csak protóban gyártásra kerül...hát, iszonyatos pénz, meg pénz...és ugye "mások" sem lesznek tétlenek...
Szerintem ebből nem lesz semmi...
Ha az F-35 program szétterülését nézed azért vannak hasonlóságok.Egy kicsit off, de bemutatja a viszonyokat. Jelenleg egy 65000 köbméteres ammóniatartállyal szenvedek.
- Német tervezés,
- Belgiumban épül fel,
- bolgár, horvát alvállalkozó,
- magyar, román, lengyel, orosz, stb melósok
- ír QA/QC manager
- Németországban ücsörgō projektvezetés
Van 500 tonna acél, betonozás, cölöpök, rajzok, specifikáció és harmonizált, EU-s szabványok... Ezt nem lehet gördékenyen megcsinálni, akkor hogyan akarnak repülōt csinálni, amiben kapásból ott a nemzeti pöcsméregetés. Nagyon drukkolok egy közös európai gépnek, de nem hordok rózsaszín szemüveget...
Azt viszont nem igazán engedheti meg magának Európa, hogy ezen a téren is teljesen és végérvényesen lemaradjon. Bár, mintha az EFA sem lenne befejezve még mindig...
Én láttam Fb-ban a Tempest-et. Kicsit távolabbról nézve, kis gondolkodással nézve, ott a francia-brit tervezet (Airbus+Dassault?) kooperációban, és erre itt van ez a másik. Az európai piacon 5-600 darab eladható - ha optimistán számolom, mert az F-35-öt szolgálatba állító országok nagy része nem fogja rendszeresíteni. Erre kell hasonló értékű befektetéssel az új repülőgépet kifejleszteni, tehát a bekerülési költség sokkal drágább, mint a 4000+ darabban gyártású F-35-nél. Ez elviszi a darabárat és a szupport költségeket is. Ráadásul minek is kell az BAe-nak 5.gen repülőgép? Az F-35-nek is komoly beszállítói. Emlékezzünk rá, hogy ott az olaszoknak is a Cameri F-35 összeszerelő és nagyjavító üzem.. Szóval brit és olasz állami források erősen korlátozottak. Én az egész koncepciót kerékkötőnek látom egy újabb 5 vagy 5+ generációs euró harci gép kifejlesztésével szemben, és így ismét csak a források központosítása helyett szétfolyik az pénz, és markába röhög az tengerentúli konkurenica.
Ez konteo, de egyértelmű, hogy francia-német-svéd-spanyol közreműködéssel, és Airbus+Dassault-Saab tengely mentén kéne egy összeurópai gépet fejleszteni, lehetséges brit és olasz beszállítással. Olyan nincs, hogy USA 5.gen + EUR 5+ gen harci gép egy flottában, mert a csillagos égig érne a költségvetés.
Akkor hogy számoltad ezt ki? Mert EF-ből nem gyártottak le ennyit összesen és azok még tovább fognak szolgálni...Én láttam Fb-ban a Tempest-et. Kicsit távolabbról nézve, kis gondolkodással nézve, ott a francia-brit tervezet (Airbus+Dassault?) kooperációban, és erre itt van ez a másik. Az európai piacon 5-600 darab eladható - ha optimistán számolom, mert az F-35-öt szolgálatba állító országok nagy része nem fogja rendszeresíteni.
A "van, de kinek"?Picit olyan J-31 érzés fogott el...
Ennek jelzésére olcsóbb megoldás egy hivatalos email küldése igen magas szintről...Lehet, hogy hülyeség... De nem lehet, hogy így módon akarnak bekapcsolódni a fr.-német fejleszésbe? "Hahó, mi is itt vagyunk... Érdekelnek egy ilyen fejlesztés, és kiváló maketteket tudunk csinálni hozzá."
Ennek jelzésére olcsóbb megoldás egy hivatalos email küldése igen magas szintről...
Akkor hogy számoltad ezt ki? Mert EF-ből nem gyártottak le ennyit összesen és azok még tovább fognak szolgálni...
Úgy számoltam ki, hogy az Eurofighertből eddig cca. 624 darabot gyártottak le, és még van némi megrendelés. Ennél nagyobb kereslet nincs egy összeeurópai harcászati 5+ gen harci repülőgépre. (Az EF nem EU eladásai talán fedeznék a Francia igényeket.
Te viszont helyesen mutattál rá, hogy addig még nem repülik ki az EF / Rafale /Griff gépeket, tehát HA egyetlen EUR taktikai staelth-ot fejlesztetnének sem lenne több igény, de még annyi sincs. Mondjuk cca 10-15 év lenne a fejlesztés akármelyikre (Német-francia, vagy Tempest)..
Ja láttunk már szép MockUp-pt mako-nak hívták és elvileg összeurópai gyakorló gép lett volna..
Nem itt a baj. A fenti EF mennyiség nagy része kizárja azt, hogy az köv. 20 évben azokat leváltsák, tehát azok mellé gyártás az igen brutális védelmi költségvetés növelést tételez fel. Ezt is lehet, csak ezt valahogy kimaradt a nagy lelkesedésből. Ha nem "mellé" vételről van szó, akkor kb. 100 db Tempestre sincs még hurráoptimistán sem igény.Úgy számoltam ki, hogy az Eurofighertből eddig cca. 624 darabot gyártottak le, és még van némi megrendelés. Ennél nagyobb kereslet nincs egy összeeurópai harcászati 5+ gen harci repülőgépre. (Az EF nem EU eladásai talán fedeznék a Francia igényeket.
Te viszont helyesen mutattál rá, hogy addig még nem repülik ki az EF / Rafale /Griff gépeket, tehát HA egyetlen EUR taktikai staelth-ot fejlesztetnének sem lenne több igény, de még annyi sincs. Mondjuk cca 10-15 év lenne a fejlesztés akármelyikre (Német-francia, vagy Tempest)..
Ja láttunk már szép MockUp-pt mako-nak hívták és elvileg összeurópai gyakorló gép lett volna..