Hogy ki beszél össze-vissza?Te beszélsz össze vissza arról, hogy minek van shotgun a hollaandoknál, én meg leírtam, hogy miért.
Csak hogy összerakjuk a témát - mert láthatóan te teljesen szét vagy esve.
A gondolati szál onnan indult, hogy szerintem nem elég modern a 6 fős raj a jelenlegi taktikai kihívásokhoz. Leírtam, hogy nem elég rugalmas, és hogy épphogy a minimum egy rajmérethez, de ha extra kihívásoknak kell megfelelni, AKKOR nem lesz elég. Nyilván a németek nem fogják hirtelen kidobni a PUMA-t, miközben a hollandok részéről a 6 fős Boxer raj csak egy kényszermegoldás volt amit konkrétan el is mondanak a battleorder.org videójában.
Te a számba adtad, hogy szerintem nem elég a 6 fő.
Én leírom:
erre te ripisztolsz:Jelenleg ha be akarsz tenni egy 6 fős rajba egy shogunt FPV drónok ellen, akkor azt hová teszed?
Én nem írtam arról, hogy mire használják a hollandok a sörétest. Ellenben leírtam - linkekkel megtámogatva -, hogy sorra szerzik be a NATO haderők a sörétest, kimondva, kimondatlanul close-range drónelhárításra. (spanyol, francia példák, de 2020-ban a portugálok is)A hollandok a sörétest ajtót nyitni használják, nem drónok ellen.... nem véletlen van a fegyveren elöl a grip. Semmit nem lehet kompenzálni sörétessel, nem COD, hogy legyen értelme használni tömegoszlatáson és ajtónyitáson kívül bármire is.
Annak ellenére, hogy esetleg EDDIG a hollandok nem használták a sörétest drónelhárításra, az nem jelenti azt, hogy ha ott a szakaszban 2-4db sörétes, akkor azokat nem lehet esetleg tök egyszerűen egy másikfajta lőszerrel akár drónok ellen is használni.
A Benelli M4-gyel azt mutattam meg, hogy a Marines pl. milyen széles skálán használja, és hogy egész biztos, hogy ők sem fognak lelkiismereti problémát csinálni belőle, ha esetleg egy drón ellen kell fordítani a fegyvert.
Mivel ezeket a fegyvereket NEM CSAK ajtónyitási feladatokra lehet használni, így ha szituációnak megfelelően (értsd épület harc előtt, meg biztosítási feladathoz) vegyesen/eltérően töltöd az 6-8-as tárat, akkor azért a "mellékelt ábrán" is látszik, igen hasznos kollektív fegyvertípusról beszélhetünk.Fogd fel, hogy a drón nem megy olyan közel (40m), hogy eselyed legyen. No meg ajtónyitó töltettel nem is mennél sokra...
Nyilván szélsőséges példa volt a fenti 1,5 másodperces kiürítési videó, de azért látszik, hogy pillanatok alatt - quasi automata sebességgel - lehet kilőni a 72db sörétet. Akkor számoljuk ki: a fenti extrém 8 lövés/1,5s az gyakorlatilag 320lövés/perc-es sebesség, még ha a gyári érték csak 120 is!Az auto sokkal gyorsabb mint a fél auto. Vagy a te ujjad tud kb 200 löves/percet?
Azaz 200 lövés/perc az 2,4 mp-es időt jelentene a 8 lövésre.
És hogy miért van a dolognak létjogosultsága?
Mert mondjuk a karabély 30 lőszerével szemben 72db sörétet tudsz egy tárból kilőni.
És ez a mennyiség csak a 2,75-inch-es patronban 9 sörét/lőszer. A 3-inchesnél 12, a franciák által rendszeresített 3,5-esnél meg 18db. A Supernovaba ebből a 18 sörétes lőszerből töltesz be 4+1-et. Ott már 90 sörét tudja ledarálni a drónt.
Az optimális a félautomata megoldás 3 inches űrméretben a 8 lőszer 12 sörét/lőszer. Ez 96db sörét kilövését jelenti irgalmatlan tempóban.
És igen hülyeség kézifegyverrel drónra lövöldözni. Mert sima golyós puskával, karabélyal nagyjából esélytelen eltalálni ilyen kicsi célt. De pont emiatt kezdenek el a sörétes felé - mint "of the shelf" megoldás - fordulni.