molnibalage
"Az optika mechanika nem ilyen gyors, még ennek a század részét sem tudja... "
Fogalmam sincs, milyen gyors lehet (ez már egy másik topikban is szóba került amúgy), de azt azért erősen vélem, hogy egy másodpercnél biztosan nincs szüksége több időre ahhoz, hogy 0 zoomról maxra ugorjon, majd vissza. De persze tényleges adatok nélkül erről kár is vitáznunk...
"Gőzöm nincs, hogy ponteszerű forrásként mikor lát meg egy gépet, de nekem erős kétségeim vannak, hogy ez valójában mire is jó. "
De molni, azt értsd már meg, hogy ha ez sem jó repülőgépek ellen, na meg az F-35 EOTS-e sem, akkor a régebbiek meg pláne nem.
"Vagy akkor kellene valami anyag a rendszerről, ami legelább az üzemmódjait ismerteti, mert sanszosan nem csak az van, amit bemutatott."
Sajna ennél többet nem találtam eddig...
"Mert pásztáz, mint egy radar. Több forrás relatív pozíciójának meghatározására képes."
"Az én szememben az abszolút favorit a kombinált rendszer, tehát a nem képalkotós rendszer..."
Az újabbak, a képalkotósak is ugyanúgy pásztáznak. Mint az olvasható is a "marketinganyagban":
"The subsystems are: (a) sensor
head with a three-axis inertially stabilized gimbal unit that scans the optics and detector assembly"
Csak annyi változott a régiekhez képest, hogy a szenzor érzékenysége és felbontása nőtt (na meg az adatfeldolgozás sebessége), tehát 1, már normális képet is tud alkotni, 2, nagyobb a hatótávolsága.
"a DAS szinte mindent pontforrásként lát, de érzékeny."
A DAS is ugyanúgy valódi képalkotós szenzorokat kapott, mint az EOTS.
http://www.flickr.com/photos/northropgrumman/8491538285/
A marketingrizsát meg nyilván fenntartásokkal kell kezelni, avagy a bizonyos körülmények (a bolygók megfelelő együttállása, meg napéjegyenlőség idején, stb.) között talán megvalósuló, de a valóságban teljesen soha el nem érhető dologként.
"Légi célok elleni "radargyilkos rakéta neml létezik, ezt a részét sem értem."
Itt szerintem, arra gondolhattak, hogy akár kikapcsolt radarral is lehet célt felderíteni, ha van IRST, ezáltal csökken a kockázat, hogy akár a földi légvédelem, akár másik ellenséges gép túl korán felfedezi és így már felkészül a rakétaindításra. Ha meg nem erre, akkor valószínűleg túl sokat szívott az, aki összeállította a doksit.