F-104 Starfighter (Lockheed, USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Így milyen erőt képviseltek volna a mi Mig-jeink és Szu-22eink ellen?
Papíron nézve a "nem menj túl közel" egy ideig.A BVR képesség ott volt. A minőségét nem tudja megítélni senki itten.
Meg volt rajta 4 db AIM-9. Bár én érzésre az alsó kettőt nem tenném rá. Túl nagy árnak tűnik hatósugár és repteljesítményben. Ha az olasz akart volna iderepülni, akkor nem lett volna erősebb. Védekező félként a "felszabadító" MN erők ellen bőven megfelelt volna. Az erre tévedő MiG-29 9.12/9.13 ellen viszont édeskevés.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 226
11 065
113
Papíron nézve a "nem menj túl közel" egy ideig.A BVR képesség ott volt. A minőségét nem tudja megítélni senki itten.
Meg volt rajta 4 db AIM-9. Bár én érzésre az alsó kettőt nem tenném rá. Túl nagy árnak tűnik hatósugár és repteljesítményben. Ha az olasz akart volna iderepülni, akkor nem lett volna erősebb. Védekező félként a "felszabadító" MN erők ellen bőven megfelelt volna. Az erre tévedő MiG-29 9.12/9.13 ellen viszont édeskevés.

Szerintem már a 23 ellen is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 774
74 924
113
Formation Aerobatics With The F-104 Starfighter...

28-Gr_7.jpg
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 689
4 025
113
Szia,

"Viszont ez a sajtónak kiváló alapot nyújtott arra, hogy kritizálják a német Starfighter programot."

Ehhez egy kiegeszites Dezso Andras "Fedosztori" cimu (szerintem kivalo) konyvenek 98-99. oldalarol:
"Strauss ... A keleti blokkban azert lett o az elso szamu ellenseg, mert az altala kepviselt politika nem csak a Szovjetunio ellen, hanem az NSZK-n belul tenykedo kommunista partok ellen is iranyult. ... eleteben legfeljebb csak sejthette, hogy az ot is erinto botranyok eloidezeseben a magyar hirszerzes is szerepet jatszott. ...
a nyugatnemet legiero kotelekebe tartozo gepek kozul tobb is lezuhant, pilotak halalat okozva, a kozvelemeny pedig a repulok beszerzesekor hadugyminiszter Strausst kezdte el hibaztatni.
Ezt hasznalta ki Budapesten a piszkos ugyek osztalya, olyan, Straussznak tulajdonitott hamis levelezeseket gyartott a "kis VH" [a titkosszolgalat Voros Hadsereg utjan levo specialis nyomda] boszorkanykonyhalyaban, amelyeket aztan kiszivarogtattak a nemet sajtonak. Ezek alapjan ugy tunt, mintha Strauss kenopenzert cserebe, a szakertok tanacsa ellenere nagy szamban rendelt volna meg technikailag hibas repuloket. Noha a vadat nem sikerult bizonyitani, Strauss pozicioja megingott, vedelmi miniszterkent lemondott, kesobb mar nem is vallalt kormanyzati poziciot."
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem ezt az oldalt felejtsük el. A cím akkora faszság, ahhoz képest amit írt, hogy elsőre el sem akartam hinni.
MiG-23-ast szimulált F-104, amin nincs is BVR rakéta. De ehhez képest mi van a sztoriban?

“The result was the two Fox-1s and three unobserved gun kills by us. They had no valid shots."
Ez a kb. bemondással gyakoroljunk valamit. Mert ACMI akkor még nem volt.
Simán az F-104-et használhatták a nagy vízszintes gyorsulás szimulálására és a radar lock mellett mondtak a rádióba egy Fox 1-t, ami az R-23R "modellezése volt olcsón.

Érdekességnek érdekes, de az én szememben ez a bulvár "színvonal".
Meg emlékeztet egy AS-ben leközölt sztorira, csak ott F-4 volt és ott is pont 5 szimulált légigyőzelem.
Lehet, hogy ebből lett az. Ki tudja. De itt semmi köze nincs a szimulált légigyőzelemnek a VALÓDI F-104 képességhez. Mert azon nem volgt Fox 1 = SARH BVR rakéta. Az az F-104 ASA-n volt és csá.