F-15 Eagle (McDonell Douglas/Boeing)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Szép munka! Kb. az 50. oldalnál tartok, és azt kell mondanom kifejezetten olvasmányos,és jól összerakott, nem az a tipikus száraz típusismertető. Köszönet érte!
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
@molnibalage

Lehet, hogy gáz, de én a lemil-en találtam rá először
http://lemil.blog.hu/2012/12/04/ajanlo_az_f-15_eagle_harcigep
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 042
73 525
113
Lezuhant egy szaudi F-15-ös

http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/hirek/lezuhant_egy_szaudi_f-15-os_2012/
 
G

Guest

Guest
Elárulhatom, hogy nekem Molni még régebben átküldött egy V. akárhányas verziót. Már ekkor is nagy volumenű mű volt, de akkor születtek ikreim, így reagálni sem maradt időm (amely azóta is kevés).

Gratulálok, hogy sikerült sok-sok emberek jó Mikulást hozni ezzel a "könyvvel"...
 

Bobby Baccala

New Member
2010. június 8.
2
0
1
gratulálok Molni! szép munka! :)

lehet hülye kérdés, de gondoltál rá, hogy könyv formájában is megjelenjen a nagy mű? én biztos megvenném. :)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 340
10 709
113
Adott ismerősömmel közöltem faarccal, hogy egy fórumtárs összedobott egy pár oldalas ismertetőt az oldal olvasóinak ingyé' egy harci gépről - ki kéne nyomtatni.
- Ne viccelj! Meglesz!
- Hány oldal?
- Kétszázkilencvenhárom.
-...??????????????

Sajnos nem fényképeztem le az arcát, de higgyétek el, már ezért megérte Molninak ennyit DOLGOZNI a MŰVÖN.

Mohón beleolvastam. Pazar!

Őszinte Elismerésem!
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 340
10 709
113
Már látom magam, amint hóesős téli estéken a vadászkastélyom falra függesztett trófeái alatt, a kandalló előtt ülve a hintaszékben, pipázva olvasgatom a MŰVET, a lábam az asszony hasán melengetem, miközben a vadászkutyám felszolgálja a forralt boromat.

Vagy fordítva!?
 

Hornet102

New Member
2010. március 19.
29
0
1
Mit is mondhatnék...(azért, hogy e hitvány billentyűk méltóan visszaadják ama szavakat, ami megfogalmazódtak e koponyában.)
Voltak vitáim molnival - de kinek nem:) - s talán még lesznek is, de most tisztelettel írom a következőket:
A hazai katonai cikkírás "céh-rendszerében" egy mesteri vizsgaművét olvashatunk, tarthatunk a kezünkben. - már akinek sikerült kinyomtatnia.

Stephen King egyszer ezt mondta:"Az olyan könyvek, mint a Legenda vagyok inspirációt jelentenek számomra."

Ez a cikk nagy inspiráció nekem is! S annak kell(ene) lennie másoknak is!
Gratulálok! Erre érdemes volt várni!
 

Wolfrick

New Member
2010. április 19.
27
1
1
Tadam!

Hó esik! Na nem piros, hanem tényleg, át is áztam, fáztam, míg hazaértem. De! erre itthon a HTKA Block 5.0 konteók helyett végre a MŰ fogad.

Komolyra fordítva:

Molni:

Köszönet a cikkért, így, hamarjában csak a tartalomjegyzék alapján olyan földhözragadt embernek, mint nekem is élvezetes olvasmány lesz. Szerencsére a telefonom tud pdf-et is, csak bírjam aksival (szerintetek az 1 business day kapacitásba belefér a háttérben futtatás is?).

Be kell, hogy valljam, Molni cikkeit egy lélegzetre egyszer sem tudtam végigolvasni. Azt hiszem, ezt a hagyományt sem most fogom megtörni.

(Figyuzzátok, 292. oldal!!!, volt ennél hosszabb kötelező olvasmányom, kettő: a Köszivű ember fiai és az Egri Csillagok. Ez élvezetesebb lesz és még olvasónaplót sem kell írni.

Molni, ugye nem kell??!!!

De lehet? Mondjuk ide a cikkhez. :p)

ps.: Nem akarsz írni egy cikket a robotrepülőgépek fejlődőséről, kivárom! :p
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Molni!

Elismerésem a munkádért, …Öregem, Te tényleg egy megszállott vagy.
Lementettem a gépemre az írást, az ünnepek alatt lesz végre időm és el fogom olvasni az egészet.

Ui:
De persze ettől még maradunk továbbra is az ellentétes sarokban, már csak elvi okokból is. Csak semmi haverkodás! :D :D ;D
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 921
113
Üdv Molni

Lementettem a gépre, és átfutottam picit, hát ebben van munka bőven!
Gratulálok hozzá, és további sok kitartást még a későbbiekhez!
 

Kolombusz

New Member
2010. április 18.
10
0
1
Örök hálám, hogy ezt nem korábban, a holnapi szakdolgozat leadás előtt elolvashatóan fejezted be, alig várom, hogy belekezdjek!:)
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 723
2 495
113
Molni nem szarral vakol az már biztos. Gratulálok az igényes szakdolgozathoz, vagy lehet hogy kis doktori? December nem kell meg vennem az Aranysast sem az Aerot lesz mit olvasni.
 
M

molnibalage

Guest
@Bobby Baccala

Megfordult a fejemben, de túl sok benne az olyan kép, amiért dádát kapna az ember, mert jogvédett. Kicsi az esély a lebukásra, de ennyire vastag arcbőrőm még nekem sincs.

Az ábrák egy részét még át is rajzoltam volna, akkor is kérdőjeles lett volna bennem, hogy legális vagy sem. Csináltam is egy ilyet próbaképpen, azt, ahol a gép főbb darabjait mutatja meg. Ráment két fél délutánom. ---> Soha nem fejeztem be volna a rajzolgatást. Olyat is kipróbáltam, hogy fotó alapján kezdtem körvonalrajzolni a kabint. Az viszont egész látványos lett, csak megint eltartott volna jó sokáig...

A röntgenrajz ára, ha licenszelni akarod 1-2 Eurós tétel önmagában. Innentől fogva bukó az egész, mert a képeket a minimum minimumára szorítom, akkor is milliós tételről beszélnük. Innentől fogva kár is tovább számolni.

Én inkább írom ingyen, hogy más is élvezhesse, mint hogy pénzt kérjek érte, a kiadványoknak meg egyfajta reklám, bár azt nem mondanám, hogy mindhez legális úton jutottam hozzá...

Ha a pénz lenne a célom, akkor írhatnék a Haditechikába, nem egyszer kértek fel. Csak akkor 2 év átfutással kapnátok meg egy ~20 oldalas anyagot. Asszem még meg van az, amit nekik írtam. Úgy terveztem, hogy az 6-33 oldal közötti részt megvágott tartalommal leadhatnák, amolyan reklámnak. Ha belementem volna, akkor most olvasnátok kb. az első három oldalt és 1 év múlva a végén. Amíg az utolsó rész le nem ment volna, addig még hiába bővítettem volna az offline sajtót átfedő részeket, akkor sem jelenhetett meg volna. Innentől fogva a kérdés eldőlt, maradt a HTKA.hu. Itt semmiféle megkötés nincs, szárnyalhat az alkotói szabadság.


Pénzt meg szerintem sokan nem adtak volna érte látatlanba. Ez után már viszont talán egyesek fizetnének érte, hiszen a minőség - legalábbis szerintem - igen, szerény vagyok :) - perzentálva van. Túl sok pénz nem jönne belőle, az adóbevallás bonyásabb lenne. Akkor kapjátok ingyért. (A szerzői jogi dádá itt is él!)


A másik, amiért nem kértem volna, mert annak ellenére, hogy "one man show" látszatát keltheti a cikk, nagyon nem az. Ahhoz, hogy igazán üssön, ahhoz kellettek a végén felsorolt emberek is. Nem kicsit. Offline könyv esetén ilyenkor tisztelepéldány oké, de ilyen könyvet ki venne meg? Elég bemenni egy könyvesboltba és felmérni azt, hogy mire van igény. Pontosabban mire nincs. Fotógyűjteményeket adnak ki, 100 híres vadászgép, stb. 2-3 oldalon 50 mondatos "ismertetővel". Itt vannak olyan emberek, akik elolvassák és értik is, amit írok, ha meg nem, akkor majd segítek. Ez úgy lett 300 oldal, hogy van mellette még 100+30 másik. Az mégsem járja, hogy úgy kezd a könyv, hogy "bocs, deolvasd el itt ezt és ezt, hogy ezt a könyvet is megértsd." :)

"Röviden" ennyi. Na, kb. ilyen szófosásból született meg az írás is. XD
 
M

molnibalage

Guest
<i>Öregem, Te tényleg egy megszállott vagy.</i>

Erre szoktam mondani, hogy vannak autista hajlamaim, de az orvosom szerint szépen fejlődöm. :)
 
M

molnibalage

Guest
A röntgenrajz ára, ha licenszelni akarod 1-2 Eurós tétel önmagában. --> Bocsánat, 1-2 EZER Eurós.
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
Azt hiszem, egy szimpla gratuláció elég vékony lenne a munka nagyságához képest.
Azt is hiszem, hogy noha biztonságpolitikai kérdéseken fogunk még sokat vitatkozni, de ez a teljesítmény megérdemel egyperces néma csöndet!

***

(A címlap mondjuk mindjárt úgy fest, mintha a McDD és a légierő minisztériumának hivatalos kiadványa lenne... :))
 

novara

New Member
2010. július 1.
1
0
1
Valamikor a 90-es években a Top Gun hasábjain olvastam az F-15-ről egy átfogó szép cikket, de meg kell mondjam magyar nyelven ilyen átfogó,részletes típusismertetővel még nem találkoztam. Minden a repülés kedvelő olvasó nevében gratulálok ehhez az íráshoz méltó helye lesz a winchesteremen és ha időm engedi saját célra nyomtatott változatban is megőrzöm magam és az utókornak. :) Még egyszer gratulálok és köszönöm!
 

Vitya

Member
2010. április 22.
89
0
6
eddig jó....

44. oldal:
várható haszo vélhetőleg
nem éri meg a kockázatot

az szvsz haszon lesz ;-)

(darálom tovább magamba... ;-) )