Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 077
5 103
113
Használni is.(4 nap alatt a nulláról az is finom)
Sziasztok,

Honnan jon ez a 4 nap?

A cikkben az van, hogy az adminisztracioval toltott "elozetes" nap utani 1. nap dobtak:

"Az első a bevonulási nap, amikor a jelöltek egészségügyi-pszichológiai szűrésen esnek át, ruhát próbálnak, és a program felépítését is megismerik. Ezt követi 3 pénteki napra tervezett csapatösszevonás, majd egy 14 napos laktanyai felkészítési időszak, amelynek idejére beköltöznek a jelentkezők a kiképző bázis laktanyájába. ... A második, nőknek indított program február 17-én kezdődött, ekkor volt az úgynevezett bevonulás. A következő találkozó volt március 21-én, vagyis akkor, amikor a Miniszterelnökségen dolgozó 29 éves nő kezében felrobban a gránát.
Mivel más, nőknek indított csoportról nem szól a levél (három férfi és egy női turnus szerepel benne), ez azt is jelenti, hogy az éles gránát dobását minden bizonnyal nem előzte meg semmilyen felkészítés.
Tehát a legelső pénteki csapatösszevonáson már dobták is az eszközt. Ezt még kettő csapatösszevonás követ majd a május 5-étől 18-áig tartó laktanyai felkészítés előtt – legalábbis a tájékoztatóban leírt menetrend alapján."

• Tetszik
Reactions: Ocses

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 445
101 375
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Hűha
Reactions: Venom85

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
283
775
93
Minden komment elolvasása után azèrt megjegyzem, hogy ~23èv lőtèri tapasztalat után (+4èv szakközèp) a kibaszott gyakorlott "ezer ève futtába lövöm a desznyót300ró " fegyveres kollègák is tudnak èrdekes meglepetèst okozni lőtèren. Ès ezek az emberek èles lőfegyverrel mozognak X+ève. Tisztelet a kivètelnek (75%).
Sztem a gyakorlat ès tapasztalat nameg a a szabályok betartása nem minden esetben jelent egyirányú utat. A katonai kikèpzès meg egy civilnek tripladupla sokk az alap oktatáshozhoz kèpest .
Az èveket nem lehet napok alatt pótolni, de ezèrt vannak ott az oktatók akik -sztem elèg tökös a 99%a ès mèg motivált is- oda akarnak figyelni ès tanítani, tudást átadni.
Nekem mostanában kezd el derengeni hogy hiányzik a 14-18èvesek oktatása (lövèszet), saját tapasztalat alapján.
Kizsjányomat lègpuskával ill. lőtèren az ojtató segítségével próbálom irányba terelni (fiam messziről leszarja ezt a fegyveres dolgot), ès őszintén mondom, hogy jópár alkalom után (18hónap) kezdi el jól megfogni a fegyvert ...
Ezt kellene -szvsz- mindenkinek megmutatni. Lehet fikázni. Lehet okoskodni.
Nem voltam ott, időgèp nincs visszacsinálni, de lehet ebből is levonni pár javító intézkedést.
Pfuuu ez multis lett a vègère...

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 077
5 103
113
Ezt nehezen veszi be a gyomrom, ha így volt.
Szia,

En csak szo szerint ideztem egy cikket, amiben egyebkent ezt az egy mondatot nem tamasztottak ala semmivel, pontosabban azt tamasztottak csak ala, hogy a dobas elotti napon/napokban nem volt felkeszites, ami nagy kulonbseg a leirt mondathoz kepest.

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
640
2 729
93
Na itt kéne megállni, ez a cikk tényszerűen hazugságokat állít, és mindenki aki elhiszi az téved. Pont.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 911
86 441
113
Na itt kéne megállni, ez a cikk tényszerűen hazugságokat állít, és mindenki aki elhiszi az téved. Pont.
Azóta az indexen már megjelent egy cikk, amiben a HM cáfolta a cikk állítását, hogy egy idén induló új csoporttal történt volna az eset, az a csoport már előző évben teljesítte a képzésük egy részét. Csak az nem derült még ki, hogy viszonyul ez a köztisztviselői képzés az egységes alapkiképzéshez. Ezt nem sikerült összerakni a Népszavának sem.

• Tetszik
Reactions: Ocses and Hortator

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 911
86 441
113
A MILEX-25 gyakorlat alatt folyamatosan érkeznek Pápára az Európai Unió többnemzeti katonai egysége, az EUROCORPS katonái és technikai eszközei.

A napokban vonatszerelvények szállították az ír kontingens gépjárműveit, konténereit és páncélozott harci járműveit a magyarországi bázisra. A befogadó nemzeti támogatás keretében az MH 47. Bázisrepülőtér szakemberei logisztikai támogatást nyújtanak az eszközök állomásoztatásában és az üzemanyag-ellátásban.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Venom85

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 911
86 441
113
A „Bayonet Thrust 2025” gyakorlat első fázisában az MH Böszörményi Géza Központi Gyakorló- és Lőtér újmajori bázisán zajlottak a harcászati feladatok, míg a második héten a résztvevők Olaszországba utaztak, ahol egy nagylétszámú, ejtőernyős ugrással zárult a közös kiképzés.

A többnemzeti gyakorlat keretében a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Parancsnokság, 88. Rohamlövész Zászlóaljának 1. ejtőernyős százada, valamint az Amerikai Hadsereg 173. Lövészdandár Ejtőernyős Harccsoport, 503. ezred, 1. zászlóalj, C századának katonái hajtottak végre közös műveleteket.

67eaa598eddd7433339926.JPG

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 980
10 154
113
Miért, hány hétig kellett volna egyfolytában gyakorló gránáttal dobáltatni? Azért nem egy agysebészet. Baleset mindenhol előfordulhat, csak ennek nagyobb a hírértéke.

Volt egy érdekes megjegyzés egy fickótól a tévében. Hogy az is hozzá tartozik az egészhez, hogy a leendő gránát-dobáló először megtapasztal megfigyelőként éleslövészeteket, hogy szokja az éles eszközök működését. Majd éles lövészeten is részt vesz, tehát maga is használja. Ehhez idő kell. De utána már kevésbé stresszel egy éles gránát esetén.

• Vicces
Reactions: Ocses

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 297
136 986
113
Volt egy érdekes megjegyzés egy fickótól a tévében. Hogy az is hozzá tartozik az egészhez, hogy a leendő gránát-dobáló először megtapasztal megfigyelőként éleslövészeteket, hogy szokja az éles eszközök működését. Majd éles lövészeten is részt vesz, tehát maga is használja. Ehhez idő kell. De utána már kevésbé stresszel egy éles gránát esetén.
Mármint he?

• Tetszik
Reactions: Ocses and phaidros

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 284
17 279
113
Van fegyveranyagismeret.
Mivel itt karabèlyt is használsz, abból is.
Szóval megtanulod a karabèlyt.
Használni is.(4 nap alatt a nulláról az is finom)
Megtanulod a gránatot, begyakorlod a dobást. A mozzanatot.
Ez idő mert álltalában nem 30 gyakorló gránát van amit egyszerre hajingálnak, pont azèrt hogy a kikèpző, mindenkin javítson.

Aztán utána lehetne a kèket dobni, aztán az èleset.

Persze ha kevesen vannak, vagy sok kikèpző lehet pörgetni.
De 4 nap alatt sokan a karabèlyt nem tudják rendesen megfogni.

Ja ès az ilyen kikèpzèsen ugye nem csak ebből kellene, hogy áljon.
Így a 4 nap azèrt kèrdès mert így mire mennyi idő jutott.
Valószínű lószar mindenre.

Vakarom a fejem hogy mit lehet egy karabélyon 4 napon keresztül tanulni..?
Mozgást? Biztonsági szabályokat? Hibaelhárítást? Azért ezek nem olyan bonyi dolgok.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 967
6 370
113
A „Bayonet Thrust 2025” gyakorlat első fázisában az MH Böszörményi Géza Központi Gyakorló- és Lőtér újmajori bázisán zajlottak a harcászati feladatok, míg a második héten a résztvevők Olaszországba utaztak, ahol egy nagylétszámú, ejtőernyős ugrással zárult a közös kiképzés.

A többnemzeti gyakorlat keretében a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Parancsnokság, 88. Rohamlövész Zászlóaljának 1. ejtőernyős százada, valamint az Amerikai Hadsereg 173. Lövészdandár Ejtőernyős Harccsoport, 503. ezred, 1. zászlóalj, C századának katonái hajtottak végre közös műveleteket.

67eaa598eddd7433339926.JPG
88. Rohamlövész zászlóalj? Ez új, vagy csak én maradtam le?

• Tetszik
Reactions: borisz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 887
87 473
113
Hm? Hogy normál esetben az éles eszközökhöz való mentális felkészülés része hogy fokozatosan hozzászokik az éles eszközökhöz és ehhez idő kell.
Micsoda marhaság ez? Én aznap dobtam életemben először éles gránátot amelyik nap először lőttem éles lőszert. Nem egyedül voltam egy egész század kopasz volt ezzel így.

Kicsit túlmisztifikáljátok ezt a gránát dolgot.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 887
87 473
113
Vakarom a fejem hogy mit lehet egy karabélyon 4 napon keresztül tanulni..?
Mozgást? Biztonsági szabályokat? Hibaelhárítást? Azért ezek nem olyan bonyi dolgok.
Fegyverkezelést, fegyveranyag ismeretet, részleges zét és összeszerelést, és az adott lőgyakorlarok alaki vegrehajtását.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 284
17 279
113
Fegyverkezelést, fegyveranyag ismeretet, részleges zét és összeszerelést, és az adott lőgyakorlarok alaki vegrehajtását.

Nekem ez kb 2 -3 órának tűnik ha mondjuk szinte semmi segítséget nem kapok hozzá és még biflázni is kell a fegyverismeti bikkfangnyelvet…