1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gerrila, irreguláris, COIN hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - molnibalage által indítva @ 2018. július 24..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Hát, az az igazság, a blitzkrieg megjelenése óta minden tömeghaderő manőverező harcot vívott. Talán az Irak-Irán helyi háború volt az a XX. század végén, ahol megmerevedett frontokon évekig tartott a küzdelem. Egy sorozott lövész katona számár adott kiképzés, nem tért el semmiben egy magát profinak valló, szerződéses lövész katona kiképzésétől. Támadó és védelmi harcszati alaki foglakozások ezt mind tartalmazták a Néphadseregben is. Amit gépesített lövész katonáknak tudniuk kellett alkalmazni. Tudtuk is. Inkább az adott harcászati megoldások változtak nyílván. Azonban ezek kiképzésen történő elsajátítása nem mond ellent annak ,hogy valaki sorozott, vagy szerződéses katona. Egy harctéri bevetésre alkalmas katona, legalább fél éves kiképzést kell hogy kapjon. Tök mindegy hogy sorozott, vagy profi.
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Minden hadviselési mód az adott kor technikai.gazdasági,szervezőképességi lehetőségeihez igazodott.Napoleon korára vált képessé a francia gazdaság,és az állam a sorozott haderő kiállitására,és a kellően mozgékony,nagyszámú tüzérség kiállitására.
  A nem konvencionális hadviselés önnállóan elég ritkán ért el komoly eredményeket,Az ami minutmeneket a franciák,a spanyol guerillákat az angolok,a vietkongot meg az északiak támogatása tette harcképessé.Napoleon problémája is ugyan az volt,mint a többieké.Nem tudta elszigetelni a gerillákat az utánppotlástol.Pl Vietnámban az ami hadseregnek volt terve,hogyan vágja el a déli gerillákat az északi hadműveleti bázistol,csak a politika nem engedte meg a megvalsitást.Az észak-déli határ vonalában a tengertőla thai határig zárt arcvonalat akartak kialakitani.Igy elvágva az északi utánpótlástol a déli gerillákat viszonylag hamar felmorzsolhatták volna.Napoleonnak az angol flottát kellet volna legyóznie,de erre igazábol semmi sansza nem volt
   
 3. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Ami azt illeti Hoffer András kétszer is kiveri Tirolból a franciákat, csak az a hülye császár nem hajlandó segíteni hű alattvalójának. Ahogy mondtad: nincs ellátmány és vége a dalnak mert mezítláb üres hassal még a zergevadászok sem tudnak harcolni. A sors fintora, hogy miután a francik elfogják ezt a XIX századi Tell Vilmost és kivégzik, a jó Ferenc császár szobrot állíttat neki. Szóval a Habsburgokkal nem érdemes egy tálból cseresznyézni. Kúlönben szintén a Napólleoni kor érdekessége, hogy egyes osztrák hegyivadász egységek Girandoni légpuskákkal harcoltak. Na ezekre Bonaparte úgy bepipult, hogy azt a katonát akit szélpuskával fogtak el azonnal felakasztatta. Még golyót sem kaphatott, mert a szélpuskát nem tekintett katonához méltó fegyvernek.
   
 4. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Erre írtam, hogy maga ez a művelet csak egy folyamat apró része. Ha nincs meg a társadalmi és politikai ellentét, vagy nem elég erős, akkor a hibrid hadviselést-nevezzük ennek, meg kell előznie egy politikai és társadalmi előkészítésnek. Nyilván lennének -akár ma is, akár Magyarországon is, de ugyan így máshol a világban is- olyan politikai/értelmiségi/társadalmi réteg, akik egy ellenséges bevonulást mint felszabadítás, mint a diktatúra felszámolásának gondolnák és üdvözölnék. Ezt nyilván meg lehet támogatni, zsarolással, vesztegetéssel, ígérgetéssel. Társadalmi feszültséget meg kb a világon mindenhol lehet generálni, a meglévőket felnagyítani, aládolgozni. (Gondoljunk pl. a cigánygyilkosságokra, mint etnikai vonal). Külföldet is meg lehet dolgozni "hazai" ellenzék/csoport, nemzetközi szakértők, ismert nemzetközi politikusok bevonásával -aminek nyilván vannak gazdasági hatásai is, ami az épp regnáló kormány/vezér/király/kispista társadalmi támogatottságát nyilván tovább erodálja.
   
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Senki nem mondta, hogy holnap bárki is megtámadna, úgyhogy "nyugodjon le mindenki a picsába".
  De ha ennyire nulla az esélye, hogy megtámadjanak, akkor minek honvédség, minek -ilyen hirtelen és lónak halálában- fejleszteni, mikor ebből mennyi gyermeklélegeztető vagy inkubátorra telne. :)
  Én nem vagyok jövőbe látó, Te igen? Honnan tudod, hogy 10-15-20 év múlva mi lesz? Mi lesz az érték, milyen társadalmi és politikai változások fognak történni? Mi lesz ha megszűnik a NATO, megszűnik az Unió (vagy legalábbis ma ismert formájában; semmi sem tart örökké), miként zajlanak le ezek a folyamatok, ki tölti be az űrt, betölti e egyáltalán?
   
 6. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Tisztelettel,én ugy tudom,hogy a KMZ nem járőrözött a keletinél,ott a katonai rendészek voltak,persze benne van hogy nem jól tudom.
  Részben mindkettőtöknek igaza van szerintem a Balázzsal.Az india-Pakisztán közötti balhékról olvastam valahol,hogy nagyban hozzájárult a harcok csillapításában a megszállt területeken a fegyveres erők bevetése,mely nyugtatólag hatott a megszállók nemztiségéhez tartozók között.Viszont azt is leirták,hogy ezek a fegyveres erők nem katonai egységek voltak,és nem is katonai feladatokat láttak el.A könyv címét majd otthon megnézem,érdemes elolvasni,sok érdekességet leirtak a Kasmíri balhéról.Nálunk a Honvédség is 3 dolog miatt lett bevonva a határörizetbe. 1.A BM nem lett volna képes a határ örzésére anélkül,hogy tartós minőségromlás ne mutatkozott volna a napi feladataikban. (Lásd székesfehérváron volt hogy napokig nem láttál járőrt az utcán,mert mindenkit berántottak a migráns hullám megállitására. ) 2. Valaki meglátta az elején,hogy ebből lehet pénzt csinálni. ( Nem csak a katonáknak ). 3. Valaki ugy gondolta,hogy ezzel fellehet rázni a tétlenségben megposhadó állóvizként ténykedő Honvédséget.
  Szerintem nem kell hozzá drog,hogy valaki agyhalottként végrehajtson valami hasonlót.Az arabok sem azért drogoznak szíriában,vagy jemenben mert csak igy lehet őket rá venni a harcra,hanem mert sokkal többet bírnak.Ugye nincs új a nap alatt,a történelem során láttunk már hasonló dolgokat. Viszont a könnyen befolyásolható emberben teljesen igazad van.Lee Harvey Oswald-ra is azt mondják hogy könnyen befolyásolható volt. Szerintem az összes szélsőségre fogékony eszmében ( fasizmus,kommunizmus,muszlim,stb stb) hinni tudó fiatal könnyen befolyásolható,sérült lelkületü vagy csak vagy csak simán egyerübb pszichológiai képességű.Legalábbis nekem ez jött le Moldova Bűn az élet című könyve alapján.
   
 7. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  A Toyota bővítette haditechnikai portfólióját.

   
  Kurfürst likes this.
 8. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

 9. honved

  honved Well-Known Member

  Ebbe a topicba rakom, talán ide elfér.

  [​IMG]
   
  fishbed, dudi, Celebra and 1 other person like this.
 10. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  z 2 éves cikk, azóta nem tudom változott-e bármi

  https://index.hu/kulfold/2018/11/29/jegyzok_mernokok_menedzserek_es_keszek_meghalni/

  A tartalékosoktól azt várják el, hogy legalább négy hónapot töltsenek gyakorlatozással a három év alatt, beleértve a 16 napos alapkiképzést is, ahol harctéri fegyelmet, lövészetet, tájékozódást és elsősegélynyújtást tanulnak. A nyaralásokat előre egyeztetni kell a helyi egységparancsnokkal. A tartalékosok körülbelül 20 000 forintnak megfelelő złotyt kapnak havonta, valamint oktatási és kiképzési hozzájárulást.
   
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Oké hogy lengyelország, de ott se néznék jó szemmel a munkaadók pláne külföldi multik hogy 4 hónapra kivond magadat 3 év alatt + fél hónapra. Hacsak nincs ott valami törvényi szabályozás.
   
 12. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Kifejezetten foglalkoztat a katonai erők és eszközök álcázása, megjelenésük "civilesítése", és a civil járművek (illetve egyéb hétköznapi tárgyak) hasznosítása a hadviselésben. (Külön bizsergető vonzalmat érzek a technical kategória iránt.) Az elmúlt években összegyűlt néhány kép, így hoztam belőle párat, hátha érdekes lehet nektek is.


  Mexikói hadsereg, célobjektum rejtett megközelítése előtt.
  [​IMG]

  Irakban felfedezett sorozatvető (Grad).

  [​IMG]

  Ugyanezt a megoldást használta az ISIS is.
  [​IMG]

  Így rejtjük a légvédelmet a kíváncsi szemek elől a családi terepjáróban (2015,Donbassz)

  [​IMG]

  Így pedig az előre beirányzott aknavetőt a drónok elől:

  [​IMG]

  Khatam 5 (vagy 7) ASM:

  [​IMG]

  (0:40-től)


  Iránnál maradva, NOOR ASM:
  [​IMG]

  0:43-tól látszik a tűzkésszé tétel előtt ledobott ponyva:


  De térjünk vissza az ISIS-hez, akik harckocsiágyú témában is kreatívak voltak:

  [​IMG]
  [​IMG]

  Ezt valamelyik másik frakció hozta össze, nem világos, mennyire komoly szándékkal:
  [​IMG]

  A két kedvencemet a végére hagyva: (max. 10 képet enged a fórummotor....ennek semmi értelme) folyt.köv.
   
  fip7, Luthero, Galthran and 3 others like this.
 13. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Újabb variáció családi terepjáró témára:

  [​IMG]

  Amiben a legjobb, hogy a szomszédos országba tett kirándulásnál a fegyvereket le lehet takarni a gyerek játékaival... Például:

  [​IMG]
   
  fip7, Luthero, LMzek 2.0 and 4 others like this.
 14. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  a bebugyolált aknavető nagyon tetszik :D
  amúgy a platós sorozatvető meg ez a teleszkópos géppuskaállványos pickup elég ötletes
   
  silurusglanis likes this.
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  [​IMG]
  Nincs új a nap alatt.SAAD Valkiri sorozatvetője,1982
   

Ezen oldal megosztása