Nekem rémlik valami olyan terv hogy az AMRAAM-ot közelharcra is alkalmassá tennék. De nem találok semmit erről. Valakinek esetleg nem ismerős a terv? Persze lehet hogy csak hülyeséget álmodtam
Kb. 8-10 éves nyúlfarknyi hír volt az AS-ben is lehozva, hogy az AIM-120 indíthatóságát kb. 50 fok oldalszögig lehetővé tennék. Hogy ebből mi lett, nem tudom.
A probléma inkább az, hogy hiába tolod ki ez, manőverező légiharban hiába vagy célkijelölési limiten belül, ha a rakéta TVC nélkül kinematikailag nem kapná el a célt. Tehát a közelharcra alkalmassá kijelentés helyett az alkalmasabbá szerencsésebb. Most is lehet használni, csak korlátozottan.
Ez most kb olyan mintha a sidewinderből akarnál BVR rakétát csinálni. Sokba kerülne és értelmetlen.
Lásd fent. Egyébként a legújabb AIM-9X már a WVR / BVR határán lehet szemből indításnál, a célpont kinematikájától és méretétől függően.
Sidewinderből alapvetően azért nem lehet BVR mert a rakéta mérete és teljes impulzusa lehatárolja az egész történetet. Ellenben nézd meg a Rafale-t. Az R.550 kikopása után csak a MICA IR marad, ami AMRAAM kategóirájú és BVR képességgű IR rakéta, de közelre is csak az marad. Csakhogy annak TVC-s hajtóműve van és a rakéta max. G értéke is erre van belőle.
Tehát AMRAAM-ból lehetne éppenséggel BVC rakétát csinálni, de ahhoz azért komolyabb upgrade kellene, hogy valódi HOBS képességnek nevezzed.
Egyébknét HOBS képesség TVC nélkül is lehet, a izraeli Python 5 alacsony tolóerő és hosszú égésidővel és extrémnagy aerodinamikai felületekkel operál. Ha nincs TVC, akkor így elkerülhető a rakéta felesleges felgyorsítása - igen, ilyen is lehet, hogy felesleges - elleben a rakéta kis sebességen kevesebb energiabefektetéssel fordulhat. Persze ettől a rakéta kinetmatikai hatótávja nem lesz jobb és azért manőverezőképessége nem feltétlen TVC kategória. Viszont sanszosan sokkal olcsóbb és egyszerűbb műszakilag.