F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
11 805
47 437
113
Itt a hiányosságot koncepcióként próbálod beállítani, legalábbis úgy látom.
Miért, nem lehet egy hiányosságra koncepciót alapozni?
Ha a te iparági standardod az, hogy a gázturbinád megbízhatósága az első időkben kritikusan alacsony, akkor a hibafaktorok és az egyenletbeli ismeretlenek minimalizálása érdekében egy változót referenciaként ismert faktorra cserélsz. Ez koncepció kérdése.

A Fly by Wire vezérléses, szuperkritikus szárnyprofilos An-70-es idején a késő-szovjet, de már inkább ukrán Antonov tervezőgárdájában komoly vita alakult ki arról, hogy a harmadik ismeretlent, vagyis a D-27-es propfan hajtóművet már nem kéne belevinni az egyenletbe.
Kezdjék inkább el a teszteket egy hagyományos hajtóművel.
Így amikor megtörtént a baj, kezdhettek tanakodni, hogy akkor most mi ment félre? A hajtómű vezérlése, vagy az FbW gabalyodott össze magával, netán a szuperkritikus szárnyprofil zavart be.

Az amerikaiak sosem csináltak ilyet. Náluk talán egyedül az F-14-es volt olyan gép, ami ideiglenes hajtóművel repült, meg is lett az eredménye, mert csúnyán elvitte a programot.
Azóta minden gép rögtön a mélyvíz taktikával, drágábban, de egyből a tervezett konfiguráció komponenseinek prototípusaival kezdi meg a teszteket. Így jobban megy az integráció és ha elszállnak menet közben a költségek, akkor sem kell utólag kuncsorogni a Kongresszusnál, hogy bocsi, túlléptük a költségkeretet, de lécci adjatok még dodót, mert a hajtóművet még ki se próbáltuk.
Az amerikai programok fajlagosan drágábbak az elején, de menet közben válnak rentábilissé.

A többiek viszont az óvatosabb gyártmányfejlesztéssel és integrációval, lassabban felfutó és menet közben összeálló rendszerekkel operálnak.
Az oroszok mindig azt csinálják, hogy előbb elkezdik gyártani az újgenerációs sárkányt a korábbi generációs avionikával és hajtóművel, csak, hogy beinduljon a verkli.
Utána kezdenek integrálni mindent, ami menet közben nő föl a feladathoz.
Ennek veszélye a forráshiány beköszöntével elmaradó tervezett képességek kiesése.
Lásd, MiG-29M, Szu-27M, Szu-25TM, MiG-31M. Ezek mind óvatos integrációs lépcsők voltak, melyek alól kidőlt a Szovjetúnió.
Az F-14B esetében pedig az 1973-as olajválság húzta le a rolót. Aztán tíz évvel később már a Reagan adminisztráció új műszaki tartalom mellett feltámasztotta a koncepciót.
Pont, mint ahogy a késő szovjet M változatokat feltámasztotta Putyin a 2000-es évek második felétől.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
3 782
6 474
113
Miért, nem lehet egy hiányosságra koncepciót alapozni?
Ha a te iparági standardod az, hogy a gázturbinád megbízhatósága az első időkben kritikusan alacsony, akkor a hibafaktorok és az egyenletbeli ismeretlenek minimalizálása érdekében egy változót referenciaként ismert faktorra cserélsz. Ez koncepció kérdése.

A Fly by Wire vezérléses, szuperkritikus szárnyprofilos An-70-es idején a késő-szovjet, de már inkább ukrán Antonov tervezőgárdájában komoly vita alakult ki arról, hogy a harmadik ismeretlent, vagyis a D-27-es propfan hajtóművet már nem kéne belevinni az egyenletbe.
Kezdjék inkább el a teszteket egy hagyományos hajtóművel.
Így amikor megtörtént a baj, kezdhettek tanakodni, hogy akkor most mi ment félre? A hajtómű vezérlése, vagy az FbW gabalyodott össze magával, netán a szuperkritikus szárnyprofil zavart be.
Csak mert ma bukkantan véletlenül a képekre mást keresve a PC-n.

Az akusztikai mérnök ""konzulensem"" rendre emlékeztetett arra, amikor a korábbi, de szintén teljesen új megközelítéssel kezdett - (de legalább 2,75 m magas...) Voigt pipe - hangsugárzómat alakítgattam, hogy egyszerre csak egy módosítást hajtsak végre, különben fogalmunk sem lesz, hogy melyik módosítás mit okozott és mennyire?
Rengeteg egyedi ötletem volt, s persze türelmetlen voltam. No meg rohadt macerás volt mindig megbontani a hatalmas aranyost...
Nyilván nem tudtam megállni, hogy ha már szétkaptam, akkor ne végezzek el több módosítást is egyszerre benne/rajta, hátha bejön együtt elsőre...:rolleyes:
Általában nem jött be...elsőre meg pláne nem...:confused:

Na most én ezt megtehettem a saját időmön, pénzemen...
Mondjuk az USA is megteheti...
... a világ zsírján...
8197_6653141ed254.jpg

4294_b82d94d1e3e6.jpg

7027_dfb43654cd76.jpg
Szóval a jelenlegi USA lehetőségeit és hozzáállását a fejlesztésekhez szerintem ne hasonlítsuk a valamiért hendikeppel indulókéhoz.
 
 • Tetszik
Reactions: fip7
K

Kopi2000

Guest
De ezt senki sem vitatja.
És mert senki se vitatja, ezért tök értelmetlen hasonlítgatni az F-35-öshöz.
Ami egy eredendően multinacionális piaci és fejlesztői környezetben, egy másfél km-es amerikai, plusz egy olasz összeszerelői gyártósoron, évi több, mint száz darabos volumenben készül.
És ami egy másik ötödik generációs gép technológiáján alapszik.
És ami már a prototípus stádiumában is ötödik generációs rendszerek összessége volt.
Ez az amerikai módszer. Ők már több, mint fél évszázada így csinálják. Minden új technológiát egyszerre tesztelnek és egyszerre csiszolják őket egymáshoz.
Mások máshogy csinálják.
A Rafale prototípusa az F-18-as hajtóművével repült, a Typhoon a Tornado-ét kapta meg, a Szu-27-esbe a Szu-17/24-esé került kezdetben, a Szu-57-esbe meg a Szu-35-ösé, ami ha úgy tetszik, a Szu-27-esből ered.
A J-20-asba első etapban a J-10-es első hajtóműve került, ami még orosz volt. Második lépésre már a hazai gyártású WS-10-es egy komolyabb verziója, de a WS-15 majd csak ezután fog következni.

Mivel a 30-as hajtómű első légi tesztjét 2013-ra ígérték, az a Szu-57-es 2010-es első felszálláshoz képest nem lett volna akkora késés.
De most már 2023 van, a 2014 óta tartó szankciók miatt az egész program beleállt a földbe.
Ez nem F-35-ös. Ezt kár is hangoztatni.
Ja, az oroszok igy szallnak le a biciklirol....
 
M

molnibalage

Guest
Persze, hogy nem érted, mert ebben nincs semmiféle buli. Csak józan paraszti ész. A Raptor soha nem készült volna 3000-es darabszámban, ilyenről soha nem is volt szó. Ahogy az exportról se, akárhogy is álmodoztak róla a külföldi vevők. Az USA soha nem tervezte, hogy a saját 750 darabos flottájánál többet gyártson és ezt a darabszámot redukálta le 187 darabra.
Ahogy írtam, nem azért mert nem tudott volna többet gyártani. Volt arról szó valaha is, hogy az Egyesült Államok az F-22-essel meg akarja hódítani az export piacokat? Soha nem mondta senkinek se, hogy ezt a típust exportálni szeretné.

Viszont az orosz sem tervezte soha, hogy 1000-es nagyságrendben gyártsa a Szu-57-est. 100-200 darabról volt szó mindig is. És ezen felül volt szó az esetleges exportról. De még így sem volt szó 1000-es nagyságrendről.
Most az első 76 darabot gyártják, de az előre bejelentett, korlátozott ütemű módon. Várják, hogy beérjenek az egyre jobban elhúzódó fejesztésű technológiák, mert nem akarnak úgy járni, mint az USA, amelyik az alacsony ütemű gyártás mellett is legyártott 108 darab teljesen hadrafoghatatlan gépet. Az orosz védelmi költségvetés ezt nem tudná tolerálni, így ott a 10-12 darab az, ami az USA-ban a 108. És még akkor sem biztos, hogy az a 10-12 darab az hadrafoghatatlan lesz.
Az F-35-ös költségevtésében előre lefixált darabszámú és finanszírozású külföldi megrendelés is benne van.
A Szu-57-esben - a Raptorhoz hasonlóan - csak a gyártó ország pénze áll.

Én nem értem, hogy mi a buli ennek a kettőnek az összemosásából.
Jelen állás szerint bármennyit is rendeltek, a gyártás sem halad.
Már fájdalmas mennyiszer és milyen értelmezésben adták ki a "már hadrendben van" hír, amikor most akkor tényleg azt kéne eldönteni, hogy mennyire harcképes gépek készülnek és akkor évente egyáltalán több annál, hogy a két kezemenen ne tudjam megszámolni.
 
M

molnibalage

Guest
Az amerikaiak sosem csináltak ilyet.
Nem, ők simán elkaszáltak valamit, ha valamiért nem tetszett nekik a végeredmény, még akkor is, ha az eredeti elvárások voltak irreálisak.
Lásd pl. Mauler SAM.
Náluk talán egyedül az F-14-es volt olyan gép, ami ideiglenes hajtóművel repült, meg is lett az eredménye, mert csúnyán elvitte a programot.
Az F-15E flotta 60%-a -220-as hajtóművel repül és a maradék csak 229-esel.
Ez nem illik ebbe a sorba?

De akkor, ha már szárnyat is hoztál, nem csak hajtóművet.
A C-5 tervezése során is akkora benézés volt, hogy a 80-as években lényegében újra kellett építeni a gépeket és békeidőben 25% terhelésen repültek.

Az oroszok mindig azt csinálják, hogy előbb elkezdik gyártani az újgenerációs sárkányt a korábbi generációs avionikával és hajtóművel, csak, hogy beinduljon a verkli.
Ez hol igaz a Szu-27 és MiG-29-re? Mindkét gép tök új hajtóművel repült az elejétől.
De egyik vadászgépnél sem láttam azt, hogy a másik hajtóművével repülne, nem is képes erre.
Itt most kb. a Szu-57-es esetét vetítetted vissza vagy a puszt hh-s n+1 Szu-27/30 és MiG-29-es amik kaptak kísérleti hajtóműveket vagy sem.
Vagy ezt a részt szállíógépekre és egyéb utility-ra értetted? Met szuperszonikus gépekre sehogy sem látszik igaznak.
Utána kezdenek integrálni mindent, ami menet közben nő föl a feladathoz.
Ennek veszélye a forráshiány beköszöntével elmaradó tervezett képességek kiesése.
Lásd, MiG-29M, Szu-27M, Szu-25TM, MiG-31M. Ezek mind óvatos integrációs lépcsők voltak, melyek alól kidőlt a Szovjetúnió.
Az F-14B esetében pedig az 1973-as olajválság húzta le a rolót. Aztán tíz évvel később már a Reagan adminisztráció új műszaki tartalom mellett feltámasztotta a koncepciót.
Az F-16 BVR képessége? Megvalósítható lett volna az is 1977-ben is AIM-7-tel, nem, azért nem történt meg, mert technikailag lehetetlen volt.
Az F-16 inkrementális képesség növelése egyes Block változatonként?

Block 25 zsír új kabin és APG-68 DBS/SAR móddal + RCR légi célok ellen, de BVR képesség továbbra nincs. AGM-88 nincs, de AGM-45-öt igény esetén vitte.
Block 30/32 HARM már van (csak HAS mód), AIM-120 integráció 0. órától.
Block 40/42 TFR képesség, új HUD, LGB TGP-vel.
Block 50/52 HTS pod

2000-es évek táján JHMC integráció.

De az F-15A, F-15C, F-15E lépcső is ez.
Az F-15E gépek poszt 2010-es időszakban kaptak csak sisakdisplayt.

Nem értem, hogy ezek miért felejtődnek el és részben az orosz pénztelenség vagy lépésenként oldjuk meg megközelítés jenki párjait miért felejjük el?
 
 • Tetszik
Reactions: waterloo

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
11 805
47 437
113
Az F-15E flotta 60%-a -220-as hajtóművel repül és a maradék csak 229-esel.
Ez nem illik ebbe a sorba?
Nem, mert a 220-as is megfelel a Strike Eagle feladatköréhez, csak a 229-es jobb.
A 220-as transzszonikus teljesítménye csak pár százalékkal szerényebb, mint a 229-esé. A statikus tolóerőben van szignifikáns különbség.
De transszonikus rezsimen sem a 229-es gyenge, hanem a 220-as igen erős.

Az F-14-es TF30-asa ezzel szemben semennyire sem felelt meg a Tomcat igényeinek, csak a muszáj nagy úr.
Van különbség a két példa között.

A MiG-29-es és a Szu-27-es hajtóműve önmagában valóban új volt, de régi technológián alapult mind a kettő.
Az M változatú gépekbe szánták azokat a verziókat, melyekbe a kezdetektől megálmodott vezérlést, hűtési módokat és anyagtechnológiát alkalmazták volna.

Az F-16 BVR képessége? Megvalósítható lett volna az is 1977-ben is AIM-7-tel, nem, azért nem történt meg, mert technikailag lehetetlen volt.

Na látod, nem ugyanaz a sztori.
Amíg az F-14-es és az orosz gépek az óvatos, lépcsőzetes integráció példái, addig az F-16-os esetében az igények és nem a lehetőségek, illetve a gazdasági-technológiai kockázat mentén finanszírozták a programot.
Az AIM-7 integráció hetvenes évek végi elvetése szimpla igényhiány miatt történt, mert sanszosan több perspektívát láttak a következő évtized elején debütáló újabb generációs BVR rendszerben, a platform eladásainak függvényében.
A különféle lépcsőzetes block upgrade-ek is a folyamatosan bővülő feladatkörök mentén jöttek és nem hasonlíthatók a szovjetek tradícionális óvatos első szériáihoz.

De tovább megyek, a klasszikus szovjet repülőgépfejlesztés is idővel utoléri az amerikai block alapú folyamatos fejlesztést.
A MiG-21F-13 kezdetben visszaesés volt avionika és fegyverzet terén a MiG-19-eshez képest, a PF-nél jelenik meg ténylegesen az új gép, majd valahol az M-től kezdve indult meg a képessége evolúciója, bővülése.

A MiG-23-asnál valahol az M/MF, de inkább az ML-nél beszélhetünk beérett, ténylegesen új gépről, innen indul a 23-as típus képességbővülése.
A MiG-29-esek legelső szériái avionika terén inkább voltak a 23-ashoz közelebb, míg a 9.13-as volt a ténylegesen beérett platform, ahonnan indult (volna) a 29-es saját evolúciója.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 211
3 017
113
Nem, a kettős állampolgárságúak szerint, akiknek van izraeli és más útlevele is emiatt adott esetben.
Ahogy pl. egy szerb-magyar kettős állampolgárnak is lehet szerb útlevel is.

Azért az komoly, hogy van akiket az izraeliek nem tartanak kockázatosnak, be merik ültetni a saját F-35-öseikbe, de az USA azt mondja rájuk, hogy kockázatosak...
Nem gondolnám pedig a zsidókról, hogy biztonság terén kompromisszumot kötnek...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
5 632
10 762
113
Azért az komoly, hogy van akiket az izraeliek nem tartanak kockázatosnak, be merik ültetni a saját F-35-öseikbe, de az USA azt mondja rájuk, hogy kockázatosak...
Nem gondolnám pedig a zsidókról, hogy biztonság terén kompromisszumot kötnek...


Hmmm...

Az oroszok feltettek a Dark Web-re egy pályázatot F-35 beszerzésre? ...vajon? :oops:
...vagy mire-fől ez a Humán-faktor bizalmatlanságot jelző lépés???

Grísáék bevonják a "külső-erőforrásokat"/telefonos-(web-es) segítséget a saját lopakodó fejlesztésükbe??? :D

Felgyorsítaná, az biztos!!! ;)

.