Nem jól. Mert a teljesen összedőlt modul nélkül is alig élt túl a film szerint. Egy ilyen helyzet után W. kb. azonnal meghal, amin az űrruhájából elfogy az oxigén. Nem fog két kis kezével pár óra alatt lakóteret építeni.
Én elfogadtam a filmnél ezt a pontatlanságot és a könyvnél is.
Ott van a két terepjáró / Marsjáró, a könyvben / filmben is arra építkezett az dekompresszió után. Mint írtam, alapvetően megváltoztatná a cselekmény menetét, de erre is lehet építkezni. Például felállít egy sátrat, az alatt folytatja a krumplitermesztést. Van mobil, felfújható ideiglenes bázis (későbbi személyzetnek, vagy távolabbi ideiglenes bázis felállításához, de még nem jutottak el a küldetés azon pontjára, stb.).
Szóval csak fantázia kérdése. Erre mondtam, hogy simán meg lehetett volna az alapszituációt (Whatney a Marson rádió nélkül, a legénység többi tagja útban a Föld felé az űrhajóval) oldani.
(Mitől robbana fel egy oxigéngenerátor képes rá...????)
Az Oxigén tűzveszélyességét aligha kell ecsetelni, egy szivárgás miatti tűz egy potenciális veszélyforrás (lásd még az Apollo-1 balesetet...).
Az oxigén-termelés a Marson több tételes lehet. Potenciálisan a légkörből lenne célszerű előállítani (CO2 -> C+O2, de ugye ennyire nem egyszerű, a legtöbb Mars-tervben CO2+H2O -> CH4 -> O2 + O3 reakcióra építenek, és a CO2 illetve a H2O is Marsi forrásból érkezne), vagy pedig a marsi felszínen lévő vízjégből, egyszerű elektrolízissel. Az elektrolízis problémája persze az, hogy az Oxigén mellett Hidrogén is keletkezik. Vízbontásra épül az ISS két fő oxigén-generátora is (ECLSS és Electron).
Az ISS tartalék rendszere a Vika, amit a Mir-en is használtak. Ez egy gyerta, amely Lítium-perklorát (LiClO4) elégetésével termel oxigént. Az űrállomások fedélzetén lévő Vika gyertyák (nagyjából méretesebb elemlámpa méretűek) nagyjából 160 liternyi oxigént termelnek, ami egy embernek egy napra elég (persze ehhez a kilélegzett CO2-őt is meg kell kötni), a Vika okozott már tüzet a Mir-en.