1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gepárd fegyvercsalád

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. április 16..

 1. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Tény, hogy sokminden függ a szerződés részleteitől, de azt hiszem, hogy nem egyedülálló eset, hogy itt Mo.-n feltalálnak/alkotnak valamit, aztán más csinálja meg belőle a nagy businesst... Legyen úgy, hogy ebben az esetben nem így lesz! :) Bár azt hozzáteszem, hogy a licenceel együtt több, mint 20 éves fejlesztés eredményét is odaadták nekik, és elképzelhető, hogy a nagy pénzt majd a köv. generációval fogják megszerezni.

  Konkrétan a románokkal meg az a gond, hogy kapitalizmus ide vagy oda, magyar ember nem ad el egy nyerő fegyver fejlesztést nekik... :D Legalábbis, ha valamennyit tud a történelemről, illetve a jelenlegi helyzetről. Persze, EU meg NATO, de nem hiszem, hogy túl bölcs dolog lenne figyelmen kívül hagyni, hogy ha majd valamikor megint lenne olyan lehetőség, hogy nekünk eshetnek, akkor azt nem fogják megtenni. :) De még ha erről nem is lenne szó, akkor a velünk kapcsolatos politikája is érdekes... Ugye pl. mi támogattuk az EU-s csatlakozásukat, cserébe ők meg állandóan felhívják az EU figyelmét, hogy mindig a Mo.-kal van gond. :)
   
 2. chimera

  chimera New Member

  Nos nekem már volt a kezemben Gepard , nagyon tetszik nyilván nagyon , pontos erős és megbízható de messze nem egyedülálló! A kategóriájában nagyon komoly és erős a konkurencia tehát nem mi találtuk fel a meleg vizet!

  Úgy vélem az egész a marketingről szól és a ha ebben a Románok jobbak ,mert sztem sokkal jobb pozícióik vannak , akkor jó dolog volt eladni nekik a licencet!
   
 3. desertfox

  desertfox New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
  Egyébként érhető az üzlet részéről, de nem minden az üzlet ugye.
  Nem tudom szerintem vannak más dolgok is világon is mint a pénz.
  Van olyan dolog hogy becsület, önérzet, büszkeség, persze ezekből nehéz kaját venni a családnak.
  Az egész világon nem kellett senkinek ? Kevés Magyarország számára ellenszenvesebb népet tudok mint a Román ! ! Inkább adtuk volna el az bárki másnak.
  Ez a véleményem , aztán ennyi.
   
 4. desertfox

  desertfox New Member

  Egyébként nem a kormány adta el a fegyvert , hanem egy Magyar magáncég. Persze az államnak is van felelőssége benne, de már az első példány óta hogy nem vett.
  Milyen szép is az ha véletlen egy határ menti konfliktusba románia magyar fegyverekkel gyakja a Magyarokat .....
   
 5. beat

  beat New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
  A gond szerintem ott fog kezdődni, hogy jelenleg a honvédség nem rendszeresíti a Hiúzt. De ha a románok licencben kezdik gyártani, idehaza majd eszébe jut valami okos döntéshozónak, hogy ez egy nagyon jó puska, vegyünk belőle a honvédségnek. Méghozzá a románoktól, mert úgy olcsóbb! Hisz ott már tömeggyártásban van. Kié lesz akkor a haszon? Természetesen a románoké. Anyagilag és erkölcsileg egyaránt.
  Másik szempont. A licenc eladásakor kikötötték, hogy az hány darabra szól? Szerződésben lehet rögzíteni, hogy mondjuk 500 darabot állíthat elő és adhat el. Persze mivel a technológiát megkapták, kinyílt pandora szelencéje... Annyit gyártanak, amennyit nem szégyellnek, a Sero meg futhat a pénze után.
  A töketlenség netovábbja, ha a magyar vállalat évekig nem tudott megrendelést szerezni rá, a románok kezében pedig sikeres exportcikk lesz.
  Utálok belegondolni abba is, hogy mi kifejlesztettünk egy csúcskategóriás fegyvert, amiből lesz bőven a román hadseregnek, nekünk meg nem... Lövészszakaszok vagy századok egyfajta tűztámogató fegyvere is lehet, a speciális feladatkörein túl.
  (Segítsetek, miért csak az utolsó kb 15 kommentet látom, és a régebbieket nem?)
   
 6. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  No igen... Ahogy Littlejohn is írta, nem volna rossz hallani ezzel kapcsolatban a kormány magyarázatát. Fegyver üzletekbe azért eléggé bele szoktak szólni más országokban, lásd USA vagy pl. Leo2 a szaúdiaknak húza-vona. Fogalmam sincs, hogy Mo.-n erre van-e bármi olyasmi, hogy csak engedélyel lehet eladni fegyókat vagy milyen szintű szabályozás van erre.
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  desertfox ha az egész világon nem kellene senkinek, akkor a románok sem tudnák exportálni senkinek. Itt azzal van elbaszva az egész, hogy kétségtelenül létezik rá egy piac és a cég képtelen volt ezt megcélozni, hanem másnak hagyja a profit egy jelentős részét a terjesztéssel és a gyártással. És az, hogy erre a célra pont a románokat választották, nem csoda, hogy sokaknál kibassza a bíztosítékot.
   
 8. Hornet102

  Hornet102 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
  Beat!

  "De ha a románok licencben kezdik gyártani, idehaza majd eszébe jut valami okos döntéshozónak, hogy ez egy nagyon jó puska, vegyünk belőle a honvédségnek. Méghozzá a románoktól, mert úgy olcsóbb! Hisz ott már tömeggyártásban van."

  Én is ezt akartam írni, de már sok volt nekem tegnapi hajtás, későn ültem géphez...Szomorú lenne, ha ez megvalósulna saját fejlesztést mástól venni. Mielőtt még megint kapnék a fejemre, értem a licenc fogalmát, csak azt nem tudom megérteni, hogy egy minimális szériát, amit mi rendszeresítenénk, azt nem tudná e SERO legyártani...itthon? Még egy manufaktúra szinten is ellehetne készíteni 50-60 darabot.
   
 9. honved

  honved Well-Known Member

  Várható volt hogy kiveri a biztosítékot ez a hír. Viszont ez egy üzlet a gyártó cég részéről, nem valami hazafias passzió. Fegyvereladásokba az államé a döntő szó, de itt ha jól vettem ki, a a gyártási technológiát adja el a fejlesztő cég. Nyilván azért, mert nincs megfelelő struktúrája, gyártókapacitása a cégnek  marketingre, sorozatgyártásra, stb. Gondolom azért lépték meg ezt a dolgot, mert számukra, a lehetőségeiket is figyelembe véve, ez tűnt a legokosabb döntésnek. A fegyvergyártás üzlet. A HM mit tett, vagy nem tett, hogy ez a jónak tűnő fegyvercsalád hazai gyártásban maradjon, hazai vállalkozás számára hozzon minden hasznot, nos ezt nem tudjuk. Valamint úgy tűnik nemzetbiztonsági kockázata sincs, egy szomszédos országnak eladni egy ilyen fegyver gyártási technológiáját. Legalábbis a történések alapján. Esetleg, oda se bagózott senki az egészre, így történhetett meg ez a kicsit furcsa sztori.
   
 10. Testudo

  Testudo New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
  Minden magyarázat ellenére, szerintem érthető, hogy ettől a hírtől mindenkinek elgurult a gyógyszere!
  Szerintem a magyar biztonságpolitika iránt érdeklődők főmumusának szerepköréből még senkinek sem sikerült a románokat kiszorítani.
  Látom is, ahogy kiírja a blogszerkesztő a cikk címét és dörzsöli a tenyerét a várható kommentáradatra.
  Amúgy szerintem is gáz, hogy valaminek, ami ezek szerint eladható magyar innováció, nem tudtuk megoldani a sikeres hazai gyártását.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor 20 év alatt miért is nem vett belőle a kutya sem? Még a fejlesztő ország sem...

  Nekem nem. Sőt, végre 20 évnyi tökölés után a befektetett energia végre szül valamit...

  Ha nincs megrendelés, nincs gyártás. Ez pont olyan, mint a MiG-29 meg a pótalkatrész. A meg nem rendelt pótalkatrész ritkán érkezik meg... Ha jól értem, nem a technológia nincs meg, hiszen készült belőle tesztpéldány (?).

  Amen. Valahol furcsa, hogy n+1 téma kapcsán a sok biztonságpolitikai zseni mindig vitatkozott arról, hogy XY tenger kapcsán milyen fontos a techtranszfer vagy a licenszgyártás. Most hirtelen meg sátán lesz a téma, mert mi adjuk el? Agyrém. A kömmentelő társadalom kettős mércéjét és skizofrén hozzállását tökéletesen bemutatja sajnos a topik.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Akkor 20 év alatt miért is nem vett belőle a kutya sem? Még a fejlesztő ország sem...


  </blockquote>
  Szerinted ha eladhatatlan, akkor a románok miért vásárolnak belőle licenszet exportcélokkal? Ha pedig van rá piac meg eladható a cucc, akkor miért nem gyártja és terjeszti a magyar fejlesztő, ha nem másképp akkor HM vagy más belföldi segítséggel?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezek szerint akkor a cseh nehézipar soha nem létezett és most sem létezik...? [fejvakarás]

  A csehek a II. Vh. után Me-262-est gyártottak az ottmaradt eszközökkel. A VSZ időkben is azon kevés keleti országok egyike volt, akik komolyabb harci gépet is gyártottak még a '60-as években, meg ugye van L-39 és L-159 is. Szóval én nemigen látom, hogy kis hazánknak milyen komoly ipari múltja van. A Ganz is úgy létesült, hogy importáltuk tudtommal a technológiát és úgy indult a "magyar" ipar. Aztán persze magyar szürkeállomány is került bele, de szó nincs arról, hogy saját erőből. Szó se róla a csehek most is gyártanak villamost és metrót is, még ha licensz is. Mi hol gyártunk ilyet...?
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  Ez miért tőlem kérded...?
   
 15. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  @<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/gyalogsagi-fegyverek-es-feleszerelesek/gepard-fegyvercsalad/page-2/" rel="nofollow">molnibalage</a>

  "Akkor 20 év alatt miért is nem vett belőle a kutya sem? Még a fejlesztő ország sem…"

  Bár a teljes listának még mindig lusta voltam utánanézni, de sok változatából vettek... Pl. MH M1-M3-ból, ha jól emlészem, konkrétan az M6-ból pedig India. Viszont az M6 talán csak 1-2 éve van piacon, konkréan 1-2 éve mutatkozott be valami Indiában rendezett expon.

   

  "A kömmentelő társadalom kettős mércéjét és skizofrén hozzállását tökéletesen bemutatja sajnos a topik."

  Oo Most jól értem, hogy a magad finom stílusában arra próbálsz rávilágítani, hogy pl. megvenni a finnektől a Patria licence-ét ua. mint mondjuk ha a USA eladja Észak-Koreának egy nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéta tervét? Aki pedig mást gondol, az skizofrén és különbeniskettősmérce? :) (gyk. Nem véletelenül sarkítok... De ne szóljunk már le valakit, csak mert nem kizárólag üzleti szempontból néz valamit. :))
   
 16. imike

  imike Well-Known Member

  Egyrészt az Indiai különleges erők vettek a GM6 Lynx-ből egy elég szép mennyiséget. Sőt, úgy tudom, hogy után rendelés is volt.

   

  Másrészt az ebben a fórumban csatolt videón a Sero részéről elmondják, hogy csak nagyobb tételben adnak el, egy-két példányt nem. Ezt én úgy értelmezem, hogy nem licence-et adnak el nagyobb példányban, hanem terméket adnak el nagyobb példányban.

   

  Harmadrészt a http://www.tacticalimports.ca/gm6-lynx-p-3.html oldalon kínálja egy kanadai cég a terméket és úgy, hogy darab is vehető és a Sero gyártja. (Ami egyébként ellentmond a videón elhangzottnak).

   

  Végül, a videón elhangzott az is, hogy egy magyarországi bemutató után az USA is vett, és a Sero többször is visszakérdezett, hogy mik a tapasztalataik, tartották a kapcsolatot az amerikai használókkal ... És a Sero intézte ezt, ők követték a termék sorsát, ...

   

  Tehát gyártható az eszköz Magyarországon, a videón látszik, hogy a hely ahol készülnek eléggé szocreál, de a videón látható alkatrészekből is lejön, hogy ugyan kisüzemben, de már most is készülhet (sőtt készült is) széria belőle.
   
 17. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

 18. imike

  imike Well-Known Member

 19. joker

  joker Well-Known Member  Ez miért tőlem kérded...?</blockquote>
  Azért tőled kérdem, mert te vázoltad fel ezt a fegyvert úgy, mint valami ami eladhatatlan. Szóval ha eladhatatlan, akkor hülye a románja, hogy licenszre költ és gyártani fogja, s a nyakán marad pl 1000 darab? Ha pedig eladható, akkor értelmetlen, hogy nem a  fejlesztő gyártja és terjeszti, még ha segítséget is kellene kérnie pl a marketinghez a HM-től vagy a korménytól.
   
 20. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="" href="http://htka.hu/forum/gyalogsagi-fegyverek-es-feleszerelesek/gepard-fegyvercsalad/page-2/" rel="nofollow">molnibalage</a>

   

  Egy fegyver eladása csak 50%-ban üzlet, másik 50%-ban politika, és az itt hozzászólók egy igen jelentős részének a politikai rész nem tetszik a dologban, hozzáteszem szerintem jogosan. 
  Ha az USA akkora piac a fegyvernek akkor miért nem kért fel a SERO egy USA import céget a PR-ra? Nem igazán értem én sem ezt a "Románia" dolgot.
   

Ezen oldal megosztása