Na ezt jól megkutyultam, a sima RTX 2060 marad, az RTX 2060 Super a sima 2060 és a 2070 Super közé érkezik a sima 2070 teljesítményével...
Én is a CP2077 miatt akarok fejleszteni, csak azt nem tudom, hogy a procit kell-e cserélni. Egy vicc, de jelenleg még mindig elég vállalható teljesítményt hoz az i5-3570K húzva a legtöbb játékban (a Battlefield játékok meg a StarCitizen multija pont nem érdekel, a Squadron 42 meg szerintem 2021 előtt nem jön...
).
Az nVidia elég komolyan tolja az RTX széria szekerét (a CP2077 mellett ott a Doom:Eternal, CoD:MW, DyingLight2, Mechwarrior5: Mercenaeries, és nemrég a GW is bejelentette, hogy még a World of Tanks is megkapja az Ray-Tracinget), a kérdés az lesz, hogy is fog kinézni a jövőbéli RT támogatás. Sajnos benne van a pakliban, hogy az AMD és az nVidia két eltérő megközelítést használ, és a jövőbéli DXR nem azt a megoldást preferálja, amit a zöldek a 20x0 szériában bevetettek (dedikált magok), hanem programozható magokat fognak használni, legalábbis Abu85 a PH!-ról ezt valószínűsíti. Ha ez igaz, akkor az első generációs nVidia RT kártyák (RTX 20x0 széria) a jövőben bajban lesznek, mert nem a "végleges" DXR-t használják. Ugyanakkor Abu predikcióin nagyon sokszor nem jönnek be, és simán benne van, hogy az nVidia tolja annyira a régi kártyák támogatását, hogy ha nem is acélos teljesítménnyel, de támogatva legyenek a 20x0 kártyák a jövőben is, sőt az is benne van, hogy akár még jól is fognak szerepelni (a DX12 esetében bármennyire is ajnározta Abu a GCN-es Radeonokat, végül mégis alacsonyabb támogatási szintet kaptak, mint a Pascal...).
Csakhogy jövőre jön az új RTX széria is, már 7nm-en, ami nem sok jót jelent az AMD-nek (látványos, hogy a 7nm-es Radeon 5700(XT) kártyák nagyjából hozzák a 12nm-es RTX 20x0 Super kártyák teljesítmény/fogyasztás szintjét, és alig jobbak teljesítmény/ár terén...). Sajnos esélyesen a CP2077 megjelenése után fog csak érkezni, és megfelelő felárral (mert hát a verseny továbbra se túl éles a dVGA piacon...).
Sajnos többtényezős az egyenlet, az X570 alaplapokkal eljutottunk oda, hogy AMD fronton is kb. 50e Ft körül kezdődnek a normális deszkák. Na most ha e mellé csak egy sima Ryzen 3600-at raksz be, meg 32GByte RAM-ot, akkor a VGA terén erős kompromisszum lesz. Egy normális ház 18e Ft körül kezdődik, egy tápegység 14-18e Ft., és egy rendes CPU hűtő sem árt, az megint egy tízes.
Mi a megoldás? Bajos kompromisszumok. Legyen elég csak 16GB RAM, de akkor a későbbi bővítésnél a RAM sebesség ciki lesz (a Zen2-esek RAM kezelése jobb, mint a Zen1 volt, de 4 modullal nagy általánosságban alacsonyabb frekit tudsz elérni, mint 2-vel)....
Ehhez hozzájön a "csodás" forint árfolyam....
Nem egyszerű...