Gerrila, irreguláris, COIN hadviselés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A kevéssé kiképzett, pontosan manőverezni nem tudó tömeghadsereggel nem lehetett eljáratni a "csatamenüettet"

Hát, az az igazság, a blitzkrieg megjelenése óta minden tömeghaderő manőverező harcot vívott. Talán az Irak-Irán helyi háború volt az a XX. század végén, ahol megmerevedett frontokon évekig tartott a küzdelem. Egy sorozott lövész katona számár adott kiképzés, nem tért el semmiben egy magát profinak valló, szerződéses lövész katona kiképzésétől. Támadó és védelmi harcszati alaki foglakozások ezt mind tartalmazták a Néphadseregben is. Amit gépesített lövész katonáknak tudniuk kellett alkalmazni. Tudtuk is. Inkább az adott harcászati megoldások változtak nyílván. Azonban ezek kiképzésen történő elsajátítása nem mond ellent annak ,hogy valaki sorozott, vagy szerződéses katona. Egy harctéri bevetésre alkalmas katona, legalább fél éves kiképzést kell hogy kapjon. Tök mindegy hogy sorozott, vagy profi.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Az oszlopban történő rohamot tényleg a korzikai fejlesztette tökélyre, de az a sorozott katonaság miatt alakult ki. A kevéssé kiképzett, pontosan manőverezni nem tudó tömeghadsereggel nem lehetett eljáratni a "csatamenüettet" aztán meg Napóleon kidolgozta a csatatér egy bizonyos pontján létrehozott erőkoncentráció és a tüzérséggel csatadöntő taktikáját, amihez az oszlop sokkal kézenfekvőbb volt mint a széthúzott arcvonal.. Az csak hab viszont a tortán, hogy – visszatérve a topik témájára – hatalmasat xopott Spanyolországban a guerilláktól és hasonlóan ráfaragott Tirolban Andreas Hofer lövészeivel szemben. Ezek az egységek ugyanis a kor mércéje szerint igencsak "nemkonvencionálisan" harcoltak.
Minden hadviselési mód az adott kor technikai.gazdasági,szervezőképességi lehetőségeihez igazodott.Napoleon korára vált képessé a francia gazdaság,és az állam a sorozott haderő kiállitására,és a kellően mozgékony,nagyszámú tüzérség kiállitására.
A nem konvencionális hadviselés önnállóan elég ritkán ért el komoly eredményeket,Az ami minutmeneket a franciák,a spanyol guerillákat az angolok,a vietkongot meg az északiak támogatása tette harcképessé.Napoleon problémája is ugyan az volt,mint a többieké.Nem tudta elszigetelni a gerillákat az utánppotlástol.Pl Vietnámban az ami hadseregnek volt terve,hogyan vágja el a déli gerillákat az északi hadműveleti bázistol,csak a politika nem engedte meg a megvalsitást.Az észak-déli határ vonalában a tengertőla thai határig zárt arcvonalat akartak kialakitani.Igy elvágva az északi utánpótlástol a déli gerillákat viszonylag hamar felmorzsolhatták volna.Napoleonnak az angol flottát kellet volna legyóznie,de erre igazábol semmi sansza nem volt
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Ami azt illeti Hoffer András kétszer is kiveri Tirolból a franciákat, csak az a hülye császár nem hajlandó segíteni hű alattvalójának. Ahogy mondtad: nincs ellátmány és vége a dalnak mert mezítláb üres hassal még a zergevadászok sem tudnak harcolni. A sors fintora, hogy miután a francik elfogják ezt a XIX századi Tell Vilmost és kivégzik, a jó Ferenc császár szobrot állíttat neki. Szóval a Habsburgokkal nem érdemes egy tálból cseresznyézni. Kúlönben szintén a Napólleoni kor érdekessége, hogy egyes osztrák hegyivadász egységek Girandoni légpuskákkal harcoltak. Na ezekre Bonaparte úgy bepipult, hogy azt a katonát akit szélpuskával fogtak el azonnal felakasztatta. Még golyót sem kaphatott, mert a szélpuskát nem tekintett katonához méltó fegyvernek.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
.De alapvatően ez csak egy amúgy már magátol is katonailag,erkőlcsileg megrendült országgal szemben lehet hatásos.Egy egészséges,a nép eggyütműködő támogatását biró állam ilymódon nem rendithető meg.Ellenkezőleg,fokozza az ellenállásra,a harcra való hajlandóságot

Erre írtam, hogy maga ez a művelet csak egy folyamat apró része. Ha nincs meg a társadalmi és politikai ellentét, vagy nem elég erős, akkor a hibrid hadviselést-nevezzük ennek, meg kell előznie egy politikai és társadalmi előkészítésnek. Nyilván lennének -akár ma is, akár Magyarországon is, de ugyan így máshol a világban is- olyan politikai/értelmiségi/társadalmi réteg, akik egy ellenséges bevonulást mint felszabadítás, mint a diktatúra felszámolásának gondolnák és üdvözölnék. Ezt nyilván meg lehet támogatni, zsarolással, vesztegetéssel, ígérgetéssel. Társadalmi feszültséget meg kb a világon mindenhol lehet generálni, a meglévőket felnagyítani, aládolgozni. (Gondoljunk pl. a cigánygyilkosságokra, mint etnikai vonal). Külföldet is meg lehet dolgozni "hazai" ellenzék/csoport, nemzetközi szakértők, ismert nemzetközi politikusok bevonásával -aminek nyilván vannak gazdasági hatásai is, ami az épp regnáló kormány/vezér/király/kispista társadalmi támogatottságát nyilván tovább erodálja.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Tisztelettel kérdem,ugyan miért is támadna meg minket bármelyik szomszédunk?
Tele vannak a bankajink aranyrudakkal?Vagy európát megváltó mennyiségű olaj,gáz x y nyersanyag a van a seggünk alatt?
Talán nem tévedek nagyot,de max a románok utálnak minket annyira,hogy még,de onnan is milliók vezetik a kamionokat nyugaton,nem fognak ők már háborúzni,még velünk sem,nagyobb hitelkártyát,meg laposabb tévét,ájabb fónt akarnak ők,nem háborúzni.
Az ukránoknak kisebb gondjuk is nagyobb annál,hogy megtámadjanak minket,vagy bárkit,inkább a keleti rész átugrik az Oroszokhoz,mint háborúzzon velünk.
A többi szomszédunk meg sem lakosságban,sem haderőben nem áll úgy,hogy megtámadjon minket.
Nyugodjon le mindenki a p@csába.
Ha meg valamelyik nagyhatalom akarna minket megtámadni,akkor is logikai bukfenc,mert a yenkik itt vannak,szövetségesek,ők nem fogják az Oroszokat megtámadni,az Oroszok sem őket,mi sem akarjuk megtámadni az Oroszokat,sem a yenkiket.
Az nagy eszmék mentén indított háborúk,pl élettér,izmus,nyersanyag érdeklődés hiányában elmaradnak már errefelé,egyszerűen kifújtunk emberanyagban,forrásban,haditechnikában,motivációban,mindenben,mármint itt kke-ben.
Az ukránok,Lengyelek,Románok sokkal zsírosabb falatok nálunk-nagyhatalmi szempontból-senkinek sem kellünk annyira,hogy háborúzzon ellenünk.
Csinálok is egy párizsis szendót magamnak.

Senki nem mondta, hogy holnap bárki is megtámadna, úgyhogy "nyugodjon le mindenki a picsába".
De ha ennyire nulla az esélye, hogy megtámadjanak, akkor minek honvédség, minek -ilyen hirtelen és lónak halálában- fejleszteni, mikor ebből mennyi gyermeklélegeztető vagy inkubátorra telne. :)
Én nem vagyok jövőbe látó, Te igen? Honnan tudod, hogy 10-15-20 év múlva mi lesz? Mi lesz az érték, milyen társadalmi és politikai változások fognak történni? Mi lesz ha megszűnik a NATO, megszűnik az Unió (vagy legalábbis ma ismert formájában; semmi sem tart örökké), miként zajlanak le ezek a folyamatok, ki tölti be az űrt, betölti e egyáltalán?
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Folytatnám. Szóval a végrehajtóról. Nehogy valami kemény narkós, heroinista csőlakóra gondolj. Az ilyen akcióhoz sokkal jobb egy extrovertált, könnyen befolyásolható, sodródó fiatal akivel a tartótiszt összebarátkozik és megkéri erre arra. Baráti szívességekre apróságokra. A bevetés napján például arra hogy vigye már el ezt a hátizsákot valahová. aztán a hátizsák elszáll a a gyerekkel együtt elszáll az Intercity-n. Öngyilkos merénylő kipipálva.
A tömeg megnyugtatása pedig bizony, hogy katonai feladat, avagy a migránsválság elején miért járőrözött a KMZ a Keleti környékén és miért járőröznek az francia ejtőernyősok lassan két éve szakmányban párizs belvárosában.

Tisztelettel,én ugy tudom,hogy a KMZ nem járőrözött a keletinél,ott a katonai rendészek voltak,persze benne van hogy nem jól tudom.
Részben mindkettőtöknek igaza van szerintem a Balázzsal.Az india-Pakisztán közötti balhékról olvastam valahol,hogy nagyban hozzájárult a harcok csillapításában a megszállt területeken a fegyveres erők bevetése,mely nyugtatólag hatott a megszállók nemztiségéhez tartozók között.Viszont azt is leirták,hogy ezek a fegyveres erők nem katonai egységek voltak,és nem is katonai feladatokat láttak el.A könyv címét majd otthon megnézem,érdemes elolvasni,sok érdekességet leirtak a Kasmíri balhéról.Nálunk a Honvédség is 3 dolog miatt lett bevonva a határörizetbe. 1.A BM nem lett volna képes a határ örzésére anélkül,hogy tartós minőségromlás ne mutatkozott volna a napi feladataikban. (Lásd székesfehérváron volt hogy napokig nem láttál járőrt az utcán,mert mindenkit berántottak a migráns hullám megállitására. ) 2. Valaki meglátta az elején,hogy ebből lehet pénzt csinálni. ( Nem csak a katonáknak ). 3. Valaki ugy gondolta,hogy ezzel fellehet rázni a tétlenségben megposhadó állóvizként ténykedő Honvédséget.
Szerintem nem kell hozzá drog,hogy valaki agyhalottként végrehajtson valami hasonlót.Az arabok sem azért drogoznak szíriában,vagy jemenben mert csak igy lehet őket rá venni a harcra,hanem mert sokkal többet bírnak.Ugye nincs új a nap alatt,a történelem során láttunk már hasonló dolgokat. Viszont a könnyen befolyásolható emberben teljesen igazad van.Lee Harvey Oswald-ra is azt mondják hogy könnyen befolyásolható volt. Szerintem az összes szélsőségre fogékony eszmében ( fasizmus,kommunizmus,muszlim,stb stb) hinni tudó fiatal könnyen befolyásolható,sérült lelkületü vagy csak vagy csak simán egyerübb pszichológiai képességű.Legalábbis nekem ez jött le Moldova Bűn az élet című könyve alapján.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ebbe a topicba rakom, talán ide elfér.

72716773_2289842251138348_6633748134528811008_n.jpg
 
G

Galthran

Guest
Nem tudom hogy a lengyeleknél ez hogy műkődik.
z 2 éves cikk, azóta nem tudom változott-e bármi

https://index.hu/kulfold/2018/11/29/jegyzok_mernokok_menedzserek_es_keszek_meghalni/

A tartalékosoktól azt várják el, hogy legalább négy hónapot töltsenek gyakorlatozással a három év alatt, beleértve a 16 napos alapkiképzést is, ahol harctéri fegyelmet, lövészetet, tájékozódást és elsősegélynyújtást tanulnak. A nyaralásokat előre egyeztetni kell a helyi egységparancsnokkal. A tartalékosok körülbelül 20 000 forintnak megfelelő złotyt kapnak havonta, valamint oktatási és kiképzési hozzájárulást.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
A tartalékosoktól azt várják el, hogy legalább négy hónapot töltsenek gyakorlatozással a három év alatt, beleértve a 16 napos alapkiképzést is
Oké hogy lengyelország, de ott se néznék jó szemmel a munkaadók pláne külföldi multik hogy 4 hónapra kivond magadat 3 év alatt + fél hónapra. Hacsak nincs ott valami törvényi szabályozás.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Kifejezetten foglalkoztat a katonai erők és eszközök álcázása, megjelenésük "civilesítése", és a civil járművek (illetve egyéb hétköznapi tárgyak) hasznosítása a hadviselésben. (Külön bizsergető vonzalmat érzek a technical kategória iránt.) Az elmúlt években összegyűlt néhány kép, így hoztam belőle párat, hátha érdekes lehet nektek is.


Mexikói hadsereg, célobjektum rejtett megközelítése előtt.
29415507-349869585516609-4733110284393119744-n.jpg


Irakban felfedezett sorozatvető (Grad).

Diopark-cililian-truck-with-rocket-launcher-1.jpg


Ugyanezt a megoldást használta az ISIS is.
isis-baiji-refinery.jpg


Így rejtjük a légvédelmet a kíváncsi szemek elől a családi terepjáróban (2015,Donbassz)

igla.jpg


Így pedig az előre beirányzott aknavetőt a drónok elől:

Di-QWUn-UW0-AA4a-VL-jpg-large.jpg


Khatam 5 (vagy 7) ASM:

d3-0.jpg


(0:40-től)

Iránnál maradva, NOOR ASM:
Launcher_for_Qader-Noor_missile.jpg


0:43-tól látszik a tűzkésszé tétel előtt ledobott ponyva:

De térjünk vissza az ISIS-hez, akik harckocsiágyú témában is kreatívak voltak:

DOxt-E6-YXUAAWp-B.jpg

F2068-F96-97-E9-4489-B8-D6-5-F05-E5-E91369-w1023-r1-s.jpg


Ezt valamelyik másik frakció hozta össze, nem világos, mennyire komoly szándékkal:
sziria.jpg


A két kedvencemet a végére hagyva: (max. 10 képet enged a fórummotor....ennek semmi értelme) folyt.köv.
 
G

Galthran

Guest
a bebugyolált aknavető nagyon tetszik :D
amúgy a platós sorozatvető meg ez a teleszkópos géppuskaállványos pickup elég ötletes
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis