1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hardver sarok (telefon, PC, konzol, tablet, stb)

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2019. július 2..

 1. Loken

  Loken Well-Known Member

 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha valaki SSD-t vagy RAMot akar venni jobb ha belehúz.

   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És aki csak VGA-t?
   
 5. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Az sokkal összetettebb:
  1. A rajta lévő RAM ára elemkedni fog. Covid nélkül 20% emelkedést jósoltak, de ez jóval nagyobb lesz. Persze a RAM az csak egy része a teljes kártya árának.
  2. Ha tényleg kevesebb PCB lesz és a kész kártyákat sem tudják kiszállítani akkor az megint felfelé viszi az árakat.
  Régen a VGAknál jelentős volt a technológia avulásával az áresés. Ma már ez sem igaz. Az újabb generációt egyszerűen az előző fölé árazzák és kész.
  Pont egy éve vettem egy 1660Ti-t 106 000-ért. Ma ugyanez ugyanebben a boltban 117 000 ft. Azóta persze volt pár forint gyengülés, de akkor is régen egy év alatt 20%-ot estek az árak, ma meg hiába jött ki a 20*0 széria a 1660 ugyanott van.

  Szóval igen a VGA is emelkedni fog, bár SZERINTEM az nem olyan jelentősen mint az SSD ahol COVID és konzol nélkül jósoltak 30-40%-ot.
  Lehet arra játszani, hogy jön a GF 30*0 széria és ezért majd a használt piacon lesz olcsó 20*0 széria ami ugye max 1-1,5 éves lehet de ha ekkora hiány lesz lehet a 30*0 is késik vagy kevés lesz vagy baromi drága és egyszerűen a használt 20*0 lesz annyi mint most egy új.

  Nekem 1 db SSD kellett. Ma megvettem. Vesziteni max annyit fogok, ha nem megy följebb akkor most kúrtam el azt a pénzt amit 2 hónap múlva akartam.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én 2 hónapja vettem egy 500 GB-os SSD-t. Akkor pont jókor.
  A VGA vásárlástól azért félek, mert soha életemben nem szereltem és a tököm tudja, hogy akkor el fog-e férni, amit veszek a jelenlegi házba. Sajnos az next gen játékok sanszosan nem fognak jól futni már az 5 éves VGA-mon...
   
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Mérnök vagy. Ez csak egy gép.
  Leméred mennyi hely van a házban a háta és az első akadály között (ami régi vagy olcsó házaknál a HDD bay, újabb/drágább házaknál pedig az első ventillátor ) majd megnézed a kiszemelt kártya dokumentációjában mekkora. Márkásabb ház gyártók meg is adják a spec sheeten mekkora fér bele max. Én mondjuk azt szívtam meg, hogy a ház oldalán volt egy VGA lenyomó kar vagy mi ami Quadrokhoz lett kitalálva és a 1660TI magasabb. Kis flexelés megoldotta. Standard consumer gépháznál biztosan nincs ilyen gond.
  Tápellátás:
  megnézed milyen PCIe csatlakozó van a tápodon. Lehet 6 vagy 8 pines és 1 db vagy 2db sőt, mixelve is lehet.
  Átalakítózni lehet de nyilván ésszel. Ha 1db 6 pinesed van akkor egy dual 8 pinest nem fog kiszolgálni.
  6 pin 75W, 8 pin 150W -ot jelent.
  Tápra általában ráírják menyit tud PCIe ágon leadni.
  Ha stimmel a csatlakozók száma és típusa semmi gond.

  De ha leírod pontosan milyen házad, milyen tápod van és mik a kiszemelt kártyák megmondom jó lesz-e.

  A kicserélésnél meg csak arra kell figyelni, hogy a PCIe slot hátuljánál van egy kis karom azt vagy oldalra kell kihúzni vagy hátra. Ez gyártó függő. Ha alaplap típusod is leíron kikeresem azt is, hogyan kell.

  Humán beállítottságu abszolut gépekhez semmit sem értő kollégám kicserélte magának. Ez egy lego+fémépítő. Egyszerű :)
   
  fulcrum11 and fip7 like this.
 8. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Ha ilyen egyszerű lenne... Nem kapsz pontos gépészeti rajzot, vagy elektronikáról karakterisztikát szinte semmiről. ha ki lenne centizve, akkor nagyon necces a dolog.
  Vettem egy mATX házat, amibe csak mITX lap fért végül be (1 centi híja volt a legkisebb kapható mATX lappal...). 3 HDD fér bele, írták, ami igaz, de akkor a tápcsatlakozót ki kell szerelni. Amúgy nem rossz ház, ilyen kompakt méretben nagyon olcsó volt, de értelmes géprajzot nem kapni se ehhez, se semmihez a pc iparban kisker vevőként. (Amúgy a kínai gyártójú, de felső kategóriás táp doksija kivételesen jó volt, mert OEM-ként nagyobb gyáraknak is árulják.)

  Vagy a régebbi desktop gépemen, amin itthon dolgozni szoktam, kifújt a régi VGA, vettem újabbat (ez se mai csirke, AMD 480-as), beraktam, és lila meg ugráló volt a kép. Na mondom, király, egyből gariztathatom? VEnném ki, látom nem ugrott be a slotba rendesen... mivel a memória rögzítő fülektől nem lehetett teljesen benyomni, a kártya hátra rálógott, és a hűtője fennakadt. Megoldás az lett, hogy letörtem a ram rögzítő fület (5 éves low end alaplapot ha elrontom, olcsóbb mint a 70 rongyos kártyát elrontani a mechanikus feszegetéssel, stb. A ramot az érintkezők elég stabilan tartják azóta is.
   
  Last edited: 2020. március 1.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha eljön az idő, akkor lefotózom, mindent megadok és meglátjuk, hogy mi jön ki belőle.
  Kösz az segítséget előre is.
   
 10. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Le is írtad a problémát.
  Olcsó házat TILOS! Nem véletlenül olcsó. Én ma már egyszerűen közlöm, hogy megveheti a 6000ft-os házat, de ő szereli bele.
  Erre legtöbbször rámbízzák. Hoztak olyan kínai házat, ami konkrétan félre volt fúrva és feszült benne minden.

  Van pár megbízható márka abból kell választani. A régi házaknál meg megint az a baj, hogy az akkori technológiára van méretezve.
  Csak abba gondolj, mennyi hőt termelt egy CPU és egy GPU 10 éve és most? Nem véletlen, hogy régen 300-400-as tápok voltak benne és 1 db venti, ma meg 9 venti és 600+ táp.
  Sokan lenézik a ház jelentősségét, pedig kb attól függ az alkatrészeid élettartama.

  @molnibalage jó, ha tudsz még fotót is feltölteni róla az a legjobb.
   
 11. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Ez az olcsó ház 20 rongy volt ;) Kis méretű házak közt volt olcsó. Bele a táp 27 rongy. (STX)

  Sajna nem volt svéd fractal designra keret (plusz az sokkal nagyobb is, és arról sincs géprajz.
   
 12. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.sg.hu/cikk.php?cid=140086
  "A látható fényen alapuló adatátvitel jöhet a gyártásban.
  A hagyományos rádiókommunikáció problémás lehet egy ipari környezetben."
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Van az a pénz, amiért azt mondanám, hogy hasznos lehet!
  Ki volt ez az állat?
  De gondolom jó sok pénzt vettek fel ennek fejlesztéséért. Pedig már az indiánok is ismerték az optikai kommunikációt, csak ők füstjeleknek hívták. :p:D
   
  fip7 likes this.
 14. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage and svajcibeka like this.
 15. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Elöregedett akkumulátor alacsony és ingadozó feszültsége számítási hibákhoz és ebből következően rendszerlefagyáshoz vezethet. Bármilyen elektromos eszközben.

  Erre volt (van) egy automatizmust ami öreg akksi és alacsony töltés esetén levette a cpu teljesítményt (gyakorlatilag akksi kímélő módba rakta a rendszert). A gebasz meg a hiszti nem ez, hanem hogy nem szóltak róla a usereknek.

  Most már ki lehet kapcsolni ezt nyugodtan, persze a fizikától nem véd meg, mert a régi akksival sanszosan fejre is all a rendszer alacsony töltöttségnél ha pl. nagyon hideg idő van és az akksi feszültsége tovább esik emiatt.
   
 16. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Legyilkoltam már pár tucat akkumulátort, de ilyennel én még nem találkoztam.
  Lehet azért, mert apple sajátosság.
   
 17. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Escobar fold csalás!

   
 18. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Nemrég vettem egy (Xiaomi) Redmi Note 8 Pro-t, és most hazaérve vettem észre, hogy volt egy hívásom a Kongói Demokratikus Köztársaságból (asszem itt is írták páran, hogy volt hasonló) amit a telefon Spam-nek nyilvánított ezért automatikusan letiltotta.
  Durva hol tart a technika :D

  Ja és csak ajánlani tudom, Huawei-ről váltottam, fura volt megszokni, hogy 3-4 napot lazán kibír egy töltéssel (mondjuk be van állítva, hogy automatikusan kikapcsoljon 22:00-05:55 között) és végre High beállításokkal CoD-ozhatnék ha nem vennék le mindent low-ra, hogy kevésbé melegedjen.
  Egyetlen problémám, hogy nem működik vele az Android Auto, úgyhogy hurcolhatom a régi telefont is magammal hosszabb utakra (mondjuk amúgy is vinném, mivel 2 account-tal tolom a Pokemon GO-t).
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mi a búbánattól lehet az, hogy a gmailre érkezett levelekről semmiféle értesítést nem hajlandó küldeni a Redmi7? Kb. pár napja kezdte. Addig működött.
  FB MSG, yahoo, youtube küldi az értesítést, de a gmail nem. Semmit nem állítottam át. Minden érzékenység és engedély maxon van. Kussol.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  max. 200k HUF árkategóriában milyen notebookot ajánlanátok, ha munka mellett esetleg 4-5 éves játékokkal és erőforrást nem igénylő játékok futtatása is cél? A kijelzőnél elég a 15-16 col elég lenne. A fenti összegbe a win licensz is bele kéne, hogy férjen.
   

Ezen oldal megosztása