<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez:
Olaszország felfüggesztette az F-35 vadászgépek beszerzését
Köszönöm a megerősítést és én árnyalnám azért a képet.
Adott ez a csudálatos EU, egy iszonyat nagy kavalkáddal hadsereg fronton is.
De most komolyan.
Nem tudom a pontos számokat, de az EU haderők rendszerben tartanak vadászgépből:
Mirage F1
Mirage 2000
Rafale
Tornado X+1 variánst
Typhoon Tranche 0.1-től 2.2-ig 0.01-es léptetéssel mindent (bocs az iróniáért, de azért ez röhej)
Mig29-et (Lengyelek, ha még..)
F16-ot
Gripen
Mig21-t es egyéb egzotikumokat, repülő próbapadokat és múzeumi kellékeket (lásd: Saab 105)
S ez csak a légierő...
Hogy a jó büdös fenébe lesz ebből egy egységes majdnem-NATO haderő, ami a fokozódó fegyverkezési versenyben lépést tart az ébredő oroszokkal, a dübörgő kínaiakkal? Mindamellett ugye fenn kellene tudni tartani valami power projection-t a tradicionális európai befolyási övezetekre (lásd Észak Afrika).
A spanyol, olasz, francia haditengerészet erre konkrétan alkalmatlan már most.
(A franciák konkrétan 1 vagy 2 Rafale-t és 7 Super Etendard-ot bírtak üzemeltetni a hordozójukról a libiai konflikus során. Ezért felesleges hordozót fenntartani.)
Az angolok talán alkalmasak lesznek ilyesmire 2020 környékén, vagy később, amikor a QE osztály első egysége eléri hadrafoghatósági szintet. (Ott meg csak nekem hiányzik a hosszú idejű és nagy magasságú bevetésre képes A&EW platform? Meg hát ami a Type 42-es rombolók környékén ment, arról elég sok geget lehetne csinálni Monty Python stílusban is.)
Szóval egyrészt megértem az olaszokat, hogy pont most nincs kedvük 2milliárd USD-t kiadni egy olyan haditechnikára amire később is csak költeni kell és jó esetben sose lesz bevetve.
Másrészt megértem a norvégokat is, akik szerintem úgy érzik, hogy ha összetűzés lesz az olvadó sarki területek alatti erőforrások miatt az oroszokkal, iszonyat módon magukra maradnak az első 3 hétben. (Kb annyi idő alatt érne oda egy amerikai hordozó + a poltikai döntés)
Az angol töketlenkedés és téblábolás több mint egy irgalmatlan nagy WTF.
Az összes többi nemzet meg járja a maga útját többé-kevésbé sikeres stratégia vagy ad-hoc döntések mentén.
Harrier modernizációt meg felejtsük el. Komolyabb üzemidő tartalékkal és flottával csak a USMC rendelkezik. A többiek mit idétlenkedjenek mindenféle Harrier változatokkal?
A olaszok eredetileg 12 AV8B-t rendeltek. A spanyoloknak meg 12 AV8B-t és 8 EAV8B Plus-t. (ezeknél a gépeknél az E(spanyol) és nem E(electronic Warfare))
Na most maximum 32 gépre ( minusz a veszteségek) kiépíteni egy üzemidő hosszabítást...
Az egész egy rémálom.
Szerintem a spanyolok és az olaszok is szépen megválnak a Harrierektől és kis hordozóiktól, amint nagyon fáj a fenntartásuk.