A húsgombóchoz:
- 500 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 5 evőkanál tej
- só és bors ízlés szerint
A tejszínes szószhoz:
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 150 ml zöldséges alaplé
- 150 ml húsleves alaplé
- 150 ml tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál dijoni mustár
A darált húsokat összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával és a tojással, és jól összedolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. A masszából diónyi golyókat formázunk, tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk legalább 2 órán át. A gombócokat serpenyőben közepes lángon körbesütjük, amíg szép barna színt nem kapnak. Ekkor áttesszük őket egy tűzálló edénybe, lefedjük, és 180°C-ra felmelegített sütőben további 30 percig sütjük.
A szószhoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és két percig pirítjuk. Ekkor felöntjük az alaplevekkel, tovább keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, a szójaszószt és a dijoni mustárt. Felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön.
Krumplival (főttel, pürével, vagy hasábburgonyával) tálaljuk.
Smaklig måltid