Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Tök igazad van, ezt is írtam már, de nem is erre hoztam plusz kiegészítésnek a Rafale-t, s ha nem jött át, poénnak toltam be^^, hanem a Phantom-vonallal húztam rá még egyet virtuálisan Aquarell fórumita kolléga hátsójára. Viccból. Mindegy, ha magyarázni kell, úgy már minden poén szar, remélem neki átjött a lényeg . Hozzáteszem, még most is vallom, hogy bár poén/viccelődés/hülyéskedés szándékkal löktem be, technikailag a !Phantommal! párhuzamba állítva, állja a sarat a rafis beböffentésem. Nyilván az F-35 családnál tök más a helyzet, a VTOL verzió miatt. De nem is arra reflektáltam vele.A Rafi még egy tulajdonságában kilóg a képből, nevezetesen hogy nem USA gyártmány, így még nehezebb lett volna átverni a Kongresszuson is, meg mivel a MARINES szuperszonikus állománya NAVY-hordozókon települ, ott is át kellett volna tolni. Jelenleg ugyi a flotta-vadász is meg a tengerészgyalogos-vadászgép is Hornet, így egyszerű a pótalkatrész-készletezés kerékgumikig és hajtóművekig bezárólag. Ha viszont ide betuszkolták volna a bőrnyakúaknak a Rafit, azoknak külön teljes alkatrészbázisra lett volna szükségük. Ezért írtam hogy ott csak a független tengerészgyalogsági hordozó teremthette volna meg a Rafinak a lehetőségét, de annak még attól se lett volna meg az elvárt stealth-képessége.
Várjunk még ezzel a kijelentéssel is. Ahogy átnéztem McCain ötletelését tegnap, nem olyan biztos az! Lehet hogy kezdenek rájönni ők is, hogy nem csak high-tech lopakodó vadászgép/csapásmérő kell, aranyárban mérve. Nyilván NEM a Rafale lesz náluk sem a befutó, hülye nem vagyok ennyire én sem, de még lehet hogy lesz itt bőven Super Hornet használva párhuzamosan az F-35 mellett/kevesebb F-35 legyártásával. Ahogy olvastam az anyagot, meg Trumptól is láttam egy két most még nyilván súlytalan akár Twitter bejegyzést, célozgatnak rá, már most...A korábbihoz összegzésként még hozzátenném, hogy a Phantom korában az megfelelt mindhárom USA haderőnem igényeinek, a mai korban meg a Rafale már nem felel meg, mert nem üti meg az USA-nál már elvárt stealth-követelmény szintjét.
Ebben tökéletesen igazad van, meg Trumpnak is, sőt erre már jóval korábban is rájöhettek volna. Nekem úgy tünik, hogy mióta a Szu/VSz eltűnt a képből, a Pentagon ugyanúgy csak a NAGY HÁBORÚ-ra készül annyi különbséggel, hogy mivel eltűnt a képből a több-tízezernyi vörös harckocsi legszívesebben még az A-10-et is kukába dobnák (és még annyi eszük sincs hogy felajánlanák néhány szövetségesüknek). Közben meg a helyi háborúkban horror-költségű szuperszonikus F-15E-vel, B-52-vel meg B-1 szuperbombázóval repülnek CAS (közvetlen légi-támogató) bevetéseket aranyárú precíziós fegyvereket bevetve!! Legutóbb Líbiában se éppen egy stratégiai fontosságú bevetést csináltak feketeinges kiképzőtáborok ellen B-2 lopakodó-bombázóval honi területről!! Biztos hogy ezek normálisak, olcsóbban a Földköziről hordozóról vagy olasz támaszpontról ez nem ment volna?!! Szóval szerintem erre (is) jött rá Trump, aki azért nem csak a politikai fellegekből nézi a világot, hanem van "némi" üzletemberi vénája is.Várjunk még ezzel a kijelentéssel is. Ahogy átnéztem McCain ötletelését tegnap, nem olyan biztos az! Lehet hogy kezdenek rájönni ők is, hogy nem csak high-tech lopakodó vadászgép/csapásmérő kell, aranyárban mérve. Nyilván NEM a Rafale lesz náluk sem a befutó, hülye nem vagyok ennyire én sem, de még lehet hogy lesz itt bőven Super Hornet használva párhuzamosan az F-35 mellett/kevesebb F-35 legyártásával. Ahogy olvastam az anyagot, meg Trumptól is láttam egy két most még nyilván súlytalan akár Twitter bejegyzést, célozgatnak rá, már most...
Soha senki nem akarta megvenni, miért most akarnák...?még az A-10-et is kukába dobnák (és még annyi eszük sincs hogy felajánlanák néhány szövetségesüknek).
Az A-10C ugyanazon prec. fegyvereket használja a bevetései 99%-án...Közben meg a helyi háborúkban horror-költségű szuperszonikus F-15E-vel, B-52-vel meg B-1 szuperbombázóval repülnek CAS (közvetlen légi-támogató) bevetéseket aranyárú precíziós fegyvereket bevetve!!
Turboprop COIN deck gép tuti nem lesz, mert a piacon erre alkalmas gép nem ugrik be. Az utolsó légcsavaros harci gép a Skyraider volt. (Ami nem is turboporp volt.)Legutóbb Líbiában se éppen egy stratégiai fontosságú bevetést csináltak feketeinges kiképzőtáborok ellen B-2 lopakodó-bombázóval honi területről!! Biztos hogy ezek normálisak, olcsóbban a Földköziről hordozóról vagy olasz támaszpontról ez nem ment volna?!! Szóval szerintem erre (is) jött rá Trump, aki azért nem csak a politikai fellegekből nézi a világot, hanem van "némi" üzletemberi vénája is.
Soha senki nem akarta megvenni, miért most akarnák...?
Az A-10C ugyanazon prec. fegyvereket használja a bevetései 99%-án...
Turboprop COIN deck gép tuti nem lesz, mert a piacon erre alkalmas gép nem ugrik be. Az utolsó légcsavaros harci gép a Skyraider volt. (Ami nem is turboporp volt.)
Ezzel kapcsolatban is volt utalás a McCain dokumentumban. Bizony, az egyre kevesebb pénzt sem feltétlenül okosan költik-költötték el már eddig sem. Nem csípem az öreg háborús héját, de amiket leírt/vagy leíratott, azokat szerintem többségében nagyon jól látja.Az A-10 után valaki még az ősidőkben érdeklődött (talán a germánok?), és Jimmy már akkor közölte a világgal hogy ez nem exportcikk. A prec. fegyverekben igazad van, de a hordozó gép üzemeltetési költsége se mindegy.
Nem is turboprop gép líbiai bevetésére gondoltam, de pl. a Hornet is olcsóbban repül mint a B-2, főleg olasz támaszpontról. Szóval nekem úgy tünik hogy erősen sikeres a dollárok elszórásának programja a Pentagonban nemcsak a flottát tekintve hanem a légierőnél is - máskor meg a sírás hogy semmire se elég amit kapnak.
Soha senki nem akarta megvenni, miért most akarnák...?
Az A-10C alig repül olcsóbban, mint az F-16, csak éppen sokkal lassabb nála. Tehát, ha adott terület és elvárt reakció idő van, akkor azonos terület lefedése drágább A-10-zel, erről már volt szó. A drónók meg hülyére verik őrjáratozási időben.Az A-10 után valaki még az ősidőkben érdeklődött (talán a germánok?), és Jimmy már akkor közölte a világgal hogy ez nem exportcikk. A prec. fegyverekben igazad van, de a hordozó gép üzemeltetési költsége se mindegy.
Nem is turboprop gép líbiai bevetésére gondoltam, de pl. a Hornet is olcsóbban repül mint a B-2, főleg olasz támaszpontról. Szóval nekem úgy tünik hogy erősen sikeres a dollárok elszórásának programja a Pentagonban nemcsak a flottát tekintve hanem a légierőnél is - máskor meg a sírás hogy semmire se elég amit kapnak.
Akkor tévedtem, de soha nem találtam arról hosszú és forrásokkal alátámasztott írást, hogy bárki meg akarta volna venni a NATO-ban. A kőgazdag arab államos sem kérték soha, RSAF is Tornado-t vett meg később EF-et pedig a AMARG-ban hegyekben áll a leállított A-10 és soha egyetlen hírt sem olvastam arról, hogy bárki venne onnan mióta van netem otthon (2004 dec.)Ez a legenda nem tudom honnan van, de már vagy húsz éve tartja magaát makacsul.
Az USAF legfeljebb a saját már átvett példányait adhatta volna el, erre 1991 után volt először lehetőség a költség vágások miatt.Az USAF nem akarta eladni és volt is hozzá az az átlátszó bullshit, hogy egyfeladatos, spec gép, ami ugye nem igaz.
Ez a rész kicsit zavaros. Harckocsi vadász az AGM-65 és sebessége miatt a kellő célleküzdési idő miatt volt, AGM-65 F&F változatával képes volt kívül maradni AAA távolságán és az IR SHORAD / MANPAD határán operált, az Igla megjelenéséig az infracsapdái elég jól megvédték.Az alap A-10A is sokoldalú csatarepülőgép volt, csak fő feladatvégrehajtó eszköze miatt propagálták kizárólag harckocsivadásznak. Holott a GAU-8 a pontosságát hatóerejét és hatótávját tekintve kvázi egyenértékű a jóval nagyobb űrméretű orosz nem irányított rakétákkal, illetve a jóval drágább és sokkal körülményesebben alkalmazható irányított földi célok elleni rakétákkal.
Miért kellett volna gyártani? Az AMARC-ból (ma AMARG) bőven lett volna mit eladni...a Fairchild Republik jogutód nélkül szűnt meg és ebben az időben elképzelés se volt arról, hogy melyik másik céghez lehetne átszervezni a gyártás újrakezdését.
...És hogy képzelnék a leszállást egy pics@ nagy tányérral a tetején?? Vagy az aljára szerelnék mint a Kamovoknak? ...
Háááááááááát.. Az E-2-nél pár fokos lefele nézésnél belever a légcsavar a rálátásba. Az Osperynél meg aztán tényleg telibe. Ha az E-2 tud működni, akkor sanszosan ennél is megoldható valahogy.Az Osprey-nél a légcsavarok mennyire lehetnének zavaróak a radaroknak?