Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

Aktuális...
"
Január elseje jön: A hús, a zabpehely, a joghurt és a fokhagyma segíthet a másnaposságon

Finn tudósok megállapították, hogy az L-cisztein nevű aminosav megelőzheti vagy enyhítheti a másnapossággal járó hányingert, fejfájást, stresszt és ingerlékenységet — The New York Post.

Az L-cisztein emellett növeli a glutation szintjét, amely egy antioxidáns és segít a sérült sejtek helyreállításában, továbbá támogatja a máj méregtelenítését.

L-ciszteint tartalmazó élelmiszerek:

-
Csirke-, pulyka-, kacsahús
  • Sertéshús, szűzpecsenye, marhamáj
  • Tonhal, rákhús
  • Joghurt, túró
  • Tojás
  • Müzli, zabpehely
  • Brokkoli, fokhagyma, bab
  • Napraforgómag
  • Pirospaprika
"

Elnézést, de szerintem ez ide illik:

Syrian army tank becomes vegetable stall
syrian-army-tank-becomes-vegetable-stall-v0-xdcskvd6pe7e1.webp

Ha nem akarod megfizetni az árát a hozzávalóknak, akkor màst kell főzni!
Krumplipaprikás, tojàsràntotta, rakottkrumpli, rakottkáposzta, pörkölt nokedlival....... Végtelen a választék.

Wellingtonnak való bió marhafilet 80€/kg kezdődik, a határ a csillagos ég. Pl Uruguayból 1,8 kg=169€, osztrák 2,2kg=229€,
wagyu 2,7kg=719€ Bécsben, ahol mèg cukràszdát is nyithatsz. :)
Lehet hitelt is felvenni az ünnepi ebédre, Egyszer él csak az ember!
Jó étvágyat ! :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
A jó öreg greasy spoon féle reggelizők a régi Liverpool Road Station mellett.... Ha ott reggeliztél, utàna tisztitóba kellett adni az öltönyöd. :) Még a levegő is zsiros volt....

Ha nem akarod megfizetni az árát a hozzávalóknak, akkor màst kell főzni!
Krumplipaprikás, tojàsràntotta, rakottkrumpli, rakottkáposzta, pörkölt nokedlival....... Végtelen a választék.

Wellingtonnak való bió marhafilet 80€/kg kezdődik, a határ a csillagos ég. Pl Uruguayból 1,8 kg=169€, osztrák 2,2kg=229€,
wagyu 2,7kg=719€ Bécsben, ahol mèg cukràszdát is nyithatsz. :)
Lehet hitelt is felvenni az ünnepi ebédre, Egyszer él csak az ember!
Jó étvágyat ! :)
Csak, hogy ebben az esetben semmi ilyesmiről nem volt szó.
Gourmetnak tartom magam, fizettem már 5k-t egy tojásrántottáért :D
De itt az elvekről van szó. Illetve vmiféle lélektani határról.

• Hűha
Reactions: Kim Philby
Piemontban Alba mellett előétel volt tojásrántotta szarvasgombával. Jött a pincér a szarvasgombával és a vágóval, hogy mennyit vágjon rá? Csak nyugodtan, mondtam. Nagyon finom volt. A számla is. :) Egy húzás azzal a vágóval úgy 5 euró volt. Húzott rá 8-10x. Négyen voltunk... :)

Piemontban Alba mellett előétel volt tojásrántotta szarvasgombával. Jött a pincér a szarvasgombával és a vágóval, hogy mennyit vágjon rá? Csak nyugodtan, mondtam. Nagyon finom volt. A számla is. :) Egy húzás azzal a vágóval úgy 5 euró volt. Húzott rá 8-10x. Négyen voltunk... :)
Épp pár hete pucoltam meg vagy 7-8kg szarvasgombát. Rohadt egy meló :D

EWghgpfXgAExaWB

A húsgombóchoz:

• 500 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál tej
  • só és bors ízlés szerint
A tejszínes szószhoz:

• 40 g vaj
  • 40 g liszt
  • 150 ml zöldséges alaplé
  • 150 ml húsleves alaplé
  • 150 ml tejszín
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
A darált húsokat összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával és a tojással, és jól összedolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. A masszából diónyi golyókat formázunk, tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk legalább 2 órán át. A gombócokat serpenyőben közepes lángon körbesütjük, amíg szép barna színt nem kapnak. Ekkor áttesszük őket egy tűzálló edénybe, lefedjük, és 180°C-ra felmelegített sütőben további 30 percig sütjük.

A szószhoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és két percig pirítjuk. Ekkor felöntjük az alaplevekkel, tovább keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, a szójaszószt és a dijoni mustárt. Felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön.

Krumplival (főttel, pürével, vagy hasábburgonyával) tálaljuk.

Smaklig måltid

• Hűha
Reactions: Kim Philby
Gourmetnak tartom magam, fizettem már 5k-t egy tojásrántottáért :D
De itt az elvekről van szó. Illetve vmiféle lélektani határról.

Hát, de rohadjon meg. Nem vagyok hajlandó egy kilo húsért 20k Ft-ot kicsengetni.

Némi ellentmondást látni a hozzászólásaid között, bár ez akár egy erős szilveszteri mulatozás, elhúzódó hatása is lehet.
Emlékeim közt kutakodva, mifelénk az olyanokat akik egy tojásrántottáért 5000 Ft-ot fizetnek, nem gourmet-nak nevezik.