2026 végén szerintem valahogy igy nézhetne ki a dolog:
MBT: KMW-től összesen 88db új Leopard 2 A7+, kb. 40db felújított T-72, 12 használt Leopard 2 A4(lehet ekkorra már felújított A6-ra?)
IFV lánctalp: ennél a fegyvernemnél szerintem hajlandóak lesznek kipengetni a milliárdokat a Pumákért - 200db körül
IFV kerekes: nem lesz
APC kerekes: Még marad egy darabig a BTR, Később gondolom valamelyik KMW termék(Boxer)
SPH: KMW-től összesen 48 új. PzH 2000
ATGM: CG M4
AH: nem a legfőbb prioritás, ha lesz akkor gondolom Airbus termék - Tiger, 10db körül
UH: H145M-ből és H225M-ből többet nem veszünk(egyelőre)
Vadászgépek: marad a 14 Gripen, itt ha kell szerintem levegő levegő rakétákat vehetnek hogy megmaradjon a légi fölény az F16-osokkal szemben
Légvédelem: Aster 30
Amerikától nem tudom hogy mit veszünk...
Nem akarom összeszámolni hogy ez mennyibe kerülhet összesen
Bár már ilyenkor csalás beszállni, de valami hasonló tippjeim vannak nekem is.
MBT letudva, annyiban lehet még változás, hogy az első 44db A7+ rendszerbe állása után a bérelt 12 A4-et megtartjuk kiegészítjük zászlóalj szintre, és ugradeltetjük A7+-ra.
Ahogy a másik fórumban is írtam, szerintem IFV/APC ügyben a lánctalpas platform megmarad a nehéz dandárba, a debreceni viszont szerintem kerekeseket fog kapni.
Szerintem ott pedig a Patria/Rosomak lesz a befutó viszont Lance (Rheinmetall) toronnyal, és RM C4I rendszerrel
Ha forrással nem bírjuk, akkor minden 2. sima APC lesz valami kisebb fegyverzettel. (RM automata "torony")
Ha "pénz nem számít" eset van, akkor a Boxer termékskála
Federítők, támogatók: Fennek platform
MRAP, utility: Talán Komondor, de csak alapos, roncsolásos tesztelés után
PzH 2000-ből szerintem is érkezni fog még. Rakétatüzérség nem lesz.
ATGM szerintem letudva (CG M4), annyival kiegészítve, hogy mivel a Lance tornyon a Spike lett alapból csatolva, ezért ezeket fel tudjuk más platformra is tenni: Fennek, kézi?
csapat AA: Fennek SWP
közepes AA: NASAMS.
AH szerintem nem lesz új, a H145M-re rá lesz bízva, és úgy általában meg fogunk állni a számokkal a helikopterek terén.
Szállító repülőknél szerintem nagyot húzunk: 3db A400M
Vadász: A mostani 14 Gripen megtartása akkor lesz meg, ha bővülni akarunk. Ha erre lesz pénz (mert igény az biztosan), akkor egy esetleges nagy felújítás és korszerűsítés után lesznek megtartva, és tovább bérelve. Ne felejtsük, hogy a mi gépeink tudtommal még eredeti A/B sárkányok, amiket a mi igényeink szerint alakítottak át. A felújításnak magában kell foglalnia a teljes fedélzeti elektronika korszerűsítését (E/F szintre hozását), és legkésőbb ekkor meg kell kapni az új svéd rakétákat. Ugyanakkor nem biztos, hogy nekünk szükségünk van az E/F széria mechanikai feljavítására (nagyobb tank, erősebb hajtómű, stb.). Esetleg, ha a sárkány nem bírna ki egy újabb 10 éves bérletet, akkor olcsón megkaphatjuk a mostanában levetett svéd C/D szériát, - hasonlóan az első konstrukcióhoz - ugyan úgy elektronikailag feljavítva (radar, fedélzeti rendszer, stb.).
Ha továbbra is csak 14 gépben gondolkozunk akkor újakat fogunk rendelni. Hogy milyet? Ez elsősorban az ártól fog függeni.
Jelenleg a F35A beszerzési ára meredeken esik. Ha a csomagajánlat kb. csak 30%-kal lesz drágább, mint a Gripen E/F, akkor azt fogjuk venni. Ha a Saab a piaci nyomásra tudja csökkenteni az árat, akkor viszont Gripen E/F.
Ha lesz is több gép, mint most, akkor is max. 2 század.
De ezek várhatóan már nem fognak a fórum alapvetésében lévő 2026-os dátumig leszállítódni.