Szia,
A
@krisss altal bemutatott sok verzio kozul egyedul az M1-gyel lottem, a tobbit (legfeljebb) kiallitason lattam.
Szerintem amikor megjelent, akkor meg viszonylag korszeru volt az M1 (ertsd: szinte az osszes orszag semmi ilyet sem gyartott, ezeknel sokkal jobb a valami
).
De 15 evvel ezelott, amikor en lottem vele, addigra mar nagyon elavult volt:
- egyreszt egylovetu, raadasul a teljes zavarzatot ki kell szedni minden loveshez
- masreszt pedig pont akkor rendszeresitette a honvedseg, amikor hirtelen fontos lett a koltseghatekonysag, ezert -finoman fogalmazva- nem a minosegi gyartas volt a szempont, csak a legolcsobb ar alapjan valasztottak ki a 0 tapasztalattal rendelkezo gyartot.
Ezzel szemben allt az, hogy az energiaelnyelese nagyon jo volt, tehat egyaltalan nem volt megterhelo vele loni. Nagyon stabil volt a kialakitasa, jol lehetett vele statikus celra iranyozni (de az teny, hogy mozgo celra nem probaltuk, es nyilvanvaloan ahhoz nem volt a legjobb a 3 pontos alatamasztasi koncepcioja).
Szoval azt gondolom, hogy a tervezok alapvetoen jo munkat vegeztek, de igazabol az M1-t a fejlesztes egy lepcsojenek kellet volna tekinteni es nem rendszeresiteni, hanem helyette valamelyik modernebb verziot.
Tekintettel arra, hogy ugysem volt hozza pontos loszer (sokkal kesobb a NAMMO-tol beszerzett a honvedseg pontos loszert, de az meg "tul jo" volt, elsodlegesen az ara miatt, masodlagosan meg azert, mert robbano lovedeke volt), ezert az ontolto kialakitasbol kovetkezo pontatlansag valoszinuleg nem lett volna eszreveheto.
Ha akkor gyorsan kifejleszik az M2-t, legalabb kozepes minosegben gyartjak, rendszeresiti az MH, es exportpiacra sikerul kilepni vele, akkor nagyon sikeres termek lehetett volna. Kb. 30 evvel ezelott, szoval most ez nem realis.
Szerintem a Lynx koncepcioja egyreszt jonak latszik, masreszt csak azert van benne piaci potencial, mert egy olyan piacot celoz meg, amiert a "komoly" gyartok nem hajolnak le, ezert lehet sikere egy kicsi cegnek is. De igy kivulrol nezve realis veszelynek latszik, hogy a komoly gyartok jol mertek fel ezt a piaci rest: annyira kicsi, hogy nem is letezik.
Marmint az elozo bekezdes azon a gondolaton alapul, hogy szemelyvedoknek csinalnak egy extra konnyu es kicsi 12.7-es puskat, amivel kategoriajukon belul extrem nagy tuzerot erhetnek el, meg kezelheto meretu es hatrarugasu fegyverrel. Tehat ez alapvetoen nem katonai fegyver lenne.