1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Haditechnikai makettek

Diskurzus a(z) 'Makettezés & modellezés' témában - Star Trek által indítva @ 2013. augusztus 21..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 2. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Nagy Csaba, arcas, fip7 and 12 others like this.
 3. ZeiG

  ZeiG Member

  Miért gyártanak az elterjedt, kategóriájában kb. egyeduralkodó 1:72 méretarányú modellek mellett elvétve 1:76 arányúakat is?
  (Konkrétan a Revell figurák, pl.: WWII figures: german paratroopers 1:72, german pioneers 1:72 mellett british 8th army 1:76, japanese infantry 1:76...)
   
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Mert az 1:76 lépték az valamelyik vasútmodell-szabvány kicsinyítése, azok a járművek és figurák direkt ahhoz méretezve készülnek. Szerintem az ősidőkben ezek voltak az első makett-járművek és figurák (hiszen elsőként a játék/makett vasutak készültek!), a többi lépték az későbbi "születésű".
   
  Nagy Csaba, endre and ZeiG like this.
 5. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Facebook on találtam.


  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Nagy Csaba, szerelgeto, endre and 4 others like this.
 6. ambasa

  ambasa Member

  Ano az 1:72-es kategória úgy alakult ki, hogy ami a maketten 1 hüvelyk volt, az a valóságban hat láb. Ez így szép is lett volna, azonban az Egyesült Királyságban létezett az 1:87-es HO vasútmodell szabványnak egy HO/OO változata, amely 1:76-volt. Ezért a brit gyártók, mint az Airfix és a Matchbox a járműveiknél és a figuráknál kompromisszumot kötött és az 1:76-os méretarányt részesítették előnyben. Ezt könnyen tehették, hiszen a makettgyártók úttörői voltak, ekkor még kevés olyan konkurens volt, akik az 1:72 mellett tette le a garast (talán csak az ESCI). Ezek a makettek népszerűek voltak, és bizonyos nosztalgikus okokból még ma is népszerűek, így érdemes újra kiadni őket, noha léteznek már náluk jobb makettek is.

  Aztán következett a zűrzavar kora. Az Airfix éppen annak megfelelően, hogy, hogy látta jónak, ugyan azt a makettjét hol HO/OO, hol 1:76, de néha még 1:72 méretarány jelöléssel is kiadta. A Matchboxxal más volt a helyzet, annak szerszámait a Revell megvásárolta és el kezdte kiadni, így lehet, hogy a saját, vagy nem Matchbox (mert erre is van példa) makettjeit 1:72, a volt Matchboxokat, pedig helyesen 1:76 méretarány alatt hozza forgalomba.

  Ez a zavar a figurák terén is megvan. A szigetországban az 1:72-es figurákat 20 mm-esként is ismerik, míg az ezeknél kicsit kisebbeket 18 mm-esnek nevezik. Ez anno a szemmagasságot jelentette, de ma már ez sem szentírás.

  TG
   
  endre likes this.
 7. emel

  emel Well-Known Member

  A Moson Makett Show 2016 egyik díjazott makettje volt, a tulaj jó sokat utazott hogy versenyezhessen vele az eredeti Csőrike saját országában - Tajvanról érkezett Mosonmagyaróvárra!!! Megvolt az az öröme, hogy a verseny rendezősége megszervezte a Szolnokra utaztatását és a belépési engedélyt, hogy élőben láthassa és simogathassa, fotózhassa az akkor még elzárt helyen lévő eredeti Csőrikét, amit addig csak néhány fényképről ismert!
   
  antigonosz, MuldR, zsolti and 7 others like this.
 8. boki

  boki Well-Known Member

 9. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 10. megazez

  megazez Well-Known Member

 11. ms07

  ms07 Well-Known Member

  zsolti likes this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  ms07 likes this.
 13. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Nekem is fáj nyugi :D Jó lenne egy komplett Sz-300, de a 4 makett összesen már húzós :/
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nekem mondjuk S300-ra pobt nem fáj a szívem de megértelek.
   
  ms07 likes this.

Ezen oldal megosztása