1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hardver sarok (telefon, PC, konzol, tablet, stb)

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2019. július 2..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Van ilyenem,bár nem emiatt.;)
   
  Fennek likes this.
 2. Anti

  Anti Well-Known Member

  Az egy 60Hz-es 1080p monitor. Ha nem akarod lecserélni akkor úgy fog kinézni a dolog hogy a 1660 Ti fogja hozni 1080p-n a 100+ FPS-t de úgyse fogod tudni kihasználni mert 60Hz-es a monitorod.

  Arról a másik játékról nem tudok nyilatkozni.
   
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Valami boltban 75 Hz írtak rá maxnak. De LGnél titkolták.
   
  Anti likes this.
 4. Anti

  Anti Well-Known Member

  Ha marad 1080p-n 60 FPS mellett nem de ha növeli a felbontást és/vagy az FPS-t akkor már az RTX-nek is lenne értelme.

  Igaz akkor már nem RTX2060-at hanem 2070-et vennék már csak a memória miatt is.
   
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Azért tegyük hozzá, hogy az RTX 2060 már kifutó kártya, az RTX 2060 Super van helyette, ami kb. az RTX 2070 teljesítményét hozza.
  Azt is tegyük hozzá, hogy a "ki akar 40 FPS-el medium settings"-en játszani egy lehetőség. Aki single player játékokkal játszik, azt pont nem érdekli a 75-90-120-144-... FPS. Egy 60FPS stabilan elég. A multi más kérdés, bár anno tök jól elvolt az ember a 60Hz-es monitorjával, de hát én rég játszottam már FPS-t multiban. :p

  Erre mintapélda a Control, tényleg rohadt szépen néz RTX effektekkel, de az is tény, hogy a folyamatos 1080p @ 60FPS még egy RTX 2070 Super esetén sem feltétlen garantált (a DLSS-t inkább felejteni kell, többet árt, mint használ... :\ ). Persze az is igaz, hogy még teljesen játszható így is...

  Az RTX kapcsán a legfőbb kérdés, hogy mi lesz vele a jövőben, az AMD is jön a saját Ray-Tracing megoldásával, és jövőre az nVidia is hozza a második generációs RTX kártyákat.

  A kézikönyv szerint 75Hz-et tud a monitor.
   
 6. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Pontosan. Ezért nincs értelme az rtx 2060-nak. Full HDra overkill fölötte meg kompromisszumokal jó.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én majd jövőre tervezek új gépet venni tavasszal, addigra kiderül, hogy az RTX-et támogatja-e akkor pár megjelenő játék. Ha nem akar értelmetlen 4K-t az ember, akkor sanszosan nem kell már egy 300k-s gép esetén sem FPS-eket számolgatni,
   
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Hááááát, 2K 144FPShez kevés lesz a 300k szerintem. Legalábbis ha nem upgrade hanem új gép. Ha csak alaplap + proci+ ram + VGA akkor elég.
  Én a Star Citizenre akartam újat venni, de ebben a tempóban agybaültethető holokocka lesz mire az megjelenik. :D
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Én MW2-vel multiztam utoljára és nem is voltam fos persze profi sem de valahogy mindig az első 5-ben végeztem és igen akkoriban a 60 FPS marha jó volt.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ház + alaplap + CPU + VGA + RAM és egy 512 GB SSD. A HDD-k és kijelző marad.
   
 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Na ezt jól megkutyultam, a sima RTX 2060 marad, az RTX 2060 Super a sima 2060 és a 2070 Super közé érkezik a sima 2070 teljesítményével...

  Én is a CP2077 miatt akarok fejleszteni, csak azt nem tudom, hogy a procit kell-e cserélni. Egy vicc, de jelenleg még mindig elég vállalható teljesítményt hoz az i5-3570K húzva a legtöbb játékban (a Battlefield játékok meg a StarCitizen multija pont nem érdekel, a Squadron 42 meg szerintem 2021 előtt nem jön... :( ).

  Az nVidia elég komolyan tolja az RTX széria szekerét (a CP2077 mellett ott a Doom:Eternal, CoD:MW, DyingLight2, Mechwarrior5: Mercenaeries, és nemrég a GW is bejelentette, hogy még a World of Tanks is megkapja az Ray-Tracinget), a kérdés az lesz, hogy is fog kinézni a jövőbéli RT támogatás. Sajnos benne van a pakliban, hogy az AMD és az nVidia két eltérő megközelítést használ, és a jövőbéli DXR nem azt a megoldást preferálja, amit a zöldek a 20x0 szériában bevetettek (dedikált magok), hanem programozható magokat fognak használni, legalábbis Abu85 a PH!-ról ezt valószínűsíti. Ha ez igaz, akkor az első generációs nVidia RT kártyák (RTX 20x0 széria) a jövőben bajban lesznek, mert nem a "végleges" DXR-t használják. Ugyanakkor Abu predikcióin nagyon sokszor nem jönnek be, és simán benne van, hogy az nVidia tolja annyira a régi kártyák támogatását, hogy ha nem is acélos teljesítménnyel, de támogatva legyenek a 20x0 kártyák a jövőben is, sőt az is benne van, hogy akár még jól is fognak szerepelni (a DX12 esetében bármennyire is ajnározta Abu a GCN-es Radeonokat, végül mégis alacsonyabb támogatási szintet kaptak, mint a Pascal...).

  Csakhogy jövőre jön az új RTX széria is, már 7nm-en, ami nem sok jót jelent az AMD-nek (látványos, hogy a 7nm-es Radeon 5700(XT) kártyák nagyjából hozzák a 12nm-es RTX 20x0 Super kártyák teljesítmény/fogyasztás szintjét, és alig jobbak teljesítmény/ár terén...). Sajnos esélyesen a CP2077 megjelenése után fog csak érkezni, és megfelelő felárral (mert hát a verseny továbbra se túl éles a dVGA piacon...).

  Sajnos többtényezős az egyenlet, az X570 alaplapokkal eljutottunk oda, hogy AMD fronton is kb. 50e Ft körül kezdődnek a normális deszkák. Na most ha e mellé csak egy sima Ryzen 3600-at raksz be, meg 32GByte RAM-ot, akkor a VGA terén erős kompromisszum lesz. Egy normális ház 18e Ft körül kezdődik, egy tápegység 14-18e Ft., és egy rendes CPU hűtő sem árt, az megint egy tízes.

  Mi a megoldás? Bajos kompromisszumok. Legyen elég csak 16GB RAM, de akkor a későbbi bővítésnél a RAM sebesség ciki lesz (a Zen2-esek RAM kezelése jobb, mint a Zen1 volt, de 4 modullal nagy általánosságban alacsonyabb frekit tudsz elérni, mint 2-vel)....

  Ehhez hozzájön a "csodás" forint árfolyam....

  Nem egyszerű... :(
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem csak az egyszeri magas költséggel van a baj hanem azzal,hogy kiadsz érte 400-at és két év múlva pislogsz,hogy a fullos beállításokról vissza kell állnod ha nem is mediumra de majdnem.
   
 13. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Én is CP '77 és Outer Worlds miatt kezdtem el matekozni fejlesztésen, mivel az utóbbi egs exkluzív lett inkább vettem egy PS4-et.

  Más: tegnap kipucoltam a notebook-ot, összerakás óta az i5-ös 800Mhz-en megy, dedikált AMD video chip nem működik, csak az Inteles. Ventillátor pörög, windows-ban hiába állítok bármit nem lehet életre kelteni.
  Tipp?
   
 14. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Hőfokok?
  Ha a hűtés nem került vissza rendesen a helyére (vagy a paszta a microchipek és a hűtő között túl kevés vagy túl sok), akkor lehet, hogy túlmelegszik, és egyszerűen annyira visszaveszi magát, hogy ne melegedjen túl.
  Egyébként ilyenkor a BIOS-t nézd először, az is lehet, hogy a szétszerelés után kompletten elfelejtett mindent a deszka (ha kivetted vagy megmozgattad a laposelemet.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nekem ez van.

  ASUS Z97-P alaplap
  Intel Core i5-4690K 3.50 GHz 1150 BOKSZ processzor
  ASUS STRIX GTX960 DC2OC-4GD5 GTX960 4GB DDR5 PCIE videokártya
  HyperX 8GB FURY DDR3 1600 MHz CL10 KIT HX316C10FBK2/8 memória
  Be QUIET! Dark Rock 3 hűtő
  Be QUIET! Pure Power 530W CM táp
  COOLERMASTER K280 fekete ház

  A CPU-t soha nem húztam, pedig elvileg lehetne. Még talán mai is elmenne. Csak az alaplap és RAM olyan korosak, hogy semmi korszerű VGA és RAM nem megy bele tudtommal. A terv az, hogy cakk-pakk eladom és újat veszek, ahogy megy ez már 2008 óta. Nem célzottan egy játék miatt kéne új konfig, hanem generálisan a jövőt nézve bár nekem is a szórásban van a CP2077 meg a Dyling Light 2 is. A többit meg majd meglátom.

  Nekem is ez a problémám, hogy ma az RTX annyira elején van, hogy a franc se látja előre mi lesz a helyes evolúció. Aztán lehet a vége az, nagyon erős túlzással egy értéktelen VGA-t vesz az ember, amik 4-5 év múlva senkinek nem kell.

  A mondjuk úgy, a hozzáértők szerint finoman szólva nem túl jó leprogramozott DCS World-ot leszámítva nekem még nem tudtak olyan játékot mutatni, ami valóban igényelné a 32GB RAM-ot.

  Nekem a nagyon csendes gép a heppem, hogy minden venti mindig minimumon menjen. És néha még az is zavar. A vízhűtés ellenben olyan drága, hogy arra nemet mondok. Emiatt soha nem húzom sem a CPU-t, sem a VGA-t.

  Ez már komolyabb gond. A 310 átlaghoz képest a 335 átlag árfolyam az 8%-kal több. Ha 300k-t tervezett valaki gépre, akkor ez +24k. Ez kb. egy ház és a CPU hűtő ára.

  Ez egészen biztosan nem igaz. 2015 nyarán vett gépemmel a ma kiadott játékok is bőven elfutnak med grafika felett. Pedig "csak" 260k-ba került. Csak nem kell pont a leglényegtelenebb dolgokat feltolni maxra és a 4K hülyeséget el kell felejteni. Konkrétan nincs értelme szerintem. Amikor grafikai fejlesztők nem tudják megkülönböztetni a felskálázott 4K és natív 4K-t, akkor egészen biztosan nem kéne erre konfigot építeni. 24 col méretig a full HD tökéletes és 28 col méretig a 2560x1440 is még előrelépést jelent.

  Egy 400k-ért jövő tavasszal vett gép, hogy ha nem történik valami ipart megroppantó fejlesztés és áttörés (inkrementális fejlesztés van mióta is?) akkor egy ilyen gép nagyon, de nagyon sokáig használható marad erős kompromisszumok nélkül.
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez vajon mit jelent?
  Lekaptál róla pár borítóelemet, és átfújattad kompresszorral/sűritett levegővel?, vagy annyira szétkaptad, hogy levetted a hűtőbordákat a csipekről?
   
 17. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Első körben csak kifújtam, ma reggel szétszedtem, újrakentem, BIOS reset, próbáltam update-elni, de legfrissebb van.
  Annyit sikerült kimatekozni, hogy a Windows a ludas, mivel betöltés közben átrakja passzív módba a gépet (leáll a ventilátor, CPU 800Mhz, GPU 200Mhz).
  Driver-eket is letöröltem, újraraktam, energiagazdálkodásban mindent max-ra állítottam...

  Most nagyon nincs kedvem windows-t telepíteni, de úgy néz ki az lesz.
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha teljesen leáramtalanította az alaplapot, akkor annak a BIOS defaulttal kellene elindulnia. Ezt meg lehet próbálni a BIOS-ból még egyszer manuálba is rátolni, mert ha valami mismatch értékkel próbálja a video chipet elindítani, akkor produkálhat ilyeneket.
  Ugyanakkor ha a beindulástól azonnal magas fordulaton megy a venti, akkor valószínűleg a gép "safety" módban megy. Tényleg tudni kellene, hogy mihez lett hozzányúlva.
  Hja a palackos sűrített levegőt inkább felejtsétek el (rosszul használva deresedést okoz, és legalább sokkal kevésbé tisztít :rolleyes:)! Meg a manuális söprögetést is. Persze a gyerekfej méretű pormacskákat, meg a beköltözött énekes madarakat kézzel kell kiszedni, de aztán kompresszor.
  Ha nincs otthon, akkor meg elvinni egy szervizbe, évente egyszer. 1 szervizóráért szerintem bárhol rendbe rakják.
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A BIOSban látja a dedikált chipet? Ha igen, akkor valószínű tényleg a Windows lesz a ludas.
   
 20. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Két oldalról közelíteném meg. Először is, az elmúlt években kvázi megállt a fejlődés, hála annak, hogy sem CPU, sem VGA fronton nem történt semmi valódi innováció. A Zen2 féle chiplet tök jó dinnyéket hoz, de amíg alig van egy-két játék, amely valóban profitál a 4+ magból, addig még mindig az IPC (sarkítva: magasabb freki) számít. VGA-k terén az RTX az egyetlen számottevő váltás, meg az, hogy 4K felbontás-mánia van, csak hardver nincs hozzá. Az, hogy én az R9 390-el még mai játékokat is fullos beállításokkal tudok FHD-ban játszani, azért meredek dolog, még ha a 390-es a maga idejében felső kategóriás kártya volt.

  A másik dolog az, hogy senki sem garantálja, hogy ha veszel egy fullos hardvert, akkor onnantól neked minden játék minden felbontásban max. részleteséggel majd 144FPS felett fog futni. Mintapélda a Control, gyakorlatilag minden maxon 4K felbontás mellett még egy RTX 2080 Ti-n sem stabil 60FPS. Ahhoz RTX Titan kell...

  Elfelejteték sokan, hogy ez hajdan teljesen normális volt, Crysis időszak megvan? Anno álleejtős effektek és grafika, cserébe max.-ra húzva nem volt a megjelenésekor hardver, ami elbírta volna. Na és, időtállóbb játék maradt, még évekkel később is megérte elővenni, hogy a legújabb vason egy kicsit játsszon az ember...

  Izlések és pofonok, nekem a procim egyel régebbi és tuningolva van, RAM-ból kétszer ennyi van, a VGA pedig egy R9 390-es custom hűtéssel (Raijintek Morpheus). Mivel jelenleg FHD felbontás rövid-közép távon a cél, így ingázok azon, hogy marad a Proci+RAM (ház, táp, stb.) és csak egy erősebb VGA kerül be. Aztán ha jön a következő lépcsőfok (PCI-Express 5.0 és DDR5, várhatóan 2021), akkor majd lépni.

  A kérdés, hogy a CP2077 mennyire CPU intenzív játék lesz, a tavalyi és idei demo is alapfrekin zakatoló i7-8700K CPU-n futott, csak a VGA volt brutális. Persze ha az optimalizáció még hátra van, akkor nincs nagy baj.

  Értéktelen azért biztos nem lesz, de a fene tudja, hogy milyen ingadozások várhatóak a jövőben. Ha 4 éve valaki azt mondja, hogy az R9 290-est nem fogja megérni lecserélni ennyi ideig, akkor biztos jól elmosolyodom... Aztán hova jutottunk...

  Az a baj, hogy a 8GB már kevés (már egy Resident Evil 2 Remake is megugorja), a 16GB alapnak tekinthető, a 32GB pedig előre látás. Csak hát 32GB normális DDR4 RAM-ból inkább 60e Ft körül kezdődik... :(

  A Dark Rock 3 se olcsó hűtő... :D
  Ilyen téren most az Alpenföhn Brocken 3 (EVO) is nagyon jó választás, de én például nézelődöm a Noctua-k irányába. Nagyon durva, hogy hosszú évek után is hozzák ki az új foglalatokhoz a lefogatókat... :)
  Egyébként ilyen téren a víz sem garancia a csendre. Egy jó ház viszont sokat számíthat... ;)
   
  pöcshuszár likes this.

Ezen oldal megosztása